arojouni Koetan pysyä Suomea koskettavissa ajankohtaisissa asioissa, ympäristöön, talouteen ja turvallisuuteen liittyen.

Valtioneuvoston tuulivoimaselvitys alkaa 5.10.2017

  • Valtioneuvoston tuulivoimaselvitys alkaa 5.10.2017

”Tervetuloa yhteiskehittämään tuulivoiman terveys- ja ympäristövaikutuksiin liittyvän tutkimusteeman sisältöä. Tavoitteena on keskustella avoimesti ja vuorovaikutteisesti aiheeseen liittyvästä tutkimustarpeesta sekä keinoista ja mahdollisuuksista toteuttaa tutkimusta. Ohjelma: klo 9:009:15 Valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminta klo 9:159:30 Taustaa valtioneuvoston tuulivoimaan liittyvälle tutkimustarpeelle klo 9:3010:30 Keskustelu jatkotutkimustarpeesta, tutkimuskysymyksistä ja niiden toteuttamismahdollisuuksista - Tuulivoimaloiden läheisyyden yhteys terveydentilaan - Infraäänen vaikutus oireiluun ja fysiologisiin reaktioihin - Äänitasot sisätiloissa tuulivoimaloiden läheisyydessä - Mahdolliset muut tutkimustarpeet klo 10:3011:00 Jatkotoimenpiteet ja loppukeskustelu” https://www.youtube.com/watch?v=o2yJ5_gwDw0

 

Mittaukset ulkomailla antavat sen suuntaisia tuloksia, että osa häiriintyy matalataajuisesta melusta ja saa oireira, lähinnä nukkumisvaikeuksiin liittyviä stressioireita. Kun taas osalle tuulivoimaloista ei aiheudu haittaa. ”Messungen im Windpark ergaben Hinweise auf tieffrequenten Schall. 23 Anwohner zeigen starke Stresseffekte, 35 Nachbarn der Windanlagen fühlen sich nicht belästigt.” https://theferret.scot/giant-wind-turbines-health-problems/

 

”The impacts of infrasonic noise and amplitude modulation (AM) are difficult to record but there was a recent expert report for the government on the issue.”

 

”Infraäänen ja amplitudimodulaation (AM) vaikutuksia on vaikea kirjata, mutta hallitukselle on nyt toimitettu tuore asiantuntijaraportti.

 

”The review established a clear need for AM control, a clear link between overall turbine noise level and annoyance, and a correlation between the degree of AM and an equivalent level without AM. It also established that the sensitive period for wind farm neighbours to AM coincides with operational conditions (between sunset and sunrise) where the prevalence of AM occurs. These findings raise the question about whether the noise limits in ETSU-R-97, which are generally higher at night, accord with current Government policies to avoid, significant adverse noise impacts, and mitigate or minimise adverse impacts.”

 

”Katsauksessa todettiin selkeää tarvetta AM - valvontaan, jolla on selkeä yhteys tuulivoimaloiden melutasoon ja häiriöön, AM:llä ja vastaavalla melutasolla ilman AM:ää on selvä korrelaatio. Katsauksessa todettiin myös, että naapureiden herkkä kausi AM:ää kohtaan osui samaan aikaan

toimintaolosuhteiden kanssa (auringonlaskun ja auringonnousun välillä), joissa AM:n esiintyvyys on yleistä. Nämä havainnot herättävät kysymyksen siitä, ovatko ETSU-R-97:n melutason rajoitukset, jotka ovat yleensäkin korkeampia yöllä, sopusoinnussa nykyisen hallituksen politiikan kanssa, välttää merkittäviä haitallisia meluun liittyviä vaikutuksia ja lieventää tai minimoida haitallisia vaikutuksia.

EDIT:

Tanskassa tutkitaan nyt tuulivoimaloista aiheutuvan melun terveysvaikutuksia, projekti on venymässä, oheisena linkki tutkimusohjelmaan! http://vindinfo.dk/media/34782/projektbeskrivelse_for_del_2_af_helbredsu...

"The aim of this project is to use unique Danish registers to investigate the following hypotheses:
• long-term exposure to wind turbine noise is associated with increased risk for diabetes
• long-term exposure to wind turbine noise is associated with increased use of anti-hypertensive medicine
• long-term exposure to wind turbine noise is associated with increased use of anti-depressants
• long-term exposure to wind turbine noise is associated with increased use of sleep medication
• exposure to wind turbine noise during pregnancy is associated with perinatal outcomes, including low birth weight and small for gestational age"

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Ruotsi kielsi tuulivoimaloiden myynnin näiltä yhtiöltä: "Myyntikiellon saaneita yhtiöitä ovat uutisen mukaan Enercon, GE, Senvion, Siemens, Dongfang, Gamesa, Vestas, Sinovel, Nordex ja Eno."

https://www.nyteknik.se/energi/tio-av-tolv-forbjud...

Hallituksen tuulivoimaselvitys alkaa 5.10.2017, tilaisuuteen olisi hyvä saada paikalle muitakin kuin pelkästään tuulivoima lobbareita ym. oman edun saajia julkisrahoitteisen liiketoiminnan takuulla.

Eduskunnan toiminta on tuulivoima lobbareiden selvityksestä alkaen ollut salakähmäistä ja julkisuutta välttelevää. Lobbareiden yksipuolista määrää ja nimiä ei enää tilastoista löydy, - ne hävitettiin kun syöttötariffilaki sai lainvoiman. Kuka mitä, häh, tekijät esille? - Kysymykset aiheuttivat tietojen salauksen.

"HELSINGIN SANOMAT kirjoitti (12.9.) eduskunnan pyrkimyksestä evätä pääsy ja hävittää tiedot siitä, keitä kansanedustajat ovat työssään tavanneet.

Korkein hallinto-oikeus totesi vierailijatiedot julkisiksi, mutta eduskunta tuhosi niitä jo oikeuskäsittelyn ollessa kesken.

Päätöksen jälkeen eduskunta alkoi poistaa tietoja kävijöistä päivittäin."

http://www.hs.fi/mielipide/art-2000005366221.html?...

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Ruotsi kielsi tuulivoimaloista osan, mutta kyllä sielläkin ongelmia riittää, ovat kuitenkin jo päässeet melututkimuksissa harppauksin eteenpäin.

"Abstract
Wind turbine (WT) sound annoys some people even though the sound levels are relatively low." http://asa.scitation.org/doi/10.1121/1.4836135

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Suomen valtio voi olla ”sosiaalitoimisto”, mutta se ei voi olla globaali sosiaalitoimisto tuulivoimaloiden rakentajille, koska sen rahoitus lepää suomalaisen nettoveronmaksajan ja velanoton varassa.

Rahaa ensi vuoden tuulivoiman tuotantotukeen valtio joutuu käyttämään budjettiesityksen mukaan 248,5 miljoonaa euroa. Summa nousee 300 miljoonaan v. 2019, ja kaikkiaan n. 4 miljardiin euroon 12 vuoden tuen aikana. Plus kaikki muut tappiot lisäksi esimerkiksi uudet tiet ja sähkölinjat, kiinteistöjen arvon alennukset, ympäristön pilaaminen, terveys- ja turvallisuus. Kaikki sivukulut joita tulee turhasta sähköntuotantoa haittaavasta toiminnasta kaatuvat veronmaksajien maksettaviksi Suomessa, tuet menevät pois muille maille vierahille.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Ehkä kannattaisi kaivaa Brysselistä käsin sitä tuulivoimalobbarien rekisteriä esille. Sieltä sen saa.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Tanskassa tutkitaan nyt tuulivoimaloista aiheutuvan melun terveysvaikutuksia, projekti on venymässä, oheisena linkki tutkimusohjelmaan! http://vindinfo.dk/media/34782/projektbeskrivelse_...

"The aim of this project is to use unique Danish registers to investigate the following hypotheses:
• long-term exposure to wind turbine noise is associated with increased risk for diabetes
• long-term exposure to wind turbine noise is associated with increased use of anti-hypertensive medicine
• long-term exposure to wind turbine noise is associated with increased use of anti-depressants
• long-term exposure to wind turbine noise is associated with increased use of sleep medication
• exposure to wind turbine noise during pregnancy is associated with perinatal outcomes, including low birth weight and small for gestational age"

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto

Samaan aikaan TEM on laittanut liikkeelle lausuntokierrokselle uuden "uusiutuvan sähkön tuotantoa" koskevan luonnoksen hallituksen esitykseksi.

https://tem.fi/artikkeli/-/asset_publisher/ministe...

Kalevan paperilehtiversion 18.9.2017 uutisen mukaan tuo uusiutuva sähkön tuotanto tarkoittaa käytännössä tuulisähkön tuotantoa. Eli TEM on virittelemässä uutta Tuulimyllytukiaiset II -tukiaisautomaattia.

Edellisellä kerralla tuulimyllytukiaisten värkkääjänä oli Vanhasen II -hallituksen elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen ( kesk ) ja tällä kertaa Sipilän hallituksen asunto-, energia- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen( kesk ).

Tavoitteena on vuosittainen 2 000 terawattitunnin tuotanto. Tuulimyllytukiaset I -hankkeessahan tuulisähkön tuotanto ja sen tukeminen rajattiin 2 500 TWh/v. Se tulee maksamaan julkiselle sektorille 12 vuoden ajalta sähkön markkinahinnasta riippuen 3 500 - 4 000 miljoonaa.

Tämä po. Tuulimyllytukiaiset II , on kaavailtu olevan voimassa myös 12 vuotta. Vuosittaiset kustannukset tulevat olemaan keskimäärin ko. jaksolla arviolta 50 - 80 miljoonaa euroa/v. Eli lisää tuulimyllytukia ja tuulimyllyjä pukkaa, vaikka moni asia on vielä epäselvää, kuten tuulimyllyjen po. terveysvaikutukset.

Ai niin, onhan meillä ympäristöasioista vastaava ministeri vahtimassa tietenkin osaltaan tätä tuulimyllyjen terveysvaikutusasian selvittelyä.

Muistanko kuulleeni viime aikoina jotakin julkisen sektorin menojen leikkaustarpeista ?

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Oletuksena voisi lähteä siitä, että hallitus myöntää miljardin tuulivoimatukiin ja samalla tehdään kattava terveysselvitys, jossa todetaan joitakin kansainvälisesti tunnustettuja asioita ihmisten asuntojen lähelle sijoitettujen tuulivoimaloiden tuomista vaaroista, univajeesta, asunnon arvonalentumisesta...

Kun todetaan, että riskejä on kasvuiässä olevien ihmisten kehittymisen suhteen esimerkiksi, olisi vain outoa, mikäli tällaisten havaintojen annettaisiin mennä ns. oheisvahinkona. Suomen laki ei salli kansalaistensa eriarvoistamista.

Mutta kuitenkin lainsäädännön turvin ja epäselvien säädösten nojalla pakottamalla tuulivoimaloiden lähellä asuvat ihmiset määritelmällisesti toisen luokan kansalaiseksi, tietoisesti, on jo asia johon oikeusoppineiden tulisi puuttua, Suomen perustuslain mukaan kansalaisia on kohdeltava yhdenvertaisesti.

Käyttäjän JyrkiItkonen kuva
Jyrki Itkonen

TEM on kieltänyt, että paikalliset viranomaiset eivät saa tutkia suomalaisten myllyjen turvallisuusasioita.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Oikeastaan tuo on kyllä linjassa aikaisempaan toimintaan nähden. Ja ei kait virkamiehet lähde tukemaan oman toiminnan kyseenalaistamista tutkimuksin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset