arojouni Koetan pysyä Suomea koskettavissa ajankohtaisissa asioissa, ympäristöön, talouteen ja turvallisuuteen liittyen.

Suomi on vauhdilla menossa kohti nousukautta

  • Juhannusruusu
    Juhannusruusu

Lounais-Suomesta alkanut talouskasvu antaa vauhtia koko Suomelle. Positiiviset ongelmat ovatkin nyt päällimmäisenä, osaavia työntekijöitä, asuntoja työnperässä muuttajille jne.

Jo aikaisemmin nousua oli havaittavissa metsäteollisuuden sektorilla, pitkäkuituisen sellun osalta ja sahatavaran menekin osalta. Talouden rattaat ovat pyörineet jo vauhdilla sillä sektorilla. Jopa niin hyvin, että varoituksen sanoja puun riittävyydestä on jo ilmaistu huolestuneina. Ei Suomea voikaan parturoida kokonaan, metsän riittävyydestä on huolehdittava kuten nyt osaajien riittävyydestä Lounais-Suomen metalliteollisuuteen. 

Tarvitaan siis osaavaa väkeä, metallimiestä, kokoonpanijoita autoteollisuuteen ja alihankkijoita laivateollisuuteen. 

EU:n talous on toimimassa veturina ja nyt Suomen ponnistelut kilpailukyvyn kohentamisen eteen tuovat sitä toivottua talouskasvua Suomeenkin. Tästä kai pitää selkeästi kiittää Juha Sipilän hallitusta.

Helsingin Sanomilla on tärkeä rooli nyt tuoda tätä positiivista ongelmaa esille, kuten se on tehnytkin.  Tämän päivän Hesari valaisee talouden piristymistä monipuolisilla pääkirjoituksillaan. http://www.hs.fi/paakirjoitukset/art-2000005341925.html

http://www.hs.fi/paakirjoitukset/art-2000005341924.html

Kirjoituksista käy ilmi, että talous on myös paljon psykologiaa, nousuvire taloudessa luo uutta kasvua ja positiivinen vire saa aikaan uusia menestystarinoita. "Talouden pitkän alakulon jälkeen Suomella on käsissään nopean kasvun aloja ja alueita. Parin lähivuoden aikana käy ­ilmi, kuinka hyvin menestyksen kanssa onnistutaan tulemaan toimeen. Jos tulokset ovat hyviä, ne rohkaisevat tavoit­telemaan kunnianhimoisesti maailmanmarkkinoita myös muualla maassa."

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (27 kommenttia)

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Valitettavasti elinkeinelämän vaikuttajien ja hallituksen tehtävänä olisi tässä vaiheessa koettaa jarrutella ihmisten optimismia ja uskoa. Sellaisen skenarion luominen ettei talouden kasvu ole pitkäaikainen olisi tärkeää.

Sillä jos leviää usko että nyt on pitkä talouskasvukausi edessä, siitä seuraa automaattisesti se että kaikki kädet ja sormet kurottavat kohti kakkua jota ei ole vielä leivottukaan. Kukaan ei halua jäädä siitä kakusta osattomaksi, siitä jöhtuu tämä ilmiö.

Jos taas kakku jaetaan ennenkuin se on leivottu, mitään kakkua ei ehkä tule, kasvu turehtyy alkutekijöihinsä. Tämä on pelättävissä. Suomalaisilla ei ole malttia vaurastua.

Vaikka tämä kakun etukäteisjako pystyttäisiin jotenkuten tai osittain välttämään, seuraava kasvua jarruttava tekijä tulee pian vastaan. Se on pula pätevästä työvoimasta. Se raja tulee vastaan yllättävänkin nopeasti. Lähes kaikki pätevät suomalaiset ovat jo töissä ja paljon virolaisia ja muunmaalaisia. Työmarkkinoiden vapauttamista tarvittaisiin.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Asiantuntevaa varoittelua, kyllä! Tarvitaan ehdottomasti malttia, olen samaa mieltä.

Meillä on osattu toimia kyllä hyvässä hengessä aikaisemmin, Nokia esimerkkinä.

Itse odotin Tampereen seudusta talouden veturia Suomen osalta, mutta Lounais-Suomi ottikin sen roolin tällä kertaa.

Talouskasvu vaatii yliopistojen ja korkeakoulujen mukanaoloa. Ja kuten on käynyt ilmi perinteisistä metallimiehistä saattaakin tulla pula, joten haasteita koulutuksen suuntaan.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Vihavaisen kanssa samaa mieltä, paitsi tuosta työntekijöiden pulasta, nyt olisi koulutus tärkeää. Kouluttaako valtio vai yritys? Ihan sama kunhan kouluttaa. Ihmisiä on työttömänä hirveä määrä, ja monilta puuttuu koulutus, koska ei ole ollut mitään järkeä kouluttautua kortistoon. Nyt niitä työpaikkoja on syntynyt, pitäisi ihmisten päästä kouluttautumaan!

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Kyllä tuon koulutuksen suhteen pitäisi soveltaa sellaista mallia, jossa koululaitos vastaa tietystä tasosta ja erikoisosaaminen hankitaan yhteistoimin koulutuslaitoksen ja yrityksen kesken. Metallintyöstökoneita (-robotteja) esim. ei ole kouluissa juuri nimeksikään, joten siltä osin koulutus jää yritykselle.

Yritykset nyt sysäävät mielellään kaiken vastuun koulutuksesta oppilaitoksille, mikäli vain se olisi mahdollista.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Ja valtion pitäisi maksaa parempi osuus työntekijän palkasta koulutusaikana.. Näin Yrittäjät pystyisivät kouluttamanaan, ja työtön mennä sinne koulutettavaksi.. Työttömälle ei ole helppoa lähteä vaikka 400km päähän uuteen asuinkuntaan. Niillä palkoilla joita yleensä saa koulutusaikana..

Mutta tässäkin kuten monessa muussakin ideassa, tarvitaan rahaa.. Ja onko sitä? No ei?..

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro Vastaus kommenttiin #7

Kyllähän tuosta koulutuksesta tulisi kantaa vastuuta niin yhteiskunnan kuin myöskin yritysten.

Selvä rajanveto tulisi vastaan siinä kohtaa, kun oppipoika on päätymässä yritykselle palkkatyöhön.

Sopiva malli voisi olla sellainen, että yritys aina maksaa osan työntekijänsä koulutuksesta. Näin se on jo muutenkin, harvapa yritykseen tullessaan on ns. valmis tekemään töitä ensimmäisestä päivästä lähtien.

Käyttäjän JouniBorgman kuva
Jouni Borgman

Näissä sinänsä tarpeellisissa suhdanne-keskusteluissa tietyt periaatteelliset tasot jäävät usein taka-alalle. Suomalainen teollisuus tuottaa noin yleensä ottaen bulkkitavaraa ja kun pysyntäpiikki yllättää, niin pula tulee ammattitaitoisesta työvoimasta. Suomalainen tavara ei kuitenkaan ole niin korkealaatuista tai eksklusiivista, että kysyntäpiikkiin voitaisin reagoida nostamalla hintoja, mikä tietenkin rauhoittaisi kysyntää ja nostaisi katteita. Silloin kilpailijamaat veisivät potin.
Toinen ratkaisu on automatisointi. Bulkkitavaran tuotannon pitäisi olla kohtuullisesti automatisoitavissa, mutta suhdanteiden nopea vaihtelu tekee tästäkin hankalaa. Seuraava laskukausu osuu tietenkin siihen kohtaan, kun mittava investointi automaatioon on tehty.

Eli turhan nopeat ja jyrkät suhdannesyklit sekä tuotteiden erikoistumattomuus pahentavat tätä suomalaisen työvoiman kohtaanto-ongelmaa ja tekevät siitä erittäin vaikean ratkaista. Suomessa on jostain syystä hyvin muodikasta syytellä työvoimaa joustavuuden puutteesta, vaikka voidaan kuitenkin kysyä, missä määrin työvoima on ollut mukana vaikkapa noiden em. perusongelmien muodostumisessa. No, tässä blogissa ei onneksi ollut tuollaista sävyä, mutta noin yleensä ottaen elinkeinoelämä levittää Suomeen syyllistävää ja vähättelevä suhtautumista suomalaiseen työvoimaan eikä ota vastuuta omista virheistään, joilla on suuri osuus Suomen heikosta taloudellisista menestyksestä viime vuosina.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Asiallinen kommentti!

Työnantaja tietenkin laskeskelee investoinnilleen takaisinmaksuaikoja ym. Myös koulutettu työväki on yrityksille investointi, josta halutaan pitää kiinni, seuraavaa nousukautta silmäillen.

Pitkänkin laman aikana yritykset pyrkivät pitämään avainhenkilöitä, no aina sekään ei ole mahdollista.

Kyllähän nuo suhdannevaihtelut ovat ongelmallisia. Pitäisi tienata niin paljon, että voi jäädä kotiin rauhassa odottamaan seuraavaa kysyntäpiikkiä.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Muuten asiallinen kommentti, mutta yritysten ja koko Suomen kilpailukyky on lähinnä, ennenkaikkea ja suurelta osin yleisestä palkkatason korkeudesta ja siitä johtuvasta yleisen hintatason korkeudesta johtuvaa.

Koska mitään erinomaisia menekkituotteita ei ole pystytty kehittämään, niin hintataso valitettavasti on bulkkituotteiden osalta ratkaiseva myynnin edistämiseen vaikuttava tekijä.

Se ei ole työntekijöiden halveksimista jos tämä asia pidetään esillä, ja vaikka olisikin, asiaa olisi silti syytä pitää esillä.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Suomessa kustannukset ovat niin korkealla, että meidän ei pitäisi tyytyä mihinkään bulkkitavarantuotantoon.

Jalostusasteennosto pitkäkuituisen sellunkin osaltakin pitäisi olla tavoitteena. No on sanottu, että on hyvä, että on edes sitä vientiä.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Ettei taas sorruttaisi Kepu,kok tekemän virheeseen -08-10? Otetaan velkaa ja oletetaan (kuten Vanhanen kertoi että Lehman lama kestää vain hetken).

"Saatiin niskalenkki lamasta".
VM-ennusteiden mukaan nousu taantuu -18 ja -19.Velka pysyy korkeana samoin työttömyys.

Näitä kun löytyisi enemmän yrityksille ja päättäjätahoille voisi jotain vielä onnistuakkin. Puhuu varmasti kokemuksella.
http://www.is.fi/taloussanomat/art-2000005342380.html

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Totta, aika myöhään ruvettiin ns. huolestumaan kilpailukyvystä.

Rikkailla on oma tarinansa, on kyllä oikeassa tuossa kapitalismin ulottamisessa terveydenhuoltoon, vanhustenhuoltoon, koulutukseen... Nyt mennään äärilaidasta toiseen.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Kilpailukyky saavutettiin jo kevääl-15.Ennen Kikyä ja leikkauksia.
Virhe tehtiin toistamiseen sama kuin Aho/Viinanen. Leikkaukset .Jotka tulevat pysäyttämään kulutuksen kun ostovoima häviää. Ja sehän alkaa näkyä viiveellä ,miten taskut alkaa tyhjentyä.
näin ennustaa myös VM-ennuste-17
Nordea ennustaa ensivuodelle korkojen nousua. Joka kymmenes on ulosotossa. Asuntovelat -90 luvun tasoa . Ei muuta tarvita.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro Vastaus kommenttiin #13

Niin kyllä sitä Lehman Brothersia maksettiin pidempään kuin kuviteltiin. Ja virheitä tehtiin kotimaisen ostovoiman suhteen.

Nytkin ihmisten varovaisuus on pitämässä kotimaista kulutusta alamaissa, vaikka vienti on lähtenyt ns. vetämään.

Viennin osalta tulisi teknologian vientiä kasvattaa ja pitkäkuituisen sellun jalostusastetta lisätä.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #14

"Niin kyllä sitä Lehman Brothersia maksettiin pidempään kuin kuviteltiin. Ja virheitä tehtiin kotimaisen ostovoiman suhteen."

Lisäksi Suomessa oli tämä Nokian ihmeen surkastuminen, sekä Venäjän kaupan lähes totaalinen pysähtyminen, sekä venäläisten turistien kato.

Ihme että ollaan yleensä selvitty, ja ilman valuutan devalvoimista vielä.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro Vastaus kommenttiin #15

Kyllä on ihme, että selvittiin.

Nytkään ei voida laskea vielä kotimaisen ostovoiman varaan mitään.

Sen sijaan viennin varassa ovat selviytymismahdollisuutemme.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #16

lainaus:
Sen sijaan viennin varassa ovat selviytymismahdollisuutemme.

Ja kaikki on kiinni siitä mitä maailmalla tapahtuu. Jolle me emme voi mitään.

USA ,P-korea,Italian velat,seuraava pakolaisaalto ,korot ym.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro Vastaus kommenttiin #17

Tietenkin Suomen mahdollinen nousu on kiinni EU:n taloudesta, joka on näyttänyt jo reilun parin prosentin kasvulukuja edellisvuoteen verrattuna. Kaikki voi kääntyä vielä ylösalaisin.

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #18

#18
Suomi tuhosi 66.000 yrittäjää julmasti. Olisi ihme, jos se ei näkyisi kansantaloudessa.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro Vastaus kommenttiin #23

No näin on, kyllä se näkyy, yrittämistä pitäisi tukea muutoinkin kuin vain puheissa.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #17

"Ja kaikki on kiinni siitä mitä maailmalla tapahtuu. Jolle me emme voi mitään."

Ei kaikki.

Talous kulkee sykleissä sen mukaan mitä maailassa tapahtuu, sille emme voi mitään, mutta voimme omin toimin parantaa taloutta tai huonontaa sitä, niin että laskusuhdanteessa ei mene ihan yhtä huonosti ja noususuhdanteessa menee vielä paremmin, tai vastaavasti, jos talus hoidetaan omatoimisesti huonosti, laskussa menee vielä huonommin eikä nousussa ihan niin hyvin.

Hyvin hoidetussa taloudessa kilpailukyky on kunnossa, vallitsee täystyöllisyys ja valtion budjetti on tasapainossa, näin sekä nousu- että laskusuhdanteessa, valuutan arvo on vakaa.

Tästä hyvästä taloudenpidosta voimme toistaiseksi vain uneksia.
Taloutemme on helvetin retuperällä.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro Vastaus kommenttiin #19

Luvattoman huonosti on asioita hoidettu, siitä voimme olla yhtä mieltä.

No ehkäpä pohjalla on jo käyty, ja on vain tie ylöspäin.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #19

lainaus:
Taloutemme on helvetin retuperällä.

100% samaa mieltä. Heti kun on vähänkin rahaa saatu sukanvarteen on se äkkiä lapioitu täysin käsittämättömiin kohteisiin.
Syöty kuin hullumies Huittisista:Jaettu verovapauksia enemmän kuin verotuloja on tullut kirstuun .Se paikataan sitten velalla.

Pekka Iiskonmaki

Suomen muuttovero 4% ei kannusta muuttokulujen lisäksi vaihtamaan paikkakuntaa.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Varmaan kannattaisi miettiä keinoja työn perässä muuttamisen helpottamiseksi. Muuttokustannusten vähennysoikeus verotuksessa esimerkiksi.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Nyt euro on taas vahvistumassa. Euron arvo USA:n dollaria vastaan on noussut tämä vuoden aikana noin kymmenen prosenttia.
Jotkut pelkäävät jo, että Suomen lupaavasti vauhtiin lähtenyt vienti tyssää euron vahvistumisen myötä.
- Ainakin teoriassa Suomen ja Euroopan vientiteollisuus kärsii, kun euro kallistuu. Se merkitsee kilpailukyvyn heikkenemistä.
Yle 28.8-17

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Kyllä, ja dollareissa aika paljon tuotteita hinnoitellaan ja laskutetaan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset