arojouni Koetan pysyä Suomea koskettavissa ajankohtaisissa asioissa, ympäristöön, talouteen ja turvallisuuteen liittyen.

Kasvihuoneilmiö pysähtynyt trooppisella monsuunialueella

  • Atlantic Multidecadal Oscillation (AMO)
    Atlantic Multidecadal Oscillation (AMO)
  • Merenpinnan nousu on ollut tasaista 2-3 mm/vuosi (IPCC)
    Merenpinnan nousu on ollut tasaista 2-3 mm/vuosi (IPCC)

Kasvihuoneilmiön pysähtyminen edeltää lämpötilanousun pysähtymistä. Tähän johtopäätökseen ovat kiinalaiset tutkijat Jinjie Song, Yuan Wang, ja Jianping Tang tulleet, viime vuonna Nature -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa, a Hiatus of the Greenhouse Effect.

”The atmospheric and surface greenhouse effect over the tropical monsoon-prone regions is found to contribute substantially to the global total. Furthermore, the downward tendency of cloud activity leads to a greenhouse effect hiatus after the early 1990 s, prior to the warming pause. Additionally, this pause in the greenhouse effect is mostly caused by the high number of La Niña events between 1991 and 2014. A strong La Niña indicates suppressed convection in the tropical central Pacific that reduces atmospheric water vapor content and cloud volume.” https://www.nature.com/articles/srep33315?WT.feed_name=subjects_governance

 

”Ilmakehän ja maanpinnan kasvihuoneilmiön vaikutus trooppisiin monsuunipitoisiin alueisiin todetaan vaikuttavan merkittävästi maailmanlaajuiseen kokonaisilmiöön. Lisäksi pilvisyyden väheneminen johtaa 1990-luvun alkupuolella 1990-luvun jälkeiseen kasvihuoneilmiön pysähtymiseen, ennen lämpenemisen pysähtymistä. Lisäksi tämä keskeytys kasvihuoneilmiön osalta johtuu enimmäkseen La Niña -tapahtumien suuresta määrästä vuosien 1991 ja 2014 välillä. Vahva La Niña pidättää konvektiota trooppisessa Keskisessä-Tyynenmeren alueella, joka vähentää ilmakehän vesihöyrypitoisuutta ja pilvien määrää.”

 

CO2:n säteilypakotteella ei ole juurikaan merkitystä kasvihuoneilmiön voimakkuuteen silloin kun vesihöyry ja pilvisyys vaikuttavat kasvihuoneilmiötä pidätellen. Lisäksi La Niña tapahtumien perättäinen ilmentyminen pidättää konvektiota.

 

Pilvisyydellä on vaikutusta myös lyhytaaltoisen auringon säteilyn pääsyyn maanpintaa lämmittämään. Niinpä pilvisyys vaikuttaa tasapainoillen molempiin suuntiin, CO2:n säteilypakotteen vaikutus kasvihuoneilmiön kautta heikkenee pilvisyyden vähetessä. Kun taas pilvisyyden lisääntyminen vähentää auringon lyhytaaltoisen säteilyn pääsyä maan-/merenpinnalle asti.

 

Jonkun verran on lisääntyneillä kasvihuonekaasuilla havaittu olevan troposfääriä lämmittävää merkitystä pidättäessään pitkäaaltoista säteilyä troposfäärissä, jonka seurauksena on havaittu stratosfäärin viilentyneen, joka olisi myös todiste lisääntyneen kasvihuoneilmiön olemassaolosta. Ilmiö voi johtua myös otsonikadon vaikutuksesta.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän JaliKarjalainen1 kuva
Jali Karjalainen

Onhan ilmassa ollut jo ennen ihmistä jo hiiltä ja typpee ja vesihöyryy ja pölyä kun tulivuoret ovat purkaantuneet. Näitä kasvihuonekaasuja on jo ollut ennen ihmistäkin ilmassa. Varsinkin hiiltä ja typpee ja vesihöryykin

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Aerosoleja tulee runsaasti puista, hiekkaa aavikolta, avaruuspölyä ja kosmisia hiukkasia on ilmakehässä ollut aina ennenkin. Joten ei mitään uutta!

Tuota kasvihuoneilmiötä hallitsee vesihöyry, pilvisyys ja kasvihuonekaasut. Vesihöyry ja pilvet vastaavat kolme neljäsosaa ilmiöstä.

Trooppisen monsuunialueen kasvihuoneilmiön vaikutus on puolet koko maapallon kasvihuoneilmiöstä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset