arojouni Koetan pysyä Suomea koskettavissa ajankohtaisissa asioissa, ympäristöön, talouteen ja turvallisuuteen liittyen.

Merten lämpösisältö on hiljalleen laskemaan päin

 • Taulukossa on esitetty viimeisen kahden vuoden SST:n kuukausittaiset poikkeavuudet, kuten HadSST3 ne esittää, heinäkuu 2017
  Taulukossa on esitetty viimeisen kahden vuoden SST:n kuukausittaiset poikkeavuudet, kuten HadSST3 ne esittää, heinäkuu 2017
 • Solar energy accumulates massively in the ocean and is variably released during circulation events
  Solar energy accumulates massively in the ocean and is variably released during circulation events
 • Argo -poijut ja muut merten lämpösisällön mittauspisteet kartalla!
  Argo -poijut ja muut merten lämpösisällön mittauspisteet kartalla!
 • Most ocean water (95%) is cold ‘deep water’
  Most ocean water (95%) is cold ‘deep water’

Heinäkuun mittaustulokset merten lämpösisällön osalta osoittavat maailmanlaajuista suuntautumista alaspäin, meret jäähtyvät. (Kuva 1)

https://rclutz.wordpress.com/2017/08/10/tropics-lead-ocean-cooling/

 

Aikaisemmin NASAn tutkimus osoitti jo, ettei merten syvänteet ole lämmenneet. https://science.nasa.gov/science-news/science-at-nasa/2014/06oct_abyss

 

Sen sijaan merten lämpösisältö oli noussut jo aikaisemmin. ”Ennen Argo-poijujen käyttöönottoa, lämpötilamittaukset eteläisellä valtamerellä olivat epätasaisia parhaimmillaan. Uuden tutkimuksen mukaan käyttämällä satelliittimittauksia ja ilmastosimulaatioita merenpinnan muutoksista ympäri maailmaa, he saivat paljon enemmän lämpöä valtamerten osalle kuin oli aiemmin ajateltu noilta 35 vuoden ajalta, mikä on 24-58 prosenttia enemmän kuin aikaisemmat arviot.”

 

Before Argo floats were deployed, temperature measurements in the Southern Ocean were spotty, at best. Using satellite measurements and climate simulations of sea level changes around the world, the new study found the global ocean absorbed far more heat in those 35 years than previously thought -- a whopping 24 to 58 percent more than early estimates.”

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (21 kommenttia)

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen

Tässä sitä taas mennään. Viittaamaasi blogia kirjoittaa liikkeenjohdon konsultti ja esitetty käppyrä edustaa ns. kirsikanpoimintaa.

http://www.metoffice.gov.uk/binaries/content/galle...

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Blogin keskimmäinen kuva esittää samaa tulosta, NASAn tutkimuksen mukaan, onko sinulla itse tutkimussisältöön sanottavaa?

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen

Tuossa NASAn 2014 artikkelissa sanotaan, että meren pinta ei ole noussut niin paljoa kuin lämpenemisen perusteella olisi oletettu. Sittemmin osatekijäksi on ainakin esitetty aikaisemmin tiedettyä voimakkaampaa sadantaa Etelämantereella.

https://www.nasa.gov/feature/goddard/nasa-study-ma...

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro Vastaus kommenttiin #3

Kyllä noilla sadantatekijöillä yms. on merkitystä.

Mielenkiintoinen tutkimus sensijaan koskee syvänmeren lämpösisältöä. Ei ole noussut juurikaan 2005 jälkeen NASAn tutkimuksen mukaan.

Tuossa graafisessa esityksessä esitetään vielä lämpösisällön nousua syvänmeren osalta. Käy myöskin ilmi että käytettäisiin ilmastomalleja apuna lämpösisällön laskennassa ja merenpinnan nousua määriteltäessä ? ?

No mitäs tämä nyt on kun tiedämme varsin hyvin, että ilmastomallit käyvät liian kuumana jatkuvasti.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

En huomannut, että merien kokonaislämpösisältö olisi ollut kovin hyvin esillä noissa linkitetyissä artikkeleissa. SST:hän ei oiken kuvaa sitä, vaan meriveden pintalämpötilaan.

Siitä, että melko laaja tieteellinen tietämättömyys vallitsee menneiden vuosikymmenien merien lämpömääristä ja pintalämpötiloista, voinee helposti johtaa haluamansa lämpötilatrendin. Kattaahan meret sen 70% pallomme pinta-alasta, mutta lämpömittareita siellä ei ole ollut.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Kun tarkemmin perehtyy merten lämpösisältöön, pintavedet vain kattaisivat 5 % lämpösisällöstä. Kun NASAN:n tutkimus vuodelta 2014 osoittaa, että syvänteiden osalta ei olisi lämpenemistä havaittavissa juurikaan vuodesta 2005 lukien, johtopäätös lienee se, että vain pintavedet ovat lämmenneet ja mahdollisesti jonkin verran sinne 2000 metriin asti.

Tuodaan esille sitä nyt, että kun merenpinta on noussut enemmän kuin merien lämpösisällön perusteella olisi tapahtunut, lämpöä olisi edelleen kadoksissa. Eli tietämättömyys vallitsee ja melkoista hapuilua mallintamisen suhteen on olemassa.

Kyllä, edellä esitetyn pohjalta sanoisin, että merten lämpösisältö on edelleen oletusten varassa.

Käyttäjän aveollila1 kuva
Antero Ollila

Samaa mieltä myös Jounin kanssa. Ilmastoalarmistien (ja IPCC:n) selitys, että hukassa oleva lämpötilan nousu onkin mennyt meriin, on tieteellisseltä pohjaltaan täysin kestämätön. Maapallosta kattaa meret 70 %, joten ne määräävät samassa suhteessa koko maapallon keskilämpötilan, kun lasketaan pinta-alapainotettua arvoa.

Käyttäjän Luakso kuva
Anton Laakso Vastaus kommenttiin #8

Onko tässä tarkoituksena, että tuo viimeinen lause toimisi perusteluna tuolle edeltävälle lauseelle?

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen

"merten lämpösisältö on edelleen oletusten varassa"

Mutta kuitenkin otsikoit, että meret jäähtyy...?

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro Vastaus kommenttiin #9

Kts. blogin 4. kuva. Pintalämpötila kertoo kyllä maapallon ja ilmakehän lämpenemisestä, mutta 95 % merten lämpösisällöstä on alle 5 ºC. Eli merien jäähdytyskapasiteetti on melkoinen, eikö?

NASA on todennut syvänmeren lämpenemisen jokseenkin päättyneen 2005 lukien, joten tältä osin merten lämpösisältö on edelleen oletuksen varassa, koska syvänmeren lämpösisältö ei ole mitattua tietoa. Mutta nyt näyttäisi merten pintalämmön olevan alaspäin trendillä, kts. 1. kuva.

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen Vastaus kommenttiin #10

Ja tässä sanotaan että syvät meret lämpenee:

https://www.scientificamerican.com/article/deep-oc...

Kuvassa 1 näemme ymmärrykseni mukaan EL Ninon päättymisen

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro Vastaus kommenttiin #11

Puolet merten lämpenemisestä olisi havaittu 1997 jälkeen, samana vuonna kun pintalämpötilojen on havaittu pysähtyneen. [The researchers concluded that half of overall ocean warming has occurred since 1997—a date that they noted in their paper was “nearly coincident with the beginning of the observed surface warming hiatus.”]

Onhan tuo melkoinen yhteensattuma.

Naturen artikkelin mukaan kolmasosa lämmöstä olisi mennyt 700 metrin alapuolelle viime vuosikymmeninä. "Our model-based analysis suggests that nearly half of the industrial-era increases in global OHC have occurred in recent decades, with over a third of the accumulated heat occurring below 700 m and steadily rising."

Eli 2/3 lämmöstä on 700 metrin yläpuolella, mutta pintakerroksessa (200 metriä) sitä ei ole havaittu. No 200 - 700 metrin välissä on siis lämpöä kertynyt, niinkö?

Käyttäjän aveollila1 kuva
Antero Ollila

Samaa mieltä Riston kanssa. Merten ja varsinkin syvän meren lämpötilahistoriasta ei ole ole tarpeeksi tarkkoja mittauksia, jotta pitkän aikavälin trendistä voitaisiin sanoa mitään varmaa. Muutaman viime vuoden mittaustuolokset ovat varmasti paremmat. Ne näyttävät olevan yhtäpitäviä El Nino - lämpenemisen kanssa: huippuvuosi 2016. Nythän näyttää siltä, että La Nina ei tule ollenkaan tai on myöhässä. Näin on käynyt ainakin vuoden 1957-1958 voimakkaan El Nino - ilmiön jälkeen. Mihin suuntaan globaali lämpötila seuraavaksi lähtee, on toistaiseksi arvoitus.

Käyttäjän LauriHeimonen kuva
Lauri Heimonen

Olen linkissäni https://judithcurry.com/2011/08/04/carbon-cycle-qu... selittänyt, miksi ilmakehän CO2-pitoisuus on viimeaikoina noussut:

”When interpreting Tisdale’s claim on Global SST anomalies and on NINO3,4 SST anomalies during 1976-2009 you can find that during the same time period there has been no essential rising or sinking trend on the tropical sea surface temperatures. Instead, the global mean sea surface temperature has had a continuous trend of warming. What is the meaning of this? It means that the global sea surface temperatures used by Endersbee in his calculations have been controlled by warming of the sea surface waters outside the tropical sea surface i.e. mainly the warming of the sea surface waters of higher latitudes where the sea surface CO2 sinks are. As a consequence, the partial pressure of CO2 has been rising in these as sinks acting surface waters, which has been making CO2 absorption from the atmosphere to the sea surface sinks become slower. Because of that, the CO2 content in the atmosphere has been increasing. It means that more CO2 from the total CO2 emissions to the atmosphere has remained in the atmosphere to increase its CO2 content, in order to reach a new dynamic balance between CO2 emissions and absorptions. As the warming of oceans is the dominating reason for the increased content of atmospheric carbon dioxide, and as nowadays the human yearly portion ( about 8 GtC CO2) of the all yearly CO2 emissions ( little over 200 GtC CO2) to the atmosphere is about 4 %, the human role on the recent yearly increase of CO2 in the atmosphere is also about 4 %. For instance when CO2 content in the atmosphere increases 2 ppm per year, the human portion of that is only about 0.08 ppm.”

Näkyykö noissa tuloksissa se, että viimeaikaista valtamerien pintavesien lämpenemistä olisi hallinnut nimenomaan valtamerien pintavesien lämpeneminen korkeammilla leveysasteilla, missä valtamerien pintavesien CO2-nielut sijaitsevat?

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Kyllä tuon suuntaista havaintoa on löydettävissä. Lähempänä napoja lämpenee enemmän.

http://www.metoffice.gov.uk/hadobs/hadsst3/figures...

Tuolta lisää käppyröitä.

http://www.metoffice.gov.uk/hadobs/hadsst3/diagram...

Lapse rate vaikuttaa keskimäärin ilmastoa viilentäen. Navoilla lämmittäen.

Napojen merialueiden rooli hiilinieluina on moninkertainen muihin merialueisiin verrattuna. http://phys.org/news/2016-07-marine-carbon-importa...

”About the same amount of atmospheric carbon that goes into creating plants on land goes into the bodies of tiny marine plants known as plankton. When these plants die and sink, bacteria feed on their sinking corpses and return their carbon to the seawater. When plankton sink deep enough before being eaten, this carbon is taken out of circulation as a greenhouse gas to remain trapped in the deep ocean for centuries.”

”Suunnilleen sama määrä ilmakehän hiiltä, joka menee kasveihin maalla menee merten pieniin kasveihin, joita planktoniksi kutsutaan. Kun nämä kasvit kuolevat ja uppoavat, bakteerit syövät niiden uppoavat jäänteet ja palauttavat hiiltä meriveteen. Kun plankton painuu tarpeeksi syvälle ennen syömistä, tämä hiili on poisa kasvihuonekaasujen kiertokulusta ja pysyy vuosisatoja syvällä meressä.”

”How much of this happens in different regions of the ocean would seem like an academic question, except during an era when humanity is spewing carbon dioxide into the air at record-high levels and wondering where all that carbon will go in the future.
A University of Washington study published this week (July 25) in the Proceedings of the National Academy of Sciences uses a new approach to get a global picture of the fate of marine carbon. It finds that the polar seas export organic carbon to the deep sea, where it can no longer trap heat from the sun, about five times as efficiently as in other parts of the ocean.”

”Kuinka paljon tätä tapahtuu eri merialueilla voisi tuntua akateemiselta kysymykseltä, paitsi aikana, jolloin ihmiskunta on päästämässä ilmaan hiilidioksidia ennätyksellisen korkealla tasolla ja on ihmetellyt, mihin kaikki hiili menee tulevaisuudessa.
Washingtonin yliopiston tutkimus julkaistiin tällä viikolla (heinäkuu 25) Proceedings of the National Academy of Sciences:ssa käyttäen uutta lähestymistapaa, jotta saadaan kokonaiskuva meren hiiltä koskien. Todetaan, että napapiirillä meret vievät orgaanisen hiilen meren syvänteisiin, jossa se ei voi enää pidättää auringon lämpöä, noin viisi kertaa niin tehokkaasti kuin muualla merissä.”

Käyttäjän aveollila1 kuva
Antero Ollila

Komentti kommenttiin 13. Lauri on oikeassa, että viime vuosien CO2-piikki johtuu El Nino -ilmiöstä. Olen tehnyt suhteellisen monimutkaisen mallin CO2:n kierrosta ilmakehän, valtamerten ja kasvillisuuden välillä, jossa pääroolissa on Henryn laki ja massatase. Se selittää CO2-pitoisuuden vaihtelut ilmakehässä korrelaatiokertoimella 0,8, kun käytetään vain emissiomääriä eikä CO2-mittauksia.

CO2-piikit tulevat hyvin esiin merien lämpötilasta riippuen, mutta El Nino - piikin aikana laskettu CO2-pitoisuus on aina hieman alempi kuin todellisuudessa mitattu. Malli on tässä kohtaa liian epätarkka, koska se käyttää vain merten keskimääräistä lämpötilaa. Raju Tyynenmeren päiväntasaaja-alueen lämpeneminen vapauttaa meristä enemmän CO2:tas kuin malli laskee.

Kuitenkin malli on tietääkseni ainoa, joka antaa antropogeeniselle CO2:lle viipymäajaksi ilmakehässä 16 vuotta,joka on sama kuin radioaktiivisen hiilen antama luku. Se on ainut ihmisen ilmakehässä toteuttama täysmittakaavainen koe ja syntyi vanhingossa ydinpommikokeiden seurauksena, jotka loppuivat ilmakehässä 1964. Nyt radiohiilen pitoisuus on painunut lähelle nollatasoa. IPCC:n arvo antropogeeniselle CO2:lle on epämääreisesti satoja ja osittain tuhansia vuosia.

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Kaikki planeetat lämpeni samaan aikaan, onkos muiden paleettojen lämpeneminen jatkunut vai pysähtynyt niinkuin meidän sinisellä planeetalla on tapahtunut?

Käyttäjän evaback kuva
Eva Back

Kokoomuksen talouspolitiikan verkoston raportti esittää vakuuttavine todisteineen, että maapallo on itse asiassa menossa kohti jääkautta.

http://kotary.net/files/documents/uusi_ilmasto-_ja...

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Kyllä siinä oli hyviä perusteluja ja esitettiin asiat oikeassa mittasuhteessa.

Tutkimusta luonnollisesti tulisi lisätä, halvan ja puhtaan energian kehittämiseksi.

Käyttäjän Luakso kuva
Anton Laakso

Itselleni tulee tuosta vain myötähäpeä. Antasivat vaan asiaa tuntevien hoitaa hommansa.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro Vastaus kommenttiin #20

On tässä sellaista liioittelun makua ilmassa, että poliitikkojen on syytä puuttua tähän ilmastonmuutosasiaan ja liioittelulla ajetaan hallitukset yhteistuumin jonkun agendan taakse, maksoi mitä maksoi, koska nyt pelastamme maailmaa.

Eivät ne meretkään ihan kohta lämpene, taitavat pysyä siellä 0 ja 5 ºC tienoilla vielä pitkään, tosin olen itsekin sitä mieltä, että lämmennyt on, sen mittaaminen ja todentaminen on vain vaikeaa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset