arojouni Koetan pysyä Suomea koskettavissa ajankohtaisissa asioissa, ympäristöön, talouteen ja turvallisuuteen liittyen.

Maaperä sitoo hiiltä

  • Kimalainen kerää energiaa talven varalle
    Kimalainen kerää energiaa talven varalle
Hiiltä kannattaa sitoa maaperään muutenkin kuin päästösyistä kirjoittaa Maaseudun Tulevaisuus -lehti tiedeosiossaan. http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/tiede-tekniikka/luken-tutkija-on-kaik... Maaperän humus on tärkein viljavuutta lisäävä tekijä. Humus sisältää hiiltä ja kykenee pidättämään vettä kolme kertaa painonsa verran. Lisäksi humus muokkaa maaperän ravinteet kasveille käyttökelpoiseen muotoon. Joten tilanne on win win aina, kun kartutetaan maaperän hiiltä. Suomessa on perinteisesti osattu hoitaa maaperää ja täällä on harjoitettu karjankasvatusta ja laidunnusta, mikä lisää maaperän humusta. Humus säilyy maaperässä vuosisatoja, jopa tuhat vuotta. Yksipuoleinen viljely kuluttaa humusta, joka voidaan todeta maailmalla riisin- ja vehnänviljelyalueilla. Mutta kuten todettua Suomessa osataan viljellä maata, niin ettei maaperä köyhdy.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän JaliKarjalainen1 kuva
Jali Karjalainen

Juu nii on, maa sitoo hiiltä. No hiiltä oli jo sillon alussa ilmassa kun pallo alko muovautumaa.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Juu, hiiltä on ollut ilmeisesti paljonkin ilmakehässä, alussa;).

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Hiilen lisääminen maahan ihan hiilimuodossa parantaa jostain syystä merkittävästi satoa ("terra preta" maaperä Amazonin alueella). Hiili ei myöskään häviä maasta ainakaan läheskään niin nopeasti kuin voisi olettaa.

https://www.ars.usda.gov/ARSUserFiles/20951/Biocha...

En tiedä kuinka paljon Suomessa on tehty kokeita aiheen tiimoilta tai onko jonkun prosessin ylijäämänä tarjolla niin halpaa hiiltä, että se kannattaa maahan kyntää.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Joitakin kirjoituksia olen nähnyt asian tiimoilta. "Suomessa pyrolyysiöljyä valmistetaan ainoastaan Fortumin Joensuun voimalaitokseen integroidussa bioöljylaitoksessa." https://www.doria.fi/bitstream/handle/10024/124726...

Käyttäjän HannuSinivirta kuva
Hannu Sinivirta

"Suomessa on perinteisesti osattu hoitaa maaperää ja täällä on harjoitettu karjankasvatusta ja laidunnusta, mikä lisää maaperän humusta. Humus säilyy maaperässä vuosisatoja, jopa tuhat vuotta. Yksipuoleinen viljely kuluttaa humusta, joka voidaan todeta maailmalla riisin- ja vehnänviljelyalueilla. Mutta kuten todettua Suomessa osataan viljellä maata, niin ettei maaperä köyhdy"

Tämä on totta, jos em. toimet pysyvät tietyissä rajoissa. Suomen mittakaavassa tähän ollaan päästy, myös hiilen sitomisessa maaperään.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Juuri näin, täällä on ilmasto otollinen, kuumemmissa maissa mikrobit hajoittava maaperää nopeammin ja samalla laidunnetaan maata, jolloin maaperä köyhtyy lopullisesti.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset