arojouni Koetan pysyä Suomea koskettavissa ajankohtaisissa asioissa, ympäristöön, talouteen ja turvallisuuteen liittyen.

Katsotaanko eteenpäin; suomalaiset maailmalla

  • Siipeensä saanut perhonen nokkosen kukinnolla
    Siipeensä saanut perhonen nokkosen kukinnolla

Suomea voidaan hyvällä syyllä luonnehtia maailman menestyneinpänä kansakuntana, monella alalla olemme saavuttaneet kokoomme nähden maailmanluokan tuloksia. Nyt tietysti tulee roppakaupalla vastaväitteitä, että olemme menettäneet asemaamme, ja että uutta näyttöä tarvitaan kipeästi.

Osaamme myös laittaa kapuloita oman kehityksen rattaisiin, tälläkin hetkellä on menestyjiä ja sitten on valtava joukko Suomen oloissa niitä, jotka eivät löydä paikkaansa yhteiskunnassa.

Täältä on aikaisemmin lähdetty joukoittain Ameriikkaan, Ruotsiin jne. paremman elämän ja toivon perässä. 

Tällä hetkellä ei lähdetä täältä minnekkään sankoin joukoin, sosiaaliturva pitää ihmiset leivässä. Lähtijöitä toki on nytkin, on ns. aivovuotoa jne. Koulutetut ja kykenevät henkilöt saavat kyllä töitä muuallakin. Näin se on ollut.

 

Suomalaisuuden perusta menestykselle on ollut halu oppia ja pärjätä, se on geeneissämme. Olemme tulleet toimeen ankarissakin olosuhteissa ja selviinneet voittajina; vaikka emme ole olleet itsenäisenä kansakuntana kuin vasta 100 vuotta, historiamme ulottuu tuhansiin vuosiin, pronssiajalle, rautakauteen jne. Olemme omaksuneet länsimaisen kulttuurin ja olemme sitoutuneet Euroopan unioniin. 

Olemme kuitenkin lännen ja idän välissä ja omaksuneet molemmista kulttureista jotakin ja luoneet omaa kulttuuria näistä aineksista. Pientä orastavaa optimismia on nyt ilmassa, suhteemme ovat kunnossa kaikkiin ilmansuuntiin, eikä tarvitse idän karhun liikkeitä seurata, joka hetki. Kaupankäynti metsäteollisuuden tuotteilla on päässyt hyvään vauhtiin ja muun teknologia-alan tuotteet seuraavat perässä. Tästäkö ura urkenee työpaikkoina jälleen useammelle suomalaiselle.

Tarvitaan tutkimusta, tuotekehitystä ja innovointia. Tähän olemme olleet kykeneviä. Pitkäkuituinen selluloosa on nyt kysyttyä maailmalla, tämäkin on eräänlaista osaamista, ja että olemme kasvattaneet kuusta ja mäntyä, jota nyt voidaan harventaa sellun raaka-aineeksi ja jäljelle jäävät puut saaavat varttua rauhassa tukkipuuksi, josta aikanaan tehdään huonekaluja, sisustukseen tuotteita ja rakennuksia.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Positiivinen asenne tuottaa parempaa tulosta kuin jatkuva tuhkan ripottelu. Tosin toivoisin hartaasti, että juuri metsäteollisuus kykenisi kehittämään todellisia uutuustuotteita. Hyvältä toki näyttää. Vaatekuidut, muovittomat pahvimukit yms ovat innovaatioita, jotka olisi pitänyt tehdä vuosikymmen(iä) sitten.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Näin on, olen ymmärtänyt, että ideoita on ollut riittämiin, mutta ovat sitten kaatuneet kannattavuuslaskelmiin.

No puukuidulla on tulevaisuus edessä, aivan varmasti. Bambusta valmistetut sukat ovat käytössä.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Metsäteollisuudella ei ollut intressiä todellisiin innovaatioihin niin kauan kuin vanhat tuotteet saatiin uudelleen kannattaviksi D-vitamiinilla.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro Vastaus kommenttiin #3

Joo, tämä se syy on ollut, tarkemmin kun asiaa pohtii.

Tässä pitäisi nyt olla vaan huolellisempi tutkimusta tehtäessä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset