Antarktis kasvattaa jääpeitettä ja rikkoo kylmyysennätyksiä ym.

Hesari muistuttaa Heli Saavalaisen kolumnissa, että suomalaisten hiilijalanjälki on suuri, ja että muut maat käyttävät tätä tosiasiaa hyväkseen ja laittavat suomalaiset maksumiehen rooliin ilmastotalkoissa. http://www.hs.fi/paakirjoitukset/art-2000005300272.html

 

Ilmastonmuutos takoo ennätyksiä, mutta Saavalainen unohtaa mainita, että Antarktis kasvattaa jääpeitettä trendinomaisesti.

 

Suomelta velvoitetaan vähentämään metsänhakkuita. Mutta mainitsematta jää, että Suomen metsänhakkuut ovat seurausta metsän lisääntyneestä kasvusta, joka on seurausta hoitotoimenpiteiden onnistumisesta ja ilmakehän lisääntyneestä hiilidioksidista.*)

 

Suomen hiilijalanjälkeä verrataan Ruotsin ja Norjan jalanjälkiin, mutta ei puhuta mitään Tanskasta tai Saksasta. Mainitaan kuitenkin, että ”hiilijalanjälkeä ei ole juuri saatu pienennettyä Suomessa eikä muuallakaan Euroopassa.

 

Kun tarkastellaan kulunutta vuotta lämpömittarin näkökulmasta, maapallo ei ole lämmennyt, tähänastinen mittaus näyttää kuluvasta vuodesta tulevan toiseksi lämpimin vuosi ja kesäkuun osalta kulunut kuukausi oli kolmanneksi lämpimin. Tämä on siis tilanne lämpötilan suhteen, vaikka hiilidioksidin määrä ilmakehässä on jatkanut kasvuaan.

 

Hiilijalanjälkeä on pienennettävä, sillä suomalaisten hiilijalanjälki on Euroopan suurimpia. Nyt ei sitten kuitenkaan keskitytty ratkaisuehdotuksiin tässä kirjoituksessa. Mutta mainittiin, että kotitalouksien ”hiilijalanjälkeä kasvattavat etenkin asuminen ja liikenne, jotka ovat noin puolet suomalaisten jalanjäljestä.

*) 

”Rising CO2 levels affect a lot of plants directly by stimulating photosynthesis and reducing the loss of water (plant transpiration) by reducing the opening of the small pores in the leaves, known as 'stomata'. This triggers several more subtle, indirect effects. For example, when plants close their stomata, they use less soil water, changing the amount of soil water available to other plants. At the same time, altered water availability and enhanced photosynthesis can change the amount of leaf, root and below ground microbial biomass, resulting in changes to ecosystem functioning.” https://phys.org/news/2016-10-indirect-effects-co2-ecosystems-important.html

[Hiilidioksiditason nousu vaikuttaa suoraan kasveihin stimuloimalla fotosynteesiä ja vähentämällä veden käyttöä (kasvien haihduttamista) vähentämällä lehtien pienten huokosten avaamista, eli ”stomatan" avaamista. Tämä aiheuttaa useita hienompaa, epäsuoraa vaikutusta. Esimerkiksi, kun kasvit sulkevat huokoset, ne käyttävät vähemmän maaperän vettä lisäämällä muiden kasvien käytettävissä olevaa maaperän veden määrää. Samanaikaisesti muuttunut veden saatavuus ja parantunut fotosynteesi voivat muuttaa lehtien, juurten ja maaperän mikrobien biomassan määrää, mikä johtaa muutoksiin ekosysteemin toiminnassa.]

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu