arojouni Koetan pysyä Suomea koskettavissa ajankohtaisissa asioissa, ympäristöön, talouteen ja turvallisuuteen liittyen.

SuomiAreena tuulivoimamelusta - nosebo -efekti

  • Judge’s determination that the wind turbines, like those above, are a nuisance and must be shut down. PETER DEJONG/ASSOCIATED P
    Judge’s determination that the wind turbines, like those above, are a nuisance and must be shut down. PETER DEJONG/ASSOCIATED P

”The Falmouth selectmen decided Monday not to appeal a judge’s determination that Wind 1 and its younger sibling, Wind 2, are a nuisance and must be shut down. This essentially marks the end of the two turbines in town.”

http://www.bostonglobe.com/business/talking-points/2017/07/12/these-cape-windmills-have-stopped-spinning-but-someone-still-has-pay/dpEfAzZfIZrzKzMlsKQF5I/story.html?event=event25

 

”Falmouthin valitsijat päättivät maanantaina olla valittamatta tuomarin päätöksestä, jonka mukaan tuulivoimalat Wind 1 ja sen nuorempi sisar, Wind 2, ovat haitallisia asukkaille, ja ne on suljettava. Tämä merkitsee lähinnä kaupungin kahden tuulivoimalan tarinan loppua.”

 

Porissa aisapari dosentti ja psykologi tuulivoimamelusta – nosebo -efekti. https://www.katsomo.fi/#!/jakso/786902

 

 

No muualla on jo parempaa tietämystä, pelkällä nosebo -efektillä ei enää selitellä ihmisten sairastumisia matalataajuisesta äänestä. https://www.youtube.com/watch?v=-5va9M4pe-s&feature=youtu.be

 

EDIT: Tutkimus on edennyt, https://youtu.be/u9Q24HP1etk

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (18 kommenttia)

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Oma asiantuntemukseni ei riitä arvioimaan sitä lisäävätkö blogistin kirjoitukset ihmisten oireilua.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Ongelmia, kuten sairastumista matalataajuisesta melusta, infraäänestä ja amplitudimodulaatiosta voidaan yrittää peitellä, mutta kyllä sekin johtaa sairastumisiin.

Mutta tietoisuus sairastumisen mahdollisuudesta on jo vakava asia.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Eivät lisää oireilua, mutta antavat tiedon oireiden syystä tuulivoimaloiden aiheuttaman infraäänen vaikutusalueella asuville ihmisille.

Suomessa tuulivoimalapuistojen rakentaminen Helsinkiin lienee ainoa toimiva keino saada aikaan muutos vähätteleviin asenteisiin.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Kyllä tietoisuuden lisääminen Suomessa on pidetty pimennossa, tietoisuutta tuulivoimaloiden haitoista on lähinnä hesalaisilla, sinne ei tuulivoimaloita pystytetä, mikä on tietenkin hyvä asia.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #4

Tarkoituksena lienee keskittää koko Suomen työkykyinen väestö tuulivoimalavapaalle alueelle Helsinkiin.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro Vastaus kommenttiin #5

Poliitikot mielellään puhuvat kaupungistumisesta, että megatrendi.

Kyllä tämä sama tuulivoimaloilla valloitus etenee Ruotsin puolella pohjoiseen. Asutus on jo melkein siirtynyt etelän kaupunkeihin, joku harvakseltaan asustaa vielä Norrlannissa.

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro Vastaus kommenttiin #6

Tuuli- ja aurinkoenergiat ovat umpikujia.

"Itseasiassa 30 hallitusten lihavan tukiaisvuoden jälkeen tuulivoima täyttää vain 0,46% maapallon kokonaisenergiatarpeesta IEA,n datan mukaan. Data ei sisällä vain sähköenergiaa, vaan myös liikenteen, lämmityksen, ruuanlaiton jne. kuluttamat nestemäiset polttoaineet. Aurinko tuottaa vieläkin vähemmin energiaa. Vieläpä yhdistettynä, näytöt ovat minimaalisia: tuuli ja aurinkoenergia yhdessä vastaavat alle 1% maapallon energiankäytöstä.."

https://myteurastaja.wordpress.com/2017/07/13/umpi...

"Ruotsin Ambulanssiliiton puheenjohtaja - No-go -alueet ovat olemassa", - siellä olisi tuulivoimaloilla hyvä paikka.

- Suomessa poliisi ei ole auttamassa ihmisiä kotirauhan rikkomista vastaan korkean riskin alueilla vahingoittamisvälineitä käyttäviä tuuli terroristeja vastaan.

https://beta.oikeamedia.com/o1-6204

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro Vastaus kommenttiin #7

Huomasin tuossa lehtiä selaillessa, että jopa punaviherpropagandan aisankannattajat ovat menettämässä uskoaan tuulen ja aurinkokennojen kykyyn tuottaa sitä energiaa mitä tarvitaan. https://mobile.nytimes.com/2016/07/20/business/ene...

The Guardianin mukaan Englannissa ei ole tehty kuitenkaan mitään virheitä, kritiikistä huolimatta. https://amp.theguardian.com/environment/2017/jul/1...

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #6

"joku harvakseltaan asustaa vielä Norrlannissa."

Joitakin kveenejä ja lappalaisia siellä asuu, niin ja mainareita, mutta kun niistä ei tarvitse paljon välittää, niin voitaneen koko Norrlanti muuttaa tuulipuistoksi, tuottamaan sähköä Ruotsille ja miksei Suomelle.

Kun Ruotsin Lappi on muutettu tuulipuistoksi, Suomen lappi voitaneen varustaa ydinvpoimalla ja museoida tai jättää porolaitumeksi, tai muuntaa turistikäyttöön, perustamalla turismikeitaita ja laskettelurinteitä, kaikki tunturit täyteen.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro Vastaus kommenttiin #9

Joo, antaa ruotsalaisten tehdä virheensä.

Kunhan emme toista niitä perässä. Tosiaankin voimme valita toisen tien ja tuemme niitä pohjoisen elinkeinoja, jotka ovat siellä ihmisille ominaisia.

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

”Koijärvellä nuori ja ponteva baskeripäinen naishahmo nostelee kiviä lintujärveä suojelevaan patoon. Hänellä on kuuluva ääni ja hän ilmaisee itseään selkeästi. Tutustun häneen. Hän on lääketieteen opiskelija Kati Juva. - Tiemme ovat sittemmin kohdanneet moneen kertaan: rauhanliikkeessä, ydinaseiden vastustuksessa, Lääkärin sosiaalisen vastuun tilaisuuksissa, sateenkaariperheiden oikeuksia puolustettaessa. Jos etsit pitkän linjan vihreää vaikuttajaa, Kati Juva on sellainen.”

– Pekka Haavisto kansanedustaja"

http://katijuva.fi/

Kun sitä ihmisten solvausta luulosairaaksi ym. plasebo lääkkeillä hoidettaviksi kuuntelee Porin SuomiAreenalla niin tulee selväksi lääkärin etiikka.

Lääkäriliittoon ja Valviraan olisi hyvä nyt tehdä kysely ja liittää Kati Juvan SuomiAreena esitys mukaan selvitettäväksi. Ei tällaista maksettua tuulivoima lobbausta saa lääkäri tehdä, vähättelyä, valehtelua, sairastuneiden pilkkaamista julkisesti?

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Kyllä hänenkin oppimiskykyä on hyvä kyseenalaistaa. Hänen mielestään matalataajuinen melu vaimenee aivan dramaattisesti etäisyyden kasvaessa tuulivoimaloista. Kuka on mahtanut tällaista hänelle kertoa?

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Tällaisia erikoisia asiantuntijoita oli SuomiAreena "monta ääntä tuulivoimasta" tilaisuudessa, ja tarjoaa kansalle vain tuulivoima lobbarin mielipiteen:

Avoin Vaalikone, Kunnallisvaalit 2012, Katriina (Kati) Juva,
Vihreä liitto - Helsinki, dosentti, erikoislääkäri

Mitä mieltä olet tuulivoimasta ?
"Tuulivoima on hyvä ja kannatan sitä.
Uusiutuva energia on välttämätöntä jotta ilmaston lämpenemistä saadaan torjuttua".

ERIKOISLÄÄKÄRI KATI JUVA, Pori, SuomiAreena 2017, "Monta ääntä tuulivoimasta:
"Oireet ovat todellisia muutoksia elimistössä, vaikka ne eivät johdukaan tuulivoiman infraäänistä".

"Tuulivoiman aiheuttamat oireet ovat aitoja, vaikka ne eivät johdu tuulivoiman infraäänistä.
Oireiden taustalla voi olla ns. nosebo-ilmiö.
Kun ihminen kuulee negatiivisista vaikutuksista, joihin hänellä itsellään ei ole valtaa, ihminen alkaa kokea näitä vaikutuksia".

https://yle.fi/uutiset/3-9719191?origin=rss

https://www.avoinvaalikone.fi/kunnallisvaalit-2012...

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Juvalla tuntui käsitteet menevän sekaisin, oliko opiskeluajoista kulunut liian pitkä aika tai joku oli aiheuttanut sekaannuksen?

Emissio
Emissio tarkoittaa ainakin seuraavia asioita (wikipedia): emissio eli säteily, hiukkasten tai energian siirtyminen säteilylähteestä ympäristöön tai kohteeseen, fysiikan käsite, esimerkiksi:
fotonien emissio, luminesenssin vaihe, jossa atomi viritystilansa purkautuessa säteilee fotoneita terminen emissio, elektronien virtaus metalliselta tai metallioksidiselta pinnalta, kun lämpövärähtely voittaa elektroneja pinnalla pitävät sähköiset voimat https://fi.wikipedia.org/wiki/Emissio

Emissio -sana liitetään myös päästöihin.

Immissio

”Immissio (lat. Immi'ssiō < in 'sisään' + mittere 'päästää') tarkoittaa oikeustieteessä kahta eri asiaa, joista toinen liittyy sijoitukseen ja toinen aiheutettuun haittaan. Immission vaikutusta havainnoitaessa tai mitattaessa tarkastellaan haittaa kärsivän kohteen mukaan.[1]”

Saksassa käytetään sanaa ”Immissionsschutz" über medizinische Aspekte tieffrequenten Lärms und insbesondere Infraschalls auf (Immissionsschutz "on lääketieteellisistä näkökohdista matalataajuista melua ja infraääntä erityisesti). https://www.youtube.com/watch?v=-5va9M4pe-s&featur...

Suomessa melu tai ääni käsitteenä on tuottanut sekaannusta, ja kun lisäksi on infraääntä ja ultraääntä, jotka ovat enimmäkseen kuuloalueen ulkopuolella, ymmärrämme äänellä ja melulla jotakin sellaista mitä voimme kuulla ja joskus siltä pitää suojautua.

Kun tarkastellaan äänen etenemistä ilmakehässä. Ultraääni vaimenee melkein välittömästi ilmakehässä kun taas infraääni etenee pitkälle ja vaimenee vain vähän edetessään ilmakehässä. Kuultava ääni on näiden kahden välissä eikä etene kovin pitkälle, lukuun ottamatta matalataajuista melua, joka etenee lähes vaimentumatta melko pitkälle.

Tuulivoimaloista lähtee kaikenlaista ääntä ympäristöön, mutta ihmisen kannalta lähempää tarkastelua vaatii alle 100 Hz:n äänet, eli matalataajuinen melu ja infraääni. Suuret tuulivoimalat tuottavat enemmän alle 100 Hz:n ääntä = akustista energiaa, jota ei mitata. Tuulivoimaloiden ominaisuuteen kuuluu aerodynaaminen melu, ja tätä tuulivoimalan ominaisuutta ei ole pystytty vähentämään, päinvastoin, se on lisääntynyt tuulivoimaloiden tehojen kasvun myötä.

Kun näitä alle 100 Hz:n ääniä ympäristöön tulee enemmän suuremmista tuulivoimaloista, myös tuulivoimaloiden lukumäärä kasvattaa alle 100 Hz:n ääntä. 10 tuulivoimalaa samalla alueella tuottaa enemmän ääntä ympäristöön kuin yksittäinen tuulivoimala jne. Tällainen useasta tuulivoimalasta lähtevät äänet voivat myös usein amplitudimoduloitua (AM) jonkun matkan päässä tuulivoimaloista, jolloin ääni voimistuu ja etenee pitkälle. Lisäksi Infraääni aiheuttaa resonointia sisätiloissa, jolloin myös ääni voimistuu. Englannin kielisessä alan kirjoituksissa puhutaan myös ylimääräisestä amplitudimodulaatiosta (EAM), joka on hyvin yleinen.

Amplitudimodulaatiota (AM) voidaan mitata vasta noin 800 metrin päässä tuulivoimaloista.

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Amplitudimodulaation tilalla käyttäisin fysiikan termiä interferenssi, missä aallot vahvistavat tai heikentävät toisiaan etäisyyden funktiona. Ikävä asua paikassa vallitsevien tuulien oloissa, missä tuulivoimaloiden ääniaallot vahvistavat toisiaan. Ja niitähän paikkoja piisaa, jos taajuuksia on paljon.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro Vastaus kommenttiin #17

Molempia olen nähnyt käytettävän. Mike Stigwood:in käyttämää sanastoa tuo amplitudimodulaatio ja excess amplitude modulation tai other amplitude modulation ovat.

Interferenssi on tosiaankin liitetty enemmän tuuli- ja sääolosuhteisiin liittyväksi.

Totta, ääniaallot interferoivat ja iskevät johonkin kohteeseen, taloon, ja voivat murjoa sitä kaikella voimallaan.

Käyttäjän AnteroSmki kuva
Antero Säämäki

Mitä infraäänistä, mutta tuulimyllyjen lähellä on häiritsevää kuuluvaa ääntä.
Rakennettakoon tuulimyllyt tarpeeksi kauas asutuksesta.

"Myllyistä kuuluu jo nyt uskomatonta huminaa, vaikka niistä on vain pari kerrallaan käynnissä. Ihan kuin suihkari lentäisi yli, Pohjola kuvailee.

- Kun koko tusina saadaan kesällä käyttöön, kuulostaa se varmaan jo Hornetin ujellukselta, yhtyy Helena Pohjola äimistelyyn.

Pahinta elämä on öiseen aikaan. Tyynellä kelillä ääni tulee rakenteiden läpi sisälle asti.

- Ilman korvatulppia ei saa nukuttua ollenkaan, ja kaiken kruunaa myllyjen huipulla vilkkuva valoshow. "
http://www.iltalehti.fi/uutiset/2014040818197986_u...

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Peittoonkorven tuulivoimaloista varoitettiin Porin kaupungin johtoa ennakkoon! No ei kuunneltu asiantuntijaa. https://www.dropbox.com/s/uwauofoq3jj06c5/Huomautu...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset