arojouni Koetan pysyä Suomea koskettavissa ajankohtaisissa asioissa, ympäristöön, talouteen ja turvallisuuteen liittyen.

Helsingin Sanomat kirjoittaa vastoin parempaa tietämystä

  • Helsingin Sanomat kirjoittaa vastoin parempaa tietämystä

Helsingin Sanomat kirjoittaa taas vastoin parempaa tietämystä tämän päiväisessä pääkirjoituksessaan. Ihmisellä unihäiriöt aiheuttavat kaikenlaista sairautta ja häiriöiden pitkittyessä vakaviakin sairauksia.

 

Tuulivoimamelusta on tutkimusta ja todisteita olemassa jo, että yöaikainen hakkaava amplitudimoduloitu matalataajuinen melu tuulivoimaloista häiritsee unta ja aiheuttaa heräämistä ja pääsyä syvään REM uneen.

 

http://www.hs.fi/paakirjoitukset/art-2000005278914.html

”An experimental study using a within-subject design was implemented to investigate the effect of wind turbine noise on sleep. Prior to the study described in this paper, an initial explorative pilot study was performed. In this pre-pilot, which involved six young and healthy participants, it was found that EEG awakenings occurred more frequently during nights with indoor noise levels of 34 dBA (window closed) than nights with 30 or 34 dBA (window slightly open). Indications were also found that amplitude modulation, rotational speed of the turbine blades and/or the presence of strong “beats” contributed to sleep fragmentation, reflected by EEG arousals, awakenings and changes to a lighter sleep stage. These findings served as the basis for the development of the specific characteristics of wind turbine noise examined in the present work.” http://www.ica2016.org.ar/ica2016proceedings/ica2016/ICA2016-0440.pdf

 

”The presence of beats and strong amplitude modulation contributed to sleep disturbance, reflected by more electrophysiological awakenings, increased light sleep and wakefulness, and reduced REM and deep sleep.”

 

”There is ample evidence illustrating that adequate sleep is necessary for maintaining good health. Disturbed sleep can hence be of consequence for immediate and long-term health. Night time noise has the potential to adversely affect sleep, which has been recognised by the World Health Organisation and reflected by their publication of night time noise limits.”

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (18 kommenttia)

Kaj Granlund

Suomessa on vain yksi totuus voimassa ja tällä hetkellä se on "lisää tuulivoimaa". Me emme koskaan tule saamaan puolueetonta tutkimusta tästä aiheesta niin kauan, kun monet valtiolliset suuryhtiöt ansaitsevat miljardeja euroja tuulivoiman tuilla.

Vastaan on toivotonta taistella. Yksityinen ihminen on vain lastu oikeusjärjestelmämme laineilla. Kun vastassa on kunta, kaavottaja tai valtio tappio on kaikissa oikeuasteissa satavarma.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Mielenkiintoista on havaita, että nämä kovan luokan ruotsalaiset tutkijat ottavat niinkin selkeän kannan tuulivoimameluun, haittaa on tuulivoimamelusta, unihaittaa ja pitkittyessään sairastumisina.

Nyt on jo yksityistä rahoitusta kerätty tutkijoille Saksassa ja Australiassa, jotta tutkimuksen puolueettomuus tulisi taatuksi.

Mutta myönnettävä on, että propagandistit ovat niskan päällä.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Ensiksi pitäisi tutkia ja sitten vasta hutkia!

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen

Tuossa linkkaamassasi paperissa oli koehenkilöitä nukutettu ensin hiljaisessa tilassa, sitten tilassa johon tuotettiin keinotekoista tuulivoiman kaltaista melua kuuloalueella (>80 Hz). Havaittiin, että melu heikensi unen laatua. Ei kovin yllättävää.

Väitettyjen infraäänivaikutusten kanssa kokeella ei ollut mitään tekemistä.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

En tiedä mihin viittaat infraääniviittauksilla.

Tuulivoimamelusta voidaan poimia erilleen omia sävyjä, mutta jossakin vaiheessa on aina palattava kokonaisuuteen.

Infraääni oli tuulivoimateollisuuden omakehitteinen probleema, johon keskittämällä katseet saatiin muut tuulivoimamelun ongelmakohdat pimitettyä, amplitudimodulaatio, tonalisuus jne.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Ämyreistä tulevat bassoäänet tuntuvat koko kropassa sydämeen asti, miksi ei sitten infraäänetkin.

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Hesari otti linjaksi puolustaa tuulivoiman tukemista julkisilla varoilla, eikä siinä tuulivoimaloiden haittavaikutukset jossain länsirannikolla helsinkiläisiä haittaa. Montakohan HS:n juttujen lukijaa lopetti tämän kolumnin takia lehden tilauksen, veikkaan että muutamalle sadalle tilaajalle tuli mitta täyteen HS:n tuulivoima/ilmastonmuutos propagandaa.

Suomessa on laadittu kansalaisten suojaksi hyvät lait, pitäisi vaan vielä löytyä rehellinen viranomainen joka valvoisi että lakeja noudatetaan.

"Kotirauhan rikkominen on ankarammin rangaistava, jos se tehdään aikomuksessa pidellä jotakuta väkivaltaisesti tai vahingoittaa omaisuutta taikka jos sen tekee joku aseella tai hengenvarallisella esineellä tai muulla vahingoittamisvälineellä varustettu. Ankaramman asteikon mukaan tuomitaan myös silloin, kun rikoksen tekijöitä on ollut kaksi tai useampia. Näissä tapauksissa sovelletaan 1 §:n 3 momenttia, jossa säädetään rangaistukseksi vankeutta enintään kaksi vuotta."

Tuulivoimaloita voi hyvällä syyllä sanoa vahingoittamisvälineiksi, ominaisuudet haittavaikutusten muodossa ovat niin mittavia. Satojen perheiden omaisuus on romahtanut lähes nollaan liian lähellä olevan tuulivoima-alueen takia, evakkoon joutuminen kodistaan ilman mitään korvauksia vahingon aiheuttajalta on kohtuutonta nyky Suomessa. - Syylliset pääsee kuin koirat veräjästä, taskut täynnä väärin saatua tukirahaa.

Viranomaisten pitää toimenpiderajan ylittyessä toimia melurajan ylityksissä, kuitenkaan ei toimita. Tästä toimimattomuudesta kärsii iso kansanosa länsirannikolla.
- Kaavaan ei piirretä melurajaa kaavan läpimenon takia vaan se tarkoittaa että melu ei saa ylittää kyseistä rajaa. Melu ei pysähdy n. 600 metrin päähän tontin rajalle 4,5 MW:n turbiinista, se todettiin Porissa, Ahlaisten Peittoonkorvessa. Tuuliwatti Oy suoritti melumittaukset rakentamisen jälkeen eikä löytänyt mitään ylityksiä, mutta kuitenkin osti huoltomiehille ko. kiinteistön??

Toimenpideraja tarkoittaa, että melun ylittäessä rajan, viranomaisten on tehtävä jotain toimenpiteitä. Se voi tarkoittaa melunlähteen vaimentamista, melueristyksen tai meluesteiden lisäämistä, mutta nyt voivotellaan osaa ottavasti, eikä tehdä mitään.

Käyttäjän Sanna50 kuva
Sanna Tenkula

"Suomessa on laadittu kansalaisten suojaksi hyvät lait, pitäisi vaan vielä löytyä rehellinen viranomainen joka valvoisi että lakeja noudatetaan".

Mistä löydetään virkamiehet jotka valvoisivat, että lakeja noudatetaan? Lait on hyviä, mutta valvonta ei pelaa kuin yritysten eduksi ja ihmisten asumuksien tuhoksi. Sama on murskaamoiden ympäristössä asukkailla konsulttien meluttomat tutkimukset ja konsulttien väärin tehdyt tutkimukset riittää.
Asetuksia tehdään murskaamotapauksiin liittyen: mm. murskaamo-alueet voivat olla 300 m asutuksesta ilman mitään melu- tai muutakaan haittaa. Tällä perusteella voidaan tulla asutuksen viereen ja oikeudet voivat päätöksissään vain metrimäärää käyttää päätöksien teossa.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Ympäristönsuojelu on jätetty vähemmälle, kun on Suomea nostettu sotien jälkeen. Nyt kun on vaurastuttu yleisesti ottaen on ympäristöön liittyviä asioita saatu kunnostettua, veden laatu vesistöissä yms.

Nyt melusta on tullut uusi kansansairauksia aiheuttava ympäristöhaitta. Meluun liittyviä ongelmia on vasta alettu tiedostamaan. Monet sairaudet kuten sydän- ja verisuonisairaudet ovat saaneet melusta alkunsa.

Maan tapa on myös tullut hyväksytyksi toimintatavaksi ja toimialoittain luodaan toimintamalleja, joiden takana ovat konsulttien mallinnukset ja muu näennäinen osaaminen, jolla todellisuudessa varmistetaan asioiden sujuvoittaminen, lupien saanti ja että selusta turvataan mahdollisissa tulevissa oikeudenkäynneissä.

Melu on yksi aikamme suurimmista vitsauksista. Yksittäinen ihminen on heikoilla tällaista lakimiesarmeijaa vastaan. Kummalliseksi asian tekee se, että kansalaiset itse maksavat tämän armeijan ylläpidon.

Nytkin ylimitoitetun ja miljardeja euroja maksamaan tulevan syöttötariffin uusimisesta käydään vääntöä valtakunnan korkeimman johdon kanssa, joka on jo raivannut tietä uudelle pitkäaikaiselle tukijärjestelmälle.

Tuulivoimaa tuetaan jatkossakin, nykyinen hallitus sitoo tulevien hallitusten käsiä. Tähän olennaisena osana liittyy melusta käytävä keskustelu. Se pitää vaimentaa nyt keinolla millä hyvänsä. Tuulivoimameluhan ei kosketa loppujen lopuksi kuin pientä osaa kansalaisia.

Verrataan kaupunkimelua tuulivoimameluun ja haetaan sympatiaa tätä kautta. Meluongelmaan ei ole muuta ratkaisua kuin olla synnyttämättä sitä. Kaupungeissa melua pitää pystyä myös vähentämään.

Käyttäjän HannuSinivirta kuva
Hannu Sinivirta

Don Quiote syndrooma jatkuu ja lehdistö jankkaa asian tiimoilta, laajemman levikin toivossa. Harmittavaa tietysti, koska HS :t ei ole tieteellinen julkaisu. Samalla hyväuskoisten ja rehellisten Suomalaisten on otettava kantaa journalismin periaatteisiin.

HS: en kolumnit ym. ovat lähes poikkeuksetta olleet raflaavia, se kuuluu toimitusten sisältöön ja johtamisen politiikkaan. Ei synny levikkiä, jos ei ole raflaavia otsikoita.

HS :en tulisi uudistaa profiiliaan ja keskittyä enemmän tieteen laajamittaisempaan referointiin ja luoda kokonaan uusi palstatila tähän tarkoitukseen.

Toisaalta pelkään pahoin, että suuri yleisö ei ottaisi tätä uudistusta ns. onkeensa. Valtaosa kansalaisista kuitenkin lukee päivän lehtiä heräteostoina ja tilauksina, ei niinkään tieteen näkövinkkelistä, joka sinänsä on ikävä asia.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Tuulivoimasta voi olla hieman vaikea kirjoittaa tällaiseen laajalevikkiseen päivälehteen. Kun se kirjoittelu näyttää menevän pieleen jo Suomen Kuvalehdenkin osaltakin. Propagandakirjoituksia levitetään joka taholla.

Maakuntalehdet nyt tietenkin kirjoittavat kaiken STY:n tarjoaman tekstin ilmeisesti sellaisenaan. Muutamaa poikkeusta lukuunottamatta.

On ollut tapana kirjoittaa tällaisten tekstien yhteydessä, että mainos, nyt sitä mainos -sanaa ei tarvita, mainosta tulee suoraan pääkirjoituksesta läpi.

Kriittiset lukijat nyt osaavat erotella mainostarkoituksessa kirjoitettuja tekstejä toisaalla lehdessä, mutta ei ehkä enää pääkirjoituksesta.

Käyttäjän HannuSinivirta kuva
Hannu Sinivirta

Näin se vähän tahtoo olla. Mutta jos kritiikki lukijoiden taholta on jatkuvaa, päivälehtien toimitusten tulisi olla valveutuneempaa.

Päivälehdissä tulisi olla selkeämpi palaute-käytäntö, kyselyjä toimitusten toiminnasta jne...

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro Vastaus kommenttiin #9

Olet oikeassa, käytäntö pikkuhiljaa muokkautuu. Niin on käynyt Englannissa, missä kirjoittelu tuulivoimasta kävi yli äyräiden jo pitemmän aikaa. Ongelmatkin olivat mega -luokkaa, mutta sitten tuli seinä vastaan.

Suomessa hakataan päätä seinään, Englannista oppimistakin pidetään nyt brexit -neuvottelujen alla huonona esimerkkinä. Sirkus siirtyy maasta toiseen, nyt on Suomen vuoro.

Käyttäjän seppoviljakainen kuva
Seppo Viljakainen

Puutuin Hesarin jutussa - muiden virheiden mukana olleeseen- totaaliseen ja kiistattomaan väärinkäsitykseen/valheeseen.

Toimittaja Saavalainen väitti totuuden vastaisesti :" Tuulivoimalla voi korvata hiilivoimaa".

Alla kommenttini Hesarissa , lähetin sen pidempänä versiona myös Saavalaiselle , sain häneltä standardivastuksen : " Kiitos viestistänne ja siinä esitetyistä mielenkiintoisista kannanotoista".

Vastasin , että hän tietenkin korjaa selvän virheen jutussaan ; en ole vielä saanut vastausta , mutta JSN:ään juttu menee , jos ei tuota naurettavaa väitettä korjata.

Tiedän : aivan turha valittaa viherhörhöilystä viherhiukkasten valloittamaan JSN:ään , kertoo nimimerkki " kokemusta on ", mutta ainakin on sitten yritetty.

1. Tuuli/aurinkosähkön suurmaassa Saksassa on tuuli/aurinkoteho
noussut vuodesta 2002 nykypäivään 10-kertaiseksi ( 10 GW => 100 GW ). Suomessa
tuuli/aurinkotehoa n 1,5 GW.

2. Konventionaalinen sähköteho ( hiili, ydin,kaasu..) ei ole samana
aikana muuttunut ( 100 GW) , hiiteho pysynyt samana ( 49 GW).

3. Saksan sähkötehon tarve on myös pysynyt lähes samana. ( 90 GW).

4. Saksa on siis rakentanut sadoilla miljardeilla kaksinkertaisesti
sähkötehoa tarpeeseen verrattuna.

5. Yhtään hiilivoimalaa ei ole Saksassa suljettu tuuli/aurinkotehon massiivisen ( 10-kertainen) lisäyksen vuoksi!

Kysymys kuuluu , miksi Saksa ei ole sulkenut saastuttavia ja ilmastolle
haitallisia hiilivoimaloitaan.

Sähkötekniikkaan ja sähköverkon toimintaan , ei poliittiseen
suuntautumiseen tai vastaavaan, nojautuva yksiselitteinen ja kiistaton
vastaus on : Saksa , eikä mikään muukaan taho, pysty korvaamaan
sattumateholla oikeaa sähkötehoa kuten hiilivoimaa.

Me kaikki tietenkin toivoisimme , että pystyisi , mutta elävässä
elämässä ei pysty. Pystyykö kymmenen tai viidenkymmenen vuoden
kuluttua jää nähtäväksi.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Kiitos Seppo mielenkiintoisesta kommentista.

Saavalainen tietää niinkuin me muutkin, että virallinen linja on tuttu ja turvallinen. Nyt ei tullut sitä ilmastonmuutoshapatusta, mutta sitäkin enemmän STY:n tutuksi käynyttä propagandaa tutkimuksista ja turhasta pelosta. Tämähän on sitä tuulivoimayhtiöiden luomaa propagandaa, jota on testattu kansainvälisesti ja hyväksi havaittu. Parhaat käytännöt kehiin Suomessakin, niin eikös se siitä lutviudu.

Alkaa olemaan jo vähä kuin parhaaseen nazi -aikaan. Puola ja Unkari pitää saada taivutettua mukaan, Suomi on jo hyvässä vauhdissa ja Euroopan paras syöttötariffi.

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Media voisi kyllä neljäntenä valtiomahtina edes hiukan koettaa pitää yhteiskunnan edun puolesta enemmän ääntä, eikä vaan suojella lehdessä mainostajia.

"Jostakin syystä talouselämän lehdet ovat lähes vaienneet paljon huono-onnisemmasta GrowHow-kaupasta, jossa jopa 30 miljardin omaisuus myytiin 207 miljoonalla. Ehkä virhe on täysin uskomaton".
http://mita-olisi-tutkittava.blogspot.fi/2008/09/g...

"Aalto-yliopiston väitöskirjatutkija Janne M. Korhonen sanoo, ettei luonnonvaroja ole pakko luovuttaa yksityisille sijoittajille".
http://www.is.fi/taloussanomat/art-2000005280185.html

Hesarin kolumnissa yli 120 kommenteista löytyy sitä asiaa mitä lehdessä pitäisi käsitellä esim. tuulivoimasta ja sen tehokkuudesta ilmaston lämpenemisen hillitsemiseksi.

Esim. Kai Lähteenmäki kirjoitti vastauksen nimimerkki Jesse79:lle

Jesse79: "Tuulivoiman suurimpia haasteita ovat säätövoiman saatavuus ja verkon stabiilius. Maalikot kouhkaavat lepakoista, kun oikeasti pitäisi puhua aivan muista asioista valtakunnan energiapolitiikkaa kehitettäessä tuulivoimateollisuuden lobbauksen pohjalta.

ks. esim. oheinen Tanskaa koskevan tutkimuksen abstrakti"
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0142061505001274

Kai Lähteenmäki: - Aivan.

"Uusiutuvista tuulesta ja aurinkopaneeleista ei ole juurikaan apua päästöjen vähentämiseen- johtuen niiden huonosta käyttöasteesta n 10-20% - varavoimaloiden pitää käydä 100% ajasta.

Kokemuksia Saksan Energiewendestä
- valtavan kallista kuluttajille , yli 31 mrd euroa vuodessa.
Suomessakin jokainen tuulimylly tarvii noin puoli miljoonaa euroa tukea joka vuosi- pian meilläkin kuluttajat maksaa mrd/v noille tuuliparoneille. Ilman juuri mitään hyötyä ilmastolle ja terveydelle? Haloo?
- päästöt ei vähene, koska ne tekee huonolaatuista sähköä satunnaisesti - n 10- 20% ajasta.

Tuon katkonaisuuden takia pitää olla koko ajan tarjolla varavoimaa. Yleensä se on Saksassa (rusko)hiili- ja maakaasua (Putinilta).

Saksa onkin EUn pahimpia CO2 ja pienhiukkaspäästäjiä - sähkön teko Saksassa per MWh aiheuttaa 3 kertaa enemmän päästöjä kuin Ranskassa ja Ruotsissa, joissa sähkö tehdään vesivoimalla ja ydinvoimalla.

Ulkomailla enemmän järkitoimittajia kuin meillä, monet toimittajamme Hesarissa ja Ylellä ovat myyneet sielunsa Belsepuupille, käytyään ensin uusiutuva-evankelistojen hartaus tilaisuuksissa"?

Googlaa siis englanniksi:

Germany energiewende costs

‘Die Welt’ Article Warns: German “Energiewende Risks Becoming a Disaster” …As Costs Explode!

thebulletin.org/germany%E2%80%99s-energiewende-intermittency-problem-remains9469

www.cleanenergywire.org/news/diesel-car-bans-harm-...
www.cleanenergywire.org/factsheets/what-german-hou...
www.thegwpf.com/german-energiewende-to-cost-stagge...

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

No niin, mitä tuulivoimaloiden halaajat tähän sanovat?

"Uusi Tutkimus Päättelee Euroopan Tarvitsevan Aina 100% Perinteisen Energian Varavoimaa"

"Tämä viesti on yksi tuulivoimaan takertujille jotka kieltäytyvät tunnustamasta kuinka surkeaa se todella on".

https://myteurastaja.wordpress.com/2017/07/06/tuul...

Käyttäjän HannuSinivirta kuva
Hannu Sinivirta

Ja samaan hengenvetoon.

Tuulivoimatekniikka on jo satoja vuosia vanha keksintö (Faraday). Eiköhän olisi jo korkea aika uusimmille innovaatioille (materiaalitutkimus ja kehitys / desing), niin päästään eroon em. "Don Quiote syndroomasta" ym. meluhaitoista.

Tuulivoima on myös hyödynnettävää energiaa siinä missä muutkin energiamuodot. Liiketaloudelliset periaatteet ja viranomaiskäytäntöä tulee luonnollisesti myös edistää ja kitkeä korruptio.

Käyttäjän AhtiKohonen kuva
Ahti Kohonen

...kaukana on ne ajat, jolloin käytetyn suomen kielen oikeellisuuden saatoi tarkistaa Helsingin Sanomista! Nykyaikana asiasisältö pitää todentaa muualta kuin Helsingin Sanomien kirjoituksista.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset