arojouni Koetan pysyä Suomea koskettavissa ajankohtaisissa asioissa, ympäristöön, talouteen ja turvallisuuteen liittyen.

Tuulivoimateollisuus selätti infraäänen avulla

  • © Burma Democratic Concern
    © Burma Democratic Concern
  • Einfaches mechanisches Modell des menschlichen Körpers mit seinen Resonanzfrequenzen  DOI 10.1007/s00103-007-0407-3
    Einfaches mechanisches Modell des menschlichen Körpers mit seinen Resonanzfrequenzen  DOI 10.1007/s00103-007-0407-3

Saksassa esitettiin samanlainen episodi infraääniin liittyen kuin Suomessa nyt jo vuotta aikaisemmin. Tulokset olivat tarkalleen samat. Nyt Suomessa tehdyt raportit oli kopioitu sanasta sanaan kun niitä esiteltiin viime viikolla.

 

Tutkimusta infra -ääneen liittyen tarvitaan, se ei kuitenkaan ole mikään erillinen yksittäinen asia, joka voidaan poimia irralleen kokonaisuudesta kuten nyt Suomessa tehtiin. Kts. seur. linkki!

 

”The goal of this report is to document the reactions endured by Mr and Mrs T, as observed by 3 of the 4 authors and as registered on electronic devices, when in the presence of infrasound generated by a nearby wind farm. Informal acoustical evaluations are also presented.” http://www.icben.org/2017/ICBEN%202017%20Papers/SubjectArea10_Bakker_1001_3872.pdf

 

”Tämän raportin tavoitteena on dokumentoida rouva ja herra T:n reaktiot, kuten niitä havaittiin kolme neljästä havainnoijan toimesta ja rekisteröitynä elektronisten laitteiden avulla, kun läsnä oleva infraääni syntyy läheisestä tuulivoimalasta. Epävirallisia akustisia arviointeja esitellään myös.

 

”As is so often the case with wind turbine emissions, the blade-pass frequency manifests as a modulation of the overall sound emitted. This can be likened to listening to a radio where the volume control is being slowly turned up and down at low infrasound frequencies [31]. Wind turbines are not thought of as emitting these low frequencies as separate tones, rather they are simply artefacts of the modulation of the total sound envelope. It is likely that when residents complain about infrasound or pulsing noise, it is the total sound envelope changing in volume in a periodic fashion that is being perceived.”

 

”Kuten usein ilmenee tuulivoimalan päästöissä, pyörivän siiven ohittaessa rungon, aiheutuvan päästön taajuus ilmenee kokonaisena äänen modulaationa. Tätä voidaan verrata radion kuunteluun, jossa äänenvoimakkuutta säädetään hitaasti ylös- ja alaspäin alhaisilla infraäänen taajuuksilla [31]. Tuulivoimaloiden ei ajatella lähettävän näitä matalia taajuuksia erillisinä sävyinä, vaan ne ovat yksinkertaisesti koko äänispektrin muotoilemia tuotteita. On todennäköistä, että kun asukkaat valittavat infra -äänestä tai impulsiivisesta melusta, äänen kokonaismäärä vaihtelee määrällisesti tavalla, joka on havaittavissa.”

 

EDIT:

http://solarenergyengineering.asmedigitalcollection.asme.org/article.aspx?articleid=1453859

- Matalat taajuudet vaikuttavat ihmiseen lähinnä resonanssi-ilmiön eli myötävärähtelyn kautta. Ihmisen kehon ominaistaajuudet ovat matalia taajuuksia, pääosin alle 120 Hz. Teoriassa vaarallisimmat taajuudet ihmisen kannalta ovat 6 Hz ja 7 Hz, koska nämä ovat ihmisen pehmytkudoksen värähtelytaajuudet. Nasan tutkimusten mukaan taajuudet välillä 0 -100 Hz , voimakkuudella 150 -155 dB aiheuttaa mm. värähtelyä rintakehässä, muuttaa hengityksen rytmiä, aiheuttaa päänsärkyä sekä altistuksen jälkeistä väsymystä.

Aivokuoren hermosoluissa värähtelytaajuus on 0,5 - 30 Hz. Beta- taajuus, 13 - 30 Hz vastaa ihmisen normaalia valveilla ja tietoisena olemisen tilaa Ihmisen mietiskellessä silmät kiinni, aivojen toiminta hidastuu ja värähtely tippuu alfa- taajuudelle eli tasolle 7 -13 Hz. Theta- taajuus, 3,5 - 7 Hz vastaa unien näkemisen tilaa. Delta- taajuus, alle 3,5 Hz saavutetaan vasta syvässä unessa. Aivotoiminnan hidastumisen seurauksena ihminen rentoutuu, verenpaine laskee ja sydämen syke ja hengitys hidastuu (Thompson 2000.).

Taajuuksien 20 - 50 Hz on todettu estävän lihasten impulssit, haittaa lihasten rentoutumista (Wigram 2005). Koko kehoon vaikuttaviksi taajuuksia sanotaan taajuuksia 40 - 80 Hz:n välillä. Talamuksen alueen hermosolujen värähtely on alueella n. 40 Hz ja sillä on yhteyksiä lähes, joka puolelle aivoja, mutta tärkein tehtävä sillä on valikoivan tarkkaavaisuuden säätely (Paju 2003).
Alle 23 Hz eli erittäin matalat taajuudet saattavat olla epämiellyttäviä ja aiheuttaa pahoinvointia. (Skille&Wigram 1995, 54 55.)
Taajuuksien vaikutukseen liittyy myös vaikutuksen voimakkuus, jonka vuoksi on hankala tehdä selkoa siihen, kuinka mikäkin taajuus ihmiseen vaikuttaa. Sama taajuus voi olla sekä haitallinen (aiheuttaa levottomuutta ja pahoinvointia) että rentouttava riippuen sen voimakkuudesta. Tällainen taajuus on esimerkiksi 7 Hz: se voi repiä liian voimakkaana sisäelimet, mutta toisaalta se on myös sama taajuus kuin aivojen Alfataajuus, joka vastaavasti on koettu (ei voimakkaana) rentouttavan (Sargeant 2001).

Ihmiset reagoivat monesta syystä erilailla tuulivoimalameluun. Englannissa on tutkittu asiaa ja on todettu ihmisten salaavan totuutta, koska eivät halua asioitaan tuotavan julkisuuteen. Lisäksi moni pelkää kiinteistöjen hintojen romahtavan, mikäli tuovat huolensa tuulivoimaloiden melusta esille.

 

”Further, there is evidence that the strong resonances found in the acoustic pressure field within rooms actually measured indicates a coupling of subaudible energy to human body resonances at 5, 12, and 17-25 Hz, resulting in a sensation of whole-body vibration.”  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3653647/

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Voi vain kuvitella, minkälaisia mittausongelmia sitä saattaa tulla vastaan kun mitataan matalataajuista melua ja infraääntä.

Esim. amplitudimoduloitunutta matalataajuista tuulivoimamelua voitaneen vasta mitata 800 metrin jälkeen tuulivoimaloista.

Että infraääni -mittauksissa äänenpaineet olivat jo alhaisella tasolla niinkin lähellä kuin 150 metrin päässä tuulivoimalasta, Hongiston ja muidenkin mittauksissa.

No mittaukset keskittyivät vain äänenpaineen tasoihin. Infraääni -aalto muuttaa muotoaan kun se saapuu sisätiloihin, ihminen on tottunut luonnon tuottamiin infraääniin mutta tuulivoimamelu onkin ihmiselle luonnotonta ääntä, poikkeaa luonnon omista äänistä tai no muistuttaa yllättäen esim. sydämen sykettä?

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Kokonaisvaikuttavuus selvitykset jäivät lainlaatijoilta ahneuden aiheuttaman kiireen takia tekemättä. Korruptio ja väärät todistukset ym. lehmänkaupat aiheuttivat Suomelle miljardien taloudelliset tappiot, eikä vahingon määrää ole vielä mikään poliittinen puolue todellisuudessa vastustanut.

Perussuomalaiset ottivat asian ohjelmaansa Soinin johdolla, se myytiin, hinta ja seuraukset nähdään. Korruptio otti selkävoiton, eikä vielä itsessään kannattamatonta ja terveys- ja ympäristöhaittoja aiheuttavaa toimintaa lopeteta.

Tuulivoimala on valtavan suuri, n. 150 korkea terästorni painaa n. 150 tonnia, sen huipulla on konehuone joka painaa yli 200 tonnia, siipi on n. 65m pitkä ja painaa n. 17 tonnia. Eli n. 400 tonnia yhteensä värähtelee kun propelli pyörii ja ne 65 pitkät siivet rummuttavat sekunnin välein tornin ohi pyyhkäistessä n. 300 km/h nopeudella. Siipi oikaisee n. 7m taipuman aina kun se ohittaa tornin. Propelli pyörii esteettömässä ilmatilassa, eikä metsä sillä korkeudella vaimenna melua hiukkaakaan.

Haittoja peitellään todella härskisti, syytetään ihmisiä mielisairaiksi, hulluiksi ym. kaheleiksi, vaikka jokainen kärsii todellisia vaivoja jotka vaan voimistuvat mitä kauemmin joutuu melun alla asumaan.

Kudosten ominaisvärähtelytaajuus on infra-aaltojen alueella. Jos ymmärtää hiukankin fysiikkaa ja fysiologiaa niin ilman mitään tutkimustakin järkevä ihminen ymmärtää, ettei tuollaisissa vellovissa olosuhteissa elintoiminnat ole normaaleja ja varmasti pitkään vaikuttaessaan aiheuttavat monenlaisia vahinkoja ja häiritsevät todella pahasti solutason toimintaa.

"Tutkimuksessa" jonka perusteella uutta tukipakettia aloitettiin kehittämään ei ole tehty riittävästi fysiologisia tutkimuksia siitä, miten infraäänet vaikuttavat kudoksiin niiden resonoidessa aaltoliikkeeseen, ja miten kudos pitkäaikaisen vaikutuksen ollessa kyseessä kykenee solutasolla toimimaan häiriöttömästi resonoivassa aaltoliikkeessä?

Nyt halutaan väkisin pitää kepulikonsteilla hallitus pystyssä loikkari voimilla ettei EU-integraation syventäminen EU-liittovaltioksi vaarannu.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Tuulivoimamelukin on kokonaisuus, siitä voidaan irrottaa eri sävyjä ja tarkastella yksittäin. Mutta että yksittäisellä sävyllä olisi ratkaiseva vaikutus kokonaisuuteen, tuulivoimameluun, ei ehkä mennyt oikein.

Tiedettiin, ettei äänenpaineet tuulivoimalan lähellä useinkaan yllä kovin korkealle. Tällä tiedolla tuulivoimateollisuus nyt ratsastaa iloisesti laukaten.

Saksalainen sirkus kiertää paikkakunnalta paikkakunnalle, niin kauan kuin syöttörahaa riittää, ja riittäähän sitä, Tiilikainen ilmoitti, että tie on nyt auki jälleen. Pekkaristakin oikein hymyilytti A-studiossa hallituksen saumattomasti sujuva yhteistoiminta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset