arojouni Koetan pysyä Suomea koskettavissa ajankohtaisissa asioissa, ympäristöön, talouteen ja turvallisuuteen liittyen.

Hallituksen infraäänitutkimus

  • Melu sairastuttaa, vaikka et kuule sitä. Pitkän aikavälin seurauksena voi pysyvä kuulumaton ääni aiheuttaa unettomia öitä
    Melu sairastuttaa, vaikka et kuule sitä. Pitkän aikavälin seurauksena voi pysyvä kuulumaton ääni aiheuttaa unettomia öitä

Tuulivoimamelusta tutkimuksia on tehty puolesta ja vastaan, tilanne on ollut kutakuinkin tasan.

Tuulivoimamelu on tehty täysin haitattomaksi joissakin tutkimuksissa, tällaisen tutkimuksen oli löytänyt Petteri Järvinen, niinkin tuoreen kuin vuodelta 2010. No hän viittasi tähän blogissaan osoittaakseen tuulivoimalat oikeutetuksi ja tuulivoiman vastustajat vastuuttomiksi haihattelijoiksi.

Sitten tätä blogia lainataan ja siihen viitataan joka käänteessä, niin teki myös täällä Usarissa blogia pitävä professori? Lisäksi hän viittasi rikolliseen toimintaan samassa lauseessa.

Peli on koventunut Putkosen esiinmarssin jälkeen.

Tulisi kuitenkin pidättäytyä faktoissa ja jättää politikointi muille. Nyt on kysymyksessä ihmisten terveydestä, turvallisuudesta ja hyvinvoinnista. Eivät politikointi, taloudelliset edut eikä ideologiset aatteet saa nousta ihmisten terveyden, turvallisuuden ja hyvinvoinnin edelle. Tämän pitäisi tuulivoimatoimijan ymmärtää.

STM on tämän jo vuonna 2014 raportissaan määritellyt.

 

http://arojouni.puheenvuoro.uusisuomi.fi/224550-matalataajuinen-melu-aih...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (27 kommenttia)

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Viittaatko nyt tähän uutisointiin:

Hallituksen selvitys paljasti: Tuulivoimaloiden infraäänet samaa luokkaa kuin
kaupungeissa – piittaamattomat merikotkat törmäilevät voimaloihin
#uutisvahti

https://yle.fi/uutiset/3-9675219

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Melkoista tutkijan vapautta tämäkin: "Osana tutkimusta tehdyissä infraäänimittauksissa todettiin tuulivoiman äänitasojen jäävän selvästi alle kuulokynnyksen. " - Tietysti infraäänet jäävät alle kuulokynnyksen, koska ihminen ei kuule niitä. Kyse olikin niiden terveysvaikutuksista. Olikohan tutkimuksen loppupäätelmä päätetty ennen tutkimusta ja lähdeaineisto hyvin valikoitua tuulivoimayhdistyksen aineistoa.
http://julkaisut.valtioneuvosto.fi/bitstream/handl...

Irlannissa on 7 perhettä saanut selvitettyä terveyshaitta asiansa oikeudessa tuulivoimatoimijaa vastaan.
https://mothersagainstturbines.com/2017/06/15/fami...

Käyttäjän heke kuva
Heikki Paananen

" tuulivoiman äänitasojen jäävän selvästi alle kuulokynnyksen."

Tutkimuksessa todetaan, että infräänille ei ole määritelty kuulokynnystä, mutta silti siihen tutkimuksessa referoidaan. Löperöä tieteentekoa.

Infraäänien terveysvaikutuksia olisi helppo tutkia. Kellään ei lie halua tai rahoitusta sellaiseen.

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Totuus ei pala tulessa. Keskiarvoistetussa mittauksessa huijataan todelliset haitat, tuulivoima on ajoittaista, voi olla viikkoja välillä ettei tuule.

Käyttäjän eiltanen kuva
Eero Iltanen

"Eivät politikointi, taloudelliset edut eikä ideologiset aatteet saa nousta ihmisten terveyden, turvallisuuden ja hyvinvoinnin edelle."
Näin se kuitenkin näyttää maailmassa menevän.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Sitä saa mitä tilaa. Ei kuitenkaan näyttöä infraäänten terveyshaitoista.

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Tutkimus on ympäripyöreää sanahelinää, puhutaan kuultavasta infraäänestä ym. mutta ei toisaalla kuitenkaan kielletä ettei haittoja olisi:
"Infraäänen on esitetty voivan aiheuttaa herkissä ihmisryhmissä (poikkeavuudet korvan rakenteessa, kuulo- ja tasapainoelimiin liittyvät sairaudet)
tasapainoelimiin liittyvää oireilua. Toisaalta yksittäisessä kokeellisessa tutkimuksessa on raportoitu, että infraääni aiheuttaa aivojen aktivaatiota myös muualla kuin kuuloalueella. Tutkimuksia erityisesti pitkäaikaisen tuulivoimaloiden infraäänille ja kuultavalle melulle altistumisen vaikutuksista terveyteen on varsin vähän, joten lisätutkimukset ovat perusteltuja".

Tämänkaltaisesta tutkimuksesta voi jokainen tehdä sellaiset johtopäätökset kuin haluaa. Kimmo Tiilikainen kertoi tutkimuksen poistavan esteet tuulivoimatuen jatkosta, rahaa olisi näillä näkymin vielä jaettavissa terveys-ja ympäristöhaittojen rakentamiseen, mutta ei kuitenkaan Helsinkiin saa tuulivoimalaa rakentaa. Ettei rottien lisääntyminen vaarannu. http://www.iltalehti.fi/uutiset/201702032200064609...

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Niin, haitoista ei ole näyttöjä. Mutta joillakin on kova tarve uskoa niihin silti.

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto

Niinhän se on, että jos jotain jossakin tutkimuksessa ei ole todistettu, niin sitä sitten ei ole olemassakaan. Jos tuota periaatetta olisimme kaikessa noudattaneet, niin missä olisimmekaan.

Selvästi tässä pedataan jo Tuulimyllytukiaiset II -hanketta. Mielenkiitoista siinä on, että meillä erityisesti Keskustapuolueen suunnasta ollaan innokkaita ajamaan tätä seuraavaa tukiaisautomaattia.

Mutta jos valtiovalta ja tuulimyllytukiaisia ajavat piirit ovat 100% varmoja, että infraäänet eivät ole ongelma ihmiselle, niin tehtäköön sopimus. Siinä sopimuksessa valtiovalta ja tuulisähköfirmat sitoutuvat korvaamaan täysimääräisesti ja takautuvasti kaikki ne haitat mitkä tulevat tutkimukset mahdollisesti paljastavat infraäänien aiheuttamiksi. Jos infraäänistä ei varmasti ole mitään ongelmaa, niin eihän silloin tällaiseen sopimukseen sitoutuminen ole mikään ongelma.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Tuulivoima ei aiheuta terveyshaittoja ihmisille, lepakoille eikä putkosille...tuulivoimaa tulee lisää mm Kuivaniemeen kymmeniä myllyjä. Hyvä!

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto

Entäs sitten julkisten menojen lisäykset. Viime vuonna valtion budjetissa oli 159,6 miljoonaa veronmaksajien rahaa tuulisähköfirmojen tukemiseksi. Silloinhan tuulisähkön osuus Suomen sähkön tuotannosta oli 3,6 %.

Tälle vuodelle tuulisähkön tuotantoon on varattu budjetissa 211 miljoonaa. Tulevina vuosina tuulisähkön tukiaiset syövät julkisia menoja 250 - 300 miljoonan euron edestä joka vuosi, riippuen sähkön markkinahinnasta. Ja hallitus, pääministeripuolueena keskusta, kuitenkin puhuu jatkuvasti julkisten menojen leikkaamisesta.

Kokonaislasku julkiselle sektorille tuulimyllytukiaisten ensimmäsistä vaiheesta 12 vuoden ajalta tulee olemaan 3 500 - 4 000 miljoonaa euroa. Mitähän muuta kivaa tuolla rahalla olisi yhteiskunnalle saatu ?

Kummallisen valikoivaa on hallituksen menoleikkaukset.

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto

Halvemmaksi yhteiskunnalle tulisi antaa Iin kunnalle suoraa tukea, kuin kierrättää niitä veronmaksajien tukirahoja tuulisähköfirmojen kautta. Niissä rahojen kierrätyksessä tahtoo aina syntyä rahojen "sivuvirtoja" jonnekin muualle kuin maata tuulisähköfirmoille vuokraaville yhteisöille.

Muuten, tiedätkö kuka viimekädessä vastaa 10 - 20 vuoden kuluttua loppuun ajettujen ja ympäristöhaitaksi luokiteltavien tuulimyllyjen raatojen sekä niiden betoniperustusten purkamisesta siinä tapauksessa, että tuulisähköfirma tai se firma jolle alkuperäinen tuulisähköfirma on myllyt myynyt, olisikin jostakin syystä varaton ? Vai onkos tämä osattu ottaa huomioon vuokrasopimuksissa ?

Käyttäjän gavia52 kuva
Juha Vesamäki

"Suomessa asiaa on selvitetty etelärannikolla ja Pohjois-Pohjanmaalla laskemalla mahdollisia raatoja tuulipuistojen lähistöllä. Selvityksen mukaan niitä löytyi yhtenä kesänä Pohjanmaalta pari, etelästä vuosien kuluessa vain yksi."

Tuo ylläoleva "raatojen laskennan" tulos ei todellakaan ollut yllättävä. Harvoin nimittäin löytää luonnosta kuolleita eläimiä, tai ei ainakaan omiin silmiin ole "tarttunut", "raatojen" poistosta kun pitää luonnon oma puhtaanapitolaitos kiitettävää huolta.

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

Onko tuulivoimatutkimuksessa samanlaiset käytännöt kuin lääketutkimuksessa. Lääketehdas rahoittaa tutkimuksen. Yleensä sellaisten tulokset ovat kohteen kannalta myönteiset. Lähemmin tarkasteltaessa tai tehtäessä vertailevia selvityksiä puolueettomalla maaperällä, huomataan vedätystä ja manipulointia.

Tuulivoiman terveyshaittojen sekavat tulokset viittaavat edellisen kaltaisiin käytäntöihin. Eihän tuo ihmetytä. Alalla pyörii suuret rahat ja pisnestä pitäisi saada edistettyä keinolla tai toisella. Näin varsinkin silloin, jos ilmenee riskitekijöitä.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

No ei ole. Perussuomalaiset tilasi tutkimuksen, ja halusi varmaan sellaisen tuloksen, että lepakot räjähtelee ja päätä särkee olematon melu. Sitä ei vain aina saa mitä haluaa, kun tilaa riippumattoman tutkimuksen.

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Suomen politiikassa ei ole mitään uskottavuutta enää jäljellä, nämä viimeaikaiset takinkäännöt ja kesärannan teatteriesitykset veivät loputkin pois. Junaillaan joku valetutkimus tuulivoimahaitoista jonka lopputulos oli tuulivoima myönteistä sanahelinä propagandaa.

Kansanedustuslaitos ei enää edusta Suomen kansaa, se on pelkkä Brysselin kumileimasin.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

No jos nyt vähän tarkennetaan, niin tuulivoiman vastaiselta politiikalta se uskottavuus tässä nyt meni.

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto

Eli sillä ei ole siis mitään väliä, mitä tuulivoimatukiaiset 12 vuoden jaksossa maksaa ( 3 500 - 4 000 miljoonaa euroa ) suomalaiselle yhteiskunnalle ? Nyt ei puhuta lepakoista, vaan yhteisistä vähistä verovaroista.

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto

Odotan innolla, kuinka tuulivoimateknologia työllistää Suomessa Tanskan malliin 15 000 - 20 0000 työntekijää, kuten Vanhasen ( kesk ) II -hallituksen työministeri Tarja Cronberg ( vih ) hehkutti 2000 -luvun lopussa ja komppasi keskustapuolueen elinkeinoministeri Mauri Pekkarista ( kesk ) , kun tämä ajoi 2010 läpi tuulimyllytukiaiset ( syöttötariffin ).

https://www.slideshare.net/poulaka/uusiutuvan-ener...

Paljonko tästä Cronbergin lupaamasta työllistämisestä on saavutettu, kun se viimeinenkin suomalainen tuulimyllytehdas, WinWind , meni jo vuosia sitten konkurssiin. Nyt meille pystytettävät tuulimyllyt tulevat Saksasta , Tanskasta ja Espanjasta. Keitä ne työllistävät ?

Oma tarinansa on sitten se, että koska Kehä III:n sisäpuolelle saadaan vihdoinkin ensinmäiset tuulipuistot , noin 10 -16 tuulimyllyä / puisto ? Muualla niitä on jo enemmän kuin tarpeeksi. Ei kai vaan Hesan CityVihreät syyllisty Nimbyyn ?

Nyt on näytön paikka Hesan vihreällä tulevalla puheenjohtajalla näyttää mallia muulle Suomelle kuinka pääkaupungissa satsataan uusiutuvaan energiaan. Myllypuistoja vaan pystyyn, aluksi vaikka Malmin lentokentän suolle. Sinne mahtuisi ainakin 2 tuulimyllypuistoa. 10 - 12 myllyä kummankin kiitoradan päähän.

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Tähän on tultu, ja herrat Helsingissä vaan nauraa..

"Tuulivoimaloiden infraääniä jo vuoden mitannut Aunio Groupin toimitusjohtaja Antti Aunio on huolissaan siitä, että tuulivoimaloiden infraäänen terveyshaitoista kertovat ihmiset leimataan nyt hulluiksi."

http://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/tuuliv...

Käyttäjän aveollila1 kuva
Antero Ollila

En ole perehtynyt tuulivoimahaittoihin ihmisten osalta, mutta lepakkojen keuhkojen räjähtäminen on tieteellinen tosiasia ja se tappaa satojatuhansia lepakoita vuosittain.

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Antero,

no, mitäs sitten? - ei tieteissä erityistapauksia sentään yleistetä mutuillen -
tuulivoimalat estäen - kaikkeen:

Ei, lepakko ei räjähdä edes tuulivoimalan läheisyydessä:

https://yle.fi/ylex/uutiset/ei_lepakko_ei_rajahda_...

Sensijaan lepakoita voi kuolla, mutta vain tietyissä tapauksissa - huomioitava tuulivoimaloiden sijoittelussa - ei ongelma kuitenkaan meillä Suomessa:

Tuulivoimalat tappavat lepakoita (barotrauma) :

https://yle.fi/uutiset/3-6993036

Why Wind Turbines Can Mean Death For Bats :

https://www.sciencedaily.com/releases/2008/08/0808...

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

"Peli on koventunut Putkosen esiinmarssin jälkeen.

Tulisi kuitenkin pidättäytyä faktoissa ja jättää politikointi muille. Nyt on kysymyksessä ihmisten terveydestä, turvallisuudesta ja hyvinvoinnista. Eivät politikointi, taloudelliset edut eikä ideologiset aatteet saa nousta ihmisten terveyden, turvallisuuden ja hyvinvoinnin edelle. Tämän pitäisi tuulivoimatoimijan ymmärtää."

Putkosta nyt kukaan ei kovin vakavasti voi ottaa. Toki olisi myös hähelle syytä pitäytyä faktoissa.

http://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/rajaht...

"– Paineen vaihtelu räjäyttää lepakoiden keuhkot ja ihmettelen, jos tätä ei ole ministeriön tutkimuksessa selkeästi todettu, että tämä ilmiö on todella olemassa. Minulla on tästä aiheesta olemassa erittäin paljon materiaalia, vakuuttaa Putkonen.

Putkonen ei pysty MTV Uutisten pyynnöistä huolimatta lähettämään tutkimustietoja, koska sanoo olevansa remontoimassa mökillään puolueen uuden puheenjohtajan Jussi Halla-ahon luvalla maanantaihin saakka."

Heh, on tuo koominen hahmo.

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto

Eli nyt nyt myös tuulimyllytukiaiset valjastetaan PS:n puolueen hajaannukseen.

No sehän sopii niille, jotka ovat rahastamassa veronmaksajia ja julkisen sektorin menoja, puolueista katsomatta, tuulimyllytukiaisilla veronmaksajia. Väliäkö sillä kuka tekee päätöksen tukiaisten maksamisesta, kunhan "bisnes" pyörii. Sellaista on suomalainen KiKy.

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Selvitys: Tuulivoimaloiden infraäänitasoilla ei terveysvaikutuksia :

https://www.rakennuslehti.fi/2017/06/selvitys-tuul...

Infraäänillä ei terveysvaikutuksia:

http://www.energiauutiset.fi/uutiset/infraaanilla-...

Siltikin:

"Tuulivoimaloiden terveyshaitoista kärsivät ihmiset leimataan hulluiksi" – tämä mittauskuva paljastaa voimaloiden infraäänen :

https://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/tuuli...

Hannu Töyri

Harvinaisen röyhkeiltä vaikuttavat selvityksen perusteella merikotkat, joiden asenne on selvityksen mukaan piittaamaton.

Tässä meillä tiedemiehiä

Käyttäjän HannuSinivirta kuva
Hannu Sinivirta

Infraäänet vaikuttavat elimistöön ei pelkästään fyysisesti, vaan myös henkisesti. Ihminen on psykofyysinen olento, niinkuin kaikki muutkin eliöt.

Ei ole epäilystäkään, etteikö alle 20Hz:n ilmanpaineen vaihtelut vaikuttaisi resonoiden kehossa oleviin elimiin ja sitä kautta autonomiseen hermostoon.

Ihmisen ja kaikkien eliöiden suolistossa ja vatsan seudulla on suuri määrä hermopäätteitä, jotka ovat yhteydessä aivoihin. Vatsaontelo ja pallea ovat ikäänkuin resonaattoreita.

Esimerkkinä voisi mainita konsertti, jossa voimakkaat bassoäänet vaikuttavat epämiellyttävinä vatsan pohjassa. Se vaikuttaa keskushermostoon, riippuen turvaetäisyyksistä.

Nykyisiä tutkimuksia tuulivoiman haitoista tulisi laajentaa ja tuulivoiman teknologia tulisi uudistaa, ihmisten ja eläinten turvallisuutta ja terveyttä edistämällä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset