arojouni Koetan pysyä Suomea koskettavissa ajankohtaisissa asioissa, ympäristöön, talouteen ja turvallisuuteen liittyen.

Merijää kasvaa - media hiiren hiljaa asiasta

Arktinen alue olisi pitänyt ennusteiden mukaan olla kesällä jäätön, nyt on ennuste 7 milj. km² alimmillaan, eli Arktiksen merijää on palautunut pitkäaikaiseen keskiarvolukemaan. https://sunshinehours.net/ Antarktinen merijää kasvaa ennusteen mukaan jälleen normaalisti. Kts. yllä olevasta linkistä. Näistäkin asioista on suhteellisen vaikea saada totuuden mukaista tietoa, kun media jauhaa vuosien takaisia asioita ja kiinnostuksen kohteena nyt näyttää olevan suurehkon jäälautan irtoaminen Antarktisen kyljestä. Niitä aina ajoittain irtoaa, nyt alueella on poikkeuksellisen kylmää, joten irtoaminen saattaa viivästyä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän ErkkiJohansson1 kuva
Erkki Johansson

Tämä vaikeneminen on erittäin ymmärrettävää. Siitä, että tilanne aikaisemmista maailmanlopun ennusteista poiketen onkin aivan normaali, on vaikea keksiä veret seisauttavia otsikoita.

Mikään ei myy niin hyvin kuin lähestyvä maailmanloppu - Journalistiikan ensimmäisen vuosikurssin 3. luento.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Bad news is good news, olen joskus kuullut sanottavan.

Kyllähän tuollainen maailmanlopun meininki myy, se on ihan selvää.

Tuo jäälohkareiden kuvaaminenkin on suosittua, vaan mitä ei useinkaan sitten tekstissä mainita, että sitä irtaantumista tapahtuu joka vuosi ja että kyse on ihan normaalista vuosittain toistuvasta ilmiöstä.

Käyttäjän ErkkiJohansson1 kuva
Erkki Johansson

Ne jäälohkareet ovat liian isoja mahtuakseen toimittajan drinkkilasiin, siksi ne ovat katastrofaalisia. Ymmärtäähän tuon.

Eikä hienoon tieteelliseksi tituleerattuun uutiseen mitenkään enää läänin kokoisen jääpalan lisäksi mahdu se tylsä tosiasia, että tällaiset jääklimpit ovat jokavuotinen ilmiö.

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Media on keskittynyt maailmanlopun julistamiseen, julkaisee kuvia tulvan valtaan jääneistä taloista, orvoista lapsista sodan keskellä, Isis ja Trump samalla koko aukean jutussa mukana kuvissa aamun lehdessä. - Näin tänään uutisoitiin Satakunnan Kansassa ilmastonmuutoksesta. "Miten sietää epävarmuutta kun ilmastonmuutos etenee, pakolaiskriisi laajenee ja vallankahvaa pitelevät arvaamattomat valtiaat?"

Tosiasioista vaietaan, sen nämä propagandistit osaavat hoitaa. Niin kävi lepakko skandaalissa Ylen keskusteluohjelmassa, ensin toimittaja nauroi räkäisesti työmiehen ilmoitusta lepakkojen räjähtämisestä tuulivoimalan aiheuttamien suurten paine vaihtelujen takia, mutta kun ohjelmassa mukana ollut ilmoitti että näin siinä tosiaan tapahtuu kun ei lepakon keuhkot kestä äkkinäistä paineen vaihtelua. Siihen toimittaja tiuskaisi ettei tänne ole tultu lepakoista keskustelemaan. Eikä korjannut virhettään millään tavoin.

Käyttäjän ErkkiJohansson1 kuva
Erkki Johansson

Onhan kyseessä majesteettirikos, jos erehtyy osoittamaan että Toimittaja on ollut tietämättömyyttään väärässä.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Normaali kuolevainen pystyy kyllä tunnistamaan virheensä ja oikomaan sen. Mutta ettei Toimittaja tähän ryhtyisi, vaikka hyvä journalismi tätä nimenomaan edellyttää?

Toisaalta yksi hyvä tapa oikoa asioita on vaieta ne kuoliaaksi, näin näissä ideologisissa hairahduksissa on käynyt. Mennään eteenpäin.

Hyvää juttua ei myöskään kannata tosiasioilla pilata, kyllä se niinkin on. Tosiasiat ovat jotenkin niin ikävystyttäviä.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Pohjoisnavalla jäät vähenee ja etelänavalla lisääntyy. Hyvä näin. Muuten telluksemme keikahtaisi.

Käyttäjän HannuSinivirta kuva
Hannu Sinivirta

Niin, media myy tunnereaktioita, sillä ei ole mitään tekemistä eksaktin tieteen kanssa.

Arktisten alueiden jäät sulavat ja jäätyvät riippuen irradianssista (auringon säteilyn kokonaisteho pinta-alayksikköä kohti) ja jään pinnan optisista ominaisuuksista.

Irradianssin määrä taas riippuu auringon aktiivisuudesta ja jään optiset ominaisuudet sen pintaan sitoutuneista epäpuhtauksista. Epäpuhtaudet sitovat lämpöä jään pintakerrostumiin, jolloin jää sulaa pinta-alayksikköä kohti.

Sulamisen ja jäätymisen suhde määrittelee, kumpaan suuntaan ollaan menossa. Todennäköisimmin, epäpuhtaudet tulevat lisääntymään, jolloin sulaminen kiihtyy. Toisaalta irradianssin määrän aleneminen tasoittaa sulamisen kiihtyvyyttä.

Suurempien jäälohkareiden irtoaminen puolestaan johtuu siitä, koska jäät ovat jatkuvassa liikkeessä (liikemomentit ja kitka).

Liikemomentit ja kitka vaikuttavat periaatteessa joka suunnassa, ei vain vertikaalisessa ja horisontaalisessa suunnassa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset