arojouni Koetan pysyä Suomea koskettavissa ajankohtaisissa asioissa, ympäristöön, talouteen ja turvallisuuteen liittyen.

Kunnan kaavoitustoimen kytkökset

  • Keväistä kukkaloistoa
    Keväistä kukkaloistoa

Tietämystä infraäänen vaikutuksesta ihmiseen on ollut Saksassa, joten oli odotettavissa tutkimustuloksia tältäkin alueelta.

Suomessa on myös edetty mittausten ja seurannan suhteen liittyen infraääneen voimala-alueen läheisyydessä. Tuloksia tästäkin tutkimuksesta odotellaan.

No onko uusilla tutkimustuloksilla vaikutusta mihinkään? Ainakin vanhat uskomukset ja hokemat voi nyt sivuuttaa. Tuulivoimateollisuus ja THL ovat mielellään tuoneet esille vanhakantaista käsitystä infraäänen osalta (pitää olla voimakasta ja kuultavissa, jotta siitä olisi haittaa ihmiselle), jota sitten toistetaan tiedotusvälineissä aina tilaisuuden tullen.

Infraäänen ei tarvitse olla voimakasta ollakseen haitallista ihmiselle.

Tämä tieteellinen löydös voi viedä teollisen kokoluokan tuulivoimalat useiden kilometrien päähän. Vanhoja voimaloita joudutaan purkamaan asutuksen läheltä. Tähän purkutyöhön pitäisi nyt keskittyä ja löydä uudet hankkeet jäihin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (22 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

Kuntien kaavoitusmonopoli toi kaikkein eniten korruptiota kuntiin.

Julkisen sektorin kasvu räjähdysmäisesti toi kuntiin lahjattomat, mutta muodollisesti pätevät.

Sitten alkoi suhmurointi ja jälki suorastaan homehtuu käsiin.

Monissa kunnissa ei korruptiota ollut ennen juuri ollenkaan.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Kyllä, nyt päästiin tärkeään kysymykseen. Kunnan kaavoitustointa on ohjannut ideologinen hegemonia, ilmastonmuutoksella pelottelu jne.

Tällaisesta uskomusideologiasta ei koskaan hyvää seuraa.

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Viranomaisten suhtautuminen tuulivoimaloiden terveyshaittaan on ollut ala-arvoista, vähättelevää oman edun ja selustan turvaamiseen tähtäävää toimintaa.
Kaikista raukkamaisinta on väite laillisuudesta, kun väärin tehdystä melumallista valitetaan hallinto-oikeuteen, niin sen mallin hyväksyy tuomari sillä perusteella että se on vaan tehty, eikä mikään asiantuntijataho tarkasta malliin käytettyjä lähtöarvoja. Meluraja saadaan tietokoneella arvoja muuttamalla ja kokeilemalla ihan miksi vaan halutaan, ja tällaiset sitten menee KHO:ssa läpi asian sujuvoittamiseksi. Kaava olisi sitten KHO:n päätöksen jälkeen laillinen, ja rakentaminen voi alkaa. Näillä KHO:n päätöksillä sitten pidetään valittajat hiljaisina, eikä kunta tee mitään haittojen poistamiseksi.

Suomessa on käytössä asuntojen lähellä maailman suurimmat maalle rakennetut tuulivoimalat, napakorkeus n. 150 m. eikä sillä korkeudella ole mitään estettä äänen leviämiselle. Terveyshaitta asiaan on tulossa tutkimustulos, mittausten ja oirepäiväkirjojen pohjalta.

https://www.kalajokiseutu.fi/uusimmat/510683/kokko...

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Tietokonemallit ovat olleet kättä pitempää tarjottavaa päättäjille, jotka ovat vastuussa kaavoituksesta ja ihmisten terveydestä kunnissa.

Ideologia on ajanut tällaista tietokoneavusteista mallinnusta kuntien kaavoituksen avuksi. Jokainen ymmärtää tietokonemallinnuksen puutteet, kun niissä ei huomioida matalataajuista impulsiivista melua mitenkään. 5 dB:n sanktiolla A -painotettua mittaustapaa olisi ollut tarkoitus korjata tätä mittaustapavirhettä, sitäkään ei huomioitu vastineissa.

Kun ideologia ohjaa toimintaa, jälki voi olla karmeaa. Kunnissa ei ollut valmiutta käsitellä monimutkaisia asioita. Melumittauksetkin jätettiin tuulivoimatoimijan tehtäväksi, tunnetuin seurauksin.

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Kaiken huijauksen lisäksi tuo maanpinnan kovuus melumallissa pitää olla aina kova, eikä mitään vaimennusta ole.
Amplitudimodulaatiota ei ymmärretä, jne..

http://asa.scitation.org/doi/abs/10.1121/1.4836135...

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro Vastaus kommenttiin #9

Ruotsalaisillan ollut tällaista tietoa liittyen matalataajuiseen meluun liittyen. Eipä siitä ole apua ollut tavalliselle kansalle pohjoisessa, jonne on runnottu valtavia määriä teollisen kokoluokan tuulivoimaloita ihmisten asunnoista ja huolista välittämättä. Kts. linkki!

"Det är inte bara ekonomin som bör granskas. Det finns alltid två  sidor på myntet och i detta fall handlar det om påverkan på den lokala miljön. Häromdagen fick jag ett samtal från en person som bor nära SSVAB:s park Björkhöjden och hen berättade att nu står jag inte ut längre. Nu flyttar jag. Både jag och min hund mår illa av bullret. En jägare berättade på ett möte i Långsele förra veckan att det går inte att bedriva jakt som förut. Både hundar och älgar beter sig konstigt. Personer i byarna Albacken och Sörvik i Jämtland har klagat högljutt över bullret men myndigheterna gör ingenting. Det har inget mandat säger man på Länsstyrelsen. Naturvårdsverket gömmer sig bakom regelverk som är antikverat pga teknikutvecklingen mot jättestora verk. Fokhälsomyndighetens allmänna råd för buller inomhus används utan att de är validerade för vindkraftljud. Samerna är plågade av störningar i både vinterbetesland och flyttvägar. Marianne Persson Jinjevari samby har på våra seminarier demonstrerat hur renarna inte längre följer flyttvägar som brukats under århundraden. Listan kan göras hur lång som helst. Tilltron till myndigheter när det gäller vindkraftärenden är numera helt borta." http://snurrigt.vildavastra.se/?p=4838

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

"Tuulivoimainvestoinnit mätänevät käsiin"

- "Tuulivoimatekniikka kehittyy nopeasti ja muutaman vuoden kuluttua nyt tehdyt investoinnit ovat mädäntymässä käsiin kilpailukyvyttöminä."

http://tvky.blogspot.fi/2017/04/tuulivoimainvestoi...

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Kyllä ne sen 12 vuotta kestävät, enempää ei tarvitse ja syöttötariffit on kerätty talteen.

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

"Kannanotto Suomen hallitukselle 4/2017"

-"Tiedotusvälineet ovat vastikään selvittäneet, että Suomessa yrityksille jaetaan vuosittain 1,3 miljardia euroa suoria yritystukia. Tuulivoimayhtiöt saavat ylivoimaisesti suurimman summan. Valtion vuoden 2017 talousarvion mukaan niiden käyttöön on varattu 211,4 milj. euroa (mom. 32.60.44 Uusiutuvan energian tuotantotuki). Tuulivoimatuki on myös yhteismäärältään kaikista yritystuista ylivoimaisesti suurin. Nykyisen syöttötariffilain mukaisen tuulivoimatuen rinnalle on suunniteltu vielä uutta tuotantotukea. Se jaettaisiin yrityksille kilpailutuksen perusteella."

http://tvky.blogspot.fi/p/kannanotto-suomen-hallit...

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Valtiotieteen ylioppilas ilmastoasiantuntijana sai tehtäväksi toimia neuvonantajana.

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Oras Tynkkynen sai ehkä vaan kuriirin tehtävät, eikä hän ymmärtänyt päätösten seurauksia.

"Maapallon lämpötila on on laskenut 0,5 celciusastetta huhtikuussa, yhdysvaltalaisen meteorologi Ryan Mauen mukaan. Pohjoisen pallonpuoliskolla lukemat laski 1 ° C. Koska El Niño tasaantui 2015/16 ennätyksestä, ilmaston lämpenemisen tauko vaihtui kylmenemiseen."

http://www.thegwpf.com/global-temperatures-plunge-...

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro Vastaus kommenttiin #12

El Niño huomioiden ilmasto on ehkä lämmennyt, yhden kuukauden viilenemisen perusteella ei vielä voi vetää pitkälle meneviä johtopäätöksiä.

El Niñoa seuraavat la Niñat saavat ilmakehän jäähtymään.

Vasta viiden vuoden päästä nähdään, onko heikkenevällä aurinkopilkkusyklillä vaikutusta, maapallolla voi olla varastoituneena lämpöä, esim. meriin, joka lämmittää ilmakehää vielä.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Saksassa meuhkattiin äänistä todella lujaa 2015 alkuvuodesta.Nyt sillä rintamalla on aika hiljaista.Tänä vuonna on osavaltiovaalien vaalikoneiisa on
kysytty mielipidettä metsäalueiden käytöstä tuulivoiman rakentamiseen.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Saksassa on mahdollista sijoittaa tuulivoimaloita kauas merelle ja metsiin.

Merelle sijoittaminen ei ole ollut kovin kannattavaa, metsiin sijoittaminen on taas saanut luonnonsuojelijat takajaloilleen.

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Saksassa yli tuhat kansalaisjärjestöä vastustaa tuulivoimarakentamisia, eikä meluhaittoja ole hyväksytty. Ja nyt täytyy huomata ettei Saksa hyväksy yli 4 MW:n espanjalaisia turbiineja asuntojen viereen. Suomessa se tehdään väkisin.

Pääasiassa Saksaan rakennetut tuulivoimalat ovat pieniä n. 1 - 2,5 MW:n, ja alle 100 m napakorkeudella.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Kyllä, ja kun huomioidaan saksalaisten tuulivoimaloiden aleneva kapasiteetin käyttöaste, ollut siinä 16 % paikkeilla, on ehkä rajoitettu melua moodin avulla ja yöllä ehkä lisäksi rajoitetaan myös tuotantoa ja sitä myötä myös melua?

Käyttäjän Sanna50 kuva
Sanna Tenkula

Kuntatasolla kaavoitus lienee härskeintä ja hienostuneinta korruptiota mitä kuvitella saattaa. Siinä yksittäisen maanomistajan osa on karu.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Kaavoitukseen liittyy taloudellisia intressejä, jotka sivuuttavat monen yksittäisen ihmisen tai maanomistajan intressit.

Kaavoittajan tehtävä on juuri sovitella yhteen eri tahojen intressejä. Siinä yhteydessä mitään korruptiota ei tietenkään myönnetä esiintyvän. Vaikeaa sitä on sulkea poiskaan. Aina se on mahdollista kun pieni ihminen lapsiperheen ja velkaisen talouden kanssa pyörittelee suuriin taloudellisiin kytköksiin liittyviä asioita. Tässä yhteydessä ei tarvitse muuta kuin vihjaista työsopimuksen jatkuminen kyseenalaiseksi. Tätä ei voi hyväksyä, mutta kaava-arkkitehdille ei jätetä käytännössä liikkumatilaa.

Käyttäjän Sanna50 kuva
Sanna Tenkula

Tässä malliesimerkki siitä, mitä oikeusvaltio Suomessa voidaan tehdä vastoin KHO:n päätöstä.
Viranomaiset ovat ryhtyneet kyseenalaistamaan ja arvioimaan lainvoimaisen tuomioistuinratkaisun perusteita uudelleen, soveltamaan päätöstä haluamallaan tavalla ja jättäneet sen täytäntöön panematta. Kun ylin toimivaltainen tuomioistuin on antanut asiassa ratkaisunsa, kunnan viranomaisten velvollisuus on omalta osaltaan toimia siten, että päätös voidaan viipymättä panna täytäntöön. Muunlainen tilanne olisi oikeusvaltioperiaatteen vastainen ja kestämätön”. Tämän on todennut EOA ratkaisussaankin. http://www.finlex.fi/fi/viranomaiset/foka/2011/201...

Oulaisten Piipsjärvi -Lehtopäähän hyväksyttiin oikeusvaikutteinen osayleiskaava vuonna 2010. Osayleiskaavan tarkoituksena on tukea Piipsjärven säilymistä ja kehittämistä elinvoimaisena maaseutumaisena kylänä. Pihapiirissämme on lupa-ehtojen vastaisesti toiminut kivilouhimo. 2010 vuonna kaupunki haki louhosaluetta väärillä tiedoilla maa-aineksen ottoon ja kaupunki kaavoitti alueen EO-alueeksi. Hallinto-oikeus kumosi tämän ja kaupunki valitti KHO:een. Valituksessaan he ovat vaatineet, että hallinto-oikeuden päätös kumotaan siltä osin kuin päätöksellä on kumottu Laitaperälle osoitettu Kettukallion maa-ainesten ottoalue (EO) ja kaupunginvaltuuston päätös saatetaan tältä osin voimaan. Kaupungin valitus hylättiin myös KHO:ssa.

KHO ei tehnyt kaupungille myönteistä päätöstä kaavasta ja louhimoa ei hyväksytty kaavaan. Kun eivät saaneet EO-alueeksi (maa-aineksen otto), kaupunki omavaltaisesti vääristeli kaavaan louhosalueen kaavattomaksi. Kaavahakemuksista ja oikeuden päätöksistä ei käy esille, että louhimoa olisi haettu kaavan ulkopuolelle, vaan hakivat EO-alueeksi, mikä kiellettiin.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Oikeusvaltion perusperiaatteita murennetaan, mikäli oikeuden päätöksiä ei noudateta.

Näitä asioita on syytä tarkastella yksityiskohtia myöten kuten olet edellä tehnyt. Korruptiota on monenlaista, ei aina raha liiku.

Virkakoneiston korruptio liittyy valtaan. Yksittäinen ihminen on aina heikoilla tällaista korruptoitunutta vallankäyttöä vastaan. Toki ihmisellä on valitusoikeus, mutta oikeuden päätöksellä ei olisi merkitystä kun asia voidaan laittaa uudelleen vireille ja tällä kertaa huolellisemmin valmisteltuna.

Käyttäjän Sanna50 kuva
Sanna Tenkula

Näihän se on virkakoneiston korruptio liittyy valtaan.

Viranomaiset ovat hankkiakseen itselle ja louhijalle hyötyä muuttaneet alueen kaavattomaksi. Alue olisi ollut pakko maisemoida jo vuoteen 1991 mennessä, mutta edelleen sen peittely jatkuu. Eri viranomaiset AVI ja ministeriö ovat apuna peittelemässä ympäristö tuhoa.

Vaikka KHO lähetti kaavapäätöksen suoraan ymp.ministeriöön ja ministeriön (kaava asiassa) ylimpänä valvojana pitäisi valvoa, että KHO.n päätöstä noudatetaan. Ymp.neuvos kaava puolen antaa väärää tietoa kaavapäätöksestä ministeri Tiilikaiselle ja hänen avustajille.

Eduskunta on ajanut tätä maaseudulle rakentamisen helpottamista, muutoksella laajennettiin ja selkeytettiin yleiskaavan käyttöä suoraan rakennusluvan perusteena.
Maatilallemme on annettu kaksi rakennusoikeutta. Rakentaminen perustuu osayleiskaavassa oikeutettuun 44 § rakentamismahdollisuuteen. Rakennuspaikka täyttää osayleiskaavan vaatimukset MRL 116 § ja 136§. Samoin tie, viemäröinti ym. ei aiheuta kaupungille kustannuksia.

Samat virkamiehet kaupunginhallitus mukaan lukien estävät laillisen rakentamisen omavaltaisesti kaavattomaksi jätettyyn alueeseen perustuen.

http://sanna50.puheenvuoro.uusisuomi.fi/229985-paa...

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Näin se menee, jos et tee yhteistyötä korruptoituneen virkakoneiston kanssa, et saa käyttää omaa aluetta luvanvaraiseen tarkoitukseen, vaikka lupa olisi myönnetty.

Tässä on se perimmäinen tarkoitus, ettei virkamies voi eikä saa olla väärässä. Yksittäisellä henkilöllä ei ole oikeuksia tällaista korruptoitunutta koneistoa vastaan, vaikka olisi oikeassa.

Virkakoneistoa suojellaan yksittäisen henkilön kustannuksella. Ns. korporaatio- ja virkavalta menee yksityisen henkilön edun edelle. Koneisto on niin hyvin rasvattu, että aina löytyy joku kiertotie asian hoitamiseksi virkavallan haluamalla tavalla. Yksittäinen henkilö väsyy valittamiseen, kun se ei johda mihinkään lainvoimaiseen ratkaisuun.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset