arojouni Koetan pysyä Suomea koskettavissa ajankohtaisissa asioissa, ympäristöön, talouteen ja turvallisuuteen liittyen.

Suomen perusvoima on myös tulevaisuudessa ydinvoima

  • Vuono
    Vuono
Kirjoitus Länsi-Suomi -lehdessä muistuttaa perusenergian tarpeesta. Tarvitsemme ainakin 2 - 3 uutta ydinvoimalaa Olkiluoto III ja Hanhikivi I lisäksi. Loviisan voimalat pitää korvata uusilla voimaloilla. Lisäksi Olkiluotoon tarvitaan uusi ydinvoimala. Voidaan lisätä vielä uusiutuvan energian osuutta ns. puunjalostuksen sivuvirroista, jonkun verran turvetta voidaan polttaa, aurinkokennoja kotitalouksille ja maatiloille vettä lämmittämään ja sähköntuotantoa varten. Tuulivoiman lisäämisen näen ongelmallisena, haitallisten ympäristövaikutustensa vuoksi. Tuulivoiman haitoista ei ole riittävästi keskusteltu, vaan niitä on aktiivisesti yritetty peitellä. Suomen metsät ja suot toimivat hiilinieluina, vaikka niiden käyttöä lisätään. Huonoin vaihtoehto on ohjata puuta ja turvetta polttoon. Puun ja turpeen käyttöä pitäisi ohjata korkeamman jalostusasteen tuotteisiin. Puurakentamista pitäisi suosia siellä missä se on mahdollista. Uutta energiateknologiaa pitää kehittää, nykyisestä potkuriteknologiasta tuulivoiman osalta tulisi nopeasti luopua, arvaamattomien ympäristötuhojen välttämiseksi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Ensimmäisiä käräjäoikeuden päätöksiä odotellaan, mitä tuomari päättää rikosoikeuden puolella tuulivoimaloiden käytöstä aiheutuvasta melusta johtuvan vahingon korvaamisesta. Se säädetään sekä ympäristövahinkolaissa että naapuruussuhdelaissa.

Perustuslain 20 ja 22 §:ien mukaan, jokaisella on oikeus terveelliseen ja turvalliseen ympäristöön. Tuulivoimasta aiheutuu terveyshaittoja, sekä turvallisuusuhkia. Maailmalla ja suomessa on tapahtunut kymmenittäin uhkaavia tilanteita, sekä myös suuronnettomuuksiksi luokiteltuja onnettomuuksia, joita on mm. tornien kaatuminen, tulipalot, lapajarrun pettäminen ja siitä johtuva "villiintyminen" ja lavan pirstoumisvaara, jään- ja lumen irtoamisvaara yms. joista aiheutuu turvallisuusriski ympäristölle.

Esimerkiksi kiinteistön käytöstä aiheutuvasta melusta johtuvan vahingon korvaamisesta säädetään sekä ympäristövahinkolaissa että naapuruussuhdelaissa. Ympäristövahinkolain 1 §:n mukaan ympäristövahinkona korvataan tietyllä alueella harjoitetusta toiminnasta johtuva vahinko, joka on ympäristössä aiheutunut muun muassa melusta. Naapuruussuhdelain 17 §:n mukaan kiinteistöä, rakennusta tai huoneistoa ei saa käyttää siten, että naapurille, lähistöllä asuvalle tai kiinteistöä, rakennusta tai huoneistoa hallitsevalle aiheutuu kohtuutonta rasitusta esimerkiksi melusta. Se, jonka toiminnasta on aiheutunut kohtuutonta rasitusta, on lain 18 §:n mukaan velvollinen poistamaan rasituksen tai lopettamaan toiminnan ja korvaamaan siitä aiheutuneen vahingon.

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Naapuruussuhdelain 17 §:n 2 momentissa mainituista rasituksen kohtuuttomuutta arvioitaessa huomioon otettavista seikoista melun voimakkuus, kesto ja ajoittuminen yöaikaan ja se, että melu on ylittänyt tavanomaisena pidettävän melun tason, puoltavat tuulivoimalan melupäästö tapauksissa selvästi rasituksen pitämistä kohtuuttomana.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset