arojouni Koetan pysyä Suomea koskettavissa ajankohtaisissa asioissa, ympäristöön, talouteen ja turvallisuuteen liittyen.

Ajankuvia luonnosta ja ympäristöstä

  • Luonnon monimuotoisuutta
    Luonnon monimuotoisuutta
  • Global cooling
    Global cooling

Päivän Hesari toi tärkeän asian esille, ilmastonmuutos ei ole ainoa ongelmamme. http://www.hs.fi/paivanlehti/07022017/art-2000005077227.html Lähimetsän säilyminen kaupungissa asuvalle ihmisille saattaa olla se tärkein ympäristöön liittyvä asia. Luonnon monimuotoisuuden säilyminen on ihmiskunnan kannalta kaikkein tärkein ympäristöön liittyvä asia.

Suomessa jokaisella Suomen kansalaisella on jokamiehenoikeuksia, on oikeus liikkua luonnossa, poimia marjoja ja sieniä, kalastaa ja metsästää jne. Tällä hetkellä vakavin uhka ihmisen turvallisuudelle, terveydelle ja luonnon monimuotoisuudelle on teollisuusluokan tuulivoimala, joka ei suomalaiseen metsäluontoon kuulu. Tällä hetkellä lainsäädäntö sallii 4,5 MW:n tehoisen ja 200 metriä korkean teollisuusluokan tuulivoimalan pystytyksen lähimetsään alle kilometrin päähän asutuksesta, kunhan melumallinnus on tehty.

KHO:n tuomari puhuu vain maisemaan liittyvästä haitasta. Vain pientä haittaa voi joillekin melusta aiheutua melumallinnuksen mukaan. Todellisuudessa asukkaat menettävät kotirauhansa, lähimetsänsä, jokamiehenoikeudet, eli monia asioita, jotka ovat olleet ihmiselle ensisijaisen tärkeitä. Suomessa voidaan ihmisiltä riistää kotiseutu, hallinnollisella päätöksellä. Voit sitten itse päättää jäätkö vai lähdetkö kauemmas asumaan. Kukaan ei pidemmän päälle halua jäädä tuulivoimapuistoon asumaan, vaikka puisto kuulostaisi äkkiseltään hyväksyttävältä asialta. Nimikin on jo harhaanjohtava, puhumattakaan siitä, että sen läheisyydessä kukaan viihtyisi. Todennäköisesti oleskelu tuulipuistossa kielletään, ihmisille vaarallisena alueena, pääsy kielletty!

Ilmaston kannalta luonnon monimuotoisuus hillitsee lämpenemistä. Ihmisten kannalta on reilua säästää lähimetsät. Luonnon monimuotoisuuden säilyttäminen on kaikkien etu.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän StefanTallqvist kuva
Stefan H. Tallqvist

“GISS Surface Temperature Analysis” ei enää näytä kuvia!

Viimeisin tammikuu 2017 globaali lämpötila on tullut reippaasti alas, seuraavan kuvan mukaan:

http://www.climate4you.com/images/MSU%20RSS%20Glob...

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Globaalisti ovat lämpötilat tulleet alaspäin, kyllä.

On mielenkiintoista seurata esim. Hesarin uutisointia tästä viime aikaisesta kehityksestä globaalin lämpötilan suhteen.

Nytkin tuodaan esille kaikkea muuta, kuinka Suomessa lämpötila nousee tuplasti sen kuin muualla jne.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Kiitos mielenkiintoisesta sivustosta. Metsäkato on vakava ongelma!

Sitä ei pitäisi enää lisätä tehottomalla ja hyödyttömällä tuulivoimarakentamisella, mitä nyt Suomessakin hallinnollisella päätöksellä paraikaa tehdään.

Käyttäjän aveollila1 kuva
Antero Ollila

Metsien määrä vähentynee, mutta toisaalta maapallo vihertyy korkeamman hiilidioksidipitoisuuden vuoksi. Tämä näkyy silmälläkin satelliittikuvissa.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Hiilidioksidi lisää kasvua, tosiaankin esim. Sahel vihertyy reunoistaan.

Kiinalaiset ovat saaneet kasvamaan Belgian kokoisen alueen autioituneesta alueestaan.

Kiinalaisten ympäristötuhot, veden saastuttaminen ja maa-alueiden myrkyttäminen on sitä luokkaa, että jotakin positiivista olisi jo aikakin saada aikaiseksi. Haapa- tai poppeli-istutukset puhdistaisivat saastunutta maaperää.

Kun raportoidaan metsäkatoa esim. jollakin sivustolla kuten yllä, olisi kai kohtuullista huomioida toisaalta vihertyminen ja istutukset niin että lukuja voidaan tarkastella nettomääräisesti. Maapallo vihertyy nyt ilman ihmisen vaikutusta tai mikäli halutaan nähdä ihmisen vaikutuksen niin pieneltä osin ihminen lisää hiilidioksidia ilmakehään, jolta osin vihertyminen on edistynyt;).

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Luvialla konsultit tekivät hyvät selvitykset tuulivoimakaavaa varten kiireellä n. 25 neliökilometrin alueella, tekstiä ym. kuvaa ja dataa on kertynyt varmaan tuhannen sivua, selvityksiä korjattiin aina kun vaan muistutuksissa asioita tuotiin esille. Konsultit tekivät työn oikeastaan aika hyvin, vaikka ei metsä-autoteiltä varmaan kovin vakuuttavaa aineistoa saanut, se ilmoitettiin myös selvityksessä, esim. lepakko havainnoinnissa.

KHO:n tuomari selosti hylky päätöstään tuulivoimaloiden näkymäanalyysiin perustuvalla visuaalisella mielipiteellä, kun valittajat esittivät väärin tehdyn melumallinnuksen perusteella hankkeen hylkäämistä??
- Vähän jäi kaivelemaan KHO:n suhtautuminen vakavaan terveys- ja ympäristöhaitta asiaan, kaiken olemassa olevan järjen mukaan hanke olisi pitänyt hylätä. Nyt hylättiin valitus, vaikka valitukseen liittyi riidaton esteellisyystapaus, kaavoittajien esimies vuokrasi kaksi tuulivoimalan paikkaa omalta maalta kaupungin omistamalle energiayhtiölle, jonka neuvonantaja hän on. Hanke oli Porin ja Luvian yhteishanke, Luvian puolelle 26 voimalaa ja Porin puolelle 5 kpl.

- "Maankäyttö- ja rakennuslaki edellyttää riittävien selvitysten tekemistä kaavoituksessa."

"Lepakkoselvitykseen käytettiin varsin vähän aikaa suhteessa suureen pinta-alaan. Vaikka alueen tiet kierrettiin järjestelmällisesti vähintään kerran läpi, niin osa lepakoista on varmasti jäänyt havaitsematta, sillä joidenkin lepakkolajien ultraääni kuuluu hyvin lyhyen matkan päähän."

- "Lintujen kevätmuuttoa havainnoitiin kahdessa eri pisteessä 13 päivänä yhteensä 78 tuntia"
"Hangassuolla kirjattiin 78 tunnin aikana yhteensä yli 106 000 lentoa, eli keskimäärin noin 1 359 lentoa tuntia kohden. Lintulajit ovat lähes kaikki muuttavia, lukuunottamatta lajeja, joilla osa lennoista koostuu ruokailulennoista. Näitä lajeja taulukossa ovat merihanhi, sinisorsa,
telkkä, merimetso, merikotka, kanahaukka, varpushaukka, kurki, metsäviklo, nauru-, kala-, selkä-, harmaa- ja merilokki, kalatiira, naakka, varis, kottarainen ja pikkuvarpunen. Lajit, joiden lennot koostuvat ainoastaan ruokailulennoista tai muista muuttoon viittaamattomista lennoista, ovat teeri, metso, korppi ja vuorihemppo."

https://www.pori.fi/kaupunkisuunnittelu/yleiskaava...

Käyttäjän Sanna50 kuva
Sanna Tenkula

Kyllä on konsultit olleet taas asialla melumittauksissa. Kyllä ihmisten terveydellä voidaan leikkiä vaikka kuin törkeästi. Tämä on konsulteilla myös, että melu leviää "rakennusalueelle" mihin se katoaa, kun äänen nopeus on 300 m/sek. YVA.ta en huomannut, että olisi huomioitu kuinka melu monin kertaistuu, kun monenlaista melulähdettä on toiminnassa yhtä aikaa.

Tuulivoimaloiden rakentamisen aikainen melu on
vaimeaa ja leviää pääasiassa rakennusalueelle. Rakentamisen aikainen melu ei ylitä
lähimmissä häiriintyvissä kohteissa ohjearvoja.

Käyttäjän Sanna50 kuva
Sanna Tenkula

Konsulttien mittaukset ovat täysin samaa tuulivoimaloidenkin osalta, kuin olemme tottuneet näkemään ja kokemaan.

Hiljaisuus ei ole äänettömyyttä. Hiljaisessa metsässä on 30 dB:n humina ja sitä jaksamme kuunnella, mutta mitä melu on todellisuudessa, kun konsultit tekevät vääriä mittauksia. Ei ole vain tuulen huminaa.

Melun yhteisvaikutuksen tarkastelu ovelasti sivutetaan, mikäli melulähteitä useita ja niitähän on tuulivoimaloissa ja murskaamoilla.
3 dB lisäys tasossa tarkoittaa melun (energian)
kaksinkertaistumista

10 dB lisäys tasossa = melun 10 kertaistumista

20 dB 100 kertaistumista jne.

50 dB +50 dB = 53 dB

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Noinhan se menee, matalataajuinen melu on sitten se, jota Suomessa ei mitata alkuunkaan. Tässä tiedeyhteisö menee kahtia. Suomessa THL ja muutkin toistavat papukaijan omaisesti sitä toista käsitystä, jonka mukaan infraäänet eivät ole ihmisille haitaksi niiltä etäisyyksiltä, mihin tuulivoimalat normaalisti sijoittuvat.

Sitten on se toinen koulukunta, jonka mukaan kilometri on aivan liian lyhyt turvaväli, pitäisi olla vähintään 20 km. http://www.pronaturraum.de/2016/05/25/wirkt-sich-i...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset