arojouni Koetan pysyä Suomea koskettavissa ajankohtaisissa asioissa, ympäristöön, talouteen ja turvallisuuteen liittyen.

EU-lobbaus vahvasti esillä Suomessakin?

  • Greater Horseshoe Bat. Credit: Photo by DeAgostini/Getty Images
    Greater Horseshoe Bat. Credit: Photo by DeAgostini/Getty Images

Miten Suomessa tuulivoimateollisuus on saanut niin vahvan jalansijan, että melkein sataprosenttisesti kaikki tuulivoimaa koskevat valitukset hylätään korkeimmassa hallinto-oikeudessa (KHO). Kts. linkki, ”Useampi voittaa lotossa kuin kho:ssa.

KHO: Valitus hylätään.” http://tripodienaika.blogspot.fi/2016/12/useampi-voittaa-lotossa-kuin-khossa.html

 

EU:n lobbauskoneisto on pyrkinyt varmasti Suomessakin saamaan aikaan lainsäädäntöä ja hallinnon sujuvuutta, jotta EU:n tuulivoimateollisuus saisi jalansijan Suomessa. Entiset komissaarit ja parlamentin jäsenet palatessaan Suomeen voivat suoraan edistää toimillaan tämän toimialan etuja ja hyväksyttävyyttä.

 

”Ongelmaksi siirtymiset muodostuvat, jos läpinäkyvyys kärsii tai syntyy vakavia intressiristiriitoja. Erityisen riskialtis on tilanne, jossa korkean EU-aseman jättävä henkilö siirtyy alalle, jota on ennen säädellyt. ” http://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005068809.html

 

”LOBBAUKSESTA – eli poliittisiin päättäjiin vaikuttamisesta – on kehkeytynyt houkutteleva uusi uramahdollisuus entisille EU-poliitikoille, jotka jättävät työnsä komissiossa tai Euroopan parlamentissa.”

 

Kuinka paljon Suomessa panostetaan tutkimukseen ja selvitystyöhön tuulivoimaloiden haitoista ympäröivälle luonnolle ja luonnon monimuotoisuudelle?

 

Lepaikoihin on alettu kiinnittämään huomiota enenevässä määrin, kun niiden tiedetään säästävän viljelijöiden tuholaisturjunnassa miljardeja dollareita, todettiin Amerikassa kun myös selvisi ikävä tosiasia, että nykyisin yhä useampi lepakko löytyy kuolleena tuulivoimalan alta aamulla sen jälkeen kun tätä asiaa alettiin pengota.

 

”Bats eat insects, saving farmers billions of dollars in pest control each year, but they generally do not get much attention. No one was even looking for bats under turbines until 2003, according to wildlife biologist Ed Arnett, currently a senior scientist at the Theodore Roosevelt Conservation Partnership. But on routine checks for dead hawks and eagles under West Virginia turbines that summer, surveyors found an estimated 2,000 dead bats. The discovery prompted creation of the Bat and Wind Energy Cooperative - a consortium of federal agencies, the wind energy association and Bat Conservation International. The consortium hired Arnett in 2004 to conduct the first major studies of why turbines kill bats and to find solutions. https://www.scientificamerican.com/article/bat-killings-by-wind-energy-turbines-continue/

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Yksi ongelma hallintovalituksissa on, että siinä ovat amatöörikuntalaiset vastaan tuulivoimatoimijan tukema kunta. Harvalla asukkaalla on juridiikka niin selvillä, että valituksen perusteet ja muoto olisi kuten pitäisi, ja asianajotuki voi maksaa kymmeniätuhansia euroja.

Vastapuolella on käytössä kunnan ja kuntaliiton lakimiehet ja usein tuulivoimayhtiö on teettänyt omilla lakimiehillään kunnan vastaukset, mitä kunta käyttää sellaisenaan.

Pelkkä hallintovalituksen hinta nousi vuosi sitten alle satasesta 250 euroon, kho-valituksen tekeminen maksaa 500 euroa. Vaikka valituksen voittaisikin, ei ole selvää että vastapuoli määrätään korvaamaan kulut. Näin kävi esimerkiksi meillä Kemiönsaarella, hallinto-oikeus kaatoi kaavan jääviyden vuoksi mutta valittajien vaatimat noin 7000 euron kulut jäivät itse maksettaviksi. Haon päätöksestä ei kuntalaiset voineet valittaa KHO:een.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Kyllä olet oikeassa, itselläni on ollut asiasta täsmälleen sama käsitys.

Huomaa, ettei kritiikki kohdistunut KHO:n tuomareihin, Suomi on oikeusvaltio.

Vaikea on yksittäisen valittajan ymmärtää minkälaista koneistoa vastaan hän on uhmaamassa valituksillaan, sieltä yleensä tullaan takaisin vähin äänin häntä koipien välissä, kokemuksesta viisastuneena.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Tämän hallituskauden aikana kansalaisten mahdollisuuksia vaikuttaa itseään ja ympäristöä koskeviin asioihin on heikennetty sekä nostamalla hintoja että rajaamalla KHO-valitusoikeus vain kunnalle niissä tapauksissa, että hallintovalitus menee joiltain osin läpi hao:ssa. Kansainväliset sopimukset, mm. Århusin sopimus, edellyttävät suunnan olevan ihan toisenlainen.

Oikeusministeriksi meille on istutettu laborantti, jolla ei ole minkäänlaista koulutuksen tai kokemuksen suomaa osaamista arvioida oman halinnonalansa lainsäädäntöä. Miksiköhän niin?

Tietysti vielä huonompi vaihtoehto on että Lindström ymmärtää tämän asian, ja toimii silti kuten toimii.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro Vastaus kommenttiin #3

Samoja havaintoja olen pyöritellyt mielessäni. Hyvä että saat näitä paperille asti, kun luultavasti nämä asiat kiinnostavat jo laajoja ihmisjoukkoja eri puolilla Suomea.

Joukko on niin hajanainen, ettei mitään suurempaa vastustusta tällainen epädemokraattinen lobbailu vielä herätä.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro Vastaus kommenttiin #3

Suomalaistenkin pelastus on loppujen lopuksi nämä kansainväliset sopimukset, esimerkkinä Århusin konventti jonka mainitsit.

Englannissakin paikallisilla yhteisöillä on nykyään enemmän sanomista näissä tuulivoimaprojekteissa juuri tuon konventin ansiosta. Parlamentti joutuu nyt huomioimaan Århusin konventin huolellisemmin kun tämä skotti kävi Genevessä valittamassa, YK:n ihmisoikeustuomioistuimessa.

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Hallinto-oikeudet katsovat asiasta vaan sen että kaikki asiaan kuuluvat selvitykset on tehty, ei ne tarkasta miten selvitykset ja melumallinnukset ovat tehty. Ja jos katsovatkin niin se riippuu valituksesta, toisen valittajan melumallinnuksen vertaaminen vanhaan säädökseen hylätään, ja sitten jälkeenpäin minun valituksessa se hyväksytään jos kunnan rakennusvalvonta valvoo ettei äänipäästöt häiritse asukkaita.

Aamulehti julkaisi linkin josta pääsee katsomaan tuomareiden toimintaan liittyvät muut hommat. Yksi oli ilmoittanut kuuluvansa Erkki J. Hollo säätiöön, ja sitä kautta näin että Erkki Hollo on Suomen tiedeakatemian johtokunnassa ja tämä KHO:n tuomari on jäsen tiedeakatemiassa joka pyrkii vaikuttamaan poliittisiin päätöksiin. Hollo säätiö tukee unelmien toteutumisia.

Kaikilla on intressinsä, ja useimmat taistelevat rahasta ja vaikutusvallasta. Ei hyvänkään määrittely ole aina yksinkertaista. Reilua on, jos lobbaaja ilmaisee intressinsä avoimesti. Suurin osa tuomareista ei muuten ilmoittanut sivutoimistaan mitään.

Wikipedia:
"Immissiokiellon pitkä historia alkaa jo roomalaisesta oikeudesta. Vuoden 1734 lain rakennuskaaren 2 luvun 2 pykälä määräsi asiasta lyhyesti:
"Joka rakentaa toiselle haitaksi, purkakoon sen pois, käskyn siitä saatuansa. Jos sitä ei tee, sakoitettakoon kolme talaria ja palkitkoon vahingon, jos siitä käräjissä valitetaan."
Immissio-käsite on siirtynyt yksityisoikeudesta myös ympäristönsuojeluoikeuteen, jossa se ei kuitenkaan liity kiinteistöihin, vaan haitat kohdistuvat ympäristöön yleensä. Immissio merkitsee päästön mitattavaa vaikutusta tietyllä etäisyydellä päästölähteestä. Nimitystä immissio käytetään myös tekniikassa, jossa se kuvaa kohteessa mitattua epäpuhtauksien pitoisuutta tai melutasoa. Tällöin immission vastinparina on emissio, joka tarkoittaa esimerkiksi massavirran voimakkuutta tai äänilähteestä säteilevää energiaa."

http://www.suupohjansanomat.fi/mielipide/yleis%C3%...

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Kyllä oikeuskäytäntöä penkomalla olisi mahdollista hakea korvausta, maiseman pilaamisesta on olemassa oikeuskäytäntö, jonka mukaan pilaaja maksaa.

No onko tätä huomioitu lainsäädännössä, että tuulivoimalat pilaavat maiseman ja aiheuttavat massiivisella olemuksellaan muutosta kaukomaisemaan horisontissa. Kts. linkki! http://eijariitta.puheenvuoro.uusisuomi.fi/230424-...

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Kun tuulivoimaloista pidetään infotilaisuuksia, tilaisuudessa on aina joku kirjoittamassa ylös esitettyjä kysymyksiä, no ajatuksella, että selusta turvataan selvittämällä etukäteen mahdolliset kysymykset, mitkä sitten mahdollisesti tulevat oikeudenkäynneissä esille. Näin tuulivoimatoimija on askeleen edellä. Pahaa aavistamaton kansalainen tulee näin auttaneeksi tuulivoimateollisuutta tulevissa oikeudenkäynneissä.

Usein hallinto-oikeudelle riittää, että on huomioitu suunnittelussa erinäisiä asioita, kukaan ei kysy sen perään, että miten on joku asia huomioitu.

Paljonhan näistä pakollisista selvitystöistä on kopioituja jostakin aikaisemmasta projektista, lisättynä tiedoilla mitä avuliaat valittajat ovat tuoneet esille. KHO:kin katsoo, että asia on kunnossa kun asiasta on maininta suunnitelmissa, se riittää.

Kuvaavaa on kun Tuuliwatti Oy:n toimitusjohtaja ilmoitti keskustelutilaisuudessa, että he vasta itsekin opiskelevat näitä meluasioita, kun olivat ensin pykänneet pystyyn maailman suurimmat tuulivoimalat 500 metrin päähän asutuksesta, kahden kilometrin rajan sisäpuolelle jäi 100 perheen asunnot. Tuulivoimateollisuudella on paras asiantuntemus maailmanlaajuisesti.

Nocebo Härkönen ilmoitti eilen, että hänellä on 10 vuotta vanhat tiedot Tanskan tuulivoimatilanteesta, täydestä meni arvovaltaiselle raadille ja keskustelu jatkui.

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Maiseman pilaajien vahinko yhteiskunnalle on niin suuri että sen hinnoitteleminen pitäisi aloittaa ennen kuin yhtään tuulivoimalaa mihinkään pystytetään.
Kts. mitä tapahtui Peittoon luontopolulle Porin kaupungin tarkoituksellisesta kaavoittamisesta. Ensin kaupunki osti alueen pienteollisuusalueen laajentamiseksi, melumallinnus tehtiin 2,5 MW:n Fuhrländer voimalan arvoilla ja rakennettiin 12 kpl Gamesa 4,5 MW tuulivoimalat. Hanke epäonnistui täydellisesti.

http://santavuori.blogspot.fi/2017/02/luontopolull...

Samanlainen, jos ei pahempi töppäys on tulossa Tahkoluodon edustalle, valtion demonstraatiohanke offshore tuulipuistosta merelle. Reposaaren kaupunginosa on liian lähellä 2 - 4 km, Tahkoluodosta on 600 m matka ensimmäiseen tuulivoimalaan.
Siemens myy 4,2 MW:n tuulivoimalat ja belgialaiset pystyttävät ne matalikolle.

http://karajavuori.blogspot.fi/2017/01/meren-elaim...

"Missä Suomen länsirannikolla on tarkoitus tämän jälkeen asua, elää, käydä koulua, tehdä töitä, yrittää, viettää eläkepäiviä tai lomailla? Miten kotieläimet voivat voimaloiden piirittäessä ne joka puolelta? Missä linnut lentävät tämän jälkeen? Missä eläimet pesivät, kun luonto on tapettu?"

http://santavuori.blogspot.fi/2016/03/taystuulituh...

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Kyllä Pohjanmaan rannikko päätettiin uhrata tuulivoimalle!

Siinä oli mukana esivalta, rahanvalta ja EU:n toimielimet.

Autokauppiaan väitöskirja toimi suunnitelman pohjalla. Aikaisemmin oli selvitetty merelle rakentamista ja oli kuitenkin todettu sen olevan liian kallista Suomelle.

Merinisäkkäät saivat jäädä rauhaan tällä kertaa kun päätettiin suunnata rannikolle. Valmiiden teiden ja sähkölinjojen yhteyteen tuulivoimaloiden ja muuntajien pystytys tulisi väitöskirjankin mukaan huomattavasti halvemmaksi, mutta edelleen tarvittaisiin noin 83 €/MWh syöttötariffia, jotta homma saadaan sijoittajille kiinnostavaksi. Alkuun vielä tarvitaan "early bird" houkutinta noin 22 €/MWh.

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

On naureskeltu tuulimyyllyjä vastaan sotimisesta, mutta eihän se niin ole, tuulivoimalat ovat vaan rikoksen tekovälineitä, epärehelliset ihmiset kritiikin kohteena ovat. Juuri ne jotka tekevät bisnestä julkisilla rahoilla, hallitus vielä tukee toimintaa ja rikkoo perustuslakia kuten pahimpaan natsiaikaan.

Terveydellisen koskemattomuuden vakava loukkaaminen, perustuslain 7 §:n rikkominen:
”Jokaisella on oikeus elämään sekä henkilökohtaiseen vapauteen, koskemattomuuteen ja turvallisuuteen. Ketään ei saa tuomita kuolemaan, kiduttaa eikä muutoinkaan kohdella ihmisarvoa loukkaavasti”.
Tuulivoimayhtiö loukkaa laajan ihmisjoukon fyysistä koskemattomuutta aiheuttamalla vakavia terveyshaittoja. Asukkaat eivät voi välttää infraäänen terveyshaittoja muutoin kuin pakenemalla kotoaan. - Mihin tämä vielä johtaa??

Yritetään kuitenkin vastustaa mielivaltaa ja luonnon tasapainon murskaamisia esittämällä julkista kritiikkiä väärinkäytöksiä vastaan. Viranomaisilla on selvilläolovelvollisuus joka koskee myös hanketoimijoita, nyt siitä ei välitetä ja homma on livennyt "pois käsistä".

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Ei ne ihmiset eikä eläimet kuuluneet mihinkään suunnitelmaan, katso nyt on niitä tuulivoimaloita Saksassakin.

Pohjanmaalta käytiin ihastelemassa Saksan tuulivoimaloita, samalla maisteltiin vähän luostarin omaa viiniä, aamulla oli tuotu peuroja syömään omenoita ja porkkanoita tuulivoimalan alle. Tuulivoimaloiden melumoodit oli laitettu aikaisemmin ohjaamosta käsin päälle. Mikäs siinä kaikki näytti taivaallisen ihanalta.

Käyttäjän aveollila1 kuva
Antero Ollila

Olen tainnut aikaisemminkin tuoda esiin, että Suomessa on sellainen kulttuuri, että yksilö ei saa oikeutta jotain organisaatiota vastaan. Se on tullut tämänkin blogin kommenteissa hyvin esille. Kaarlo Kramsu on muovaillut seuraavat sanat kapinapäällikkö Jaakko Ilkan suuhun: "Ken vaivojansa vaikertaa, On vaivojensa vanki. Ei oikeutta maassa saa, Ken itse sit' ei hanki.” Tämän runon on sanottu jopa muovanneen suomalaista identiteettiä.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Vähän etäisyyttä kun pitää tuulivoimaloihin, sata kilometriä tai jotakin sinne päin voi jo huokaista runoa mukaillen.

Eivät ne ihmiset jotka pakotetaan elämään tuulivoimaloiden naapurissa jaksa paljoa naureskella, niillä ihmisillä on täysi työ selviytyä arjesta, jotkut varmaankaan eivät tule pitemmän päälle selviytymään, muuten kuin jättämällä ajoissa kotinsa ja muuttamaan riittävän etäälle tuulivoimaloista. Jo sairastunut tällaiselle melulle joutuu muuttamaan kymmenen kilometrin päähän tai kauemmas, en tiedä.

Muuten tänään tulee telkkarista klo 20:00 ohjelma univajeesta. Olen ymmärtänyt univajeen muodostuvan ongelmaksi tuulivoimaloiden läheisyydessä.

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Ei kai poliitikot voi olla niin typeriä että vanha autokauppiaan diplomityö olisi vaikuttanut julkisen rahan suuntaamiseen näin avokätisesti selvään huijaukseen. Ehkä se myöhemmin tullut ilmastonmuutoksen hyväksi keksitty aihe sai lobbarit liikkeelle ja poliitikkoja kusetettiin hyväksymään Pekkarisen oma etu bisnes.

http://www.uva.fi/materiaali/pdf/isbn_952-476-018-...

http://www.tuulivoimayhdistys.fi/filebank/140-3_20...

Nämä väärinkäytökset julkisen rahan jakamisessa on saatava loppumaan, ei tästä muuten hyvää seuraa. Ihan riittävästi on muutakin harmia ja toimeentulovaikeuksia yhteiskunnassa.

Vanha juttu kun Manne oli auton vieressä huolestuneena, konepelti oli auki ja ohikulkija kysyi mikä petti, Manne vastasi että: Rinta Jouppi ja löi konepellin kiinni.

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Ostakaa poijaat valmiiksi rakennettu ja vuosikymmeniä tuottoisa metsätila ja lopettakaa kitinä.

http://www.etuovi.com/kohde/582763?sc=M1037665784&...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset