arojouni Koetan pysyä Suomea koskettavissa ajankohtaisissa asioissa, ympäristöön, talouteen ja turvallisuuteen liittyen.

Tuulivoimala liiallisen melun aiheuttajana

  • Tuulivoimamelu resonoi sisätiloissa
    Tuulivoimamelu resonoi sisätiloissa
  • A-painotettu mittaustapa ei mittaa matalataajuista melua
    A-painotettu mittaustapa ei mittaa matalataajuista melua

Tuulivoimaloiden meluun liittyen on Turun yliopiston oikeustieteellisessä tiedekunnassa tehty tutkielma, joka keskittyy olemassaolevaan aineistoon tuulivoimamelua koskien. ”Tutkielma tarkastelee tuulivoimalan meluvaikutusten käsittelyä hallintotuomioistuinten oikeuskäytännössä.”

”Käytännössä riitaisuutta aiheuttanut suositus on 5 dB:n häiritsevän melun sanktio, joka ohjeiden mukaan lisätään mallinnettuun melun leviämiseen ennen melutasojen vertaamista ohjearvoihin, mikäli on todettu, että tuulivoimamelu sisältää häiritseviä komponentteja.167” https://www.doria.fi/bitstream/handle/10024/118687/gradu2015Muraja.pdf?sequence=2

”Käyttämällä keskimääräisiä lukemia – keskimääräisten lukujen käyttö peittää amplitudimodulaatiota (sykkiviä muutoksia melun voimakkuudessa). Ärtymystä ja terveysongelmia syntyy, ei niinkään tasaisen melutason takia, vaan sykkivän melutason takia. Pyörivät siivet luovat valtavia painepulsseja, varsinkin kun siivet ohittavat tornin. http://en.friends-against-wind.org/testimonies/torture-from-industrial-wind-turbines

 

”Häiritsevyyttä olisi aihetta tutkia tarkemmin Suomessa, sillä sääoloissa, rakennusten ääneneristävyydessä ja ihmisten asenteissa on oletettavasti eroja eri maissa.152 Näiden seikkojen lähempään tutkimiseen ei kuitenkaan tässä oikeustieteellisessä tutkielmassa ole mahdollisuutta.”

Kun hiljaiseen ympäristöön tottunut ihminen joutuu yhtäkkiä kuuntelemaan tuulivoimaloista johtuvaa melua, joka saattaa resonoida sisätiloissa ja voimistua sallittujen melutasojen yläpuolelle (kuva ), saattaa viikko kulua ihmetellessä ja ehkä toinenkin, mutta kun melu jatkuu kuukaudesta toiseen, vaikuttaa se jo ihmisen terveyteen. Melusta kärsivän ihmisen olisi syytä hakeutua kauemmas melusta. Samalla tavoin ihmistä paljon herkemmät eläimet häiriintyvät melusta, mutta tuotantotiloistaan eivät pääse kuitenkaan melua pakoon.

Ennakkoon terveyteen voidaan vaikuttaa kaavoitusprosessin kautta. Kaavoituksen avulla luodaan ihmisille terveellinen, turvallinen ja viihtyisä asuinympäristö. Tuotantoeläinten suhteen melua on syytä tarkastella samojen kriteerien perusteella kuin ihmisillä, lisäksi huomioiden, että eläimillä on ihmistä herkempi kuulo ja ovat enemmän alttiina melulle ja melusta johtuville sairauksille.

Entä voidaanko melun aiheuttajaan puuttua?

Tuulivoimalan meluvaikutusten hallinta oikeuskäytännön valossa ... Jälkikäteinen puuttuminen tuulivoimalan toimintaan liiallisten ... (YSL527/2014nojalla muun muassa antamalla yksittäisiä määräyksiävaatimalla ympäristöluvan hakemista jälkikäteen tai muuttamalla voimassa olevaa ympäristölupaa.”

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän Sanna50 kuva
Sanna Tenkula

”Tutkielma tarkastelee tuulivoimalan meluvaikutusten käsittelyä hallintotuomioistuinten oikeuskäytännössä.”

Itsekkin monet oikeudenkäynnit käyneenä on joutunut meluun perehtymään ja miten se mitataan (louhimot). On järkyttävää miten maan arvostetuimmat konsultit mittaavat tietoisesti väärin vastoin ohjeita melua. Eduskunnassa niitä kuullaan asiantuntijoina ym. Ministeriössä niillä on puolesta puhujat.

Pisti silmään tutkielmasta mm. kohta "Lausumien ajankohtia vertaamalla vaikuttaa siltä, että käsitys valtioneuvoston melupäätöksen soveltumattomuudesta tuulivoima meluun on lähtöisin ympäristöministeriön tuulivoimasuunnitteluoppaasta.
Oppaasta kuitenkin puuttuu viittaus siitä, mihin tutkimuksiin tai tietoihin sanottu perustuu".

Tämä on tuttua myös meille ”Merkittävä ero tällä hetkellä on kuitenkin huomattavissa hallinto-oikeuksien ja KHO:n ratkaisukäytännön välillä”.

Omassa tapauksessa lupaviranomaiset konsulttien avustamana tekivät täysin väärin melumittaukset. Tutkimus oli "melua ei kannata mitata mittauslaitteet ei rekisteröi melua" koneet poistettiin mittauksien ajaksi.
Veimme vahingonkorvauskanteena oikeuteen ja samat konsultit/virkamiehet oikeudessa todistamassa meluttomuutta ja väärää tietoa mittauksien suorittamisista.

Saimme apua yhdeltä ministeriön virkamieheltä (melu asiantuntija),joka opasti meitä miten melut mitataan ja kävimme hänen luonaan ja ohjeisti meitä. Hän kertoi vielä kuinka nämä mittaajat ja todistajat ovat hänen työkavereitaan. Todeten " ei kärsi astua heidän varpaille".

Meillä vahvistettiin KHO.ta myöten naap.suhdel.17 § mukainen kohtuuton melu, pöly, tärinä ja talovauriot. Melu vahvistettiin, että kaikki toiminnat on huomioita mittauksissa jopa 100 db melut pihassa toistuvasti.

Hallinto-oikeudet lupa päätöksissään vahvistivat meluttomaksi (ei mitään haittaa) ja käräjäoikeus ja KHO vahvistivat edellä mainitut kohtuuttomat rasitukset.
Onko syy siinä, että hallinto-oikeudet päätöksissään ei nähneet mitään melua ym. Koska KHO.n lausunnon antaja ministeriön virkamies melu-asiantuntija tuli meille kunnan pamppujen kanssa ja kertoi olevansa lausunnon antaja KHO.lle ja luvat tulee.

Tuulivoimala puolellakin pitäisi saada ensin puolueettomat tutkijat ennekuin voi sanoa onko melut selvitetty oikein. Näkyy olevan samat meillä asiassa kuin tuulivoimala puolellakin.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Joo, aamun uutisissa jaksettiin taas iloita siitä, kuinka Suomi sijoittuu hienosti vähiten korruptoituneena maana listalle, edellä vain pieni Tanska ja pieni Uusi-Seelanti. Listan hännänhuippuna Somalia, Pohjois-Korea ja Ukraina.

No joo, tottahan tuo on, mutta samalla katsotaan tuollaisia melumallinnuksia läpi sormien.

Näistä kannattaa nyt "pitää meteliä" ja tuoda asioita esille kansanedustajia myöden. Kyllä tällaisiin asioihin voidaan vaikuttaa, kun takana on riittävän suuri väkijoukko.

Olisi parempi saada melu loppumaan kokonaan. Kaikista herkimpiä ovat oppimisiässä olevat lapset, yhteiskunta tuhoaa jo lapsen tulevaisuuden sallimalla tuollaista melumallintamista, joka ei pohjaudu mihinkään faktoihin vaan palkattujen konsulttien manipulointiin mittausten ja raporttien laadinnan suhteen.

Oikeuslaitos ja vastuussa olevat poliitikot ovat sitten näitten falskien konsulttien varassa.

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Mediaa pahempi vaikuttaja on tuomareiden esteellisyys. KHO:n tuomari kuuluu säätiöön joka huolehtii unelmien toimintaedellytyksistä. Vielä sama tuomari vaikuttaa Suomen tiedeakatemiassa ja edistää tutkimuksien tuloksien tuomista poliittisiin päätöksiin.

Mitä helvetin hyötyä on yksityisten ihmisten kirjoittamilla valituksilla, jos lopullisen tuomion jutussa tekee ideologian puolesta itse asiaan kytköksissä oleva tuomari.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Kyllä kai tuomarinkin soisi olevan enemmän tietoinen tuulivoimateollisuuden toimintatavoista. Mikäli tuomari on edelleen tällaisen toiminnan suojelija, voiko hän vedota tietämättömyyteen tai ymmärtämättömyyteen toiminnan suhteen.

"You see, the wind industry has known about these problems for over 30 years, but have denied their existence and have continually placed many humans in a sacrifice zone to promote their greed energy projects. When what they are really after is huge federal tax production credits (aka subsidies from our tax dollars) to build their projects, while paying no property or income taxes. Once they start building they don’t stop, and by the time the community knows the truth, the damage is done and they leave the community and local government trying desperately to protect its own constituents after the harm is done." http://www.argusleader.com/story/opinion/2017/01/1...

Käyttäjän Sanna50 kuva
Sanna Tenkula

Kymmeniä vuosia läheltä seuranneena konsulttien, virkamiesten, oikeudessa päätöksiä tekevien tuomareiden kytköksistä. Olen monelle sanonut samassa tilassa oleville hallinto valitukset ovat turhia.Ovat kumileimasia vain virkakoneistolle.

Nyt mennyt sille mallille jo vahingonkorvaus asiatkin oikeudessa 2016 vuonna kaksi eri tapausta kävi oikeudenkäynnin, kun mikään viranomainen ei toimi ja tämä sama tilanne konsultit, virkamiehet hoitavat haitattomat ympäristö selvitykset. Kodit särkyy, melu sietämätöntä ym. konsultit oikeudessa saa puhua niin perätöntä kuin ehtivät. Vastapuoli, kun osasi konsultin laittaa lujille mittauksistaan konsultti vapisi ja sanoen ei osaa nyt vastata siihen kysymykseen ja laskea miten tutkimus on tehty. Oikeuden tuomari kielsi kysymästä enään mitään konsultilta. Oli kyseessä vielä sama konsultti joka meidän tapauksessa vääristeli asiat, mutta oikeudessa ei mennyt läpi hänen väitteet tapauksessamme.

Tuomarikaan ei ole niin sokea mitä konsultit esittävät, mutta kaikki menee perille. Näittenkin kahden oikeuden käynnin jälkeen asukkaat joutuivat mittaviin korvauksiin vastapuolelle. Oikeutta et oikeudesta saa.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Kun yleinen etu on nähtävissä, tuomari yleensä asettaa päätöksissään yleisen edun edelle yksittäisen edun sijaan.

No tuulivoima nähdään vielä yleisen edun mukaisena, CO2-päästöttömyyden takia. Sitä tuulivoima ei ole, Saksa ja Tanska käy tästä esimerkkinä.

Tuulivoimaan liittyy monta väärinkäsitystä, kun ne joskus paljastuu suurelle yleisölle, vahinko on jo tapahtunut ja vielä paljastumisen jälkeenkin tuulivoimalle riittää puolustajia. Kukaan ei myönnä tulleensa vedätetyksi. Tuulivoimalla piti pelastaa maailma, mutta se onkin tarkoitettu imemään hyväuskoisilta veronmaksajilta rahat parempaan talteen. https://forthewind.files.wordpress.com/2012/05/gre...

Käyttäjän Sanna50 kuva
Sanna Tenkula

Kytköksistä virkamiehen melu asiantuntija ministeriön virkamies, istuu eri toimikunnissa ministeriössä melu asiantuntijana, konsulttien yhteistyökumppani, mm. tapauksessamme samat konsultit mitkä meillä ja monella muulla tekee perättömiä mittauksia ovat asiantuntijoita toimikunnissa, KHO.n lausunnon antaja,melu lakeja laaditaan asiantuntija ja vielä eri puolilla Suomea käy kunnan pamppujen apuna, että luvat tulee.

Eikö siinä yhdelle miehelle ole kerraksi kytköksiä. Turun puolesta, kun meille aikoinaan soittivat, että tämä kyseinen "herra" saapuu varmaan meillekkin ja niin se tuli.

Miten näihin korjaus saadaan. Kanteluja on tehty ja vaikka mitä, mutta turhaan. Ei tarvi tuulivoimala meluihin eikä muihinkaan parannusta odottaa.

Nyt, kun lukee näitä Bernerin selvityksiä ja miten asioita hoidetaan taitaa olla maan tapa!

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Tuulivoiman liepeille myös ilmestyi nopeassa tahdissa eri alojen konsultteja, eli selkärangattomia opportunisteja, joille raha kelpasi ja selvitystyö oli tilaajan mieleen.

Tunnusomaista näille eri alojen konsulttien selvityksille oli, että ne oli kopioitu jostakin ja tulokset oli jo etukäteen määrätty, usein riitti, että selvitystyön lopputulos oli tilauksen mukainen.

No mutta Jämijärvellä tuulivoima-alueen lintujen pesintää kartoitettaessa oli löytynyt käenpesä. Sama se tietenkin oli mitä sieltä oli löytynyt, pääasia on, että kartoitusta oli tehty ja kartoituksen tilaaja oli tyytyväinen ja tehdystä työstä maksettiin palkka.

Käyttäjän Sanna50 kuva
Sanna Tenkula

Sen on oppinut, että sen saavat mitä tilaavat!

Tapauksessamme oikeuden käynnin aikana jouduttiin arvioimaan rasituksen kohtuuttomuutta, koska on otettava huomioon paikalliset olosuhteet, rasituksen muu tavanomaisuus, rasituksen voimakkuus ja kesto, rasituksen syntymisen alkamisajankohta sekä muut vastaavat seikat.

NaapL. tarkoituksena on estää kohtuuttoman haitan aiheuttaminen naapurikiinteistölle. Naapuruussuhdelain 17 §:ssä säädetään yleinen kielto aiheuttaa muun muassa kohtuutonta melusta tai tärinästä syntyvää rasitusta.

Kaikki tuli edellä mainitusta näytettyä toteen vahingonkorvaus kanteessa. Haimme purkua hallinto valituksista lupaviranomaisten päätöksistä KHO.lta, koska edellä mainittu rasitus oli KHO.ta myöten näytetty toteen ja lupa päätökset perustui täysin haitattomiin selvityksiin. Taas oli vastassa sama melu asiantuntija KHO.n joka oli paikalla käyneenä tietoisesti tiesi todelliset meluhaitat ja vei meluasiantuntijana KHO.ssa lupa asioissa ei melu haittaa.
Ratkaisu tuli KHO.lta on ollut tiedossa kyseiset koht. haitat naap.s.lain 17 § mukaiset.

Taas uusi törmäys samaan virkamieheen, että ketju toimii.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Teollisuusluokan tuulivoimalat tuotiin lähimmillään 500 metrin päähän asunnoista, pelkillä puheilla. Totuutta ei ollut siteiksikään. Kyllä myös tiedettiin, että tultaisiin uhraamaan ihmisiä tuulivoiman alttarille.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Kuulin ja luin tuosta purjeesta jo aikaisemmin, no moottorit varmistavat vielä aikataulussa pysymiseksi. Purjeet vähentävät polttoaineen kulutusta 1/5 osaa maksimissaan. Osataan varmaan laskea purjeen kannattavuus, joten odotellaan laskelmia.

Käyttäjän penttiwikstrom kuva
Pentti Vikström

Yrityksen idea on hyvä. Toivottavasti taustalla on riittävän osaavia ihmisiä, ei armottoman ahneuden pilaamaa hyväveliverkostoa kauhomassa haitoista piittaamatta yhteiskunnan tukia kuten tuulivoimabisneksessä.

Tähän mennessä ko. yrityksen toiminta on valitettavasti ollut joka vuosi tappiollista. Toivotaan käännettä.

Mutta ehkä kerrot, miten kommenttisi liittyy teollisen tuulivoiman aiheuttamaan meluongelmaan?

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Flettner keksinnön keksijä Anton Flettner (1885-1961) oli matematiikan ja fysiikan opettaja, mutta hänen intohimonsa oli tekniikkaa. On aikansa elänyt, unohdettua tekniikkaa.

http://www.deutsches-museum.de/en/information/youn...

Tuo pyörivä sylinteri aiheuttaa magnus-efektin, jolloin sylinteri vetää laivaa purjeen tavoin. Efektin voima riippuu pyörimisnopeudesta. Vastatuuleen ei tuolla tietysti purjehdita.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset