arojouni Koetan pysyä Suomea koskettavissa ajankohtaisissa asioissa, ympäristöön, talouteen ja turvallisuuteen liittyen.

Tuulivoimamelu – eettinen dilemma, osa II

  • Tuulivoimamelu – eettinen dilemma, osa II

We will speak with Dr. Jeff Aramini, Ph.D. about the just published Nissenbaum-Aramini-Hanning research tying turbines to health impacts.  Dr. Aramini is the CEO of Intelligent Health Solutions and a former manager of the Public Health Agency of Canada unit responsible for coordinating multijurisdictional and international enteric disease outbreak investigations.  He has led numerous multidisciplinary research projects investigating the epidemiology of various diseases.

 

Jeff was also a founder and manager of the Canadian Network for Public Health Intelligence (CNPHI), a national Public Health Agency of Canada initiative aimed at reducing human illness associated with infectious disease events by establishing a national, secure, Web-based system to integrate surveillance, epidemiology, and laboratory information.

 

The paper can be read here: Effects of industrial wind turbine noise on sleep and health 

 

Dave Corrigan will bring us up to speed on the good news about the rejection of Quantum Utility Generation's attempt to industrialize Passadumkeag Mountain.

 

WWR will also air Part Two of our Steven Cooper Interview regarding his research into noise and infrasound.”

 

 

Puhumme tohtori Jeff Araminin, Ph.D. kanssa juuri julkaistusta Nissenbaum-Aramini-Hanning tutkimuksesta, joka kytkeytyy tuulivoimaloiden terveysvaikutuksiin. Dr. Aramini on toimitusjohtaja Intelligent Health Solutions:ssa ja entinen johtaja Public Health Agency of Canada:n yksikössä, vastaa koordinoinnista moni-toimivallan alaisista ja kansainvälisten epidemiaselvityksistä ruuansulatuselimistön sairausiin liittyen. Hän on johtanut lukuisia monitieteisiä tutkimushankkeita, jotka tutkivat erilaisten sairauksien epidemiologiaa.”

 

”Jeff oli myös perustaja ja johtaja Kanadan Network for Public Health Intelligence:ssä (CNPHI), Kanadan kansallinen kansanterveysviraston aloitteesta, jolla pyritään vähentämään ihmisten sairauksiin liittyvien infektiotautien tapahtumia perustamalla kansallinen, turvallinen, web-pohjainen järjestelmä, seurannan, epidemiologian ja laboratoriotietojen integroimiseen.

 

Tutkimuksen voi lukea täältä: Teollisen tuulivoimalan melun vaikutus uneen ja terveyteen

 

Dave Corrigan tuo meidät ajan tasalle hyvien uutisten kanssa Quantum Utility Generation hylkäämisen suhteen sen pyrkimyksistä Passadumkeag Mountain:in teollistamisesta.

 

WWR julkaisee toisen osan Steven Cooperin haastattelusta koskien hänen tutkimustaan liittyen meluun ja infraääniin.”

EDIT:  http://www.blogtalkradio.com/windwise/2012/11/05/jeff-aramini-on-health-and-steven-cooper-on-noise-part-2

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (27 kommenttia)

Olli Kankaanpää

Die Windenergie stinkt, die Sonne ernährt trotz unbegründeter Unterstützung des Staates.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Ja, genau. Ei kai tuossa muuta vikaa olekkaan kuin valtion tuki. Siitä seuraa kaikki muu alalla tapahtuva, negatiiviset asiat.

Olli Kankaanpää

Moni yritys on jo rahastanut, mutta tuuli on kääntynyt. Parempaan suuntaan ollaan menossa.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro Vastaus kommenttiin #3

Tuuli on selvästi kääntynyt parempaan suuntaan. Moni on käynyt myös oikeutta, turhaan tai oikeudenkäynnit ovat venyneet useiden vuosien mittaiseksi.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Pari blogia sitten tuli harvinaisen hyvä kommentti henkilöltä, joka on moderoinnin takana kuvan tai jonkin muun syyn takia. Yksi Lestijärvelle, toinen Halsualle...

”Tuulivoimalan kannattajat vertaavat tuulivoimaa ydinvoimaan, luodakseen mielikuvan, että tuulivoimalan vastustajat kannattavat aina ydinvoimaa?
Vastustan tuulivoimaa koska kyse on ensisijaisesti rahasta eikä mistään ekoaatteesta. Tämän tosiasian voi tarkistaa tuulivoimabisnestä pyörittäviltä tahoilta. Raha on tärkeintä ja vihreät arvot on hyvä naamari.
Tuulivoimatariffit on täysin järjetön juttu. Pidetään kannattamaton bisnes kannattavana keinotekoisesti. Edelleen puhuu raha.
Pahinta tuulivoimassa on kuvitelmat sen vihreydestä. Itseasiassa se on tasan samanlaista luontoa tuhoavaa toimintaa kuin kaikki muukin teollisuus. Pohjanmaalle kaavaillaan muutamaa isoa tuulivoimapuistoa. Yksi Lestijärvelle, toinen Halsualle. Kumpikin hanke tuhoaa ainutlaatuisen luonnon ja ympäristön. Ketä kiinnostaa enää pienet kivat pitäjät, joita hallitsee jopa sata, lähes 250 metrin korkeutta huitovaa ja välkkyvää propellia?
Miksi tuhota hiljaisia erämaa alueita? Eikö jo valmiiksi meluisien ja valosaastetta tulvivien kaupunkien kupeessa olisi parempi kuin hiljaiset metsät kaukana kaikesta? Metsiin täytyy rakentaa tieverkostot ja sähkölinjat? Valaa valtavat betoniperustukset, jotka jätetään rapautumaan ja myrkyttämään soita ja vesistöjä ikuisiksi ajoiksi metsiin...
Miksi laittaa 25 vuoden ajaksi lähes koskemattomaan korpeen viuhtomaan välkkyvät lavat, jotka paukkuu, kitisee ja humisee. Miksi tuhota ikivanhat hirvireitit, peurapolut ja kanalintukannat, eläinten asuma-alueet, ihmisten marjastus- ja metsästysmaat? Vihreitä arvoja ja eko-aatettako? Silkkaa umpihulluutta!”

Käyttäjän heikkitoivonen kuva
Heikki Toivonen

Tuon siteeraamasi kommentin ja sen kirjoittajan osalta olisi kiva tietää esimerkiksi, kuinka aktiivisesti..

..ja millä tavoin hän on muissa toimissaan ja puheissaan yrittänyt toimia ja puhua kanalintukantojen pienenemisen estämiseksi?

..hän on toiminut kyseisten metsäisten alueiden säilymiseksi "koskemattomina korpina"?

(Jälkimmäistä kun ne eivät ole, vaan pääosin ihmisen muokkaamaa talousmetsää.)

Yleensä tuon kaltaiset kaunistellut, jopa romantisoidut kuvaukset ja puolestapuhumiset "alkuperäisen luonnon säilyttämisestä" pulpahtavat esiin juuri yhteyksissä, joissa henkeen ja vereen vastustetaan jotain asianomaiselle alueelle kaavailtua hanketta.

Ns. rauhan aikana sen sijaan saa motot rauhassa tehdä metsistä tikkupeltoja ja niihin ojien kaltaisia rantuja ristiin rastiin, kaivuukoneet suot tyystin kuivattavia ojia, joihin muun muassa metsäkanalintujen poikasia paljon kuolee, vastuulliset paikalliset metsämiehet ampua pumppu- ym. haulikoillaan alas kokonaisia riekkoparvia jne.

Ottamatta siis tässä viestissä mainittuun tuulivoimahankkeeseen spesifisti kantaa.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro Vastaus kommenttiin #12

No haluaisin itsekin tietää lisää. On kirjoittaja ollut asioista tietoinen ja tuntee paikalliset olosuhteet, se käy tekstistä ilmi. Halsua ja Lestijärvi kuuluvat ns. Suomenselän alueeseen, noissa kunnissa suota on 60 %, vesistöjä on paljon ja maasto on kumpuilevaa. Wikipedian mukaan on enimmäkseen mäntymetsiä.

Kirjoittajan mukaan lähes erämaaolosuhteet vallitsee. Mitä muuta se voisi olla kun kirjoituksesta voi päätellä, että tiet joudutaan rakentamaan tuulivoimaloille. Ihmisiä kunnissa ei ole juurikaan, Lestijärvellä alle tuhat ja Halsualla vähän enemmän.

Suomenselän alkupäätä lähdettiin rakentamaan tuulivoimateollisuuden käyttöön vauhdilla, paikalliset metsästäjät olivat kannattamassa Peittoonkorven alueen tuulivoimahanketta alunperin. Olisiko mieli muuttunut, mutta nyt se on jo myöhäistä. Saivat kuitenkin hirvitorneja? https://m.youtube.com/watch?v=7Kmh0azEJw0

Sitten betonista vähän tietoa! Harjuille ja pohjavesialueille ei pitäisi paljon lisäaineita sisältävää betonia liiemmälti käyttää rakentamisen yhteydessä? ”Betoni on nykyään enemmän kemiaa kuin hiekkaa.” ”Betonin lisäaineiden koostumukset ovat tuotesalaisuuksia, eivätkä ne ole edes viranomaisten tiedossa.”

”Jos haluaa valmistaa tai maahantuoda betonin lisäaineen, joka sisältää vaikkapa metakrylaattihappoa, 1,4-dioksaania, etyleenioksidia, arseenia ja bisfenoli A:ta, tälle ei Echan mukaan ole estettä.” http://www.kemia-lehti.fi/wp-content/uploads/2013/...

”Lisäaineita kehittävän kemianyhtiö BASF:n Jan Klügge kertoo, että kuutiometrissä betonia on tavallisesti 1–15 kilogrammaa lisäaineita.”

”Totta kai ne [lisäaineet] lähtevät liikkeelle siinä vaiheessa, kun betoni kuivuu, ja liukenevat osittain veteen. Vesihöyrymolekyylien mukana ilmaan todennäköisesti tulee näitä komponentteja, mutta en tiedä, miten paljon.”

Lestijärvellä pullotetaan juomavettä, ehkä vedenottopaikat ovat etäällä tuulivoimaloista.

Simo Salomaa Vastaus kommenttiin #12

Just noin! Ja eräs Keski-Euroopan rauhallisimpia erämaakolkkia on nykyisin Tsernobylin ympäristö. Ei vilku tuuligeneraattorin lavat, ei tärise pää infraäänistä. Vain joku tarkkakorvainen voi kuulla REMien kuhinaa...

Simo Salomaa

Schlaft ruhig, wir töten euch ganz leise.
Die Kernkraftwerke AG

Käyttäjän JaakkoJuhaniOjaniemi kuva
Jaakko Ojaniemi

Wind turbine sickness

Irish High Court Finds Wind Turbine Maker Liable for Noise Nuisance – 7 Irish Families to Get Millions in Punitive Damages: UPDATED 8.1.17

Seven families from Banteer, N. Cork in Ireland are set to win a multi-million Euro landmark court ruling in an out-of-court settlement in a long-running case against a German wind turbine manufacturer. They sued because of the damage done to their health by the infrasound and low frequency noise produced by the wind turbines sited near their homes.

What’s significant about this Irish case is that it now sets a global precedent for further legal action around the world. If I were an investor, I seriously wouldn’t want to be exposed to the wind industry right now: it could face class actions as heavy as the one against Big Tobacco. Although I have no control over the investment strategy of my hedge fund CoolFutures, one of the things I hope it will be doing is shorting wind turbine shares.

https://stopthesethings.com/2016/12/17/irish-high-...

http://www.breitbart.com/london/2017/01/06/delingp...

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Eli ennakkotapaus, johon viitataan tulevissa tapauksissa.

Alle kilometrin etäisyydellä tuulivoimaloista asuneet kuuluvat tämän päätöksen mukaan korvauksen saajiin. Että näyttö ei riittänyt kilometriä pidemmälle, viittaa pieniin tuulivoimaloihin.

Käyttäjän JaakkoJuhaniOjaniemi kuva
Jaakko Ojaniemi

Olen seurannut jo useita vuosia Fingridin voimajärjestelmän tilaa. Figridin antamasta informaatiosta käy hyvin selville se tosiseikka, että Suomen tuulivoima ei poista yhtään ainoata grammaa CO2-päästöjä toimiessaan.

Tuulivoiman säätövoima on vesivoima, jonka tuulivoima toimiessaan syrjäyttää. Vihreä energia korvaa siis vihreän energian. Ainoa ero on se, että vesivoima maksaa alle 30 /kWh ja tuulivoima 83,5 €/kWh.

Kun tuulee, niin tuotetaan omaa vesivoimaa vähemmän ja ostetaan vähemmän halpaa vesivoimaa Ruotsista ja Norjasta. Yhtään ainoata hiilivoimalaa tai muutakaan voimalaa ei suljeta tai ajeta pienemmällä kuormalla.

Kun tuuli tyyntyy päästetään vesimassoja taas enemmän turbiineihin ja ostetaan halpaa vesivoimaa Ruotsista ja Norjasta.

Kun tuuli tyyntyy, on kuin laittaisi rahaa pankkiin. Saamme silloin ostaa halpaa vesivoimaa hintaan alle 30 €/kWh. Kun tuuli taas yltyy, joudumme maksamaan tästä samasta energiamäärästä jälleen 83,5 €/kWh.

Tuulivoimarakentamisessa Suomeen ei todellakaan ole järjen häivää.

Tuulivoima on ideologista energiaa, jota cityvihreät Suomessa eniten mainostavat. Emma Kari vieraili taannoin Tuuliwatti Oy:n vieraana Porin Peittoon tuulivoimaprojektissa ja julkaisi kuvan fb-sivuillaan, jossa hän halasi kylmää tuullimyllyn teräsrunkoa ja kirjaili tekstin kuvan alle: "Näitä täytyy saada lisää".

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Näin on, olettaisin, ettei löydy enää vasta-argumentteja täällä kommentoijilla. Argumentit ovat käyneet vähiin, ellei sitten kokonaan loppuneet?

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Hesan cityvihreät ostavat tuulisähköä korkeampaan hintaan ja kuvittelevat tekevänsä hyvää työtä ilmaston lämpenemisen hillitsemiseksi, mutta ehtiikö länsirannikolla tahkottu tuulisähkö edes Forssaan asti kun se on jo haihtunut ilmajohdoissa taivaan tuuliin loissähkönä. Siitä ei heillä ole mitään käsitystä..

Yksi ongelma on tullut lisää infraäänen vaikutuksista materiaaleihin:

http://pipa01.blogspot.fi/2017/01/mystinen-onnetto...

Infraäänen ns. antimateriaalisiin vaikutuksiin kuuluu mm.:
- heikentää, väsyttää metallia
- aiheuttaa lämpövaurioita
- aiheuttaa komposiittien hajoamista

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

Suomessa on pari miljoonaa autoa. Niissä lähes kaikissa on tuuletin, joka jäähdyttää vettä. Minkäslaisia infraääniä tästä syntyy auton sisään ja ulkopuolelle?

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro Vastaus kommenttiin #14

Tuulivoimaloiden siipien pituus on n. 65 m ja paino on n. 17 tonnia = n. 10 auton paino. Eli paikallisesti tuulivoimalan vertaaminen auton tuulettimeen tai jääkaapin hyrinään on kuin kärpäsen surinan vertaaminen jumbojet rahtikoneen ääneen.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro Vastaus kommenttiin #16

Kyllä se kärpäsen surina häiritsee, kun se on ihan korvassa. Ei ole kuitenkaan koskaan kovin kauan aikaa.

Tuulivoimalat pyörivät ihan riesaksi asti, yölläkin silloin kun ihmisten pitäisi nukkua. Pitkäaikainen altistus on se ongelma!

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro Vastaus kommenttiin #17

Kyllä nämä asiat Suomessakin on tutkittu hyvin tarkasti, mutta poliittisiin mielipiteisiin ei faktat vaikuta.

Lukekaas kaikki vaikka TkT, akustiikka-ym. asiantuntijan Klaus Riedererin muistutus Loviisan hankkeesta, esim. sivulta 45 eteenpäin kertoo kuinka nämä matalataajuiset värähtelyt vaikuttavat.

"Hyvin matalataajuiset infraäänet riittävän voimakkaina saattavat aiheuttaa rakennusten tärinää, mistä myös ihmiset ja eläimet häiriintyvät. Hyvin voimakkaina äänet voivat jopa tuhota rakenteita.."

http://kar.fi/KARAudio/Publications/publications/K...

Kirjoittajan taustatiedot
Olen tekniikan tohtori ja diplomi-insinööri, pääaineena akustiikka ja äänenkäsittelytiede. Tässä asiakirjassa mainitut suomalaiset äänitutkijat ovat kaikki vanhoja kollegoitani ja tunnen heidät kaikki enemmän tai vähemmän henkilökohtaisesti. Julkaisuluetteloni on nähtävissä:
http://www.kar.fi/KARAudio/Publications.
Tieteellinen CV:ni on nähtävissä osoitteessa:
http://www.kar.fi/KARAudio/ResearchCV/kar_research....

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro Vastaus kommenttiin #18

On oikeaa tietoa, eläinten kohdalla ei ehkä ole riittävästi huomioitu, niiden tarkempaa kuuloaistia ja kuuloalueen laajuutta, kuulevat matalataajuista ääntä ihmistä paremmin. Esim. linnuilla on herkät kuuloaistit matalataajuisten äänten alueella.

Simo Salomaa Vastaus kommenttiin #19

Elikkä linnut osaavat väistää hyvin tuuligeneraattorit, toisin kuin näiden vastustajat väittävät?
Onko muuten tehty perusteellista selvitystä kännykkä- ym. aaltojen vaikutusta eläimiin tai jopa ihmisiin, varsinkin mastojen läheisyydessä?
Nokian historian päätyttyä kun ei ole enää oma lehmäkään ojassa tai ehkä pitkällä tähtäimellä kuitenkin...
Varsinkin aivosyöpää tutkivat ovat olleet asiassa jo pitkään skarppina.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro Vastaus kommenttiin #24

Kyllä linnut osaavat argumenttia olen kyllä kuullut jo jonkun kerran, vähän epäilen lintujen kohdalla tätä osaamista. Kts. linkki!

Varmaan alan miehenä ymmärrät, että väitteitä voidaan heittää ilmaan, harva niitä pystyy tarkistamaan.

Lukuja lintujen kuolemista, jotka johtuvat törmäyksistä tuulivoimaloihin, voidaan pyöritellä edestakaisin, mutta ”todelliset luvut ovat vähintään 10-kertainen määrä siitä mitä on raportoitu ja toisinaan paljon enemmän,”
—Jim Wiegand, Wildlife Biologist
I cannot stress this enough.  From what I have see from looking at wind industry bird & bat mortality studies, this industry and our wildlife agencies are so corrupt they might as well all be selling used cars with their odometers turned back at least 90%—because this is how bad it really is.
Across the nation official bird and bat-kill estimates have been derived from studies rigged to hide mortality. The real numbers are at least 10 times the amount being reported and sometimes far more. http://www.windturbinesyndrome.com/2013/wind-energ...

En voi korostaa tätä tarpeeksi. Katsomalla tuulivoimateollisuuden lintu- & lepakkojen kuolleisuutta koskevia tutkimuksia, tällä alalla ja meidän villieläinten virastoissa ihmiset ovat niin korruptoituneita, että ne voisivat olla yhtä hyvin kaikki myymässä käytettyjä autoja niiden matkamittareiden ollessa rukattu taaksepäin vähintään 90% -koska näin huono tilanne todella on.
Koko kansakunnan viralliset lintu- ja lepakkokuolemien arviot ovat johdettu tutkimuksista, jotka väärennetty piilottamalla kuolleisuutta. Todelliset luvut ovat vähintään 10-kertainen määrä siitä mitä on raportoitu ja toisinaan paljon enemmän.

Simo Salomaa Vastaus kommenttiin #25

Kiitos kunniasta, mutta en ole sen kummemmin "alan miehiä" biologian suhteen. Vain jonkinlainen harrastelija yli puolen vuosisadan ajan (hyönteisistä nisäkkäisiin ja kasveihin).
Olen jo vuosia sitten kommentoinut ja kerännyt materiaalia ym. aiheena tuuligeneraattorit versus linnut ja lepakot.
Ongelmia on näytön suhteen puolin ja toisin. Kuten esim. että ensinnäkin propelli lintuun osuessaan joko katkaisee tämän kaulan, jolloin muu kroppa putoaa suoraan alas kuin giljotiinista, tai sinkoaa koko linnun jäänteet kauemmaksi tai ympäri tanteretta. Jäänteitä on kuitenkin vaikea löytää, sillä ketut, mäyrät, supikoirat, varislinnut ym. ovat jo aikapäiviä sitten keksineet tämän ruokapöydän. Saksassa lepakoista törmää propelleihin useimmiten Suomessa harvinaiset isolepakko, pikkulepakko ja vaivaislepakko (Tobias Dürr: Daten aus der zentralen Fundkartei der Staatlichen Vogelschutzwarte im Landesamt für Umwelt, Gesundheit und Verbraucherschutz Brandenburg) eikä näistä jää jäljelle paljoakaan. Tämä kaikki vaikeuttaa olennaisesti todellisten tuhojen selvitystä.
Muuten suurien hanhi-, joutsen- ym. muuttoparvien varalta on Saksassa ollut tuuligeneraattoreissa jo vuosikausia tutkia, jotka automaattisesti pysäyttävät propellit.
Vaan jos tarraudutaan tuuligeneraattorien lintutuhoihin niin mitä sanottaisiin tuhansista kilometreistä sähkölinjoja ja osittain jo tarpeettomista puhelinlinjoista? Olen löytänyt vuosien mittaan näiden alta kymmeniä lintuja pöllöistä joutseneen muista vesilinnuista ja kahlaajista puhumattakaan, joko jo kuolleena tai siipensä katkaisseena. Tästä ongelmasta pitää alkaa ja kun tämä -ja eläinten turhat maantiekuolemat- on siivottu, voi siirtyä vaikka tuuligeneraattorien kimppuun. Muuten isotrappien (Euroopan suurin lenkokykyinen lintu) suojelemiseksi on Keski-Euroopassa jo vuosi sitten päästy sopimukseen ja isotrappien esiintymisalueella kaikki sähköjohdot 110 kV saakka on viety maan alle mutta tietty aroilla ja pustalla kaivaminen on halpaa verrattuna kivikkoihin.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro Vastaus kommenttiin #26

Luonnon oma puhtaanapito toimii!

"One notes some anecdotal reports from local residents near windmill sites who mention that the population of fat coyotes and other carrion scavengers increased wherever windmills were built. That may explain why windmill companies claim there is little evidence of bird and bat deaths on their sites. How convenient." http://www.stettlerindependent.com/business/410434...

Simo Salomaa

Tuuligeneraattoreiden sähkö pitäisikin ensi sijassa keskittää lähialueiden sähkön tarpeeseen. Siinä sen yksi vitsi joka vähentää kaapelisalaattia.
Ei muuten oikein muistu näin yhtäkkiä mieleen, missä päin länsirannikkoa on ne tuuligeneraattorit, joiden lähellä ei ole muita kulutuskeskuksia kuin Forssa.
Mitenkä paljon on hävikkiä Norjasta ja Ruotsista tuotettavassa sähkössä? Ja kukas sanoo, että pitää käyttää ilmajohtoja? Saksan offshore-sähkö tulee aina 80 km päähän rannikolle ja tasavirtana. Kantsis kokeilla.

Simo Salomaa

Ei ole tosiaan järjen häivää moisissa hinnoissa.
Muutamalla tuttavallani on katolla 8-10 kwp verran aurinkopaneeleita ja laskevat sähkönsä hinnaksi 28 CENTTIÄ/kWh.
En tiennytkään muuten että Suomeen voitaisiin tuoda riittävästi vesivoimasähköä. Joku kun väitti, että sähköä tarvitaan jopa Venäjältä ja Virosta, vaan tietty siellä tuotetaan sitä vielä ympäristöystävällisemmin (palavakivi jne.)

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Eli luvat hoidetaan kuntoon viranpuolesta. Suomi on nostettu sodan ja siirtomaavallan rasituksesta joustavalla lupamenettelyllä, joskus jopa räikeitä rikkeitä kaihtamatta.

Kyllä saksalaisilla on samat keinot käytössä. Halpa sähkö teollisuuden käyttöön saadaan kivihiiltä polttamalla.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset