arojouni Koetan pysyä Suomea koskettavissa ajankohtaisissa asioissa, ympäristöön, talouteen ja turvallisuuteen liittyen.

Tuulivoimalan melun takia kotinsa jättäneet voittivat oikeusjutun

  • Tuulivoimalan melun takia kotinsa jättäneet voittivat oikeusjutun

Families forced from homes due to wind farm noise win court case

”Useat perheet Co Corkissa, jotka joutuivat jättämään kotinsa häiriöiden takia läheisistä tuulivoimaloista johtuen, ovat voittaneet merkittävän tapauksen korkeammissa oikeusasteissa tällä viikolla.

Perheet väittävät, että heihin on merkittävästi vaikuttanut tuulivoimaloiden melu, vuonna 2011 aloittaneesta tuulivoimaloiden toiminnasta johtuen.

Tämä on ensimmäinen tapaus laatuaan Irlannissa ja tämä voi nyt avata monia tuulivoima-alan kehittäjille näköpiirissä olevia oikeudellisia haasteita perheiden taholta, jotka ovat vastaavissa tilanteissa.

Tapaus nostettiin tuulivoimalavalmistaja Enerconia vastaan, joka on hyväksynyt täyden vastuun aiheuttamastaan harmista seitsemää perhettä kohtaan, jotka asuvat enintään 1 km päässä tuulivoimalasta.”

Oikeusjuttu käynnistää keskustelun uusien tiukempien säädösten tarpeellisuudesta. Sellaisia oilisikin nyt luvassa pika vauhtia. 

[The case will return to the High Court in 2017 to discuss punitive damages.

 

Promises in Government over the last four years to introduce planning regulations regarding wind turbines have failed to materialise.

 

According to out-dated guidelines, turbines may be built 500m from homes. In many cases, including this, wind turbines have been built closer than 500m.

 

A spokesperson for Wind Aware Ireland said: “There now is a possibility for multiple legal actions against wind farms right around the country.

 

"The legal implications for the wind industry are significant. The use of inadequate and out-dated planning guidelines may come back to haunt the industry, planning authorities and the Department of Communications, Climate Action and Environment (DCCAE).”

 

On election, Minister Naughten promised that new planning guidelines would be in place within 3 to 6 months of the formation of the new government.]

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

13Suosittele

13 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (18 kommenttia)

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Tämä on tärkeä päätös, tähän asti on vaadittu tieteellistä todistusta ihmisiltä sairastumisesta tuulivoimaloiden ominaisuuksien takia, mutta nyt se todistustaakka on vihdoin tuulivoimaloiden pystyttäjillä.

Tuulivoimatoimijoilla on ollut poliittinen tuki terveyttä vaarantavaan toimintaan josta ei ole tarvinnut esittää vaarattomuus todistusta.

Tuulivoimalat pilaavat pohjavesiä, n.150 m korkean tornin huipulla on n. 250 tonnin konehuone ja n. 65 m pitkät siivet, paino n. 17 tonnia/kpl aiheuttavat jatkuvan värähtelyn myös maaperään ja se sekoittaa pintaveden jäämiä pohjaveteen.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Saksalaisilla ympäristöaktivisteilla rupee olemaan mitta täynnä näistä heidän pikkuruisista tuulivoimaloista.

”Energiewenden piti pelastaa ilmasto - mutta tuulivoimalat tuhoavat luontoa ja puolittain koskemattomana pysyneitä maisemia. Täyden kattavuuden mukaisesti maa on täynnä tuulivoimaloita, lintuja ja lepakoita kuolee hirveästi suurten tuulivoimaloiden roottoreissa. Maissi ja rypsi, laajalti viljeltyjä energiakasveja, huuhtouttaa maaperää ja tuhoaa pesimäpaikkoja ja joissakin tapauksessa uhanalaisten lintulajien pesimäpaikkoja.” https://www.randomhouse.de/Paperback/Geopferte-Lan...

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Suomessa oikeusjutuista voi tulla vaikeita, kun ei vastuunkantajaa löydy eikä 2500 euron pääomalla perustetut tuulivoima firmat tunnusta syyllisyyttään.

Kuka korvaa aiheutetut vahingot? - normaali käytäntö on että aiheuttaja korvaa vahingon, mutta nyt tämä tilanne on mutkikkaampi kun kaikki vahingot ovat syntyneet hallituksen hyväksynnällä ja kuntien kaavoitusmonopolin suojassa.

Pääsevätkö vahingontekijät ilman mitään korvauksia aiheutetuista ympäristörikoksista, vai saadaanko valehtelijat leivättömän pöydän äärelle vastaamaan tehdystä huijauksesta? - vaikea tehtävä juristeille.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Jutusta ei ilmene mutta oletan että nämä voimalat ovat pieniä tikkareita verrattuna Suomeen rakennettaviin? Luokkaa 100 metriä ja maks. 2 MW?

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Kyllä, 2011 pystytetyt tuulivoimalat olivat tuota kokoluokkaa.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Melu- ja välke ovat tuulivoimaloiden haittoja. Hyvä, että edes siitä pidetään melua. Suurin virhe kuitenkin on valtioiden tuki tuulivoimalle, joka on kalleinta mahdollista ja samalla tehottominta energian tuotantoa. Toimiakseen se tarvitsee vastaavan määrän tasausenergiaa tuulettomien aikojen varalle.

Ensimmäioseksi tuulivoimalta pitää poistaa syöttötariffi, joka nostaa kaiken sähkön hintaa ja tietysti myös muut tuet. Tukien vuoksi tuulivoima on nykyisellään markkinahäirikkö, joka estää sähköntuotannossa normaalin hinnanmuodostuksen. Sitä ihmettelen, miksi koko tukijärjestelmä on luotu.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

No ei niitä laskelmia saada aikaiseksi näistä uusiutuvan energian tuotantotavoista. Eihän ne kestä minkäänlaista tarkastelua.

Uutisissa kerrottiin valtion tarkastusviraston puuttuneen raportissaan energiatukiin. Oli pelkkää negatiivista sanottavaa. Tukien pitäisi suuntautua tuotekehitykseen ja tutkimukseen.

Käyttäjän seppoviljakainen kuva
Seppo Viljakainen

Kun aamu-uutisissa ensimmäiseksi tuo tarkastusviraston raportti luettiin , levisi ´hymy´ ; kuinka monta kertaa olen lopettanut keskustelut tuuliviirien kanssa toteamukseen : olisi paljon järkevämpää käyttää nuo tuuleen hukatut ja pääsääntöisesti ulkomaille valuvat miljardit esimerkiksi sähköenergian varastoinnin tuotekehitykseen ja tutkimukseen.

http://seppoviljakainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2...

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro Vastaus kommenttiin #13

No niin, tuulivoima ei sen enempää kuin aurinkokennotkaan saa mitään ruusuista tulevaisuutta tältä tutkijalta. No häntä voidaan pitää hyvällä syyllä atomienergian kehittäjänä. https://youtu.be/-i-Dicz1mSo

Tekstitys suomeksi valinnainen.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Pistäs jotain faktaa pöytään siitä miten syöttötariffituet nostavat sähkön hintaa? Olis ihan kiva saada tietäää...

Käyttäjän seppoviljakainen kuva
Seppo Viljakainen

Kaima , voitit, minä en en ainakaan jaksa samaa asiaa selittää edestä, takaa, sivulta jne...

Olen aidosti hämmentynyt, joko leikit ymmärtämätöntä tai vielä pahempi , et leiki.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen Vastaus kommenttiin #12

Milloin meinaat saada lopun tuolle tuulivoiman tuhoisalle kehitykselle, kaima hyvä?

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Edellinen Vanhasen hallitus teki ainakin pari pahaa virhettä, joita ei nykyinen hallitus ole saanut korjattua.

Ensimmäinen virhe oli tuulivoiman tukirahoitus, - "Älä osta sikaa säkissä tarkoittaa, ettei kannata ostaa tuotetta, josta ei tiedä mitään."

Toinen virhe oli kun ei tarkastettu onko tyhjän rahoittamiseen varaa, - "Matti kukkarossa tarkoittaa, että rahat ovat loppuneet tai vähissä."

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Allla linkki "Special Report: Wind power in Ireland" kirjoitukseen jossa saattaa olla yksityiskohtaisempaa tietoa Irlannin tuulivoimapuistoista ja tehoista (enlukenut kirjoitusta ajan puutteesta).

http://www.irishexaminer.com/ireland/special-repor...

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Kiitos linkistä! Mielenkiintoista luettavaa, kaikki ei ole mennyt ihan niin kuin on suunniteltu. Tuulivoima on myös kallista ja muut tavat tuottaa energiaa ovat halventuneet. Tilanne voi tietenkin muuttua tulevaisuudessa. [“Wind energy is still more expensive than coal and gas,” he tells this paper. “The cost of wind energy has been falling slowly. The cost of coal and gas has been falling rapidly. So it is simply not a wise investment at the moment. That may change in the future, of course.]

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Suomen tuulivoimayhdistys esittää, että tuulivoiman tuotantohinta Suomessa laskisi nykyisestä noin 70 eurosta / MWh noin 50 euroon vuoteen 2050 mennessä. Aika hidasta on tuo lasku, verrattuna markkinahinnan piikkeihin joka voi heilahdella satoja prosentteja pahimpaan talvikulutukseen.

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Mielenkiintoista seurata median reaktiota Suomessa tämän tapauksen sensuroimisessa. Kuntien kaavoitusmonopoli on niin vahva ettei vielä ole mikään ympäristöhaitta asia voinut estää tuulivoimaloiden sijoittamista liian lähelle asutusta.

KHO hyväksyi juuri Luvialle lähimmillään n. 800 m päähän 31 kpl yli 3 MW:n tuulivoimalaa... JOS kunta.. "rakennuslupamenettelyssä on varmistettava, ettei tuulivoimalasta saa aiheutua ympäristöministeriön suositusohjearvot ylittävää melua lähiasutukselle, kaavaa ei ole pidettävä lainvastaisena valituksessa esitetyillä meluselvityksiin liittyvillä perusteilla."

"Laaditut melumallinnukset osoittavat, että ympäristöministeriön ohjeen 4/2012 mukainen vakituisten asuntojen 40 dB:n yöajan melutason suunnitteluohjearvo ylittyy muutaman asunnon osalta. Loma-asuntojen 35 dB:n yöajan melutason suunnitteluohjearvo ylittyy useiden loma-asuntojen osalta."

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Tämä ratkaisu sopii Suomelle, eikä mitkään kirotut "tuulivoimapuistot".

"Kelluva ydinvoimala sähköistää syrjäkylät, Akademik ei ole ydinkäyttöinen alus, vaan se siirretään hinaamalla.
Ankkuroiduttuaan ydinvoimala tyydyttää satamassa ja sen lähistössä sähköntarpeen ja kohentaa asukkaiden elinolosuhteita parantamalla lämmitystä ja vesihuoltoa."

http://tieku.fi/teknologia/energia/ydinvoima/ydinv...

"Pienet modulaariset reaktorit ovat sähköteholtaan alle 300 MWe yksiköitä. Ainoastaan pieni sähköteho ei tee ydinreaktorista SMR:ää (SMR - Small Modular Reactor), vaan sen keskeisenä ominaisuutena on lisäksi modulaarisuus ja tehdasvalmisteisuus. Modulaarisuus viittaa reaktorin suunnitteluperiaatteisiin: reaktorimoduuli on tehdasvalmisteinen ja tuodaan laitospaikalle valmiina pakettina. Pieniä modulaarisia reaktoreita on kehitteillä useissa eri maissa."
(kts. sivu 22)
http://www.automaatiovayla.fi/wordpress/wp-content...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset