arojouni Koetan pysyä Suomea koskettavissa ajankohtaisissa asioissa, ympäristöön, talouteen ja turvallisuuteen liittyen.

Ilmaston lämpeneminen

  • Olisiko ydinvoimalla vielä tulevaisuutta, fuusioreaktorilla voidaan ratkaista enrgiantarpeemme
    Olisiko ydinvoimalla vielä tulevaisuutta, fuusioreaktorilla voidaan ratkaista enrgiantarpeemme

”Of course, it is a pointless crusade: we do not understand the CO2 cycle, and the means at our disposal are insignificant; the planet is quite untouched by them. Our flustered activity will do nothing to alter CO2 concentrations, any more than it could cause the satellites of Jupiter to become bigger or smaller.” http://www.scmsa.eu/archives/SCM_LBRCV2_2015_12_EN.pdf

 

”Tietenkin se on turha ristiretki: emme ymmärrä CO2 syklistä mitään, ja välineet, jotka ovat käytössämme ovat merkityksettömiä; planeetta on melko koskematta niiden vuoksi. Hermostunut toimintamme ei saa minkäänlaista muutosta CO2-pitoisuuteen, sen enempää kuin sillä voisi vaikuttaa Jupiterin kuiden kokoon.

 

Olisi tulossa jopa 300 -metristä tuulivoimalaa, kyllä niitä samoja meille tulee, mitä ruotsalaisille on luvassa, sopivia paikkoja niille löytyisi tuntureilta ja Suomenselän alueelta.

 

Lobbarit kertoivat syöttötariffista ja että tarvitaan laki, jolla tuulivoimalat rahoitetaan.

 

Eduskunnassa säädettiin laki syöttötariffista. Ei tarvinnut liiemmin huomioida varavoiman tarvetta eikä sähkölinjojen vahvistamisesta. Tuulivoiman varavoimaksi meillä riittäisi vesivoimaa ja onhan meilläkin niitä hiilivoimaloita. Muistakaan asioista ei tarvinnut välittää.

 

Tuulivoimaloita alkoi nousemaan. Toistaiseksi vielä 200 -metristä Gamesaa, Vestasta... 

 

Tuli Putkonen-ilmiötä, lepakko-ilmiötä ja infraääntä. Lupailtiin selvittää ne terveysvaikutukset ja samalla sovittiin uudesta tuesta tuulivoimaloille. Ja kivihiilen käyttö lopetetaan 2030 mennessä.

 

Kaikki puolueet ovat uuden tuen kannalla, vain yksi puolue puhuu vielä terveysvaikutusten selvityksestä.

 

Suomessa aurinko on alhaalla horisontissa vielä tammikuussa. Entä jos tuulivoimalat pysähtyvät pariksi viikoksi kovan pakkasjakson ajaksi, niinkuin tässä on käynyt aikaisempina vuosina. Ruotsissa ja Norjassa vesivarat ovat olleet alhaalla, joten sähkö on tulevana talvena naapurissakin kallista ja saatavuus kyseenalaista kun sielläkin tuulivoimalat ovat myös pysähdelleet, seisoneet pakkasjaksoilla ja niitä on täytynyt sulatella.

Niitä hiilivoimaloita onneksi on ja vuosi pari kun sinnitellään vielä niin Olkiluoto III on toiminnassa ja voimme jo huokaista. Olkiluoto tulisi tarpeeseen, ja kun ruotsalaisten ydinvoimalat käyvät vanhaksi, eikä uusia ole päätetty rakentaa, voimme tulevina talvina mahdollisesti myydä Ruotsiin sähköä uutta rakennettavaa sähkölinjaa pitkin.

 

USA:ssa ja Kanadassa kiittävät itsensä kehittämiä uusiutuvan energian teknologioita tuulesta ja auringosta, mutta samalla kun kehutaan vanhaa teknologiaa todetaan sen olevan riittämätön tulevaisuuden tarpeita ajatellen, tarvitaan uutta teknologiaa. Uuden teknologian kehittäminen suunnataan ydinvoimaan ja fuusioon. Hanke saa nimeksi the third way.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Ehdotan että uuden tuulivoimatuen myötä rakennettaviin 300:aan voimalaan kirjoitetaan isoilla kirjaimilla lause "Saat mitä tilaat".

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Kyllä jossain aina tuulee, you see!

Voisiko jopa Suomessa kaikki tuulivoimalat pysähtyä melkein samaan aikaan, jolloin tuulivoimalat kuluttavat verkosta sähköä.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Viime talvena juuri tuo oli tilanne ainakin TuuliWatin voimaloilla. Tuotanto oli nolla mutta myös kulutusta tilastoitiin, useimmat alueista olivat miinuksella.

Vähemmän yllättävästi TuuliWatti sitten luopui reaaliaikaisesta raportoinnista.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro Vastaus kommenttiin #4

Mitäs muuta tuossa tilanteessa voi tehdä.

S-ryhmä käyttää kaiken Tuuliwatin tuottaman tuulivoimalla tuotetun sähkön itse. Varmasti totta, mutta tarina ei kerro mitä sähköä S-ryhmä silloin käyttää kun tuulivoimalat seisovat.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #6

S-ryhmä myy tuottamansa tuulisähkön takuuhintaan 83,5 euroa MWh:lta ja ostaa verkkosähköä markkinahintaan, noin 30 euroa. Käyttämässään sähkössä on suomalaista tuulisähköä ylipäänsä 0-4 prosenttia, olisiko tuossa puolet S-sähköä.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro Vastaus kommenttiin #8

Joo, noinhan se menee. Mitäköhän ne ostavat jotka tekevät vihreitä sähkösopimuksia.

Länsi-Suomen ympäristötoimittaja tietää kertoa, että ne sopimukset pitävät mitä lupaavat vihreän sähkön osalta. Tasaisin väliajoin hän kirjoittaa keskiaukeamalla joditablettien tarpeellisuudesta.

Käyttäjän JonneKlockars kuva
Jonne Klockars

Ranskan Cadarachessa on koevoimala jonka perusteella on povattu fuusiovoiman olevan kaupallisessa käytössä vuoteen 2050 mennessä. Lisäksi kymmenen fuusioprojektia näyttää linkkisi perusteella Pohjois-Amerikassa olevan käynnissä. Ehkpä noista kymmenestä joku yltää toivottuihin tuloksiin jo ennen vuotta 2050. Fuusioon verrattuna muut puhtaat energianlähteet ovat oikukasta rihkamaa.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Totta, fuusiovoima on tulossa. Pitkään se oli aina 50 vuoden päässä. Nyt on päästy fuusion osalta lähemmäksi kaupallistamisessa.

Käyttäjän opwallin kuva
Olli-Pekka Wallin

Samalla kun vouhkotaan kivihiilivoimaloiden sulkemisesta suljemme silmänne ja korvamme siltä seikalta että turpeen polttaminen ei lopu ja eikä sitä edes suunnitella. Kepulainen pääministeri tuntee ja huolehtii todellakin maaseudun isäntien kukkaron paksuudesta.

Samoin metsien biomassalle pitää uusiokäyttöä pakottamalla kaikki bioenenrgian käyttäjiksi.

Alarmistien varoittelu on Overtonin ikkunan käyttämistä oman agendan ajamiseksi.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Joo, ei tuo paljoa poikkea Saksan vastaavasta toiminnasta. Siellä ruskohiilellä ja kivihiilellä tuotetaan vielä puolet sähköstä.

Uudet hiilivoimalat korvaavat vanhoja saastuttavia voimaloita, että siinä mielessä tapahtuu edistystä.

Suomessa sekoittamalla turvetta ja haketta saadaan puhtaampaa polttoa aikaiseksi.

Turvetta menee edelleen polttoon, vaikka muuta parempaa käyttöä turpeelle löytyisikin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset