arojouni Koetan pysyä Suomea koskettavissa ajankohtaisissa asioissa, ympäristöön, talouteen ja turvallisuuteen liittyen.

Pilottitutkimusta tuulivoimalan infraääniin liittyen

  • Es wird noch gestritten, ob zu den neun Windrädern in den Gemarkungen Rätzlingen, Lockstedt und Bösdorf acht weitere kommen
    Es wird noch gestritten, ob zu den neun Windrädern in den Gemarkungen Rätzlingen, Lockstedt und Bösdorf acht weitere kommen
  • Infraäänellä voi olla fysiologisia vaikutuksia ihmiseen
    Infraäänellä voi olla fysiologisia vaikutuksia ihmiseen

EU:n energiapolitiikan mukaisesti, tuulivoimalat yleistyvät kaikkialla Euroopassa, ja tämän suuntauksen odotetaan jatkuvan maailmanlaajuisesti. Joten tuulivoimaloiden läheisyydessä asuu enemmän ihmisiä tulevaisuudessa, ja siten voivat altistua tuulivoimaloiden meluun. Erityisen huolestuttavaa on potentiaalisen yöllisen melun myötävaikutus asukkaiden unen häiriintymiseen. Tarkastelemme asiaa, käynnistämme projektin nimeltään Tuulivoimaloiden Melun Vaikutukset Uneen [Wind Turbine Noise Effects on Sleep (WiTNES)]. Pilottitutkimuksessa, joka on kuvattu tässä asiakirjassa, teimme alustavan tutkinnan tuulivoimalan melun erityisen akustisen ominaisuuden osalta, joka voi potentiaalisesti häiritä unta.

 

Infraääneen liitetään vielä helposti vanhakantaisia uskomuksia, joita tiede ei tue. Esim. "mitä et kuule, se ei voi vahingoittaa sinua". Mutta tutkimus on edennyt ja nyt ymmärretään, että infraäänellä voi olla fysiologisia vaikutuksia ihmiseen ja kuuloelimet välittävät heikostakin infraäänestä aistimuksia aivoihin, jotka puolestaan voivat vaikuttaa ihmisten terveydentilaan, mikäli tuulivoimaloita sijoitetaan liian lähelle asutusta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas

Ville Niinistö on painokkaasti todennut, ettei tarvitse enää tutkia, koska kaikki on selvitetty/selvitetään muutenkin.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Tavallaan on selvitetty jo, 1980-luvulla tri Neil Kelleyn tutkimuksilla. Nasa tilasi teollisuusluokan tuulivoimalan melua koskevan tutkimuksen, joka edelleen vastaa nykyistä käsitystä tuulivoimamelun vaikutuksesta unen laatuun yms.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Ville Niinistö on samoilla linjoilla kuin Suomen Tuulivoimayhdistys: Laki uudesta tuulivoimatuesta pitäisi saattaa voimaan ennen kuin lain terveysvaikutukset on selvitetty.

Käyttäjän penttiwikstrom kuva
Pentti Vikström

Tuulivoimaloiden sijoittelu on kummallista:
-susille 3km suojavyöhyke
-kotkan pesälle 2km
-metson soidinalueelle sallitaan suurempi melumäärä kuin metsojen soidinääni
-arosuohaukan ja ihmisen kannalta sijoittelu vaikuttaa vain karttaan piirretyltä suljetuilta murtoviivalta, jonka sisään on mahdutettu tuulivoimatoimijan haluama voimalamäärä.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Suomi kaavoitettiin vauhdilla tuulivoimalle 500 metrin suojaetäisyyksin. Katsotaan sitten niitä ongelmia myöhemmin, mikäli niitä ilmaantuu, oli ohjenuora.

No kyllä niitä ongelmia sitten syntyi, kun lainsäädäntöä ei ollut juurikaan. No oli sentään päiväpetolinnuille 2 km:n suojaraja säädetty, sekä muutama EU:n lista suojelluista ja silmällä pidettävistä luontokohteista.

Käyttäjän penttiwikstrom kuva
Pentti Vikström

Tuosta tuulivoimapakolaisuudesta päätellen suojarajan pitäisi olla moninkertainen nykykäytännön meluennusteiden esittämään etäisyyteen verrattuna, niin tai sitten voimaloiden huomattavasti pienempiä niin kooltaan kuin teholtaan.

Ilmeisesti meluennusteet eivät juurikaan huomioi matalataajuista ääntä eivätkä lainkaan infraääntä.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro Vastaus kommenttiin #6

Kyllä noissa melumallinnuksissa on paljon parannettavaa. Joitakin parannettuja malleja olisi jo olemassa Saksassa, mahdetaanko saada niitä tännekin käyttöön.

Nykyiset mallinnukset eivät ota huomioon riittävästi suurempien tuulivoimaloiden melupäästöjä, matalataajuus- ja infraäänimelun osalta. Melupäästöt lisääntyvät myös tuulivoimaloiden määrän kasvun myötä.

Englannissa on nyt ehdotus tuulivoimameluun liittyvän amplitudimodulaation mittaustavasta. Amplitudimodulaatio lisää tuulivoimamelun häiritsevyyttä huomattavasti. Tällä hetkellä amplitudimodulaatio jätetään sääntöjen vastaisesti huomioimatta, koska ei tiedetä kuinka sitä mitataan.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #7

Tottakai amplitudimodulaatio on mitattavissa, ja se on mitattu myös Suomessa jossa se lipsahti jopa Valtteri Hongiston mittauksiin.

VTT:n esitys vuodelta 2013 ja siellä s. 12 ->
http://www.vtt.fi/inf/julkaisut/muut/2014/VTT-R-04...

Se, ettei amplitudimodulaatiota sanktioida erikseen (tai sanktion väitetään jo sisältyvän melurajoihin) on poliittinen päätös. Ei niin ettei tiedettäisi kuinka sitä mitataan.

Melumallinnukset huomioivat matalat äänet 20 hertsiin asti, sen alle ei. Suomen ohjeistukset ovat puutteellisia mutta jos edes niitä noudatettaisiin, suojaraja olisi 1,8 - 2,5 km aina. Yhdessäkään, siis ei yhdessä ainoassakaan, suomalaisessa tuulivoima-alueessa ole noudatettu YM:n edellyttämiä melumallinnuksen ohjeita.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro Vastaus kommenttiin #8

Niin kyllä tuulivoima-alalla on asiantuntemusta, myös VTT:llä. Ja kun nyt sitten tiedetään kuinka amplitudimodulaatiota mitataan, se vie suojaetäisyydet useaan kilometriin, jopa 5 km:n etäisyydelle.

Käyttäjän penttiwikstrom kuva
Pentti Vikström Vastaus kommenttiin #8

Eli tämän hetken tuulipakolaisuuteen liittyen asutuksen suojarajaksi pitäisi asettaa nykymyllyillä 3km ja mikäli mallinnukset osoittavat, niin etäisyyttä on kasvatettava.

Helppo ratkaisu, helppo ymmärtää, helppo todentaa, ja todennäköisesti lisäisi tuulivoimasijoittelun hyväksyttävyyttä ja ratkaisua ehdottaneen ja ennen muuta asiallisesti ajaneen puolueen suosiota.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset