arojouni Koetan pysyä Suomea koskettavissa ajankohtaisissa asioissa, ympäristöön, talouteen ja turvallisuuteen liittyen.

Kyllä Siperia opettaa

  • Yleensä kylmä ilmamassa on asettunut talvella melko tiukasti pohjoisnavan ylle. Nyt se on kuitenkin siirtynyt Siperian ylle
    Yleensä kylmä ilmamassa on asettunut talvella melko tiukasti pohjoisnavan ylle. Nyt se on kuitenkin siirtynyt Siperian ylle
  • Punainen käyrä näyttää jääpeitteen poikkeavan koon tänä syksynä. Kuva on peräisin Yhdysvaltain Lumi- ja jääkeskuksesta (NSIDC)
    Punainen käyrä näyttää jääpeitteen poikkeavan koon tänä syksynä. Kuva on peräisin Yhdysvaltain Lumi- ja jääkeskuksesta (NSIDC)
  • CO2 ei keräänny enää ilmakehään juurikaan viime vuosina, koska maapallon kasvillisuus on sitomassa enemmän hiiltä ilmasta
    CO2 ei keräänny enää ilmakehään juurikaan viime vuosina, koska maapallon kasvillisuus on sitomassa enemmän hiiltä ilmasta

"Yleensä kylmä ilmamassa on asettunut talvella melko tiukasti pohjoisnavan ylle. Nyt se on kuitenkin siirtynyt Siperian ylle. Pohjoisnavan ylle kylmän tilalle on sen sijaan virrannut lämpimämpää ilmaa. Se on johtanut hämmästyttäviin lämpötiloihin pohjoisimmilla leveysasteilla."

Todellisuudessa jäätilanne ei näytä niin dramaattiselta kuin lehdistö on sen tuonut kirjoituksissa esille. Kts. linkki! 

http://nsidc.org/arcticseaicenews/charctic-interactive-sea-ice-graph/

Pohjoisnavalla on ollut vuoden aikaan nähden normaalia lämpimämpää. Sen sijaan Siperiassa on ollut 20 °C normaalia kylmempää. Raportointi lehdistössä on ollut kuitenkin oikeaa. Sen oikean tiedon kaivaminen esille tekstistä on kuitenkin lukijan itse tehtävä.

"New findings suggest the rate at which CO2 is accumulating in the atmosphere has plateaued in recent years because Earth's vegetation is grabbing more carbon from the air than in previous decades."

"Uudet havainnot viittaavat siihen, ettei CO2 keräänny enää ilmakehään juurikaan viime vuosina, koska maapallon kasvillisuus on sitomassa enemmän hiiltä ilmasta kuin aiempina vuosikymmeninä."

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Yleensä kylmä ilma on ja pysyy Pohjoisnavalla, mutta Siperian pakkasilla on taipumus siirtyö Suomeen. Eli pakkaskartta näyttää uhkaavalta.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Toivottavasti Siperia ei opeta!

Tuo on se uhkakuva, yleensä saamme lämmitellä Föhn -tuulien lämmössä syksyllä ja keväällä.

Käyttäjän aveollila1 kuva
Antero Ollila

Onpas sinun blogisi jääkartta kovin erilainen kuin Hesarin kartta. Kumpaan tietolähteeseen pitäisi uskoa? Jostain syystä Hesarin juttuihin en luota ilmastonmuutosasioissa. Siellä vedetään aivan äärilaitaan ja vielä vähän ylikin. Täyttyypä tutkia muitakin mittauslähteitä.

Kuten huomaatte, niin voimakkaina El NIno-vuosina tai tarkemmin vuosi sen jälkeen tulee voimakas CO2-piikki ilmakehään. Johtuu siitä, että lämmennyt merivesi ei pysty absorboimaan yhtä paljon kuin kylän vesi. Ennustan n. 3 ppm:n piikkiä vuodelle 2016. Keskimäärin meri imee ihmiskunnan polttamasta hiilidioksidista vuosittain 55 % eli 5,5 Gt hiiltä jää ilmakehään ja 4.5 Gt hiiltä painuu meriin.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Tuo El Niñon jälkeinen vuosi on todiste sille, että hiilidioksidin määrä ilmakehässä riippuu lämpötilasta pikemminkin kuin toisinpäin.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Pohjoisessa jäät vähenee ja eteläisellä napa-alueella lisääntyy, ja hyvä niin. Muutenhan pallomme painopisteen muutoksen myötä kellahtaisi.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset