arojouni Koetan pysyä Suomea koskettavissa ajankohtaisissa asioissa, ympäristöön, talouteen ja turvallisuuteen liittyen.

Ilmastonmuutos selätettiin Afrikassa

  • Sahelin alue Afrikassa lähtee uudelleen kasvuun © Daniel Triveau / CIFOR (CC-BY-NC-ND 2.0)
    Sahelin alue Afrikassa lähtee uudelleen kasvuun © Daniel Triveau / CIFOR (CC-BY-NC-ND 2.0)

Max Planck -instituutti Saksasta on tutkinut Länsi-Afrikan monsuunisateiden moudostumista, kuivuusjaksoja ja on havainnut positiivista kehitystä Sahelin kasvillisuuden osalta, Sahel vihertyy.

Suurelta osin Sahelin positiivinen kehitys johtuu monsuunisateiden paluusta sinne viime aikoina. Kosteus tulee mereltä kun Saharan kuuma ilma nousee ylös.  “Air rises above the warm continent and moisture flows in from the sea as a result.”

Luonto on puuttunut kehitykseen positiivisella tavalla ja olisiko ihmisellä myös osuutta tähän positiiviseen kehitykseen, koska lämpimämpi Välimeri nostattaa kosteutta ilmaan, joka suuntautuu Länsi-Afrikkaan kun mantereen kuuma ja kuivempi ilma nousee ylös ilmaan ja tilalle tullut kosteampi Välimeren ilma muodostaa monsuunisateita Sahelin alueella. ”It would appear that this increased moisture from the Mediterranean acts as a kind of spark for igniting the West African monsoon: in June it flows over Egypt in the direction of the Sahel.”

Jotta kasvit kasvavat Sahelin alueella, tarvitaan veden lisäksi kuten yhteyttämisestä on tunnettua myös hiilidioksidia ja valoa. Vesi on puuttunut, nyt tilanne Sahelissa on siltä osin jo paljon parempi.

Kuivuus Sahelin alueella on aiheuttanut nälänhätää ja ihmiset, jotka ovat selvinneet ovat joutuneet huonon hallinnon takia kohtaamaan valtavia ongelmia. Luonnon hävittäminen, metsäkato, maaperän köyhtyminen on ollut seurauksena. ”Yhdistyneiden kansakuntien ympäristöohjelma UNEP totesi vuonna 2008 metsäkadon olevan Afrikassa noin kaksi kertaa nopeampaa kuin muualla.[5] On jopa väitetty, että 90 prosenttia Länsi-Afrikan alkuperäisistä metsistä olisi jo tuhoutunut.[6] Madagaskarin alkuperäisistä metsistä 90 prosenttia on tuhoutunut sen jälkeen, kun ihmiset asuttivat saaren noin 2 000 vuotta sitten.[7] Noin 65 prosenttia Afrikan viljelysmaasta kärsii maaperän köyhtymisestä.[8]

Voidaan siis todeta, että hiilikato ja ilmastonmuutos ovat Afrikasta lähtöisin. Agroforestry ja muut keinot palauttaa hiili maaperään kääntää kehitystä tältä osin. Kuokka ja puun taimet ovat jo luoneet positiivista kehitystä, ihmiset ja eläimet ovat jo palaamassa takaisin Sahelin vihreälle alueelle. Kunhan antaa propagandan mennä menojaan, videossa on totta ainakin toinen puoli. http://www.pbs.org/video/2255768384/

EDIT: Humus on hiilipitoista maa-ainesta, joka tekee maaperästä hedelmällisen. Humus muokkaa ravinteet kasveille käyttökelpoiseen muotoon ja humus pidättää vettä, joten kuivuus ei pääse yllättämään pitkänkään sateettoman kauden aikana.

Afrikassa maaperä on päässyt köyhtymään pitkän viljelyhistorian seurauksena. Lopuksi liiallinen laidunnus on köyhdyttänyt maata vielä lisää, seurauksena aavikoituminen. Tietysti tätäkin videota pitää katsella seuloen, antaa propagandan mennä. Taaskaan kaikki maailman ihmiset eivät ole Afrikan ongelmia aiheuttaneet, vaikka siirtomaavallan aikaista painolastia on edelleen taustalla. Kts. video, http://e360.yale.edu/feature/when_the_water_ends_africas_climate_conflicts/2331/#video

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset