arojouni Koetan pysyä Suomea koskettavissa ajankohtaisissa asioissa, ympäristöön, talouteen ja turvallisuuteen liittyen.

Ilmakehä pyrkii eroon lisääntyvästä hiilidioksidista

  • Trees returning to farms are already storing carbon, a new study shows
    Trees returning to farms are already storing carbon, a new study shows

Ihmiskunnan kannalta on kestävää kehitystä sitouttaa ilmakehän lisääntynyt hiilidioksidi biosfääriin ja erityisesti maaperän humukseen. 

Tutkijoiden selityksen mukaan ilmakehän kohonnut hiilidioksidipitoisuus on edistänyt kasvien kasvua, minkä ansiosta ne ovat yhteyttäneet ja kasvaneet odotettua enemmän. Tämän ansiosta ne ovat myös sitoneet ilmakehän hiiltä tehokkaammin itseensä.”

 

Biosfääri sitouttaa itseensä enenevästi ilmakehän lisääntyneestä hiilidioksidista, on ollut selvästi havaittavissa. Maa- ja metsätalous on hyötynyt ilmakehän lisääntyneestä hiilidioksidin pitoisuudesta. Näin ei tarvitse olla asian joka puolella maapalloa, on tietenkin syytä todeta. Kaikkien kasvutekijöiden pitää olla suotuisat samaan aikaan. Kuivuus tai maaperän köyhtyminen ei ole samalla tavalla otollinen kasvualusta kuten pellot ja metsät Suomessa. Maaperän köyhtyminen ja aavikoituminen on myös tosiasia toisaalla. Tosin vihertymistä on jo havaittu Saharan laitamilla. Ja Kiinassa on Belgian kokoinen aavikoitunut alue saatu takaisin viljelyksen ja metsänhoidon pariin. https://www.youtube.com/watch?v=8QUSIJ80n50

 

Ihmisen tuottamasta hiilidioksidista noin hieman yli puolet jää ilmakehään. Näin on ollut viime vuosikymmeninä tilanne, vaikka hiilidioksidipäästöjen on mitattu huomattavasti kasvaneen. Meret ja kasvillisuus ovat imeneet lähes puolet hiilidioksidista. Eli meret ja ”luonnollinen” elämä sitoo nyt enemmän hiilidioksidia kuin luovuttaa.

 

Pitemmän päälle tilanne on kestämätön ihmiskunnan kannalta. Hiilidioksidia sitoutuu mereen maaperän kustannuksella. Maaperän on katsottu olevan häviäjä jo usean vuosikymmenen ajan. Maaperän humus on pitkäikäinen hiilivarasto, joka hupenee vuosisatojen kuluessa, yksipuolisen viljelyn seurauksena. Voimakas maanmuokkaus on myös kiihdyttänyt maaperän hiilen katoamista ilmakehään ja sitä kautta mereen ja kasvillisuuteen yhteyttämisen tuloksena. Osa palautuu juuriston mukana myös maaperän humukseen, mutta suunta on ollut vinoutunut jo jonkin aikaa. Humusta on hävinnyt enemmän kuin sitä on syntynyt. Tilanne voidaan kääntää, mutta se vaatii toimenpiteitä, jotka lisäävät maaperän hiiltä nykyistä enemmän. ”Early signs of a reduction in humus stocks due to the stagnating harvest yields can already be observed. Initial indications of humus depletion in arable soil have been observed in almost all EU countries in recent years.”

 

Vuorottelemalla metsänviljelyä ja maanviljelyä saadaan maaperän hiiltä sidottua maaperään. ”The World Bank estimates that globally 1.2 billion people depend on agroforestry farming systems, especially in developing countries.”

 

”Given the large amount of agricultural land where tree cover is below its potential, the study suggests that a huge mitigation potential exists and should be explored more systematically.”

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän aveollila1 kuva
Antero Ollila

Tutkimustulos, että hiilidioksidia sitoutuu odotettua enemmän biosfääriin eli kasvillisuuteen on linjassa sen koulukunnan kanssa, että meriin voi sitoutua maksimissaan n. 2,5 GtC vuodessa. Lopun 2,0 GtC on siis mentävä biosfääriin. Tämä koulukunta ei voi hyväksyä sitä seikkaa, että meret voisivat edelleen toimia Henryn lain mukaan CO2:nd nieluna. Näyttö biosfäärin lisääntyneestä hiilen sitomisesta on pelkästään laskennallinen.

Sanotaan, että maapallo vihertyy, joka on hyvä juttu, mutta sademetsien häviäminen on sitten ilmeisesti loppunut tyystin. Joku tässä ei täsmää. Omat tutkimukseni osoittavat, että Henryn lain mukainen CO2-pitoisuuden vaihtelu on toiminut vuodesta 1956 samalla tavalla. Ennen vuotta 1956 ilmakehän CO2-pitoisuus nousi enemmän kuin ihmiskunta poltti hiiltä. Tiesitkö sen?

Tässä viimeisimmän tutkimukseni julkaisu:

http://www.journalrepository.org/media/journals/PS...

Katso kuvaa 8, miten hyvn malli ja todellisuus vastaa toisiaan.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Kiinnitin huomiota selitykseen, miksi biosfääri on sitonut hiilidioksidia enemmän kuin kasvillisuuden määrän kasvu antaisi olettaa.
"Kasvihengitys ei ole 2000-luvulla lisääntynyt yhtä paljon kuin kasvillisuuden määrän kasvu antaisi olettaa. Tämä johtuu siitä, että kasvihengitys on riippuvaista lämpötilasta, ja maapallon lämpötilan nousu on tällä vuosituhannella hidastunut. Kasvit ovat siis ikään kuin vähän pidätelleet henkeään samalla, kun ne ovat yhteyttäessään tuottaneet ilmakehään lisää happea." http://www.tiede.fi/artikkeli/uutiset/maapallon-ka...

1950 -luvulle asti ilmastonmuutos on ollut kutakuinkin luonnollista, sen olen tiennyt. " Fig. 4. The cumulative fossil fuel emissions and the cumulative CO2 increase in the atmosphere from 1750 to 2015" http://www.journalrepository.org/media/journals/PS... Ennen 1950 -lukua muutokset maankäytössä ovat todennäköisesti lisänneet ilmakehän hiilidioksiidia kuitenkin jonkin verran?

En tiedä sademetsistä, niiden hakkuista on pidetty niin paljon ääntä, että olisiko hakkuut vähentyneet?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset