arojouni Koetan pysyä Suomea koskettavissa ajankohtaisissa asioissa, ympäristöön, talouteen ja turvallisuuteen liittyen.

Tuulivoimalat aiheuttavat todistetusti stressiä ja unenpuutetta

  • Tuulivoimalat voivat olla meluisia ja jotkut paikalliset valittavat stressistä
    Tuulivoimalat voivat olla meluisia ja jotkut paikalliset valittavat stressistä

[Lopulta hallituksen selvitys osoitti, mistä ihmiset ovat varoittaneet jo vuosia: tuulivoimalat voivat saastuttaa omalla tavallaan. Uusi raportti toteaa, että on "jonkin verran näyttöä", että ne voivat tuoda "merkittävää harmia" paikallisille yhteisöille liiallisen melun muodossa, ja ehdottaa, että tuulivoimalat pitää ehkä sammuttaa tietyissä olosuhteissa. Ihmiset ovat tuoneet esille tämän väitteen jo vuosia, vaikka se ei todellakaan ole ainoa syy, miksi he vastustavat tuulivoimaloita.

 

Kaikki haluavat suojella ympäristöä ja vihreällä teknologialla voi olla rooli siinä. Mutta ne eivät ole mikään ihmelääke, ja kun kyseessä on tuulivoima, siitä voi olla enemmän haittaa kuin hyötyä.]

 

A "clear link" between the amount of noise emitted by an energy site and irritation experienced by nearby residents was identified in a report commissioned by the Department of Energy and Climate Change last year.

Published this week, the paper said there was an "increased risk" of suffering from sleep deprivation from turbines exceeding 40 decibels.

But the prospect of a sleepless night was generally an "indirect" link caused by the frustration evoked from having a loud wind farm in your community, it added.

The review recommended that "excessive" noise should be clamped down on, citing potential measures such as modifying the turbine blade.

The findings ratcheted up pressure on the Government to be more heavy handed with noisy farms, with one MP calling for them to be "shut down permanently".

Complaints about noise disturbance can range from the steady swishing noise from the blade to a louder thump which can sometimes occur, the review said.

But, it added, the annoyance is not just limited to the thunderous sound a wind farm can create.

Flickering shadows created by the swirling blade and its "appearance in the landscape" can similarly irk those who live near one.

Conservative MP Glyn Davies told the Sunday Telegraph: "Where there are noisy wind farms they are hugely disruptive.

"Noisy wind farms should be shut down unless they can be changed.

"They would need to be shut down permanently."

 

https://www.gov.uk/government/publications/review-of-the-evidence-on-the-response-to-amplitude-modulation-from-wind-turbines

 

EDIT: Amplitudimodulaatiota on asiantuntijoiden keskuudessa pidetty mahdollisena meluhäiriön aiheuttajana. Myös suomalaisilla tutkijoilla on ollut asiasta tietoa.

http://www.akustinenseura.fi/wp-content/uploads/2013/08/Siponen.pdf

Englantilainen parlamentaarikko Chris Heaton-Harris otti asian esille, jotta tuulivoimaloiden lähistöllä asuvat ihmiset saisivat äänensä kuuluville ja korjausta tilanteeseen, johon heidät on pakotettu hallituksen toimesta.  http://www.heatonharris.com/reports-publications

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Britannian teettämä vertaisarvioitu selvitys oli todella kova juttu ja saattaa häpeään mm. Suomen ympäristöministeriön aikaisemmat selitykset miten "amplitudimodulaatiota ei ole todennettu merkittävissä määrin". YM:n ohjeistuksessa ja lainsäädännössä amplitudimodulaatiota ei käytännössä edes huomioida, ellei operaattori erikseen kerro turbiinin sitä aiheuttavan. Arvaa kertooko?

Tässä on pari päivää haukottu henkeä mutta työn alla, Suomen asiantuntevimmat akustikot analysoivat tätä eikä se jää vaille seuraamuksia.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Akustisesta ilmiöstä on kyse, eikä ole oikeastaan ihme, että puhutaan tietoaukosta kun puhutaan amplitudimodulaatiosta. Akustisia kysymyksiä ei voi hallita ihan jokainen tavallinen ihminen, nyt vaan näyttää siltä, että akustisen alan asiantuntijatkaan eivät ole asiaa sisäistäneet.

Asia on ollut kuitenkin monella tiedossa, terminologia on hieman vaihdellut. Kun kuuntelin Forsmanin esitystä niin kyllä sieltä tuli esille oikeita asioita, vaikka hän ei käyttänyt amplitudimodulaatio -sanaa.

Tutkijoille ja YM:n virkamiehille tämä on kova paikka, mennä nyt luottamaan operaattorin kertomuksiin asiassa, joka olisi pitänyt olla virkamiesten tiedossa ennen kuin melusäädöksiä laaditaan.

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

"Tuulivoimaloiden infraäänistä pitäisi ennemmin puhua amplitudimoduloivana?

Infraääni yliohjaa maksimipaineen hetkillä tärykalvoa, jolloin kuulo heikkenee. Siinä välillä kuulo taas on enemmän tai vähemmän normaali. Sehän aiheuttaa ilman muuta amplitudimodulaatiota kuultavaan ääneen, jos infraääni on niin voimakas, että pystyy yliohjaamaan tärykalvoa.

Tuulivoimaloiden on myös raportoitu aiheuttavan korvasärkyä. Siihen en keksi muuta syytä kuin stapediusrefleksin laukeamisen pitkäksi aikaa. Sehän tarkoittaa sitä, että stapediuslihas on jännittyneenä jatkuvasti, jolloin se kramppaa ja silloin lihasta särkee hurjasti, kuten jokainen tietää.

Tämän lihaksen jatkuva "bodaaminen" taas aiheuttaa sen liikakasvua. Mitäköhän siitä seuraa? Onko tilaa kasvaa?"

- Terveiset kommenttina lähetti Tapani Lahnakoski. Olli Rehn kertoi tuulivoiman lisääntymisen takia, että Suomen ja Ruotsin välille rakennetaan uusi sähkönsiirtoyhteys, investoinnin arvo on liki 200 miljoonaa euroa.
Tämä on tärkeää erityisesti sään mukaan vaihtelevan tuulivoimatuotannon lisääntyessä, kertoo Olli Rehn, ja jatkaa tuulentupien rakentamista terveys-ja ympäristöhaitoista välittämättä.

"Elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk.) pitää siirtoyhteyttä tärkeänä läpimurtona sähkön toimitusvarmuuden kannalta".

http://yle.fi/uutiset/3-9265783

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro Vastaus kommenttiin #3

Relevantteja kysymyksiä ja päätelmiä. Saksalaisen tutkijan mukaan infraäänetkin voivat amplitudimoduloitua. Mutta uskottavampaa on, että infraäänet amplitudimoduloivat kuultavia ääniä, kuten Lahnakoski kirjoitti.

Siponen piti 25 Hz alarajana ääniaaltojen amplitudimodulaatiolle. Taitaa olla enemmänkin mittausongelma. Mielenkiintoista on seurata, että mitä tuloksia Forsman et kumppanit saavat mittauslaitteillaan. Ja että pystytäänkö mittalaitteita kalibroimaan infraäänien taajuuksille. No on näitä laitteita jo olemassa, ettei tarvitse itse kaikkea rakentaa.

Tuulivoimaloita varmaankin rakennetaan vastaisuudessakin, on sitten kuka tahansa elinkeinoministerinä. Jotkut maat voivat, kuten Englanti nyt, laittaa stopin tuulivoimarakentamiselle terveyssyihin vedoten.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset