arojouni Koetan pysyä Suomea koskettavissa ajankohtaisissa asioissa, ympäristöön, talouteen ja turvallisuuteen liittyen.

Tehdäänkö tuulivoimamelusta tutkimusta?

  • Norsut "kuulevat" seismistä viestintää jaloillaan
    Norsut "kuulevat" seismistä viestintää jaloillaan
  • Tuulivoimalat aiheuttavat kroonista stressiä mäyrille
    Tuulivoimalat aiheuttavat kroonista stressiä mäyrille

 

Helsingin Sanomien päätoimittaja etsii kolumnissaan absoluuttista totuutta, ”Kai voimme luottaa norsun kokemukseen -kirjoituksessa Hesari heittää samaisen hämärän kaavun infraäänten päälle, kuin mitä tähän mennessä ovat tuulivoimateollisuus ja osa tutkijoista tehneet. Infraääni on haluttu ottaa keskusteluun sekoittamaan pakkaa, näin on tehty aina aikaisemminkin monissa maissa ennen Suomea. Tuulivoimateollisuus palaa tähän pomminvarmaan keinoon aina hädän tullen. Tuulivoiman Infraäänet ovat niin heikkoja, että ne eivät voi ihmistä vaurioittaa niiltä etäisyyksiltä mihin tuulivoimalat normaalisti sijoittuvat.

 

No tutkijat nykyisin ovat kovin toista mieltä asiasta, mutta kun ei ole näyttöä vielä. Tiedetään, että ihminen voi havaita heikon infraäänen, ja havaitakseen infraäänen ei tarvitse olla erityisen herkkä ihminen. Pitkäkestoinen altistuminen infraäänelle voi myös sairastuttaa ihmisiä ja eläimiä. Englannissa on tehty tutkimusta mäyrien sressihormoonien tasosta tuulivoimaloiden lähettyvillä ja verrattu sitä mäyreihin, jotka elävät 10 km etäisyydellä. Lähellä tuulivoimaloita elävillä mäyrillä on huomattavan korkea kortisolieritys. Kortisolieritystä ja infraääntä ei kuitenkaan yhdistetty tällä tutkimuksella. 

Puolassa on tutkittu tuotantoeläinten lihanlaatua elämillä, jotka elävät tuulivoimaloiden lähettyvillä. ”... it is crucial to reduce the exposure of animals to noise generated by wind turbines in order to avoid negative effects on meat quality.”  

 

”... Absoluuttisen totuuden rinnalle on asettunut koettu totuus, joka voi olla ihan toisenlainen.

Tuore esimerkki tästä saatiin äskettäin, kun perussuomalaisten Matti Putkonen masinoi uutisagendalle keskustelun tuulivoiman terveyshaitoista. Kävi ilmi (Yle 12.10.), että Nakkilan torilla kerrottu kokemusperäinen tieto oli parempaa kuin tähänastinen tutkimus.

Tieteellistä näyttöä tuulivoiman infraäänen ja ihmisoireiden yhteydestä ei ole löytynyt.”

”Sittemmin tutkimuksissa on todettu, että norsun tuottamat ääniaallot voivat kantaa ilmassa enintään 10 kilometriä.[3] Joka tapauksessa ääniaallot siirtyvät ilmassa olennaisesti heikommin kuin vedessä. Norsut käyttävät ilmeisesti pitkillä etäisyyksillä seismistä viestintää, jossa jalat ovat tavallaan lähettimiä ja vastaanottimia. Tutkijoiden malleissa seisminen signaali voi siirtyä maaperän kautta 16 tai 32 kilometriä.[4] Norsut havaitsevat laumojen rauhattomuuden ohella mahdollisesti myös luonnonilmiöitä seismisesti.” https://fi.wikipedia.org/wiki/Norsut

 

EDIT: Århusin sopimus määrittelee tiedonsaantia ja vaikuttamista koskevia yleisiä velvotteita omaa ympäristöä koskevissa asioissa. YLEISSOPIMUS TIEDON SAANNISTA, YLEISÖN OSALLISTUMISOIKEUDESTA PÄÄTÖKSENTEKOON SEKÄ MUUTOKSENHAKU- JA VIREILLEPANO-OIKEUDESTA YMPÄRISTÖASIOISSA

Täyttyykö lain kirjain silloinkin kun asiantuntijan antamat tiedot eivät pidä paikkaansa. "Alustan ensin vähän tätä hätähuutoani. Ensimmäiset yhteydenotot, en muista tarkkaan, tulivat lokakuussa 2012. TM voima Oyn valtuuttamana Kim Tahkovuori haki täältä nimiä vuokrasopimuksiin. Siinä yhteydessä oli puhetta meluhaitoista. Meille vakuutettiin, että haittoja ei tule olemaan. Olo on kuin kirjastossa. Toinen tilaisuus, jossa olin, oli ravintola Hipussa. Maaliskuussa 2015 hankkeen perustaja oli jo siinä vaiheessa myynyt hankkeen englantilaisille. Tässä tilaisuudessa Esa Eklund kehui kuinka kehittyneitä ja hiljaisia nykyiset myllyt ovat. Yhden tapauksen Eklund sanoi muistaneensa, jossa oli vaihdelaatikkovika ja siitä aiheutui meluhaitta. Tämä valehtelu meni täydestä meille hyväuskoisille. Täyttä soopaa ja väärän mielikuvan luomista koko tilaisuus. Rikolliset täytyy saada vastuuseen ympäristön pilaamisesta."

”Kirjoittajan mukaan Alavieskan Saarenkylän tuulipuiston naapurissa tuulimyllyn melu on repivää, ilmaa halkovaa ja sitä ei pääse pakoon vaan se tulee joka paikkaan.” http://mediaseuranta.stt.fi/public/pdf/eyJhbGciOiJkaXIiLCJ0eXAiOiJKV1MiLCJlbmMiOiJBMTI4Q0JDLUhTMjU2In0..h80qXtKOy5qgEDaty5Mmrg.aaI1_ZC72F_e-RFSA58zSA.9V7B4MGDNcrFtxprlGxYOw

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (18 kommenttia)

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen

"tutkijat nykyisin ovat kovin toista mieltä asiasta, mutta kun ei ole näyttöä vielä"

Jaa että sellaisia 'tutkijoita'.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Tuosta voit aloittaa! "Early work by G.P. (Fritz) van den Berg alerted readers of annoyance from the sound of wind turbines. John E. Coulter raised concerns
of cyclical noise as an annoyance factor before an Ontario Municipal Board Tribunal. Kerstin Persson Waye cemented the idea of cyclical noise annoyance. Comments of Brigitte Schulte-Fortkamp and Klaus Genuit guided understanding of soundscape and psychoacoustics. Discussions with Mathais Basner and Wolfgang Babisch aided in
understanding the effect of noise on man." http://jcaa.caa-aca.ca/index.php/jcaa/article/down...

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen

???
Insinööri oli mitannut äänenpaineita pihalla ja sisällä ja löytänyt eroja.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro Vastaus kommenttiin #8

Tuulivoimamelu on enemmän ongelma sisällä kuin ulkona, on tiedetty tosiasia.

Eläinsuojissa tilanne on vastaavanlainen.

Matalataajuinen melu etenee esteiden läpi, ikkuna ei ole mikään este matalataajuiselle melulle.

Matalataajuinen melu voi voimistua sisätiloissa.

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen Vastaus kommenttiin #9

Ja miten tämä liittyy alkuperäiseen väitteeseesi - tutkijoilla olisi johtopäätökset valmiina tutkimustuloksia odottamassa?

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro Vastaus kommenttiin #10

Ensinnäkin kun ei ole mitattu tuulivoimamelua laillisilla mittareilla! Matalataajuinen melu on suodatettu dB(A) painiotteisella mittaustavalla.

Matalataajuinen melu lisääntyy suhteessa tuulivoimalan tehonnousuun enemmän kuin tehonnousu. Aerodynaamista melua ei ole pystytty vähentämään uusissa tuulivoimaloissa. Ja maan kautta kulkeutuvat seismiset aallot ovat myöskin lisääntyneet tuulivoimaloiden koon kasvun myötä.

Sisätiloissa ei ole tosiasiassa mitattu tuulivoimalamelua lainkaan.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Infraääni on paha paikka tuulivoimateollisuudelle ja lobbareilleen: Jos epäilyt terveyshaitoista osoittautuvat vedenpitäviksi, se merkitsee nykyisen maatuulirakentemisen loppua. Ehkä myös jo rakennettujen myllyjen käyttökieltoa. Kyse on miljardien verotuesta pelkästään Suomen mittakaavassa.

Sen vuoksi tuulivoimateollisuus asettuu vastaan koko voimallaan ja käyttää tupakkateollisuuden viivytystaistelusta opittuja keinoja. Teetetään omia nollatutkimuksia jotka esitetään tieteellisinä ja vertaisarvioituina, sotketaan keskustelua tuomalla esiin epäolennaisuuksia ja mustamaalataan ja saatetaan vastapuoli naurettavaan valoon.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Nyt on otettu järeämmät keinot käyttöön! Propaganda-ase on kohdistettu tuulivoimasta valituksia tehneisiin ihmisiin.

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

"Teetetään omia nollatutkimuksia jotka esitetään tieteellisinä ja vertaisarvioituina, sotketaan keskustelua tuomalla esiin epäolennaisuuksia ja mustamaalataan ja saatetaan vastapuoli naurettavaan valoon."

Salaliittoteoria on varsin tavanomainen ad hoc-selitys, kun tutkimusten tulokset eivät myötäile omia näkemyksiä.

Tämmöisten väitteiden esittäjät voisivat aivan hyvin yrittää osoittaa ne puutteet ja ongelmat, mitä vertaisarvioiduissa tutkimuksissa on tehty. Vaan ei, populismin lakien mukaan riittää pelkkä väite ja epäilys.

Oma veikkaukseni on, että tuulivoiman meluhaittojen yhteys koettuihin psykosomaattisiin vaivoihin jää osoittamatta ja jäljelle jää sitkeä ydinjoukko, jotka jankuttavat salaliittoväitteitään kunnes ehkä joskus väsyvät.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Oho!
TuuliWatti teettää omia selvityksiään jotka esitetään TTL:n tutkimuksia, kysyin tutkimusta TTL:ltä mutta sanoivat ettei löydy ja kehottivat kysymään TuuliWatilta.

Salaliittoteoretisointi on näppärä väistö, kyse on toimialan omasta viestintästrategiasta jossa kiistetään kaikki, kieltäydytään melututkimuksista ja esitetään omat kyselyt tieteellisinä ja vertaisarvoituina tuktimuksina, mitä ne kiistatta eivät ole.

Käyttäjän aveollila1 kuva
Antero Ollila

Norsujen kommunikointi infraäänten välityksellä huomattiin vasta n. parikymmentä vuotta sitten. Infraääni etenee varsin hyvin myös tiheässä metsässä ja se helpottaa lauman pysymistä koossa.

Eläimissä havaittu stressitason nousu on mielestäni se kiistaton näyttö, jolla asia voitaisiin todistaa. Ihmisten kohdalla kun vastaava asia kuitattaisiin sillä, että se on ihmisen itsensä tuottamaa asiaa sen vuoksi, että pelkkä tuulimyllyn näkeminen aiheuttaa stressireaktion. Tätä samaa selitystä tarjotaan lääketieteessä aina silloin, kun lääkärit eivät löydä diagnoosia: vika on sinun korvien välissä.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Koko tuulivoimaloiden meluhaittojen tutkimisen metodologia perustuu juuri tähän korvenvälijuttuun. Jos tuulivoima-alueella ihmiset sanovat kärsivänsä melusta, mitataanko melu? Ei. Tuulivoimayhtiö järjestää kyselytutkimuksen jossa ihmisiltä kysytään esimerkiksi 10 kilometrin säteellä, haittaako tuulivoimamelu. Tyypillisesti kilometrin päässä N=vain muutamia kymmeniä, 10 kilometrin päässä satoja. Ja sitten todetaan että tv-melu ei haittaa tai haittaa vain harvoja. Jos alueella on vilkas liikenne, kysytään samalla liikennemelusta jotta voidaan todeta että "tuulivoimamelu ei ole sen häiritsevämpää kuin liikennemelu".

Vastaava tilanne olisi, jos koulun epäillyt homeongelmat selvitettäisiin kysymällä kilometrien säteellä olevilta ihmisiltä, haittaako. Jos ei haittaa, voidaan todeta että homeitiöt sisäilmassa eivät ole vaarallista ihmisille.

Melun leviämisen voi selvittää vain mittaamalla melua. Tämä ei käy tuulivoimateollisuudelle eikä yleensä kuntien terveysviranomaisille.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

USA:ssa huomattiin maatiloilla lehmien lopettavan maidontuotannon ja syömisen. Ihmiset uskalsivat puhua kokemuksistaan, kun ensin huomasivat eläinten sairastuvan ja näkivät mitenkä niiden sieraimista vuosi valkoista nestettä. Eläinlääkärit olivat ymmällään.

No asioista on päästy selville ja nykyisin tiedetään, että vain riittävä etäisyys tuulivoimaloihin antaa suojan tuulivoimamelua vastaan.

Englannissa säädettiin laki vuonna 2012, jossa määritellään minietäisyys suhteessa tuulivoimalan kokoon. 150 -metrinen tuulivoimala edellyttää tämän lain mukaan 3 km turvavälin asunnon ja tuulivoimalan välille.

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Ensin #lepakkogate, nyt #norsugate. Seuraava Rapalan uistin jakoon.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Huomaa, että norsun nosti esille Helsingin Sanomat tämän päiväisessä kirjoituksessaan.

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Kari Honkela lähetti viestin minun kauttani Antero Ollilan kommenttiin:

"Koska minulla ei ole mitään yhteyttä tai teknistä tietä mitenkään ottaa osaa keskusteluun tai kommentoida asiaa, niin haluan silti mainita näitä kuvioita varsin paljon omakohtaisesti tutkineena, että visuaaliseen maisemaan tottuu yllättävän nopeasti (ainakin neljä myllyä näkyy ruokapyödästäni Kalajoella, ulkona pihalla katsottuna yli viisikymmentä!). Sanoisin jopa ihmeteltävän nopeasti. Etäisyytensä suhteen kaksi myllyä häiritsevät erityisesti, en osaa selittää miksi. Ehkä niillä on "väärä" toimittaja tai tilaaja, "väärä" sähköyhtiö? Väärässä kohdassa jonkin geo jotakin suhteen Jokin syy joka tapauksessa.

Siis oleellinen häiriö on jotakin muuta kuin näkyvä myllymaisema!
Onko se ääni, infraääni vai jotakin tuntematonta, sitä ei ole helppo selittää.

Muistuu mieleeni miten Antoine de Saint-Exupery (Pieni prinssi) sanoi, että vain kaikki näkymätön on oleellista.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Pikku_prinssi. Nettisivu on vain haalea raapaisu tähän. Kalajoen kirjastossakin on parempi esitys! Hugo Prattin kuvittamana."

t. Kari
Siis terveiset tähän Antero Ollilan kommenttiin.

Tämän Antoine de Saint-Exupery:n elämä oli lyhyt mutta tärkeä, hän oli keksijä, runoilija, kirjailija, tiedemies, lentäjä, toisessa maailmansodassa hän suoritti tiedustelulentoja Ranskan tiedustelussa. De Gaullen kuuluisaan sanontaan: "me hävisimme taistelun, emme ole hävinneet sotaa", hän vastasi: "sanokaa totuus, kenraali, me olemme hävinneet sodan. Sen voittavat meidän liittolaisemme".

- Näinkö tässä Suomen tuulimylly touhuissakin käy: - me olemme hävinneet, voittajat löytyvät muualta.

Eikä siitä ole kovinkaan kauaa, kun eräs saksalainen kuuluisuus
tunnusti ampuneensa Antoinen koneen alas.
Omaatuntoa tämä juttu oli vaivannut elinpäiviensä äärellä ja se piti
tunnustaa lopulta julkisesti.

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

"Tuulivoimalamelun vaikutuksista eläimiin on lukuisia tutkimuksia. Tuulivoimalan lähialueella matalataajuinen paineaalto tappaa lepakot barotraumaksi kutsutulla mekanismilla (Baerwald, 2008), (Wikipedia: Barotrauma). Helsingin sanomien mukaan tuulivoimalat tappoivat Yhdysvalloissa vuonna 2012 noin 600 000 lepakkoa (Helsingin Sanomat: 11.11.2013). Yleisradio kirjoittaa "Ne saattavat iskeytyä lapoihin tai niille saattaa koitua barotrauma. Se aiheuttaa lepakon kuolemisen. Tuulivoimalan pyörivien lapojen lähellä on niin korkeat paineenvaihtelut, että se tuhoaa lepakon keuhkojen verisuonet ja aiheuttaa lepakon kuoleman. Lepakon ei tarvitse aina osua niihin lapoihin. Riittää se, että se lentää lapojen läheltä, kertoo Lilley." (Yle: 19.12.2013).

Kaikki Suomessa tavattavat 13 lepakkolajia on rauhoitettu luonnonsuojelulain (49 §) perusteella. Nämä lajit ovat myös EU:n luontodirektiivin alaisia, joten myös niiden lisääntymis- ja levähdyspaikkojen, kuten päiväpiilojen ja talvehtimispaikkojen, hävittäminen ja heikentäminen on kielletty. [4, 5, 6] Lisäksi Suomi on velvollinen säästämään lepakoiden ruokailualueet sekä siirtymä- ja muuttoreitit Euroopan lepakonsuojelusopimuksen (EUROBATSin) mukaisesti [7].

[4] Luonnonsuojelulaki 38 ja 49 §.
[5] EU:n luontodirektiivin 92/43/EEC:n liite IV.
[6] Slty (2011). Suomen lepakkotieteellinen yhdistys ry:n suositus lepakkokartoituksista luontokartoittajille, tilaajille ja viranomaisille . Saatavilla: http://www.lepakko.fi/lepakoiden-suojelu/lep
[7] EUROBATS, Euroopan lepakoidensuojelusopimus.

Suurempiin nisäkkäisiin Portugalissa korkein oikeus on hyväksynyt korvausvaatimukset yksittäiselle perheelle (Tuulivoimamelu:Portugalin korkein oikeus). Korkein oikeus määräsi korvaukset tuulivoimaloiden aiheuttamista terveyshaitoista sekä epämuodostuneina syntyneistä hevosista. Lisäksi neljä tuulivoimalaa määrättiin purettavaksi. Voimayhtiötä vastaan nosti kanteen neljä perhettä, joiden talojen etäisyydet voimaloista olivat 321 - 642 metriä.

Ruotsissa vastaavasti tuulivoimalat kaatuivat oikeudessa liittyen koska niillä olisi ollut vaikutuksia porotalouteen (Dagens Juridik: 5.10.2015).

Ranskassa maanviljelijä on haastanut tuulivoimayhtiön oikeuteen ja vaatii noin 350 000 euron korvauksia (Telegraph:18.9.2015). Vaatimuksen mukaan tuulivoimalat ovat sairastuttaneet lehmät ja niiden maidontuotanto on pudonnut.

Tanskassa vuonna 2013 rakennettujen teollisen mittakaavan neljän Vestas V112 tuulivoimaloiden naapurissa on kahtena keväänä raportoitu hätkähdyttäviä ilmiöitä. Vuoden 2014 keväällä minkkitilalla raportoitiin 1600 keskenmenoa (Tanska, minkit 2014). Sama toistui vuoden 2015 keväällä kun noin 2000 minkkiä syntyi kuolleena ja emot tappoivat noin 700 poikasta (Tanska, minkit 2015).''

Australian pääkaupungissa Canberrassa jättikokoisten tuulivoimaloiden infraäänet oli puheenaiheena jo viime vuonna, - haloo, haloo kuuleeko Helsingissä kukaan?

Julkinen kuulemistilaisuus, 23 kesäkuuta 2015 Eduskuntatalo, Canberra, ACT

https://www.wind-watch.org/documents/malcolm-swinb...

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Suomessa viranomaisilla ei ole mitään kiinnostusta rakentaa testeihin laboratoriota, jonka kustannukset olisivat murto-osa tuulen hyväksi myönnetystä potista. Tämä osoittaa sen, että vihermafian korruptio on levinnyt järkyttäviin mittasuhteisiin maailman vähiten korruptoituneimmassa maassa.

Onko vihreä kortti tämän kaiken tuuleen heitetyn rahan arvoinen? Onhan S-ryhmällä valtaa ja voimaa, mutta ylittääkö se valta jo eduskunnan päätösvallan alaiset kysymykset Suomen energian huoltovarmuuden takaajana? S-voima on sähkönmyyntiyhtiö, S-pankki jne, kaikki kuuluu S-ryhmään, mistä nämä sotkut ovat syntyneet?
Tämä on nyt selvitettävä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset