arojouni Koetan pysyä Suomea koskettavissa ajankohtaisissa asioissa, ympäristöön, talouteen ja turvallisuuteen liittyen.

Metsä on hiilen lähde

  • EU:n mielestä Suomen metsät ovat hiilen lähde
    EU:n mielestä Suomen metsät ovat hiilen lähde
  • Vuotuista hiilidioksiditasapainoa ohjasi kuitenkin lähinnä ekosysteemin hengitys eikä biomassan määrä
    Vuotuista hiilidioksiditasapainoa ohjasi kuitenkin lähinnä ekosysteemin hengitys eikä biomassan määrä

"Alustavat laskelmat: Suomen metsät eivät ehkä olekaan hiilinielu"

"EU laskee yhtä ja Luke toista metsien merkityksestä ilmastonmuutokselle. EU:n mielestä Suomen metsät ovat hiilen lähde, Luke laskee päinvastaista."

"Kaikki skenaariot osoittavat puuvarantojen kasvavan"

"Vuonna 2013 alkavalle Kioton seuraavalle velvoitekaudelle metsänielun laskentamenetelmäksi on sovittu vertailutasomenetelmä. Jos metsänielu on vertailutasoa suurempi, maa saa siitä hyvityksen. Silloin kun metsänielu on vertailutasoa pienempi, maa saa siitä päästörasitteen. Suomen vuotuisen nielun vertailutasoksi neuvotteluissa määritettiin 5,48 miljoonaa tonnia hiiltä. Vertailutaso ylitetään kaikissa skenaarioissa maksimaalisen hakkuutason skenaariota lukuun ottamatta."

Ymmärtäisin EU:n laskevan Suomen puunkäytön energiapuuna olevan sitä luokkaa, että on päätynyt laskelmissaan Suomen metsien olevan hiilen lähde. Suomessa ei kuitenkaan metsien hävittämistä ole juuri nimeksikään. "Suomessa noin 10 000 hehtaaria metsämaata raivataan vuosittain pelloksi ja rakennusmaaksi."

Merkittävänä pidän myös ilmastotutkijoiden skenaarioiden merkitystä EU:n kannan muodostuksessa Suomen metsiä koskien. Ilmastoskenaarioiden on odotettu muuttavan metsät hiilen lähteeksi, ja olettaisin, että näin on nähty käyvän myöskin Suomen metsien. Tällaista näkemystä vastaan Suomelle ei ole annettu mahdollisuutta osoittaa asioiden olevan todellisuudessa toisinpäin, siksi Luken näkemyksiä ei noteerata. 

"Mikäli ilmastonmuutos jatkuu nykyisellä vauhdilla, metsäekosysteemien kyky sopeutua muuttuviin ilmasto-oloihin vaarantuu ja metsät saattavat muuttua hiilinieluista hiilen lähteiksi.

Miten metsät sopeutuvat?

Boreaalisen vyöhykkeen metsien kasvun on arvioitu lisääntyvän, kun kasvukauden lämpötila nousee ja kasvukausi pitenee.

Lämpeneminen ja sään ääri-ilmiöiden voimistuminen voivat kuitenkin vaurioittaa metsiä. Esimerkiksi pitkien kuumuus- ja kuivuusjaksojen seurauksena metsäpuiden kyky puolustautua tauteja ja tuhohyönteisiä vastaan on heikko ja metsäpalojen riski kasvaa. Metsät voivat muuttua myös hiilen lähteiksi."

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

"Silloin kun metsänielu on vertailutasoa pienempi, maa saa siitä päästörasitteen. Suomen vuotuisen nielun vertailutasoksi neuvotteluissa määritettiin 5,48 miljoonaa tonnia hiiltä."

Suomessa laskelmat näyttävä metsien biomassan kasvavan, mutta eihän siitä ollut kyse, vaan ekosysteemin hengityksestä.
"Vuotuista hiilidioksiditasapainoa ohjasi kuitenkin lähinnä ekosysteemin hengitys eikä biomassan määrä"

Suomessa arvellaan ilmastoskenaarioiden mukaan lämpimien syksyjen lisäävän puiden hengitystä. Eli EU:n mukaan tästä nimenomaisesta syystä Suomen metsät muuttuvat päästölähteiksi ja joutuu maksamaan tästä päästöstä EU:lle?

Näkemyksissä saattaisi olla eroa myöskin metsänhoidon merkityksessä. EU ei tunnusta metsänhoidolla olevan merkitystä hiilensidonnan kannalta. Suomessa näkemykset ovat päinvastaiset.

Nykyinen ympäristöministeri on alan miehiä, josko ministerin perustelut riittäisi pitämään metsät hiilinielun puolella jatkossakin?

Käyttäjän ZeiEizh kuva
Juha-Matti Hakala

Niin, ei puulla, hiilellä ja öljyllä juuri muuta eroa ole toisistaan kuin takaisinsitoutumisaika.
Kaikki kumminkin liian hitaita akuuttiin ilmastonmuutokseen.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Kyllä, kun perusteluissa näytti olevan metsäpalojen lisääntyminen kuivien kausien seurauksena, olisi se samalla yksi keino lisätä maaperän hiiltä.

Mutta kuten sanoit, on akuutti tarve vähentää hiilidioksidipäästöjä.

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Hiilidioksidi huuhaa jatkuu, eikä sille ole loppua näkyvissä, isopyörä on lähtenyt liikeelle päätyen katastrofiin. Saksassa ja parissa muussakin Euroopan maassa halutaan lopettaa polttomooristen autojen myynti. Saudit joutuvat jo lainaamaan rahaa muilta. Selviä merkkejä jatkuvien sotien lisäksi siitä, että helppo öljy on loppumassa jo parin kymmenen vuoden sisään. Siinä syy hiilidioksidihumpalle.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Juu, nyt sitten tehdään kaikelle vähähiiliselle energialle tilaa, vaikka ei ole vielä mitään lupaavaa teknologiaa olemassa. Mutta yrittää pitää.

USA:ssa ja Kanadassa on ristitty kolmas tie hankkeeksi uuden sukupolven fissio- ja fuusiovoimalan kehittäminen. On selvästi nähty ja myönnetty se, että jaksottaisen uusiutuvan energian hankkeet eivät täyttäneet odotuksia, vaan pitävät sisällään valtavia pettymyksiä. Sijoittajat ovat lähteneet innolla mukaan kolmas tie hankkeeseen, kun ovat nähneet tuulivoimaloiden ja aurinkokennojen vievän vääjäämättä katastrofista katastrofiin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset