arojouni Koetan pysyä Suomea koskettavissa ajankohtaisissa asioissa, ympäristöön, talouteen ja turvallisuuteen liittyen.

Matalataajuinen melu aiheuttaa univajetta!

  • Melu sairastuttaa, vaikka et kuule sitä. Pitkän aikavälin seurauksena voi pysyvä kuulumaton ääni aiheuttaa unettomia öitä
    Melu sairastuttaa, vaikka et kuule sitä. Pitkän aikavälin seurauksena voi pysyvä kuulumaton ääni aiheuttaa unettomia öitä

Melua tutkivat ovat pääsemässä kiinni siihen mekanismiin, millä matalataajuinen melu voi ihmisiin vaikuttaa. Pitkän aikavälin seurauksena voi pysyvä kuulumaton ääni aiheuttaa unettomia öitä.

 

[Das Problem: Ist man dem unhörbaren Lärm längere Zeit ausgesetzt, kann er zu Schlafstörungen führen, die Lebensqualität beeinträchtigen und zur Gesundheitsgefahr werden. Bekannte Lärmquellen sind Windkraft-, Biogas und Klimaanlagen sowie Wärmepumpen. „Gerade bei Wärmepumpen ist problematisch, dass es vielfach weder vorgeschriebene Lärmquoten noch Installationsvorschriften gibt“, sagt der Lärmforscher Detlef Krahé von der Universität Wuppertal. Er untersucht die kaum hörbare Gefahr seit Jahren und weiß, dass sie bislang in der Öffentlichkeit verharmlost wurde: „Die Wissenschaft hat da noch einiges nachzuholen.“] https://www.extratipp.com/rhein-main/tieffrequenter-schall-rhein-main-laermobergrenze-kommt-jetzt-naechste-laerm-plage-6839537.html

 

 

[Ongelma: Jos altistuu ei kuultavissa olevalle melulle pitkän aikaa, se voi johtaa unihäiriöihin, heikentää elämänlaatua ja terveydentilaa. Melua aiheuttavat tunnetusti tuulivoima, biokaasulaitos, ilmastointilaitteet ja lämpöpumppu. "Varsinkin lämpöpumppu on ongelmallinen, koska sille ei useinkaan ole määrätty melurajoitusta sähköasennusmääräyksissä", kertoo melututkija Detlef Krahé Wuppertalin yliopistosta. Hän on tarkastellut tuskin kuultavissa olevan äänen haittoja jo vuosia ja tietää, että niitä on vähätelty yleisesti: "Sittemmin tieteellä on vielä jonkin verran parannettavaa."]

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (18 kommenttia)

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Äläpä unohda että mm jääkaappi, koneellinen ilmastointi, autoliikenne, lentoliikenne sekä jopa taulutelevisiot ja älypuhelimet aiheuttavat infraääniä. Tuulimyllyjen lapojen vapina hukkuu meluun.

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Whataboutismin juurien sanotaan juontuvan kylmän sodan aikoihin ja neuvostopropagandaan. Jos jotain kritisoidaan, tuodaan esille toinen joko vastaava tai kaukaa haettu esimerkki jonka tarkoituksena on sotkea, hämärtää ja viedä keskustelua toisaalle: "Neuvostoliitossa ei ole kansalaisoikeuksia." "Niin mutta teillä Amerikassa lynkataan mustia."

http://jannesalonen11.puheenvuoro.uusisuomi.fi/224...

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Kylläpä on monelta unohtunut kuinka kymmenen vuotta sitten napistiin siitä kuinka puhelimien aiheuttamat infra-äänet räjäyttelee silikoonirintoja. Nyt kymmenen vuotta myöhemmin puhelimet lähettää yhä infra-ääniä mutta ihmiset nukkuvatkin suhkot korva kiinni älypuhelimessaan. Sen lisäksi puhelimien on jo pitkään väitetty aiheuttavan rintasyöpää, aivokasvaimia ja epilepsiaa.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #6

Olisin tosi kiinnostunut kuulemaan lisää puhelimien lähettämistä infraäänistä.

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro Vastaus kommenttiin #9

Seuraavaksi joku MV tai Iltalehti repäisee jutun otsikolla "Kännykästä lähtevä infraääni räjäyttää silikonitissit" ja sitoo sen tuulivoimaloihin.

Pääasia on hyvä tarina, totuuden kanssa ei tarinalla tarvitse olla mitään yhteistä.

Media voi muokata tärkeässä informaatiovaikuttajan roolissa ihmisten mielipiteitä miten vaan haluaa tällaisilla puuta heinää jutuilla.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen Vastaus kommenttiin #9

Daniel tod.näk. sotkee infraäänet ja väitetyn sähkömagn. säteilyn.
En tosin mene takuuseen hänen kirjoittamisistaan.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen Vastaus kommenttiin #9

Jos mielii kuulla, niin kannattaa mennä niin hiljaiseen tilaan kuin mahdollista ja painettava korva lujasti kiinni. Silloin jos on hyvä kuulo voi kuulla puhelimestaan vaimeaa zirinää, aivan kuin puhelimen sisällä olisi valtava heinäsirkkaparvi.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro Vastaus kommenttiin #14

Daniel, ääntä tuokin on ja on häiritsevämpää kuin muunlainen melu.

Noissa kuuloalueen ulkopuolisissa äänissä on eroa. Matalataajuista melua ei pystytä kuvaamaan kuin sanoilla jotakin siellä on, mahdollisesti kuullaan matalaa jyrinää.

Häiritseväksi ihmiselle matalataajuisesta melusta tekee sen kesto. Altistuessa pitkäkestoisesti matalataajuiselle melulle, siitä voi olla haittaa nukkumiselle ja terveydentilalle.

Tuulivoimamelussa on se ongelma, että sitä melua on yölläkin, kun muista lähteistä tuleva melu on laantunut yöajaksi.

Muihin melulähteisiin voidaan myös vaikuttaa, aerodynaamista tuulivoimalan melua ei ole voitu vähentää vielä, tosiasiassa se on vain lisääntynyt toistaiseksi.

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

"Tuulivoimaloiden infraäänen aiheuttamien terveyshaittojen sijasta uutisointi keskittyi viikolla lepakoihin. Puheen­aiheen vaihtaminen on ymmärrettävää. On tietenkin järkytys kuulla, että koko läntinen Suomi on jatkuvan, täysin kontrolloimattoman infraääni­altistuksen alla.

Mitä infraääni sitten on? Oikea lähde sen selvittämiseen ei ole eläintiede. Infraääni on teknisempi, fysiikan ja akustiikan alaan kuuluva ilmiö. Akustiikka on äänentutkimusta.

Peruskäsitteet on avattu selkeästi Norosen hyvinvointi­teknologian opinnäytteessä (2015).

Ääniaallot ovat pitkittäisaaltoja, joiden hiukkasten liike on samaan suuntaan kuin aallon etenemisnopeus. Ääniaallot voivat edetä vain väliaineessa, kuten nesteessä ja kaasussa pitkittäisenä aaltoliikkeenä tai kiinteässä aineessa myös poikittaisena aaltoliikkeenä taikka plasmassa. Ääni ei etene tyhjiössä."

http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/mielipiteet/luk...

Yksisilmäinen vihreä fanatismi sai aikaan julkisen rahan ohjauksen tuulen tukemiseen, asiantuntijoiden lausunnot menivät kuuroille korville. Elämässä on harvoin yksinkertaisia totuuksia, kannattamattoman teollisuuden ylläpitoon ei Suomen tukirahat riitä, raskaan byrokratian pyörittämiseen kuluu jo muutenkin liikaa rahaa.

Tuulivoimatoimijat ostavat tarkoitushakuisia ns. tieteellisiä tutkimuksia moraalista välittämättä, luonnonarvoista, kotirauhan merkityksestä ei välitä eikä kyläkuntien yksituumaisesta vastustuksesta, puolesta ja vastaan riitelyä jatketaan vaikka tiede kertoo huijauksesta tosiasiat yksiselitteisesti.
Kaikki maaseudun rauhaan kuuluvat arvot hävitetään turhilla tuulivoimaloilla.

Uutisia Raahen Seudussa Vartinojan tuulivoimaloiden toiminnan seurauksista.

"Vaikka Vartinojan voimalat ovat olleet toiminnassa vasta vajaan vuoden, moni on jo herkistynyt melulle ja alkanut oirehtia. Lähiasukkaat jopa viiden kilometrin etäisyydellä kärsivät unettomuudesta, päänsärystä, korvakivuista ja korvien soimisesta. Oireilun osalta on oltu yhteydessä ympäristöterveydenhuoltoon, joka on ryhtynyt asiassa toimenpiteisiin."

Tuula Korhonen
Raahen sairaalan anestesiologian ja kivunhallinnan ylilääkäri
Raahen Seutu 22.4.2016

Hyvänlaatuinen uni on ihmiselle tärkeä ja on oikeastaan vaikeista tehtävistä suoriutumisen ehto.

http://yle.fi/uutiset/3-8811203

"Pitkin Suomen länsirannikkoa on runnottu läpi tuulivoima-alueita kiihkeällä vimmalla. Asukkaat ovat "saaneet" omin silmin todeta tuulivoimarakentamisen aiheuttamat tuhot luonnolle. Lisäksi monet ovat joutuneet karvaasti kokemaan teollisten tuulivoimaloiden aiheuttamat terveyshaitat kilometrienkin päässä tuulivoimala-alueesta, kodeissaan".

http://karajavuori.blogspot.fi/2016/10/sairastutta...

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Putkonen sitten jalkautuu maakuntiin palaveria pitämään melusta. Luuletko, että nyt pysytään ihmisiä koskettavassa melussa.

Kyllä ne eläimetkin tärkeitä ovat.

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Eläimet ovat tärkeitä, sitä ei voida kiistää, myös maata kuohkeuttavat maassa elävät lierot ovat maaperän avainlajeja eli ne voivat omalla toiminnallaan ylläpitää monilajisempaa eliöyhteisöä kuin paikalla muuten olisi. Voit ottaa kourallinen tätä kariketta käteesi! Samalla saat mukana tuhansia pieniä eläimiä. Osa on niin pieniä että niitä ei juuri paljain silmin erota. Suurempia eläimiä ovat lierot ja hyönteisten toukat. Nämä eläimet ovat hajottajia. Ne hajottavat bakteerien kanssa kuollutta kasviainesta.

Tuulivoimaloiden aiheuttama tärinä maaperään karkottaa lierot alueelta pois. Mutta mihin suuntaan yhteiskuntaa kehitetään, otetaanko nämä ympäristöasiat kaikki huomioon, vai ruokitaanko tuhoa aiheuttavaa toimintaa hallituksen päätöksillä.

Legendan mukaan vanha cherokee-intiaani kertoi leiritulilla lapsenlapselleen seuraavan tarinan. "Poikani, sisälläni on käynnissä taistelu. Tuo taistelu on ankara, ja sitä käy kaksi sutta."

"Toinen susista on paha. Se on kiukku, kateus, mustasukkaisuus, suru, katumus, ahneus, ylimielisyys, itsesääli, syyllisyys, inho, alemmuudentunne, valheet, väärä ylpeys, ylemmyydentunne ja ego.”

”Toinen susi taas on hyvä. Se on ilo, rauha, toivo, tyyneys, nöyryys, lempeys, hyvänsuopuus, empatia, anteliaisuus, totuus, myötätunto ja usko.”

Lapsenlapsi ajatteli asiaa hetken ja kysyi sitten isoisältään:

”Kumpi susi voittaa?”

Vanha cherokee vastasi:

”Se, jota ruokin.”

Suomessa ministerit runnoivat syöttötariffin tuulisähkön ruokintaan, se arvosteltiin "nerokas tariffi" sanoilla.

Näinhän se sitä onkin, kansan on pakko maksaa lain mukaan pahimmatkin hallituksen töppäykset.

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Tuulivoiman hyväksyttävyyden puolesta kiersi länsirannikon kaupungeissa puhujia jotka lobbasivat häpeämättömästi valheellisilla perusteilla tuulivoimaa. Ainoa tarkoitus oli saada kolminkertainen hinta valtion takuulla tuulivoimatuotannon sekundasähköstä joka tehotaseessa on nollan arvoista eikä ilmaston puhdistavaa vaikutusta voi saada aikaan.
Hyväksyykö yhteiskunta tämän kaksinaismoraalin?

Tulee mieleen tämä:
- Vanha venäläinen kertomus rikkaasta aatelismiehestä joka matkusti hevostroikalla kaupunkiin. Hän näki vaunuistaan pikkulinnun jääneen hevosten jalkoihin ja huusi ajureille "Stoj!". Sitten hän astui alas vaunuistaan otti kuolleen pikkulinnun, hautasi sen ja itkun sekaisella äänellä lauloi virsiä sekä luki ortodoksisia rukouksia. Sitten matka jatkui. Keskellä maantietä käveli hitaasti maatyömies "musikka". Ajurit huusivat "Davaj durak!" = "Väisty hölmö". Musikka ei väistynyt, jolloin aatelismies hyppäsi vaunuista alas ja ampui pistoolillaan musikan hengiltä. Ajurit heittivät ruumiin ojaan ja matka jatkui tyynen rauhallisesti kaupunkiin.
Miehellä oli kaksi ihan erilaista toisistaan poikkeavaa puolta, herkkä tunteellinen ja toisaalta jäätävän kylmä tunteettomuus.

- Kerääkö juhlapuhuja tuulivoimalan siipien tappamat linnut ja lepakot ja hautaa ne kirkollisilla menoilla virsien ja rukouksin saatettuna maan poveen. Toisella puolella on kylmä ahne tunteettomuus joka ei ilmaston puhtaudesta välitä mitään, ainoastaan numerot tilillä tyydyttää joita kertyy tilille nollan arvoisesta sähköstä, jota köyhä kansa maksaa kun laki velvoittaa. Terveys- ja ympäristöhaitat heitetään sivuun, ne hoitaa luonto ajallaan.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

No nyt pitää korjata tehdyt vauriot. Luuletko, että Putkonen et kumppanit saavat aikaiseksi mitään tuulivoimasta kärsivien hyväksi? Pitäisikö muiden puolueiden lähteä mukaan pelastusoperaatioon?

Luin tuossa tovi sitten, että USA:n hallitus olisi lähtenyt ottamaan hoiviinsa tuulivoimaloista kärsiviä ihmisiä. Tätäkö haetaan Suomessakin? Putkonen puhui evakuointioperaatiosta, suurimmasta sitten toisen maailmansodan.

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Vielä on voimassa laki siitä että vahingon tekijä korvaa haitat, en osaa sanoa vielä miten tuo kierretään tuulivoimaloiden haitta-alueiden kohdalla.

Kaikkia tarvitaan, ja kaikkien puolueen edustajia on kutsuttu selvittämään tilannetta, esim. Putkosen pyynnöstä.

"Sairastuttaako tuulivoima?
Suomeen on asiaa perinpohjaisesti tutkimatta saatu rakentaa laitoksia, jotka mahdollisesti vaarantavat satojentuhansien ihmisten terveyden. Yhtä käsittämätöntä on, että THL kuittaa terveysongelmat epäilyillä luulosairaudesta. THL väittää, että oireiden taustalla olisivat tuulivoimaan liittyvät pelot ja negatiiviset odotukset, jotka saattavat ihmiset oireilemaan. Mikä pelko tai ennakkoluulo sairastuttaa alle yksivuotiaan lapsen tai aiheuttaa eläimille keskenmenoja?
Perheiden terveysongelmat ovat tosiasia. Se, että terveysongelmat katoavat perheiden siirtyessä pois tuulivoimaloiden vaikutuspiiristä, on yhtä lailla tosiasia. Suomeen on rakennettu parin viime vuoden aikana runsaasti maailman mittakaavassa poikkeuksellisen massiivisia tulivoimaloita. Voimalat on sijoitettu ryppäisiin kotien läheisyyteen.
Järjestämme kaksi kansalaiskeskustelutilaisuutta, johon toivomme mahdollisemman monen tuulivoiman läheisyydessä asuvan kertomaan omia kokemuksiaan. Olemme esittäneet myös kutsut Tuulivoimayhdistykselle tulla vuoropuheluun mukaan.
Ensimmäinen tilaisuus on keskiviikkona 19.10.2016 klo 17.00 Kurikassa paloaseman auditoriossa Tossutie 4.
Toinen tilaisuus on torstaina 20.10.2016 klo 17 alkaen Siikajoella Heikintie 1 Siikajoenkylä Heikin hovi!
Tilaisuuksien keskustelun alustavat tuulivoimapakolaisten edustajina Ilpo Forsman ja Leena Kurikka sekä mahdollisesti tuulivoimatoimijoiden edustaja. Tilaisuudet vetää perussuomalaisten työmies Matti Putkonen.
Perussuomalaiset ovat vaatineet avointa, läpinäkyvää tutkimusta tuulivoimaloiden terveysriskeistä. Tutkimus on toteutettava avoimesti ja läpinäkyvästi niin, ettei yhdelläkään tutkijalla saa olla sidonnaisuuksia tuulivoimatoimijoihin. Tutkimukset on aloitettava välittömästi. Toivomme saavamme lisätietoa kansalaisten kokemuksista vaatimuksemme vahvistukseksi.
Tervetuloa kaikki paikalle".
Matti Putkonen
Työmies

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro Vastaus kommenttiin #10

THL:n tehtävä on lähinnä hälventää niitä pelkoja ja epäluuloja, mitä tuulivoimameluun usein liitetään.

THL:kin on sitä mieltä, että melua tutkimalla voi löytyä sellaista mistä ei ole aikaisemmin tiedetty.

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

"Myös keskusta on tehnyt kirjallisen kysymyksen tuulivoimaloiden melun ja infraäänien terveyshaitasta. Asuntoasioista vastaavan ministerin vastaus ei tosin asukkaita auta. Tämän lisäksi erään keskustalaisen kansanedustajan kirjoitus terveyspolitiikasta löytyy Iisalmen Sanomista.

Santavuoren blogi heittää nyt osaltaan haasteen puolueille, ensin kokoomukselle ja keskustalle. Nyt on aika tarttua tähän ongelmaan, ennen kuin on liian myöhäistä! Käykää puolustamaan asukkaiden oikeuksia ja ennen kaikkea heidän terveyttään!

Ruotsalaiset ja kristilliset, missä olette? Entä vihreät, ymmärrättehän jo, että tuulivoimalarakentaminen on luonnon tuho? Vasemmistoliitto ja sosiaalidemokraatit, pallo on heitetty myös teille sekä kaikille muillekin puolueille, jotka jäivät tässä mahdollisesti mainitsematta".

http://santavuori.blogspot.fi/2016/10/haaste-puolu...

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

TkT, akustiikka-ym. asiantuntijan Klaus Riedererin muistutus Loviisan hankkeesta, sivulta 45 eteenpäin hän mm. ruotii siellä perusteellisesti valtakunnantohtori Valtteri Hongiston tekemien "tutkimusten" laatua.
Lainaus on ko. muistutuksen sivulta 49.

"Hongisto ja muut tutkijat myöntävät itse omissa julkaisuissaan, että tuulivoimaloiden fyysinen koko (korkeus) ja nimellisteho (MW) vaikuttavat (merkittävästi) niiden aiheuttaman melun häiritsevyyteen. On erittäin harmillista, että alan tunnetuimmassa julkaisussa ei kerrota tutkimuksen olennaisia lähtötietoja, kuten tarkasteltavien tuulivoimaloiden kokoa ja nimellistehoa.

Annetuista tiedoista, tutkimusten ajankohdista ja Hongiston 10/2014 kirjallisuustutkimuksesta on pääteltävissä, että yksikään edellä mainittu Janssen et al. 2011 melututkimuksista ei ole tehty 1.5
MW suuremmista tuulivoimaloista. Nykyään rakennettavat voimalat ovat teholuokaltaan vähintään 3 – 5 MW.

Tutkimustulosten uskottavuus. Vielä oudompaa on se, että tutkijat ketjuttavat vanhoja tutkimustuloksia (niin omien kuin muidenkin tekemiä), ja yhdistävät sitten nykyhetken tulokset tosiasiallisesti vertailukelvottomaan historiadataan. Sitten lopulta, kun on saatu uutta tietoa, asiat esitetään toisin, mutta kuitenkin siten ettei linja katkeaisi vanhaan tietoon:
http://www.kainuunsanomat.fi/kainuun-sanomat/kotim....

Onko tutkijoiden tarkoituksena osoittaa, että haittoja ei voi olla nykyaikana, koska ei niitä ole ollut aikaisemminkaan, ja jos sitten kuitenkin on, niin ne eivät ole merkittäviä? Mitä tämä kertoo
tutkimuksen uskottavuudesta?"

http://kar.fi/KARAudio/Publications/publications/K...

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Tuulivoimamelusta tutkimuksia on tehty puolesta ja vastaan, tilanne on ollut kutakuinkin tasan.

Tuulivoimamelu on tehty täysin haitattomaksi joissakin tutkimuksissa, tällaisen tutkimuksen oli löytänyt Petteri Järvinen, niinkin tuoreen kuin vuodelta 2010. No hän viittasi tähän blogissaan osoittaakseen tuulivoimalat oikeutetuksi ja tuulivoiman vastustajat vastuuttomiksi haihattelijoiksi.

Sitten tätä blogia lainataan ja siihen viitataan joka käänteessä, niin teki myös täällä blogia pitävä professori? Lisäksi hän viittasi rikolliseen toimintaan samassa lauseessa.

Peli on koventunut Putkosen esiinmarssin jälkeen.

Tulisi kuitenkin pidättäytyä faktoissa ja jättää politikointi muille. Nyt on kysymyksessä ihmisten terveydestä, turvallisuudesta ja hyvinvoinnista. Eivät politikointi, taloudelliset edut eikä ideologiset aatteet saa nousta ihmisten terveyden, turvallisuuden ja hyvinvoinnin edelle. Tämän pitäisi tuulivoimatoimijan ymmärtää.

STM on tämän jo vuonna 2014 raportissaan määritellyt.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset