arojouni Koetan pysyä Suomea koskettavissa ajankohtaisissa asioissa, ympäristöön, talouteen ja turvallisuuteen liittyen.

Semantiikkaa ja poliittista väittelyä tuulivoimasta

 • Infraääntä on tutkittu
  Infraääntä on tutkittu
 • Kuulemme matalampia ääniä kuin luulimme
  Kuulemme matalampia ääniä kuin luulimme
 • Lepakot eivät pysty aistimaan tuulivoimalan aiheuttamaa paineenvaihtelua
  Lepakot eivät pysty aistimaan tuulivoimalan aiheuttamaa paineenvaihtelua

Värähtelyenergian aiheuttama keskustelu tuulivoimasta pureutuu lopultakin olennaisuuksiin. Poliittinen retoriikka voi tarkoittaa ihmisten kannalta katsottuna turhalta väittelyltä. Onko se nytkin kun tuulivoimalat on vihdoin nostettu tapetille. Puhutaanko nytkin asioiden vierestä, jolloin olennainen asia ihmisten kannalta onkin sivuseikka.

 

Perussuomalaisten työmiehen tuumaustunti keskittyi olennaiseen asiaan.

 

Tuulivoimalat tappavat lepakoita. Mikä niitä tappaa? Tuulivoimalat.

 

No tietenkin väittely tästäkin vedettiin infraäänten ympärille. Mikä infraääntä synnyttää? Tuulivoimalat.

 

Mutta sitten oleellisiin asioihin.

 

Lepakot tappavat tuulivoimalan siipien aiheuttamat painevaihtelut, lepakon keuhkot, korvat jne. eivät kestä nopeaa paineen nousua ja alentumaa, joita ilmenee siipien läheisyydessä. Lepakoiden kuten ei myöskään lintujen tarvitse osua siipeen saadakseen kuolettavan vamman, lepakoilla sisäiset verenvuodot aiheuttavat kuoleman. Linnut menettävät kykynsä lentää paineen äkillisissä muutoksissa ja sen vuoksi törmäävät tuulivoimaloiden siipiin.

 

https://ls24.fi/artikkelit/oleellista-on-varahtelyenergian-vaikutus

 

”Todennäköisesti tuulivoima-alalla on voimassa käsitys, että kun mahdollisimman moni kärsii, niin se on jo sitten hyväksyttävää.”

 

http://www.hs.fi/kotimaa/a1475729138903

 

”...THL aloittaa lokakuussa melumittaukset tuulivoimaloiden läheisyydessä, ja samalla myös infrataajuuksia mitataan erikoiskalustolla.

Olisiko tässä tutkimus, jotta perussuomalaiset on kaivannut?

Ei, sanoo Putkonen. Hän ei luota THL:n puolueettomuuteen.”

Putkonen on jo vanha viisas mies. Viisaus tulee usein vasta iän myötä.

 

Tuulivoima-ala on johdatellut keskustelua aina tiukan paikan tullen infraääniin. Näin on käynyt Saksassa, USA:ssa … Englannissa asiaa käsiteltiin parlamentissa ja keskityttiin enemmän tuulivoimamelun matalataajuusäänen amplitudimodulaatioon. Infraäänet voivat myös amplitudimoduloitua.

 

Suomessa sitten THL sai tehtäväksi tutkia infraääntä. Toistaiseksi on vain kyselty ihmisiltä mielipiteitä meluun liittyen. Kuitenkin kerrotaan, että tutkimuksia infraäänistä on tehty maailmalla. Totta, näitä tutkimuksia löytyy. Tohtori Neil Kelley tutki suurten teollisuusluokan tuulivoimaloiden osalta infraäänten vaikutusta ihmisiin. Tähän tutkimukseen kannattaa tutustua, ennen kuin alkaa väittelemään tuulivoimamelusta ja sen vaikutuksista ihmisiin ja eläimiin.

 

Myöskin MIT on tehnyt tutkimuksen infraäänistä, ilmeisesti tuulivoimateollisuuden tilauksesta ja rahoittamana. Tätä huippuyliopiston tutkimusta mielellään lainataan kun halutaan vaimentaa keskustelua tuulivoimamelusta. Tutkimus kertoo, että tuulivoimalan synnyttämät infraäänet ovat niin heikkoja, että ne eivät voi vaurioittaa ihmistä niiltä etäisyyksiltä, minne niitä tuulivoimaloita nyt yleisesti rakennetaan asutuksesta.

 

Asia on näin. Mistä sitten on kysymys? Tohtori Detlef Krahé on tutkinut matalataajuista ääntä ja infraääniä todeten, ettei niiden tarvitse olla voimakkaita, jotta ne voidaan havaita ja niillä voi olla vaikutusta ihmisiin.

Kyllä näitä akustiikka-alan tutkimuksia on ollut ennen tuulivoimaloita! Saksalainen professori Dr. Krahé on työskennellyt matalataajuusäänien ja akustiikan parissa 1990 -luvulta asti, ja vetää nyt professuuria Wuppertalin yliopistossa (Bergische Universität Wuppertal Lehrstuhl für Nachrichtentechnik / Audiosignalverarbeitung und InCar Noise Control).


 

”Tieffrequente Töne sind eine schwierige Materie. Das weiß auch Professor Krahé, der an der Uni Wuppertal seit den 90er Jahren zu diesem Problem forscht: "Gerade diese Töne gehen durch Wände und Fenster wir ein heißes Messer durch Butter", weiß Dr. Krahé, der sich als stellvertretender Vorsitzender des Fachausschusses Hörakustik in der Deutschen Gesellschaft für Akustik eingehend mit diesem Thema beschäftigt hat.”

Lärm geht durch: Wie ein heißes Messer durch Butter | WAZ.de - Lesen Sie mehr auf:
http://www.derwesten.de/staedte/nachrichten-aus-wetter-und-herdecke/laerm-geht-durch-wie-ein-heisses-messer-durch-butter-id1097801.html#plx755714654

 

"Matalataajuusäänigeneraattorin päästöillä voi olla vakavia vaikutuksia ihmiskehoon, koska emme voi kuulla infraääntä, mutta keho voi eikä voi paeta." (Ks. H.Herzog, BI Fichtenwalde246.2011)

 

http://www.dasp.uni-wuppertal.de/forschung/simulationen/schallfeld-analyse.html

”Die Analyse von Schallfeldern wird durch 3D-Raumsimulationen mit eigens zu diesem Zweck entworfenen Programmen durchgeführt. Die Programme werden am Lehrstuhl kontinuierlich weiter gepflegt, so dass aktuelle Erkenntnisse aus der numerischen Akustik in die Analysen einfließen. Der Schwerpunkt der Analysen liegt auf der Betrachtung von tieffrequentem Schall. Dabei können insbesondere folgende Eigenschaften berücksichtigt werden:

 • Schallausbreitung verschiedener Quellen und Überlagerung der Schallfelder

 • Reflexionen an Wänden und Decken

 • Erfassen des Schalls an beliebigen Orten durch virtuelle Mikrofone mit anschließender Analyse bzw. Widergabe der aufgenommenen Signale

 • Integration von akustischen und elektroakustischen Systemen zur Untersuchung ihrer Wirkung unter verschiedenen Bedingungen

 • Entwicklung von Lösungen zu Lärmproblemen durch passive sowie aktive Maßnahmen”

http://www.windstill.at/infraschall-von-windkraftanlagen-als-gesundheitsgefahr/

EDIT: Kaikki selvitykset tehdään vain muodon vuoksi. Ks. kommentti Aamulehdestä, "terveyshaittaa Kaikki tuulivoimahankkeita koskevat selvitykset on tehty, jotta hankkeet voitaisiin toteuttaa. Niiden ainoa tarkoitus on hankkeen käynnistäminen. Ketään ei oikeasti kiinnosta vaikutukset. Pääasia, että syöttötariffi saadaan virtaamaan ja konsulteille palkkiot maksettua. Selvitykset tehdään mahdollisimman kevyesti, jotta päästään mahdollisimman pienillä kustannuksilla. Nopeasti tarkasteltuna selvitykset saattavat näyttää vakuuttavilta, mutta tarkemmin luettuna huomaa, ettei maankäyttö- ja rakennuslain vaatimukset riittävistä selvityksistä täyty alkuunkaan. Voimaloiden suurin vaikutus, eli matalataajuinen terveyshaittoja aiheuttava melupäästö on selvityksistä kokonaan jätetty pois, koska sen huomioiminen estäisi voimaloiden rakentamisen maa-alueille."

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Jättikokoisten tuulivoimaloiden vastustajat saivat äänensä kuuluviin PS:n työmies Putkosen kautta, ja puolueen suosio lähti nousuun.

Kysymys kuuluukin nyt, panostimmeko väärään hevoseen, voiko PS:n yhtenäisyyteen luottaa vai onko PS ongella äänistä siellä missä nyt tuskainen kansa tuulivoimaloiden haitoista eniten kärsii.

Ja kun vaalit on ohi, naureskellaan jytkyllä, eikä asian hyväksi tehdä mitään. Näinkö tämä PS:n ja muidenkin puolueiden "oma lehmä ojassa" politiikka toimii??

Todisteet tuulivoimamelun haitallisuudesta ovat valmiina. Suomessa ne eivät ole riittäneet viranomaisille vieläkään. Kuka ja mikä estää, koska tappioita tulee jatkuvasti lisää entisten tappioiden päälle. Ei tässä mitään järkeä ole.

"Suomalaiset tuulivoimayhtiöt pääosin kannattamattomia - konkurssivelkoja satoja miljoonia"
http://www.tekniikkatalous.fi/tekniikka/energia/su...

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

http://areena.yle.fi/1-3073439?autoplay=true

Ben Zyskowicz (kok.) kertoo tuulivoima-alan salat, poliitikkojen lempilapsi ja poliitikkojen turvapaikka, mikäli ei tulisikaan enää uudelleenvalituksi politiikkaan, niin hyväpalkkainen johtajan työpaikka on aina vapaana lobbareille.

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Ei Suomessa mitään korruptiota ole.. -uskokoon kuka haluaa, raukkamaista äänestäjien kusetusta. Kaikenmaailman sosiopaatteja yhteiskunta elättää, ja mätäpaise saa rauhassa kasvaa kunnes se puhkeaa.

Entä tuulivoima, kuinka sen kasvaminen on mahdollista korkean teknologian Suomessa. On tietämystä vaikka muille jakaa, mutta ne sosiopaatit ovatkin rahan himossa itse jakamassa "nerokkaan tariffin" pottia.

​​Tutustukaa ja lukekaa TkT, akustiikka-ym. asiantuntijan Klaus Riedererin muistutus Loviisan hankkeesta, sivulta 45 eteenpäin (liitteenä) hän mm. ruotii perusteellisesti valtakunnantohtori Valtteri Hongiston tekemien "tutkimusten" laatua.. Löytyy myös netistä hänen yrityksensä (Kar Oy) alta, julkaisuluettelon viimeisenä. Eli on julkista materiaalia. Jos lainaa tekstiä niin pitää tietysti pyytää lupa tai ainakin lähde mainita.

Valtakunnantohtorihan osaa varmasti laskuttaa "neuvoistaan" yhtä näppärästi kuin kuuluisa kaimansa YLE:ssä. Dokumentissa on muutoinkin älyttömän paljon hyvää asiaa, ja tämäkin muistutus on tehty oman toimen ohella.

Vastaukseksi muistutukseen hallinto-oikeudet hyväksyy vaikka minkälaisen vastauksen, pääasia on se vastaaminen: "ei vaikuta kaavaan" - tämä on masentavaa vallan väärinkäyttöä.

http://kar.fi/KARAudio/Publications/publications/K...

Ohessa olevasta linkistä löytyy opinnäytetyö jossa kerrotaan myös mitä on Infraääni ja miten sitä voi mitata.

https://publications.theseus.fi/bitstream/handle/1...

Honkajoella infraääntä mitataan mikrofoneilla..??

http://www.aamulehti.fi/kotimaa/honkajokelaiset-ov...

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro Vastaus kommenttiin #4

Aamulehdestä kannattaa lukea kommentit, kuten aina niitä on hyviä ja huonoja.

"terveyshaittaa
Kaikki tuulivoimahankkeita koskevat selvitykset on tehty, jotta hankkeet voitaisiin toteuttaa. Niiden ainoa tarkoitus on hankkeen käynnistäminen. Ketään ei oikeasti kiinnosta vaikutukset. Pääasia, että syöttötariffi saadaan virtaamaan ja konsulteille palkkiot maksettua.
Selvitykset tehdään mahdollisimman kevyesti, jotta päästään mahdollisimman pienillä kustannuksilla. Nopeasti tarkasteltuna selvitykset saattavat näyttää vakuuttavilta, mutta tarkemmin luettuna huomaa, ettei maankäyttö- ja rakennuslain vaatimukset riittävistä selvityksistä täyty alkuunkaan.
Voimaloiden suurin vaikutus, eli matalataajuinen terveyshaittoja aiheuttava melupäästö on selvityksistä kokonaan jätetty pois, koska sen huomioiminen estäisi voimaloiden rakentamisen maa-alueille."

Naulan kantaan!

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Näitä case Luvia on kaikkialla tuulivoima-alalla, kaikissa maissa. "Case di Cosa nostra, il grande flop. Ecco i beni confiscati e abbandonati..."

”Wind-farm opponents have long insisted the turbines can harm people, livestock and, indirectly, farm crops. Those complaints echo claims by some scientists that windmills can produce sleep disturbances, low-frequency noise, stray voltage and a phenomenon called "shadow flicker" linked to motion sickness.
Some livestock owners have said their animals stopped reproducing after turbines began operating. And turbines are said to affect migratory routes of some birds, which can have a harmful effect on nearby farms because there are fewer birds to prey on insects.
Glenmore resident Robert Smurawa blamed wind turbines for problems that forced an area mink farm to shut down. He lives two miles from Shirley, but said sounds it produces are audible at his house.
"Those are industrial wind turbines; they don't belong in a residential area," he said. "I was really, really hoping Brown County would help us. I'm just heartbroken."
Wind-farm operators, in response, point to studies saying there is no clear link between turbines and the health issues claimed by people who live near them. Studies in Massachusetts and Canada do not connect turbines to illnesses reported by people living near them, though one southeastern Massachusetts community began shutting its turbines off at night after neighbors complained of sleep problems.
Operators also point out that wind produces energy without burning fossil fuels or using expensive and potentially dangerous nuclear material, meaning they pose less risk to the environment.
Electricity produced at Shirley, which can power about 6,000 homes, is sold to Wisconsin Public Service Co.” http://www.greenbaypressgazette.com/story/news/loc...

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Ehkä Luvian tapauksessa haluttiin näyttää minulle kuka saa päättää ja ettei esivaltaa arvostella järjettömistä suunnitelmista.

Minä pääsen siirtymään haitta-alueen ulkopuolelle, mutta suurin osa luvialaisista ei voi lähteä pois. Tämä unohtui valtaa käytäviltä.

KHO määräsi rakennusvalvontavirastolle mahdottoman tehtävän, tuulivoimapuisto ei saa aiheuttaa kohtuutonta melua ympäristön asukkaille.

Käyttäjän vesakauppinen kuva
Vesa Kauppinen

Jyrsijät ja muut tuhoeläimet saa torjua äänen avulla kirjoittaa tänään päivän HS, samaan aikaan ei voida käsittää kuinka ääni voi vaikuttaa ihmiseen.
Itkiskö vai nauraisko???

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

No ei ole mikään ihme enään, että ihmiset valittavat oloaan tuulivoimaloiden lähellä nyt kun mäyrien on havaittu stressaavan tuulivoimaloiden lähellä.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27187031

Tutkimuksessa keskitytään mäyrän kortisolitasoon, joka on noussut huomattavasti tuulivoimaloiden lähellä < 1 km verrattuna mäyreihin, jotka elivät > 10 km etäisyydellä. Seurauksena sitten mäyrille kaikenlaisia stressiin liittyviä tauteja.

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Vähän pölijää vetää rikkidirektiivi tähän mutta sitä perusteltiin terveyssyillä, missä on hassi ja muut ihmisten terveydestä huolissaan olevat vihreät nyt?

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Sopii hyvin kysyä.

Ei tässä ole muuta selitystä kuin valtava lobbaus on käynnissä. Siellä on sitten edunsaajina puolueet, lehdistö, tutkimuslaitokset etc.

Ihmistä ja ihmisen terveyttä käytetään keppihevosena.

Nyt on Englannissa tutkittu mäyrien kohdalla korttisolin eritystä tuulivoimaloiden lähettyvillä < 1 km ja näillä olisi kohonnut stressitaso verrattuna > 10 km päässä elävillä.

Vaikka tällaiset nocebo efektit ja communication deceases on jo ajat sitten kumottu perättöminä, mutta sitkeässä elävät tällaisten huuhaa maakareiden keskuudessa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset