arojouni Koetan pysyä Suomea koskettavissa ajankohtaisissa asioissa, ympäristöön, talouteen ja turvallisuuteen liittyen.

Saksassa vaaditaan lisää etäisyyttä tuulivoimalan ja asutuksen väliin

  • Energiayhtiöt odottavat hallituksen tukipäätöksiä
    Energiayhtiöt odottavat hallituksen tukipäätöksiä
  • Derrière le scandale des éoliennes, celui des subventions à la presse
    Derrière le scandale des éoliennes, celui des subventions à la presse

Terveydensuojelu taataan kaikille kansalaisille perustuslaissa. Terveys on meidän arvokkain omaisuus, jota me kaikki tarvitaan, sen sijaan, että olisimme vain aktivistien painostamana energiajärjestelmän sairastuttamia uhreja.

 

 

http://www.pro-mensch.info/Pro_Mensch/Gesund_1.html

 

Suomessa isoja teollisuusluokan tuulivoimaloita voi tuoda lähemmäksi asutusta kuin missään muualla maailmassa. ”In den USA gilt ein Mindestabstand von 2,5 km, In England wurde durch ein Gesetz im Jahr 2010 beschlossen dass für WKA von >150 m Höhe der Mindestabstand 3.000 m betragen muss.”

 

Suomi on Saksaa huomattavasti väljemmin asuttu maa, siitä huolimatta alle kilometrin turvaetäisyydet sallitaan. Oosinselän tuulipuistokaava voimaan: Energiayhtiöt odottavat hallituksen tukipäätöksiä http://www.satakunnankansa.fi/satakunta/oosinselan-tuulipuistokaava-voim...

Hyväksyntä perustuu vanhentuneisiin tietoihin tuulivoimaloiden melupäästöistä.

 

Saksassa uuden tiedon pohjalta turvaetäisyydet pitää tuplata ja sallittu ylin meluraja pitää pudottaa puoleen, 30 dB(A). http://www.gegenwind-bad-orb.de/app/download/5791575426/Infraschall+durch+Windkraft+Stand+des+Wissens.pdf

EDIT: Luvian tuulivoimakaava hyväksyttiin perustelulla, että YM:n antamat melumallinnusohjeet vuodelta 2012 ovat vain suosituksia. KHO:n päätös hyväksyä Luvian tuulivoimakaava tietyin edellytyksin perustuu lakiin vuodelta 1992. "Kun otetaan huomioon melun ja välkkeen haitallisten vaikutusten rajoittamista koskeva kaavamääräys sekä se, että rakennuslupavaiheessa on vielä mahdollista antaa tarkentavia haittojen rajoittamista koskevia määräyksiä, hallinto-oikeus katsoo, että kaava täyttää siltä edellytetyn terveellisen, turvallisen ja viihtyisän elinympäristön sisältövaatimuksen." Vuoden 1992 lakia laadittaessa ei ollut tiedossa isojen teollisuusluokan voimaloiden aiheuttamasta melun erityispiirteestä, amplitudimodulaatiosta eikä äänen tonaalisuudesta. Päätös voidaan perua, mikäli päätöksen jälkeen on ilmennyt sellaisia seikkoja, joita olisi pitänyt päätöstä tehtäessä ottaa huomioon. Päätöksen osalta kaavan lainvoimaisuutta ei voi perua sillä perusteella, että jonkun kohdalla meluasetuksessa säädetyt melurajat ylittyvät. http://www.kho.fi/fi/index/paatoksia/muitapaatoksia/muupaatos/1473834508554.html

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas

Vaikka kiinteä kilometriraja onkin turhan jäykkä ja kaavamainen käytännön tarpeisiin (jossain kilometri saattaa olla ihan riittävä kun taas toisinaan kolmekin on liian vähän) kysyn ihan mielenkiinnosta missäpäin Suomea on onnistuttu rakentamaan tuulivoimala alle kilometrin päähän asutuksesta?

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Tuohon alkuun on kai syytä vastata niin, että on olemassa riski altistua infraäänelle. Ranskassa todettiin jo vuonna 2004 että 5 km rajan alle asutuksesta ei pitäisi teollisuusluokan tuulivoimaloita pystyttää. Mutta on varmasti totta, että kilometri saattaisi joissakin tapauksissa riittää. En lähde tarkemmin ongelmaa kuvaamaan, mutta ongelmallinen ääni lähtee ilmeisesti kahteen suuntaan siivestä 90 asteen kulmassa toisiinsa nähden.

Minulla on tiedossa Porin Peittoonkorpi ja nyt on KHO hyväksynyt Luvian tuulivoimakaavan, jossa lähin talo on 800 metrin päässä tuulivoimalasta.

Peittoonkorven lähin asunto oli 500 metrin päässä tuulivoimalasta.

Lisäisin tuohon vielä Simon. Sielläkin oli tuotu asuntojen lähelle tuulivoimaloita alle 600 metrin päähän. Tilaa olisi kyllä ollut viedä kauemmas vaikka kuinka paljon. Simo taisi jäädä parin kilometrin päähän ympäröivistä tuulivoimaloista.

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Minulle annettiin Porin kaavoitusarkkitehdin suulla kehoitus muttaa sitten Ranskaan, kun kerroin näistä infrääni haitoista ja kuinka Ranska on sen huomioinut pitkällä turvavälillä asuntoihin.

Vastaus oli tyly: muut sinn sitt. Kerroin etten muuta, ja siirtäkää ne voimalanne vaikka helvettiin, kunhan pidätte ne Luvialta pois.

KHO on nyt ne haitat hyväksynyt Luvialle, jos kunnan rakennusvalvontavirasto pitää huolen ettei säännöt ylittävää haittavaikutuksia tule... Jos Luvialla tuo tehdään niin ei tuulivoimaloiden paikka ole Luvialla.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset