arojouni Koetan pysyä Suomea koskettavissa ajankohtaisissa asioissa, ympäristöön, talouteen ja turvallisuuteen liittyen.

Metsänviljelystä ratkaisu kasvavan väestön ruokahuoltoon

  • Leveälehtiset puut tasapainottavat ilmastoa
    Leveälehtiset puut tasapainottavat ilmastoa
  • Ecoclimatology covers relevant fields of ecology and climatology
    Ecoclimatology covers relevant fields of ecology and climatology

Vuohet ja lampaat selviytyvät hyvin köyhän maaperän antimilla. ”Lähi-idässä on metsät hakattu, ei ole enään Manbrentammistoja, vuohet ja lampaat ovat pitäneet huolen lopulisesta maaperän köyhtymisestä.” Puut toisivat tarvittavaa humusta maaperään, jotta maaperässä voisi sitten kasvattaa muutakin kuin lampaille kelpaavaa ruohoa?

Kestävää metsätaloutta ja puutarhanhoitoa lisäämällä saadaan tätä arvokasta humusta nykyisin, kun taas maanviljely on kuluttanut maaperän hiilivarastoja päästämällä niitä ilmakehään ja meriin. Tarkennetaan nyt, että yksipuolinen maanviljely, riisinviljely tms. vaatisi aikaisemmin käytössä ollutta kiertoviljelytekniikkaa esimerkiksi. Muitakin keinoja humuksen lisäämiseksi maaperässä on olemassa.

Helsingin yliopistossa on asiaa selvitelty elintarvike- ja ympäristötieteiden laitoksella varsin kattavasti.

On noita asioita pohdittu muuallakin, koska ongelmaksi länsimaissa on muodostunut taantuvat sadot, esim. vehnäsadot läntisessä Euroopassa. "TUM Technische Universität München
http://www.zalf.de/de/aktuelles/presse/downloads/D...

Hiilidioksidi voidaan sitoa maaperään, josta se on yksipuolisen viljelyn tms. johdosta hävinnyt ilmakehään ja meriin vuosisatojen kuluessa.

 

Pariisin ilmastokokouksessa esitettiin laskelma, neljällä promillella kun kasvatetaan vuosittain maaperän hiilivarastoja, voidaan tällä määrällä pysäyttää ilmakehän CO2:n -pitoisuuden kertyminen nykyiselle tasolle? [A “4‰” annual growth rate of the soil carbon stock would make it possible to stop the present increase in atmospheric CO2.] http://4p1000.org/understand

 

Tätä maaperän hiilivaraston palautustoimenpidettä ei tarvitse tehdä ainostaan sen vuoksi, että ilmakehän hiilidioksidipitoisuus olisi hälyyttävän korkealla, alhaisemmalla ilmakehän hiilidioksidi -pitoisuudella, esim. 350 ppmv:llä voidaan olettaa kasvikunnan pärjäävän ja samalla saadaan maaperään humusta takaisin. https://www.bfn.de/fileadmin/BfN/ina/Dokumente/Tagungsdoku/2015/2015_Biodiv_und_Klima_-_Wiesmeier.pdf

 

Klimakonferenz Paris 2015: Frankreichs 4‰-Konzept → Steigerung der globalen SOC-Vorräte um 4‰ pro Jahr würde anthropogen verursachte CO2-Emissionen ausgleichen

SOC (0-40 cm) 820 Gt CO2-Emissionen 8,9 C-Senke Land -2,8 C-Senke Ozeane -2.6 C-Defizit (4‰) -3,5 (4‰ = 3,5/820)”

 

Soil organic carbon (SOC) http://link.springer.com/article/10.1007/s10457-015-9834-6

 

Poplar based agroforestry system has the potential to make soil a net sink for carbon thereby attenuating CO2 load in the atmosphere and improving soil fertility and productivity.

 

[Poppelipohjaista ”agroforestry” järjestelmää käyttämällä voi tehdä maaperästä hiilidioksidin osalta nettonielun ja siten voidaan lieventää ilmakehän CO2 kuormitusta ja parantaa maaperän hedelmällisyyttä ja tuottavuutta.] 

EDIT: 

http://www.oekoklimatologie.wzw.tum.de/index.php?id=1&L=1

 

Professuuri bioilmastotieteessä

”Bioilmastotiede kattaa asiaankuuluvilla aloilla ekologian ja ilmaston. Ilmakehän ja biosfäärin väliset vuorovaikutukset ovat professuurin päätutkimusalueet. Tieteidenvälisten lähestymistapojen toimintaa maaekosysteemeissä ja ilmastojärjestelmän sisällä sekä fysikaalisten, kemiallisten ja biologisten prosessien ilmastovaikutukset ekosysteemeihin analysoidaan.

Tavoitteena on saada käsitys vaikutuksista ilmastojärjestelmän ekosysteemien tasolla. Tähä liittyy kehittämistä, soveltamista ja toimintaa seurantaohjelmien ja sopivien mallien osalta.”

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Haapapohjainen kaskiviljely siten, että haapa, tuo meidän poppelimme, hiilletään vähähappisissa oloissa(tervahauta). Etelä-Amerikan intiaanit aikoinaan käyttivät tätä menetelmää sademetsissään, joiden maaperä oli ja on melko köyhä, ravinteet ovat kiinni puissa. Sademetsät ovat sittemmin vallanneet alueensa takaisin.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Eikös koksia ole myös tehty, vähähappisissa olosuhteissa.

Niin näitä ikivanhoja tekniikoita voitaisiin ottaa käyttöön.

Terva pitäisi nyt saada EU:n kemikaalirekisteriin, sivutuotteena koksia.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes
Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Professorship Ecoclimatology / TUM Technische Universität München

”Ecoclimatology covers relevant fields of ecology and climatology. The interactions between atmosphere and biosphere are the main research areas of the professorship. With interdisciplinary approaches the functioning of terrestrial ecosystems within the climate system as well as impacts of physical, chemical and biological processes of ecosystems on the climate are analysed.
The aim is to gain understanding on the impact of the climate system on ecosystem level. This is linked to the development, application and operation of monitoring programmes and suitable models respectively.”
http://www.oekoklimatologie.wzw.tum.de/index.php?i...

Professuuri biologiassa/ilmastotieteessä
”Bioilmastotiede kattaa asiaankuuluvilla aloilla ekologian ja ilmaston. Ilmakehän ja biosfäärin väliset vuorovaikutukset ovat professuurin päätutkimusalueet. Tieteidenvälisten lähestymistapojen toimintaa maaekosysteemeissä ja ilmastojärjestelmän sisällä sekä fysikaalisten, kemiallisten ja biologisten prosessien ilmastovaikutukset ekosysteemeihin analysoidaan.
Tavoitteena on saada käsitys vaikutuksista ilmastojärjestelmän ekosysteemien tasolla. Tähän liittyy kehittämistä, soveltamista ja toimintaa seurantaohjelmien ja sopivien mallien parissa.”

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset