arojouni Koetan pysyä Suomea koskettavissa ajankohtaisissa asioissa, ympäristöön, talouteen ja turvallisuuteen liittyen.

Ilman tutkimusta ei saada tietoa tuulimelusta

  • Energiewende, joka on nimetty "Irrsinn" ts puhdasta hulluutta
    Energiewende, joka on nimetty "Irrsinn" ts puhdasta hulluutta
  • Oikeudelle esitetty todiste mitatusta infraääni -pulssista sekä sisätiloissa että ulkona pysäytti lopulta Wind 1 -tuulivoimalan
    Oikeudelle esitetty todiste mitatusta infraääni -pulssista sekä sisätiloissa että ulkona pysäytti lopulta Wind 1 -tuulivoimalan

Suomessa etenee tuulivoimaloiden pystytys nyt ripeästi pitkin Pohjanlahden rannikkoa. Ei kuitenkaan ilman esiintulleita haittavaikutuksia, viimeksi nyt on käsitelty Siikaisten kanala asiaa, missä kanojen väitettiin kuolleen ilman näkyvää syytä. http://eijariitta.puheenvuoro.uusisuomi.fi/215574-tuulimelu-ja-kanagate

 

Ruotsalaisilla on kuitenkin ollut varaa tutkia tuulivoimamelua ja se on tuonut tulosta. Nyt tiedetään, että sovelletut turvaetäisyydet ovat olleet riittämättömiä, niitä pitää moninkertaistaa. Viranomaisohjeet tuulivoimamelun mittaamiseksi ovat olleet virheellisiä ja puutteellisia. Ei ole ollut tuulivoimamelua mittaamaan soveltuvia mittavälineitä käytössä esimerkiksi.

 

Härje Thunholm, tekn.lic., aikaisemmin yli-insinööri tuo viimeisintä tutkimusta esille tuulivoimameluun liittyen.

Här återger vi ett debattmanus av Härje Thunholm, som avvisats av Läkartidningen, där temat tidigare behandlats, men helt felaktiga uppgifter lämnats.

+ – + – + – +

Man hör ofta att folk som bor nära vindkraftsanläggningar känner sig besvärade av de tryckvågor vindkraftverken skapar. Det handlar vanligtvis om huvudvärk, sömnsvårighet, migrän och depression. För ett par år sedan skrev två läkare en debattartikel i Läkartidningen och varnade för att infraljud kan vara en förbisedd hälsorisk [1].

Infraljud är en svängning med så låg frekvens att det inte kan uppfattas som ljud av oss människor. Det har också speciella egenskaper jämfört med “vanligt ljud”. Det dämpas mindre i luft och det kan förstärkas i byggnader beroende på resonans [5]. En byggnad fungerar som en fiollåda eller en trumma när den utsätts för infraljud. Naturvårdsverkets mätningar har genomgående skett på traditionellt sätt (dBA) och då registreras inte infraljud [5].

Debattartikeln förefaller ha väckt en del irritation på Naturvårdsverket, som har uppdrag från regeringen att stödja vindkraftsetableringar [6]. Tre experter, som Naturvårdsverket anlitat för utredningar, skrev en replik i Läkartidningen [2].

160414-Vindkraftbuller-NVV-experter-3

Svensk Vindenergi fick in en ledare i Expressen/GT [3]. I båda artiklarna påstås att de infraljudsnivåer som uppmätts från vindkraftverk inte tycks vara högre än de infraljudsnivåer människor utsätts för dagligen från andra ljudkällor i omgivningen och att de ligger långt under svenska riktvärden för infraljudsnivåer i arbetslivet. Därmed anser man att det inte finns stöd för att vindkraft genererar hälsovådliga nivåer av infraljud. Man antyder också att det hela handlar om vad vi i dagligt tal kallar inbillningssjuka.

Det traditionella mätsätt som Naturvårdsverket använder gör det fysikaliskt omöjligt att finna eventuella samband mellan infraljudnivå och hälsoupplevelse. Förstärkningseffekter har man bortsett från i resonemanget. Påståendena är alltså helt felaktiga. I ett amerikanskt försök har man mätt på rätt sätt och också kunnat konstatera samband mellan hälsoupplevelse och infraljudsnivå [4]. Man har också erfarit att ljudtrycket tiodubblats inomhus pga. resonans.

I Kanada har en internationell expertgrupp sammanställt faktaläget när det gäller vindkraft och hälsoeffekter och där noterar man åtskilliga brister i kunskapsläget bl.a. att ljud vanligtvis mäts i dBA [5].

Naturvårdsverket har hamnat i en intressekonflikt genom att man dels skall stödja vindkraftetablering [6], dels arbetar med att utforma krav med hänsyn till folkhälsan. Man har som huvuduppgift att hantera miljöfrågor och besitter därför rimligen inte kompetens att handlägga ett så tekniskt och läkarvetenskapligt komplicerat ärende som det aktuella.

För att vara trovärdig måste man uppdra åt någon från vindkraftindustri och miljödepartement helt fristående institution:

– att genomföra prov och analyser av vindkraftens hälsoeffekter och
– att föreslå regler för att undvika hälsoproblem vid etablering av vindkraft.

Härje Thunholm
tekn.lic. f.d. överingenjör

REFERENSER

1. Enbom H, Malcus Enbom I. Infraljud från vindkraftverk – en förbisedd hälsorisk. Läkartidningen. 2013;110:CESZ
2. Nilsson M E, Bolin K, Bluhm G. Vindkraftsbuller är inte ett infraljudsproblem. Läkartidningen. 2013;110:CHLW
3. Lundström H A. Felaktigt om infraljud och vindkraftverk. Ledare Expressen/GT, 6 sep 2013.
4. Ambrose S E, Rand R W, Krogh C M E. Wind turbine acoustic investigation: Infrasound and low-frequency noise—A case study. Bulletin of Science, Technology & Society, 32, 128-141. doi: 10.1177/0270467612455734. (2012).
5. Guidotti T, et al. Understanding the Evidence: Wind Turbine Noise. Council of Canadian Academies 2015.
6. Sallhed G, Pågående regeringsuppdrag. Naturvårdsverket 2013"

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

"VÄRE-teknologiaohjelma toteutettiin vuosina 1999–2002. Ohjelman tavoitteena oli parantaa yritysten valmiuksia vastata tuotteiden värähtely- ja ääniominaisuuksille asetettaviin vaatimuksiin.

Tähän asti oli useimmiten jouduttu tyytymään siihen, että yritettiin yksinomaan ratkaista havaittuja ongelmia, eikä pyritty estämään niiden syntyä".
https://www.tekes.fi/globalassets/julkaisut/vare_l...

"Lisäksi tavoitteeksi asetettiin yhteistyön ja verkostoitumisen edistäminen pyörivien koneiden värähtelyn hallinnan piirissä toimivien osaajien kesken ja edelleen alan teknologian siirron tehostaminen Suomeen kansainvälisen yhteistyön kautta".

Reilu kymmenen vuotta meni ja kaikki mitä selvitettiin on unohdettu, tai pidetään tarkoituksellisesti piilossa. 'Syöttötariffi' tuulisähkölle paljasti asiaan kytköksissä olevat häpeällisesti kansan kustannuksella rikastumaan pyrkiväksi loiseläjä joukoksi.

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

"Vihreiden etu ei ole kenenkään etu"
Vihreiden ehdokas Antero Vartia kirjoitti otsikolla
Energiayhtiöiden etu ei ole sinun etusi

"Teksti on jälleen surullinen esimerkki siitä, miten hataralla pohjalla tärkeitä päätöksiä ollaan valmiita tekemään, ja pahimmassa tapauksessa myös tehdään. Vartian kirjoituksen voisi parhaiten määritellä klassisella toteamuksella ”Not even wrong”. Siitä ei voi oikaista vain muutamaa virhettä, se on pakko käsitellä lause lauseelta":

https://planeetta.wordpress.com/2015/04/14/vihreid...

Suomi elää metsiä hoitamalla ja järkevästi hyödyntämällä, mutta puolue vihreät on Suomen luonnon ja talouden pahin tuhoaja porukka.

Suomi tuhansine järvineen, upeine merenrantoineen ja sen luonnonrauha ja maisemat on niin ainutlaatuinen kokonaisuus, ettei sitä pidä pilata isoilla tuulivoimaloilla ja niiden terveys- ja ympäristöhaitoilla, vielä annetaan miljardeja julkista rahaa moiseen turhuuteen. Suomi tuottaa tehokkaasti EU:n pelisäännöillä energiansa siististi. Tietysti pienet tuulivoimalat ja aurinkokennot ovat hienoja värkkejä tiettömien taipaleiden takana olevilla kesämökeillä ja majakoilla.

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Jos nyt kävisi niin, että paska lentää tuulirahastajien propelliin tämän terveysongelman takia, niin luuletteko, että veronmaksajat saavat rahansa takaisin rahastajilta sekä heidän tukijapoliitikoilta?

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Täytyy nyt ensin pohjustaa vastaustani, nimittäin ei ole viikkoakaan siitä kun täällä USARIN sivulla professori piti tätä melua heikkona argumenttina tuulivoimaloita vastaan, kun niitä paljon vahvempiakin olisi käytettävissä.

Terveys menee kyllä kaikkien muiden argumenttien edelle.

Kun näitä asioita on vielä salailtu kansalta ja viranomaismääräykset ovat olleet vääriä ja puutteellisia, tapauksesta muodostuu melkoinen ongelmavyyhti. Ja nyt seuraavaksi mennään piiloon selitysten taakse.

Kun asiaan liittyy korruptiota ja myöskin viranomaisten harhautusta, vahingonkorvausvastuu joudutaan hakemaan oikeudenkäyntien kautta.

Ketkä kaikki ovat kärsineet tästä, no ensisijaisesti kansalaiset ja eniten paikkakunnilla tuulivoimaloiden takia terveytensä menettäneet ihmiset. Omaisuuden häviäminen on myös kompensoitava.

Poliitikot voivat päästä kuin koira veräjästä, heillä ei ole mitään vastuuta, kansa voi heidät erottaa, mutta vasta seuraavissa vaaleissa.

Kun sitten tarkastellaan tuulifirmojen taseita, on ne minimipääomalla perustettu ja tuulivoimalat ovat vuokramaalla, joten firmat menevät välittömästi konkkaan ja vuokranmaksu loppuu. Tuulivoimalat jäävät maanomistajien vastuulle ja purettavaksi, kun niitä ei voisi enää käyttää. Asutusta lähimmät asetetaan heti käyttökieltoon... Näiltä yrityksiltä ei saada senttiäkään takaisin.

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Tiesinhän asioiden näin varmaankin menevän, mutta kysyinpä kuitenkin ihan vaan, jotta joku saattaisi muuttua rehelliseksi ja tehdä parannuksen.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro Vastaus kommenttiin #5

Kyllä, se mahdollisuus on aina olemassa. Jossain vaiheessa on pakko alkaa sovittelemaan palloa rikollisten jalkaan.

Käyttäjän gavia52 kuva
Juha Vesamäki

"Poliitikot voivat päästä kuin koira veräjästä, heillä ei ole mitään vastuuta, kansa voi heidät erottaa, mutta vasta seuraavissa vaaleissa."

Periaatteessa näin mutta mikä on totuus, siis mitä tulee tuohon erottamiseen, missäs on se henkilö jota voitaisiin vaikkapa tuulitukien isäksikin tituleerata. Pitää muistaa se poliittisen muistin pituus.

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro Vastaus kommenttiin #7

Lasse Lehtinen, entinen EU-parlamentin jäsen selvittää myös tuulivoima pelin politiikkaa, ja kertoo tuulitukien isän ihan nimeltä:
http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-200000098823...

Terveydensuojelulain 1 § tarkoituksena on väestön ja yksilön terveyden ylläpitäminen ja edistäminen sekä ennalta ehkäistä, vähentää ja poistaa sellaisia elinympäristössä esiintyviä tekijöitä, jotka voivat aiheuttaa terveyshaittaa (terveydensuojelu).

2 § Yleiset periaatteet
Elinympäristöön vaikuttava toiminta on suunniteltava ja järjestettävä siten, että väestön ja yksilön terveyttä ylläpidetään ja edistetään.
Elinympäristöön vaikuttavaa toimintaa on harjoitettava siten, että terveyshaittojen syntyminen mahdollisuuksien mukaan estyy.

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

"Väärin saatu ei ole saatua" - Kaikki lait perustuvat vanhoihin tuomarin ohjeisiin, niitä ministerit saisivat joskus tutkia ja miettiä tekojaan.
"Kaikki lait pitää olla sellaiset, että ne ovat yhteiseksi hyödyksi, ja sen tähden, kun laki tulee vahingolliseksi, ei se enää ole laki, vaan vääryys, ja on hylättävä".

Suomi on ratifioinut myös kansainvälisen ihmisoikeussopimuksen.
Se edellyttää mm. ettei keneltäkään saa mielivallalla omaisuutta viedä. Viranomaiset ja kunnalliset päätöksentekijät, jos Te hyväksytte teollisen koko luokan tuulivoimalat lähelle asutusta, Te tulette toimineeksi Kansainvälisen Ihmisoikeussopimuksen vastaisesti.

Ongelma on tiedossa- seuraukset ovat tiedossa - laki on olemassa - tarvitaan vain poliittinen päätös, jolla tuulisähkölle annettu syöttötariffi sääntö mitätöidään (löysä raha on tähän johtanut) ja kansalaisten -erityisesti tuulivoimapakolaisten- oikeusturva palautetaan!

Ollakseen uskottava ohje tuulivoimalan rakentamiseen, täytyy palkata joku tuulivoimateollisuudesta ja ympäristöministeriöstä täysin riippumaton toimielin:
- Suorittamaan testejä ja analyysejä tuulivoimaloiden matalataajuisesta kapeakaistaisesti ja amplitudimoduloituneesti sykkivästä paineaallosta mikä on terveydelle vaarallinen ja
- ehdottamaan sääntöjä terveysongelmien välttämiseen ennen kuin tuulivoimaloita rakennetaan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset