EU:n lintudirektiivi

[”Rätten att bruka mark inskränks”

Det pågår en tyst revolution i Sverige. En nykolonialism av privatägd egendom med hjälp av importerade paragrafer. På ett utstuderat sätt övertas den enskildes rätt att äga, bruka och handla med sin privata egendom. Hur kunde det gå så fel? Det skriver Rickard Axdorff, Naturbrukarna Sverige, och miljökonsult Robert Wedmo.]

http://www.svd.se/ratten-att-bruka-mark-inskranks

 

["Maankäyttöoikeutta rajoitetaan"

On käynnissä hiljainen vallankumous Ruotsissa. Uuskolonialismi etenee yksityisomistuksessa olevien kiinteistöjen kohdalla käyttämällä tuontipykäliä. Hyvin valmistetulla ja yksityiskohtaisella tavalla rajoitetaan yksilön omistusoikeutta, yksityisomaisuuden käytön suhteen. Miten asiat ovatkaan menneet niin pieleen? Kirjoittaa Richard Axdorff, Ruotsin luonnonvarojen käyttäjistä, ja ympäristökonsultti Robert Wedmo.]

 

Ruotsin ja Suomen liittyessä samanaikaisesti Euroopan Unioniin vuonna 1995, tuplaantui EU:n metsäpinta-ala samalla. Ruotsalaiset ovat jo havahtuneet EU:n direktiivien rajoittavan maankäyttöä, samalla kun uusiutuvan energian halutaan Unioinin tasolla valtaavan alaa fossiilisilta polttoaineilta. Ruotsissa havaitaan nyt minkä tahansa EU:n punaisella listalla olevan linnun esiintymisen voivan pysäyttävän minkä tahansa hankkeen, valtatien 55 muutostyöt pysähtyi lintudirektiiviin.

 

Ruotsalaisia siis harmittaa maankäytön rajoittaminen. Heitä harmittaa niin hakkuiden rajoittaminen, kuten myös tuulivoimarakentamisen rajoittaminen.

 

Miten Suomessa pitäisi suhtautua tähän ruotsalaisten purnaamiseen maankäytön rajoittaviin uusiin tekijöihin, jotka ovat EU:n myötä tulleet? Suomea luonnollisesti koskevat samat lintudirektiivit ja luonnonsuojelua koskevat säädökset. Suomessa on pitkälti sama eläin- ja lintukanta, samat uhanalaisuusluokitukset ja samansuuntainen lainsäädäntö luonnonsuojelun osalta.

 

Suomessa metsänomistajien järjestöjen kanta on ollut positiivinen tuulivoimarakentamisen kuten myös muun kestävän metsänkäytön suhteen. Tässä suhteessa maamme eivät poikkea mitenkään toisistaan.

 

Jotakin on pielessä, kun vastakkaiset tekijät ohjaavat maankäyttöä, tulevaisuus kuitenkin näyttäisi olevan kestävässä metsänhoidossa ja maanviljelyssä. Tietenkään uhanalaisten lintujen ja eläinten määrä EU:n ns. punaisilla listoilla ei saa enää lisääntyä, tässä suhteessa kehitys on ollut myönteinen Ruotsissa ja myös Suomessa, ilman EU:n vaikutusta. Ruotsissa on tiukka ja hyvä ympäristölainsäädäntö. Suomessa lienee tilanne aivan saman suuntainen. Sensijaan Keski-Euroopan maissa lajien häviämistä jopa sukupuuttoon asti on paljolti jo todellisuudessa tapahtunut, Ruotsi ja Suomi olisivat tässä suhteessa vielä poikkeuksia.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu