arojouni Koetan pysyä Suomea koskettavissa ajankohtaisissa asioissa, ympäristöön, talouteen ja turvallisuuteen liittyen.

Tuulisähkön tuotanto tarvitsee tukea

  • Suomessa metsänkasvu hoitaa CO2 -päästöt, tuulivoimarakentaminen lisää CO2 -päästöjä ja pienentää hiilinieluja
    Suomessa metsänkasvu hoitaa CO2 -päästöt, tuulivoimarakentaminen lisää CO2 -päästöjä ja pienentää hiilinieluja
  • Härkätaistelu saa ikävän lopun - uhrin jalkaan kiinnitetään köysi ja vedetään hevosella pois
    Härkätaistelu saa ikävän lopun - uhrin jalkaan kiinnitetään köysi ja vedetään hevosella pois

Suomen olisi mahdollista moninkertaistaa tuulisähkötuotanto nykyisestä 4 %:sta, koska olemme liittyneet vesivoimatuotannon osalta Nordpool - järjestelmään. Näin ainakin, mikäli uskomme Suomen tuulivoima ry toiminnanjohtajan ja TuuliWatti Oy:n toimitusjohtajan selvitystä tämän päivän Länsi-Suomi -lehdessä.

​Suomeen olisi mahdollista rakentaa tuulivoimaloilla tuotettavaa sähköenergiaa 30 TWh vuoteen 2030 mennessä, koska olemme liittyneet Nordpool -järjestelmään, joka säätää vesivoimaa käyttäen tuulivoimatuotannon jaksollisuuden Pohjoismaissa.

​Kirjoituksessa mainittiin myös, että tämä olisi mahdollista poliittisella päätöksellä. Ymmärtääkseni yhteisestä pohjoismaisesta sähköverkosta on päätöksiä odotettavissa. Mutta oliko kirjoitus samalla raha-anomus kansalaisille ja poliitikoille tuulivoimakapasiteetin rakentamisen mahdollistamiseksi. Mikäli nykyinen 6 TWh suunniteltu rakentaminen tulee laskutavasta rippumatta maksamaan Suomen valtiolle ja viimekädessä kansalaisille noin 4 miljardia €, uutta kapasiteettia 7 -> 30 TWh tuottamiseksi vuositasolla 2030 mennessä tullaan tuskin ilman valtion avustusta rakentamaan.

​Kun oletetaan valtion ja sitä kautta kotitalouksien osallistuvan investointien rahoittajana, ja kun tuulivoimalat ostetaan ulkomailta ja pystyttäjinä käytetään ulkomaisia työntekijöitä, tuulivoimarakentaminen on tosiasiassa tuontia usean kymmenen miljardin € arvosta. Tällä hetkellä saamme sillä tuonnilla sähköä, joka on kolminkertainen hinnaltaan markkinahintaan verrattuna. Todennäköisesti tässäkään hinnassa ei ole kaikkia kustannuksia läheskään laskettuna mukaan, sähköverkon vahvistamisista lähtien.

​Suomen luonnon pilaaminen teollisuusluokan tuulivoimaloilla on lisäksi asia, joka vaatii kunnon kansalaiskeskustelun, nyt esimerkiksi Ruotsista on saatavilla jo tutkimusta siitä, että saamelaisten alueella ikiaikainen elinkeino, poronhoito on vaikeutunut, porojen karttaessa tuulivoima-alueita.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (26 kommenttia)

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Eilen Kauppalehdessä oli uutinen energiahankkeista ja 54 ilmoittautui:

http://www.kauppalehti.fi/uutiset/energiahankkeisi...

Kannattaa vilkaista siellä olevasta pdf-linkistä hakijoista ja kohteista.

Kauppalehden viimeinen kappale:

"Hallitusohjelman mukaan uusiutuvan energian käyttöä lisätään kestävästi niin, että sen osuus nousee 2020-luvulla yli 50 prosenttiin, ja omavaraisuus yli 55 prosenttiin. Liikenteen uusiutuvien polttoaineiden osuus on tavoite nostaa 40 prosenttiin vuoteen 2030 mennessä. Samalla luovuttaisiin kivihiilen käytöstä energiantuotannossa ja puolitetaan tuontiöljyn käyttö 2020-luvun aikana."

Mutta mitä sanoo EU:n tavoitteet?:

http://europa.eu/rapid/press-release_IP-14-54_fi.htm

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Investointituet tulevat valtion budjettiin sisällytettynä, uusiutuvan energian kuten tuulivoiman syöttötariffi peritään suoraan kotitalouksilta sähkön hinnassa, joten niitä ei sisällytetä valtion budjettia käsitteleviin raameihin.

EU:n päästötavoitteet Suomi on jo saavuttanut ja 2030 mennessä kun verrataan hiilidioksidipäästötavoitetta, Suomessa kun teollisuutta alasajetaan siihen mennessä EU:n asettama 40 % leikkaustavoite on saavutettu. Liikenteessä teknologiaratkaisut varmaan hoitavat päästöongelman 2030 mennessä.

Tuosta hiilidioksidista Suomi taitaa hoitaa metsän kasvun kautta vielä muidenkin osalta hiilidioksidipäästöjä, veloituksetta!? Kts. linkki, http://www.pnas.org/content/103/46/17574/F1.medium...

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Niinpä. Ihmetyttää, että miksi täytyy etuajassa olla ja mitä ne kaikki tulee lopulta maksamaan?

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Tämä se on se oleellinen kysymys, nyt pitäisi kansanedustajien kyetä tätä kysymystä esittämään, silläkin uhalla, että joutuvat jättämään paikkansa eduskunnassa, vrt. Kansallisen kokoomuksen Marja Tiuran kyseenalaistaminen hallituksen ilmastoasiantuntijan puheita Espanjan esimerkillisyydestä uusiutuvan energiaa liittyvän investointirakentamista koskien, Espanja ajautui sittemmin vaikeuksiin nimenomaan tämän investointiohjelman takia ja talous ja työttömyys kääntyivät kauhistuttaviin lukuihin. Ja oli pakotettu luopumaan lisärakentamisesta.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Tässä facebook -sivulta kommentti: Janne Salonen · Kemiö, Länsi-Suomen Lääni, Finland
Kysymys Suomiselle: Jos tuulisina päivinä tuulivoima syrjäyttää vesivoimaa, niin mistä syntyy co2-päästöjen aleneminen? Tämähän on yksi niitä seikkoja jolla tuulivoimaa perustellaan.

On ollut järkyttävää huomata, miten Uuden Suomen moderointi tiputtaa terävimmät kynänkäyttäjät, kuten Tapani Lahnakosken ja Janne Salosen pois?

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Poistiko moderointi heidät? Minkä takia, kun en ole huomannut?

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Salosen kanssa en ole keskustellut, mutta Lahnakoski kertoi saaneensa vain varoituksen ja häneltä oli samantien tiputettu kirjoitusoikeudet pois. Eikä hän tiedä sitäkään, voiko enää palata takaisin.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

State of the Nordic Power System
SE DK NO FI EE LT LV Total
PRODUCTION 22 053 2 946 19 900 9 116 1 292 412 1 422 57 142
Nuclear 8 224 - - 2 772 - - - 10 996
Hydro 11 414 - 19 583 2 147 - 263 816 34 223
Thermal 1 084 2 657 98 3 811 1 234 131 425 9 439
Wind 786 289 220 313 58 13 6 1 685
Not specified 546 - - 73 - 6 175 799
CONSUMPTION 19 651 3 838 16 110 11 109 1 175 1 495 1 033 54 413
NET EXCHANGE -2 401 892 -3 790 1 993 -117 1 083 -389 -2 729
24.03.2016 11:50

Tällaiselta näyttää tuotantotilanne hetki sitten Pohjoismaissa. Tuulivoiman osuus on 3 %.

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Tuulivoima terrori pakottaa ihmiset pois Pohjanmaalta ja osittain koko länsirannikolta. Mihin nämä suomalaiset pakolaiset sijoitetaan, Syyriaan?

"Kunnan tehtävänä on terveydensuojelulain 1994/763 6 §:n mukaan
edistää ja valvoa terveydensuojelua siten, että asukkaille turvataan terveellinen elinympäristö".
"Katsokaapa, miten kunnat tätä tehtävää tuulivoimakaavoituksen osalta toteuttavat. YVA-selvityksistä ja hankepapereista poimitut kartat menevät osittain päällekkäin, jotta niiden keskinäinen sijoittuminen selviäisi. Karttoihin on merkitty vain hankealue - vaikutusalue on ainakin 10 km sen ympärillä. Kaikki nämä hankkeet toteutetaan runnomalla läpi, jos asukkaat eivät niitä vastusta".

http://santavuori.blogspot.fi/2016/03/taystuulituh...

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Joo, eihän tuo ole enää mikään vähäpätöinen asia, josko on koskaan edes ollut näiden teollisuusluokan tuulivoimaloiden kohdalla.

Ruotsalaisilla on jo seurantatutkimusta viiden vuoden päästä, josta voi päätellä ainakin hirvieläinten ottavan jalat alleen ja siirtyvän pois tuolta alueelta, eivätkä tule takaisin pystytysvaiheen jälkeen. Tuulivoimaloiden matalaa ääntä vieroksuvat kymmenien kilometrien päähän.

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Hyvä kommentti.
"Another study? This fraudulent game has been going on for decades. This industry has known about their infra-sound problem for over 3 decades. Studies from this terrible industry have been nothing but a stall tactic and when they finally do come in, they are not even close to being scientific. In the meantime this fraudulent industry just keeps on building their eagle killing monsters. The public needs to wake up to this ongoing corruption. Think about it, if this industry and your government were truly ethical, there would be a moratorium until the results of this study came in. The fact that this is not the case, clearly shows everyone the corruption and collusion they are up against."
https://ajp.com.au/news/studies-investigate-wind-t...

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro Vastaus kommenttiin #11

Biologin koulutuksen saaneet, ja varsinkin villieläimiä tuntevat tutkijat ovat ymmällään ja helpostikin tuohtuneita siitä luonnon monimuotoisuuden osalta, joka joutuisi tuulivoimarakentamisen jalkoihin. Amerikassa on karkeasti ottaen mitätöity joidenkin ihmisten elinikäinen työ villieläinten eteen. White tailed eagle on yksi esimerkki tästä, tuulivoimateollisuuden lupa tappaa, license to kill, kotkia oli 30 vuotta voimassa. Lupa peruttiin vasta hiljattain.

Suomessa on asia hoidettu selonteolla, jossa mainitaan, että tuulivoimarakentaminen vaikuttaa negatiivisesti luonnon monimuotoisuuteen. PISTE

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro Vastaus kommenttiin #12

Tapani Lahnakoski: "Luonnon monimuotoisuus oli vielä jokin aika sitten luonnonsuojelijoiden ykköstavoite. Nyt, kun Stalinistien johtamat vihreät ovat monopolisoineet luonnonsuojelun sellaiseksi, johon kuuluu hirvittävät härveliryppäät lähinnä rannikoille ja putipuhtaiksi raiskatut metsät kantoineen ja risuineet, ei voi kuin ihmetellä, missä ne koijärveläiset luonnonsuojelijat oikein luuraavat".

Osmo Soininvaara kiteytti tuulivoima puolesta/vastaan keskustelun joskus Iltalehdessä yksinkertaisesti ja selvästi: "Petoksista kaikkein typerin on itsepetos", Soininvaaran mukaan hallitus suosii "syöttötariffia" tuulisähköstä koska se ei rasita valtion budjettikehyksiä..

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro Vastaus kommenttiin #13

Joo, kyllä on vihreiltä ja monelta muulta luonnonsuojelijalta pudonnut suojelulta pohja pois. Tuulivoimaloiden pystytys olisi ekologisesti kestävällä pohjalla, nyt näin ei ollut. Monessa tapauksessa USA:n liittovaltio on käynnistynyt seurantatutkimuksia, jotta asioihin liittyvät kysymykset saavat oikeat mittasuhteet.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro Vastaus kommenttiin #11

Kyllä Suomessa merikotka on vähän paremmassa asemassa, niiden pesintä voi jopa estää tuulivoimahankkeen.

Porissa Reposaaren merituulivoimaloita arvostelevat lintutieteilijät ja kalastajat sensijaan huutavat tuuleen ihan turhanpäiten. Suomalaiset yhdessä ruotsalaisten kanssa ovat kehittäneet varoitusjärjestelmän, jolla linnut voidaan äänellä peljättyä pois osumasta tuulivoimaloiden siipiin, SI kertoi. Laitteita testattaisiin Gotlannissa ja Porissa.

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro Vastaus kommenttiin #14

Entä ihmiset? niille luetaan tietysti Ylen toimesta tiedotus kerran päivässä jossa kerrotaan infraäänen olevan vaarallista pitkäaikaisessa altistuksessa.

Raumalta löytyy tietoa jos ei oma ymmärrys riitä, esim. STY tiedottaja on nyt ollut jo hiljaa. "Tuulivoimaloiden ääni vaikuttaa pitkäkestoisesti"

http://ls24.fi/artikkelit/tuulivoimaloiden-aani-va...

"Tuulivoimayhdistyksen Anna Tiihonen (LS 13.3.) väitti, että tuulivoimaloiden äänessä ei ole mitään mystistä. Asiahan on näin. Mitään mystistä siinä ei ole.
Suurten tuulivoimaloiden aiheuttaman värähtelyenergian taajuusskaala on erittäin laaja alkaen infraäänistä (20000 Hz), joita ihminen ei myöskään kuule. Tiihonen väittää, ettei infraäänen vaikutusta ole tieteellisesti todennettu.
On syytä selvittää miten värähtelyenergia (ääni) toimii ja mikä tuulimyllyjen niin kuin kaikkien muidenkin äänilähteiden aiheuttamassa värähtelyenergiassa on vaarallista. Tuulivoiman äänen vaarallisuus piilee siinä, että sen vaikutusalueilla asuville sen vaikutusaika on pitkäkestoinen.
Värähtelyenergiaa syntyy, kun värähtelevä kappale saa lähellään olevat molekyylit liikkumaan edestakaisin eli värähtelemään omassa tahdissaan. Ääniaalto syntyy kun molekyylit painautuvat yhteen, erkanevat ja taas painautuvat yhteen toistuvana kaavana. Tämä toistuva ”syke” mahdollistaa äänen etenemisen ilmassa ja väliaineessa yleensä. Mitä tiheämpi väliaine sen parempi ja nopeampi eteneminen on.
Värähtelyn kohdatessa jonkin pinnan se aikaansaa kyseisen pinnan värähtelyn, joka taas etenee pinnan takana olevaan aineeseen. Ihmisen kehosta noin 70 prosenttia on vettä ja vedessä tämä aaltoliike etenee noin viisi kertaa tehokkaammin kuin ilmassa. Joten värähtelyenergia vaikuttaa koko kehoon eikä vain ja ainoastaan korviin, niin kuin Tiihonen yrittää antaa ymmärtää.
Ominaistaajuus on värähtelytaajuus, jolla kappale, järjestelmä, kudokset ym. värähtelevät herkemmin kuin muilla taajuuksilla. Värähtelytaajuuden ollessa sama kuin kohteen ominaistaajuus, alkaa kohde myötävärähtelemään. Tällaista tilannetta kutsutaan resonoimiseksi. Resonanssi lisää värähtelyenergian vaikutusta.
Ihmisen ja eläimen lihaksilla ja soluilla on omat ominaistaajuutensa, joten resonanssia tapahtuu myös ihmisessä. Pehmytkudoksiemme värähtelytaajuus on 7-8 Hz. Tällä välillä värähtely on ihmiselle ja eläimillekin erityisen vaarallinen. Näköaistiharhoja tapahtuu jo niinkin korkeilla taajuuksilla kuin 17-19 Hz.
Paljon en ole anatomiaa opiskellut mutta tietääkseni ihon sisäpuolella on sydän, maksa, haima, munuaiset, sappi, keuhkot, lihakset ja naisilla munasarja ja kohtu ja miehillä omat helynsä. Lisäksi siellä on myös luusto ja monimutkainen hermosto. Kaikki nämä joutuvat ulkopuolelta tulevan värähtelyenergian kohteeksi.
Sisäelimiemme joutuessa alttiiksi matalataajuisen äänen pitkäaikaiselle vaikutukselle häiriytyy niiden toiminta ja riittävän pitkään jatkuessaan tämä ulkoinen energia tulee aiheuttamaan pysyviäkin vammoja. Esimerkiksi sikiövaiheessa, kun solun jakautuminen on vilkkaimmillaan, ulkoisen värähtelyenergian päästessä häiritsemään jakautumista niin, että jonkinasteinen virhe pääsee syntymään, ovat tulokset arvaamattomat.
Todisteita tällaisesta tapahtumaketjusta on paljonkin. Niitä on tutkittu sekä fysio- että psykologisin menetelmin ja tulokset ovat voimakkaasti tukeneet värähtelyenergialle altistumista. Tilastollisin menetelmin on osoitettu, että tuulivoimaloiden pitkäaikaiselle vaikutukselle altistuneiden eläinten ja ihmisten hermostolliset vaivat ja sisäelinten sairaudet ovat merkittävästi lisääntyneet lähialueen tuulivoimaloiden käyttöönoton jälkeen.
Tuulivoimayhtiöt ovat Tuulivoimayhdistyksen sanelijoita ja silloin yhdistys ajaa niiden asiaa. Siellä raha ohittaa moraalin. Vihreää liittoa ihmettelen. Se ei hyväksy geenimuunneltua viljelyä, mutta se on valmis ottamaan riskin äänimuunnelluista ihmistaimista".
Sillai oikke

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro Vastaus kommenttiin #16

Älä muuta viserrä, kyllä STY:n tiedottaja tunnistaa voittajansa, ei hänellä ollut mitään vastausta olemassa. Lähetti jonnekin kansainväliseen tuulivoimaloiden visaisiin kysymyksiin perehtyvään keskukseen, josko heidän tietokannastaan löytyisi sopiva vastaus.

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro Vastaus kommenttiin #17

Valtaapitävien idea siitä, että olemme kriisissä, ei johda mihinkään. Idealla että tuulivoimalat korjaavat tilanteen, ei saada asiaa parantumaan. Sen ainoa looginen seuraus on verinen kamppailu vähenevistä resursseista ja kaltoin kohtelun seurauksena on pelko. Pelokas ihmisjoukko on aina arvaamaton liikkeissään.

Tuulivoimaloiden reitti? - Santavuoren taistelu, - Jaakko Ilkka ja Ilkkaisen sota

http://www.ilmajoki.fi/k-reitti/nuijasota.html

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro Vastaus kommenttiin #18

Joo, ei noista voi mennä takuuseen. Espanja aikoi kieltäytyä maksamasta tuulivoimaloiden tukia, vetoamalla huonoon talouteen ja ties mihin. Mikään ei auttanut, maksut kerrytetään velaksi - tilille joskus tulevaisuudessa maksettavasti. Kerrotaan Obaman hallinnon maksaneen jonkun projektin osalta velkojille.

Espanja on saanut kokea konkreettisesti, miten käy kun jättäydytään susien varaan, raadoilla käy vielä osansa vievät korppikotkatkin. Kansainvälinen liiketoiminta on kovaa peliä, kuivaksi imetty Espanjan on heikoilla tällaisia toimijoita vastaan.

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro Vastaus kommenttiin #19

Bisnestä ei tehdä tunteilla, vaikka maailmanlopun pelottelulla edistetään näitä huuhaa hommia. Nyt tuulivoimaloilla terrorisoidaan Suomen länsirannikkoa, miksi? sitä pitää kysyä valtion johdolta.
Terrorismi saa tunteet pintaan. Mitä jos ajatellaan valtion johdon syyllistyvän tukitoimiin jolla pakotetaan kansalaiset pois asuinsijoiltaan, aiheutetaan terveys- ja ympäristöhaittoja.
Terroristin tarkoitus on kylvää kauhua ja pelkoa. En usko että ihmisten häätäminen asuinsijoiltaan kuuluu suomalaiseen demokratiaan ja suomalaiseen oikeusvaltioon.

Miksi valtio sitten tukee tuulivoimarakentamista? Haittojen takia vai muutaman hyödynsaajan rikastuttamiseksi julkisilla rahoilla? Halutaanko alue tyhjäksi ihan muuten vaan? Miksi, miksi, näihin kysymyksiin on syytä nyt pääsiäispyhien hiljaisuudessa hyvä ruveta vastauksia miettimään.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro Vastaus kommenttiin #20

Länsirannikko on nyt riittävän kaukana pääkaupungista, tuuliatlas kopioitiin jostakin, ei ilmatieteenlaitoksella ole mitään tietoa tuulista parissa sadassa metrissä. Olisiko tuulet samoja parinsadan metrin korkeuksissa, sijainnista riippumatta?

Länsirannikolla on hyvät tiestöt, lähellä tuontisatamia, jne.

Ei uskota mihinkään meluhaittaan, kun Teknillisessä korkeakoulussa jo opetettiin, että meluhaitta olisi tuulivoimaa vastustavien ihmisten keksimä asia, melumittaus 200 metrin päässä näyttää jo alle 40 dB(A) -lukua. Jääkaapin hyrinää.

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro Vastaus kommenttiin #21

Eihän esim. Kauhajoelta olisi Hornetilla kuin muutaman minuutin matka Helsinkiin, mutta se mahdollisuus on mennyt poliitikkojen päätösten takia. Kauhajoelta lopetettiin lentosotakoulu, ja tukikohta tyhjeni asukkaista, nyt sitä tarjotaan ulkomaisille pakolaisille vastaanottokeskukseksi, ja kotimaiset tuulivoima pakolaiset jätetään oman onnensa nojalle. Horneteilla olisi ollut tasavertaiset mahdollisuudet puolustaa Pohjanmaalla Suomea.

”Hyvää huomenta suomalaiset. Te olette nyt Venäjän ja lännen kriisissä turvallisuusuhkien maalialueella. Ette välty seurauksilta, vaikka mitä tekisitte”. Näin aloitti brittiläinen journalisti ja turvallisuuspolitiikan tutkija Edward Lucas esitelmänsä perjantaina 4. syyskuuta Helsingissä.

http://www.komiatlehti.fi/mobile/uutiset/online-uu...

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro Vastaus kommenttiin #22

Ei Suomella ole varaa jättää länsirannikon asukkaita oman onnensa nojaan.

Nähtäväksi jää jatkuuko tuulivoimaloiden pystytys, en olisi niin vakuuttunut siitä. Loppuu kuin kanan lento, sillä tavalla se loppuu? Ellen ihan väärin muista, niin melkoista meteliä se kana pitää lentäessä, mutta kyllä ääntä maailmaan mahtuu. Maahan kun putoaa, hiljenee ja kätkeytyy. Niin tekee myös tuulivoimateollisuus lopulta.

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Huutoa kuuluu, mutta auttaa ei voi. Minkä jälkeensä jättää sen edestään löytää.
"Sekulaarinen hurmoshenki syntyy helpoiten, kun lupausten sekaan heitetään tavoite maailman pelastamiseksi tai vähintään teknologiavallankumouksen käynnistämiseksi. Kun maailmanloppua (saati pelastusta) ei sitten yllättäen tulekaan, pettymys voi ymmärrettävästi olla karvas. Varsinkin jos puuhastelussa on omaa rahaa tai arvovaltaa kiinni".

http://wecfinland.fi/hypepilven-hopeareunus/

http://wecfinland.fi/blogi/

Kanatkin häiriintyy vielä 8 km päässä tuulivoimaloista.

http://conservationmagazine.org/2015/05/wind-turbi...

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto

Ohessa hieman historian havinaa ajalta, joka ei ole niin kaukana ja jolloin päätöksiä tehtiin idealismin sekä mielikuvien pohjalta.

http://www.kaleva.fi/uutiset/talous/vanhat-voimala...

Vuonna 2010 noihin päätöksien em. perusteisiin voitiin sitten lisätä myös pikavoittojen tavoittelu julkisista varoista.

https://www.tem.fi/files/26643/UE_lo_velvoitepaket...

Mielenkiintoista kaikessa tässä on se, että nämän asiat olivat etukäteen numeroilla ja insinööritiedolla laskettavissa. Jopa maallikotikin osasivat näitä laskea.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Kiitos mielenkiintoisista linkeistä, näitä asioita on syytä kriittisellä silmällä vähän vilkuilla, voisi kuvitella, että seuraavaa velvoitepakettia jo valmistellaan.

Lobbareiden tehtävänä tietenkin on kertoa mitä kaikkea on mahdollisuus saavuttaa, tarvitaan vain poliittinen päätös, tukipäätös ja vähän lainsäädäntöä.

Laskelmia voidaan tosiaan laatia ja numeroita pyöritellä mielensä mukaan, TEM:n mukaan ydinvoimalla tuotettu energia 17 % osuudella olisi tuontienergiaa, uraanin osalta on tuontia.

"• Tällä hetkellä Suomi tuottaa itse vain noin 30 % tarvitsemastaan
energiasta (puu, vesi, tuuli, turve, lämpöpumput, jne.)
• Loput energian kulutuksesta katetaan tuontienergialla:
• öljy 25 %,
• maakaasu 10 %,
• hiilet 8-12 %,
• tuontisähkö 1-5 %,
• ydinvoima 17 %.
• Uusiutuvat ovat kotimaisia, joten 38 %:n velvoite nostaa
omavaraisuuden lähelle 40 %"

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset