arojouni Koetan pysyä Suomea koskettavissa ajankohtaisissa asioissa, ympäristöön, talouteen ja turvallisuuteen liittyen.

Tuulivoimaloiden ääni vaikuttaa pitkäkestoisesti

 

Lähde: LS24

http://ls24.fi/artikkelit/tuulivoimaloiden-aani-vaikuttaa-pitkakestoisesti

 

https://ls24.fi/artikkelit/tuulivoimaloiden-aanessa-ei-ole-mitaan-mystista

 

Länsi-Suomi sanomalehden mielipidesivustolla on käyty valaisevaa keskustelua tuulivoimaloiden tuottamasta äänestä. Matalataajuinen amplitudimoduloitu tuulivoimaloiden melu on aiheuttanut päänvaivaa monelle tutkijallekin. Lääkärien keskuudessa tästä äänestä kannetaan jo huolta ja varoituksen sanoja on viljelty jo vuosikymmenten ajan. Asiaa on jo tutkittu 1980 -luvulla NASAn tutkimuksissa. http://blogs.telegraph.co.uk/news/jamesdelingpole/100227983/wind-turbines-are-a-human-health-hazard-the-smoking-gun/

 

Alkuviikosta Englannin parlamentissa nostettiin asia väittelyn alle. Asia alkaa olemaan loppuun kaluttu, vain tuulivoimateollisuus pitää kiinni pinttyneistä tai luutuneista väitteistään? Esim. mitä et voi kuulla se ei voi vahingoittaa sinua. Nykyään puhutaan infraäänestä teollisuuden taholla, heidän mukaan tuulivoimaloiden infraääni ei voi nousta voimakkuudeltaan sille tasolle, joka vaurioittaisi ihmistä niiltä etäisyyksiltä minne tuulivoimalat yleensä sijoittuvat asutuksesta.

 

Asiaa on valaistu tämän päivän Länsi-Suomessa selkeästi, asiaa ymmärtämätön pitää luutuneista käsityksistä kiinni, tuulivoimateollisuudessa vallitsee ehkä moraaliton olotila, onko valtion tarjoama avokätinen syöttötariffi saanut vallitsevan olotilan aikaiseksi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Vähän sama asia kuin lähellä kulkevalta tieltä tai junaradalta kantautuva melu. En ole lukenut tai kuullut että kukaan olisi näistä meluhaittoja kummempia terveysvaikutuksia saanut.

Melun mekanismissa on se, että kun asia rupeaa vaivaamaan, sille herkistyy ja plasebo-oireilu tulee mahdolliseksi ts. huimaus, päänsärky, unettomuus jne. Tulee mieleen eräs Aku Ankka-animaatio, jossa Aku unettomana kuvittelee tippuvan vesihanan lähettelevän räjähteleviä pommeja altaaseen.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

On siinä paljon samaakin. Mahdollisesti on myös tutkimatonta aluetta alimpien infraäänien osalta.

Joka tapauksessa liikenteen melu on ihmisille jo haitaksi, osalle ihmisistä. Niillekin jotka väittävät, ettei melusta olisi haittaa, testit ja mittaukset osoittavat päinvastaista, että haittaa on.

Käyttäjän gavia52 kuva
Juha Vesamäki

Onko liikenteen melussa samoja osasisa kuin tuulimyllyissä ? Asia alkoi mietityttämään sen vuoksi, kun kuulemma ja ilmeisesti aivan todellisuudessakin hirvieläimet kaikkoavat tuulimyllyjen vaikutusalueelta mutta ratojen ja teiden varsilla ne kyllä tuntuvat viihtyvän.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro Vastaus kommenttiin #7

Hyvä kysymys! Matalataajuusäänien osalta ehkä samankinlaista, mutta kyllä kaikki tietolähteet kuvaavat tuulivoimalan aerodynaamista melua häiritsevämpänä kuin liikenteestä tai mistään muistakaan lähteistä aiheutuvaa matalataajuusmelua. Impulsiivista ja kapeakaistaista amplitudimoduloitua matalataajuusmelua ei taida esiintyä missään luonnossa. Tuulivoimamelu on siinäkin suhteessa poikkeuksellista, että se ei anna hetkenkään rauhaa sen paremmin ihmisille kuin eläimillekään. Seisovat 200 -metriset tolpatkin aiheuttavat melua.

Käyttäjän PiviKopsa kuva
Päivi Kopsa

Kyllä asia on ihan toinen kun se omaan nilkkaan sattuu, silloin se lakkaa olemasta vaikeasti hahmotettavaa herkkien ihmisten reagointia.

Tampereen Teknillisen Yliopiston Fysiikan professori taisi mainita kerrosataloissakin esiintyvänä infraääninä taajuuden 17 Hz. Ja että infraääniltä
ei voi suojautua. Vähän kalpea tiedon murunen, ilman taustaa, mutta kertoo jo paljon sekin.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Mielenkiintoista, nimimerkillä Sillai Oikke Länsi-Suomi -lehdessä taisi mainita 7-8 Hz äänien oleva ihmisille ja eläimille ongelmallista. Muistan lukeneeni aikaisemmin asiasta jossakin yhteydessä.

Nämä Suomeen nyt pystytettävät teollisuusluokan tuulivoimalat kai pääsevät helposti tälle taajuusalueelle, toisin kuin valtaosa saksalaisista tuulivoimaloista, jotka ovat alle 1MW:n tehoisia.

Käyttäjän PiviKopsa kuva
Päivi Kopsa

Ja lisäksi kyseinen professori oli maininnut hengenvaarallisista seurauksista
aivoille ja sydämelle. Yritän päästä tämän tiedon jäljille enemmän, kun on taas mahdollista. Hyvä Jouni, että pidät aihetta esillä!

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Kyseinen professori taitaa pohjimmiltaan olla rehellistä sorttia. Kyllähän se totta on.

Ei minulla ole mahdollisuutta kuin pieneltä osin seurata sivusta mitä kentällä tapahtuu. Tarvittaisiin eri alan asiantuntijoita, fyysikkoja, lääkäreitä etc. ja tarkoituksenmukaisia mittavälineitä, joilla voisi mitata amplitudimoduloitua matalataajuista tuulivoimamelua.

Tällaisia yhteenliittymiä on jo muodostumassa pikkuhiljaa.

Näitäkin liittymiä voisi kuvata Davidina vastaan Goljat, niin on suhteessa asiat vielä.

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Porissa Peittoon tuulivoimalaa käytiin halaamassa ihan Helsingistä asti, halaamista voi verrata Juudaksen suudelmaan, tarkoitus oli ihan toinen. Rahat vaan nopeasti talteen mitä vielä on tarjolla.
Tuulivoimaloiden aiheuttama värähtelyenergia on vaarallista. Tuulivoiman äänen vaarallisuus piilee siinä, että sen vaikutusalueilla asuville sen vaikutusaika on pitkäkestoinen. Sairastumisia on jo tullut, ja epidemia etenee tuulivoimala-alueiden lähistöillä.

Valtioneuvoston kanslialla on mahdollisuus tilata haluamaansa tutkimus- ja selvitystoimintoja vuosittain kymmenellä miljoonalla eurolla. Suomessa on asiantuntijaelimenä Turvallisuuskomitea, joka seuraa kokonaisturvallisuuteen liittyviä asioita. Komiteaan kuuluu ministeriöiden kansliapäälliköt, turvallisuusviranomaisten edustajat , erityisasiantuntijoita tarpeen mukaan.

Tuulivoimaloiden aiheuttamat terveys- ja ympäristöhaitat ovat niin suuri turvallisuusuhka Suomessa että se kuuluu Turvallisuuskomitean työsarkaan. Kansalaisten turvallisuuden tunne on heikentynyt tuulivoima häiriön takia, länsirannikolla on jo kriisitilanne.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Saksan osavaltiot teettävät näitä tutkimuksia, tuloskin on aina sama, ja sama kuin huippuyliopisto MIT teki tuulivoimateollisuuden käyttöön! Tuulivoimaloiden infraäänistä ei voi olla ihmisille terveydellistä haittaa niiltä etäisyyksiltä, minne niitä tuulivoimaloita nyt yleensä sijoitetaan asutuksen suhteen.

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Turvallisuuskomitea on asiantuntijaelin joka keskittyy parantamaan suomalaisen yhteiskunnan varautumista kaikenlaisiin häiriöihin ja kriiseihin.
Suomessa ei ole korruptiota joka murentaisi uskoa asiantuntijaelimen puolueettomaan selvitykseen tuulivoima eipäs juupas väittelyssä. Vai olisiko kuitenkin asia niin että hallituksen virheitä ei nosteta puolueettomaan asiantuntija tutkimuksen selvitettäväksi. Tunkio on levitettävä ei siitä tutkimuksesta mitään hyötyä muuten ole.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro Vastaus kommenttiin #11

Kyllä USAn oasvaltioissa on jo tehty seurantatutkimuksia tappioista tuulivoimaan liittyen, kannattavuuslaskelmia yms. Maataloudelle aiheutettujen tappioiden selvittäminen, koska jotkut lepakkolajit ovat vähentyneet tuulivoimala-alueilla, ja sen takia tuhohyönteiset ovat päässeet lisääntymään ja siten on aiheutettu vahinkoa maataloudelle ja puutarhoille USA:ssa. Valtio on ollut näiden tutkimusten tilaajana.

Toivossa on hyvä elää, sanoi lapamato.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset