arojouni Koetan pysyä Suomea koskettavissa ajankohtaisissa asioissa, ympäristöön, talouteen ja turvallisuuteen liittyen.

EU kielsi aseviennin Saudi-Arabiaan

  • Suurimmat aseiden toimittajista
    Suurimmat aseiden toimittajista

Asevientikielto Saudi-Arabiaan annettiin EU:n parlamentissa. "The vote passed with 359 MEPs supporting it and 212 voting against." - See more at: http://www.middleeasteye.net/news/eu-parliament-passes-unprecedented-cal...

 

”33 Austria, Bahrain, Belgium, Canada, China, Croatia, Czech Republic, Egypt, Finland, France, Germany, Italy, Malta, Netherlands, Norway, Republic of Korea, Russian Federation, Slovakia, Spain, Switzerland, Turkey, United Arab Emirates, United Kingdom, USA. UN Comtrade data does not provide information on the end-user, and it is not known if exports to Saudi Arabia are for use by Saudi Arabian armed forces. Data available at http://comtrade.un.org/data/ (accessed on 22 February 2016).”

 

[“Yemen needs a peaceful, negotiated settlement. Its people need humanitarian assistance, not more bombs. But instead these countries are helping to escalate this war, aiding a cruel regime that knows it is bombing civilians. This is criminal - literally. And these governments must be held responsible for it.”]

 

[“The latest events in Yemen have dramatically worsened the already fragile situation in the country and risk having serious regional consequences,” Mogherini, the former Italian foreign minister, said in a statement.“I’m convinced that military action is not a solution,” Mogherini said.]

 

Ensi kuussa tulee vuosi kuluneeksi siitä kun Saudi -johtoinen liittouma aloitti Jemenin pommitukset. EU:n päätös kieltää aseviennin Saudi-Arabiaan tuli toissapäivänä. ”The European Parliament on Thursday adopted a resolution calling for an arms embargo on Saudi Arabia until alleged breaches of international law in Yemen have been properly investigated.”

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (19 kommenttia)

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Ruotsi irtautui aseviennistä Saudi-Arabiaan maaliskuussa 2015, vedoten ihmisoikeusrikkomuksiin.
"SWEDEN
LICENCES
In March 2015 the Swedish Government announced
that a 10-year Memorandum of Understanding (MoU)
on military cooperation between Sweden and Saudi
Arabia would not be renewed, after a diplomatic dispute
over human rights between the two countries.53 The MoU
expired in November 2015. The last known licences to
Saudi Arabia authorised by the Swedish government took
place in March 2015."

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Taas yksi suunta tukittu siis.. no helposti uusi suunta keksitään kuten Venäjän kohdalla pakotteista johtuen.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Eipä taida EU:n asevientikielloilla olla paljonkaan merkitystä. USA ja Venäjä ovat asevientimaista kärjessä. Saksa ja Ranska tulevat kaukana perässä.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Jaa..vai ei ole aseviennälläkään merkitystä. No ei ollut pakotteillakaan kuulemma suomalaisiin firmoihin.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro Vastaus kommenttiin #6

Voidaan niitä pakotteita noudattaa ja niillä on merkitystä.

Jemenin kohdalla olisi pitänyt kuunnella entistä Italian ulkoministeriä ja kommunistia Federica Mogherinia, kun hän ilmeisen asiantuntevasti kertoi vuosi sitten Jemenin kohdalla ratkaisun olevan muun kuin sotilaallisen.

Käyttäjän JariMartikainen kuva
Jari Martikainen

EU asettanee USA:lle kauppapakotteita kunnes se lopettaa aseviennin Saudi-Arabiaan...

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Niin varmaankin ja aloittaa kaupankäynnin rutiköyhän Jemenin kanssa;).

Käyttäjän NikoHaapaniemi kuva
Niko Haapaniemi

Haha :D jooh. Maitotuotteet bannaan. eiku...

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

#3

Mä olen Jari harvemmin, oikeastaan en koskaan, huomannut EU:n tai Suomen asettavan talouspakotteita yhdellekään maalle siksi että vievät aseita johonkin tiettyyn maahan.

Koska en kuitenkaan epäile sanaasi niin kuulisin sellaisesta mielellään lisää.

Mielelläni näkisin Suomen asettavan vientikieltoon Venäjälle varsinkin verovaroin tuettua vientiä, mutta valitettavasti meillä ei omaan napaan tuijottamisen sijasta sellaista osaamista ole.

Käyttäjän PetriSutinen11 kuva
Petri Sutinen

Shia-Sunni maailmansotaakin on osa arabimaissa peloilla odottanut. Viime kerrasta onkin jo 1300 vuotta.
Olis 100 vuotta sitten ollut arabeilla hullun hauskaa, kun joku olisi selittänyt, miten kamala on tämä ristiriita shiojen ja sunnien välillä...

Käyttäjän VilleMaki kuva
Ville Mäki

Ja minun käsitäkseen shiiojen ja sunnien ristiriitojen alkusyytkit olivat aika mitättömiä. Tosin niin oli myös kristinuskon eri suuntauksien välisten riitojen syyt.

Pasi Ranta

Jep, eivät osanneet päättää onks jonkun Mohammenin laki just niin tai näin. Siitähän tämä saatanan invaasio on kiinni, lisäksi kehitysmaalaiset änkee tänne paremman sosiaaliturvan takia, luku- ja kirjoitustaidottomat maan rikastajat ei tietenkään ymmärrä sitä, että täällä olut maksaa muutaman dirhamin enemmän kuin siellä kotimaassa.)

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Niin, molemmat kun ovat oikeassa. Tietysti voisi järkevästi koittaa sanoa, että ulkopuolisen ei pidä sekaantua näihin Shia-Sunni konflikteihin?

Saudi-Arabien on kuitenkin pitänyt puolustautua, John Kerryn mukaan. Siihen puolustautumiseen olisi hyvin riittänyt suomalaisvalmisteiset kranaatinheittimet.

Onhan tuo sotiminen sillä suunnalla kulttuurissa, Jemenissä kaikilla on aseet.

Käyttäjän VilleMaki kuva
Ville Mäki

Ihan järkevä päätös. Ei tuollaisille sotaakäyville diktatuureille, jokta tukevat ainakin välillisesti islamilaista terrorismia tulekaan antaa aseita.

Ja kansan täydellisestä alistamisesta ei ole pitkä matka siihen, että aseita käytettäisiin kansaa vastaan kun he jossain vaiheessa alkavat haluamaan lisää vapautta.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

No nyt kun Ruotsi irtisanoutui omasta aseviennistä jo viime vuonna kun Saudi-Arabia aloitti ilmapommitukset kumppaneineen, voinee vain todeta ruotsalaisten olleen taas ajantasalla. Nyt eivät lianneet mainettaan joidenkin ihmisoikeusrikkomusten kanssa, sanotaan mitä sanotaan ruotsalaisilla on enemmän kykyä liiketoimintaan. Nyt voivat taas käydä kauppaa vapaasti.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Ruotsalaiset aina ajantasalla. Puolueetomina kauppamiehinä pitivät kulisseissa natsejakin rautamalminsa myynnillä hengissä.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro Vastaus kommenttiin #16

Asekauppaa käyvät kaikkien kanssa, mutta tässäkin tapauksessa osasivat lopettaa Saudi-Arabian kanssa ajoissa. Voisi väittää, että kaksinaamaista peliä. On heillä tutkimustakin sotaakäyvistä maista, siinäkö selitys, laskettua riskinottoa.

Käyttäjän MiikaKautto kuva
Miika Kautto

Päätös on linjassa EUn politiikkaan. Euroopanunionissa on ennenkin tehty päätöksiä ilman että muu maailma olisi ollut mukana, täällä on haluttu olla aina suunnannäyttäjinä. Sikiäli tämä ei toimi niin hyvin kuin voisi, koska sanktioita ei määrä niille jotka päätöstä euroopan ulkopuolella rikkovat. Maksamme itse siitä hintaa menetettynä kauppana, mutta jonkun aina pitää olla ensimmäinen ja hyvä niin.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Mutta parempi olisi EU:n olla turvaamassa näille riiteleville muslimeille paremmat olosuhteet kotimaissaan, sensijaan, että Venäjä ja USA liittolaisineen ovat pommittamassa näitä jo ennestää kriisiytyneitä maita maanrakoon, ja samalla ovat ajamassa miljoonittain ihmisiä maanpakoon.

Kun muslimien suhteen ei ole onnistuttu, niin pitääkö sitten antaa USA:lle tai Venäjälle mahdollisuus näyttää miten asioita hoidetaan. Näyttöä tietenkin on, Groznyi, Afganistan, Irak, Libya...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset