arojouni Koetan pysyä Suomea koskettavissa ajankohtaisissa asioissa, ympäristöön, talouteen ja turvallisuuteen liittyen.

Jemenistä tulossa uusi Syyria

  • A Saudi soldier fires a mortar towards Houthi movement position at the Saudi border with Yemen
    A Saudi soldier fires a mortar towards Houthi movement position at the Saudi border with Yemen
  • Saudi-led air strikes overnight against the rebels
    Saudi-led air strikes overnight against the rebels

"Raportin mukaan Suomen tärkein asekauppakumppani oli viime vuonna Ruotsi, mutta sen jälkeen suurimmat asekaupat tehtiin Saudi-Arabian, Arabiemiirikuntien ja Turkin kanssa. Esimerkiksi Saudi-Arabiaan Suomi on vienyt Patrian Nemo-kranaatinheittimiä noin 50 miljoonan euron arvosta. Maa tunnetaan heikosta ihmisoikeustilanteestaan. Se myös tekee ilmaiskuja Jemeniin liittolaistensa avustuksella."

[Yemen is under siege. A Saudi-led coalition has been bombing the country on a daily basis for nearly a year. For months now, a battle has been raging in Taiz, where the UN has accused Houthi fighters and their allies of blocking desperately needed humanitarian supplies to the town of 200,000. Meanwhile, Aden, the only area coalition forces have so far managed to “liberate” (in July last year), is beset by lawlessness. The conflict has spread across the entire country. Today, civilians are suffering in the fighting tearing Yemen apart, with casualties now topping 8,100, more than 60 per cent as a result of Saudi-led coalition airstrikes. Twenty of Yemen’s 22 governorates are precariously poised on the verge of devastating famine.] 

Jemen on saarrettu maa, satamista ei päästetä ketään ulos maasta. Ne ketkä onnistuvat lähtemään laivoilla todennäköisesti hukkuvat. Joten Jemenistä ei tule nyt pakolaisia maailmalle kuten Syyriasta, vaikka nälänhätä on koetellut Jemeniä jo vuoden päivät. Katastrofia lisää vedenpuute, Jemenin pääkaupungissa Sanaassa pohjavesi on ollut 30 metrin syvyydessä, 2012 pohjaveden pinta laskeutui 1200 metrin syvyyteen. " For example, in Sana'a, the water table was 30 meters below surface in the 1970s but had dropped to 1200 meters below surface by 2012."

Kun kävin katsomassa lentotutkasta lentotilannetta Jemenissa, ei ollut lähtöjä eikä saapuvia lentoja lähiaikoina.

Lyhesti yhteenvetona tilanne Jemenissä on samankaltainen kuin Syyriassa, maata hävitetään lentopommituksin niin, ettei maasta ole paljoa mitään jäljellä. "...ongoing tragedy in Yemen and how the failure of the media to inform the public of the nature and extent of their government’s role in one of the world’s greatest humanitarian catastrophes today has made it much easier for the US and Britain to pursue their disgraceful support for an indefensible war."

EDIT: 

[The European Parliament on Thursday adopted a resolution calling for an arms embargo on Saudi Arabia until alleged breaches of international law in Yemen have been properly investigated.

The parliament called on High Representative Federica Mogherini to “launch an initiative aimed at imposing an EU arms embargo against Saudi Arabia, given the serious allegations of breaches of international humanitarian law by Saudi Arabia in Yemen”.]

- See more at: http://www.middleeasteye.net/news/eu-parliament-passes-unprecedented-cal...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

Miksi Suomi ei saisi myydä aseita? Pitäisikö rajoittaa sokerin ja rasvojen vientiä? Entä alkoholin vientiä?

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Kyllä niitä voidaan myydä Nato-maihin siinä missä muutkin. Kysymys on tietenkin siitä, mikäli USA ja Britannia alkavat rajoittaa omaa asevientiään maihin, jotka syyllistyvät vakaviin ihmisoikeusrikkomuksiin, niin pitäisikö Suomen seurata mukana.

Käyttäjän JaakkoJuhaniOjaniemi kuva
Jaakko Ojaniemi

Aseita ostetaan ja myydään joka tapauksessa joka maahan riippumatta siitä mitä suomalaiset tekevät. Jos me emme myy aseita Saudi Arabiaan, niin joku muu myy. Aseet eivät maailmassa lopu.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Jemenissä on 5 kuukaudessa saatu samanlaista jälkeä aikaiseksi kuin Syyriassa viidessä vuodessa, eli kertoo jotakin tilanteesta. Asevientiä ovat tietenkin harjoittaneet Suomen lisäksi muutkin maat. Lisäksi Jemenissä kaikilla on aseita, käsiaseita.

Kun myös Saudi-vetoinen liitto on osallistunut vuoden päivät sotaan lentopommituksin, rutiköyhästä maasta on loppumassa vesivarat ja öljy, ja kun humanitaarinen kriisi on jo pitkällä ja satamat suljettu, mitä pitäisi tehdä?

Käyttäjän harripihl kuva
Harri Pihl

Uhrien määrällä mitattuna kyllä ollaan vielä kaukana Syyriasta, potentiaalia suurempaankin tuhoon on varmasti olemassa sillä osapuolet ovat alusta asti olleet vahvasti aseistettuja. Väestöstä on semmoiset reilut 60% sunneja ja vähän alle 40% shiioja, jälkimmäiset ovat vaan yhtenäisempi voima.

Loppupeleissä Jemenillä on tuskin tulevaisuutta yhtenäisenä maana kuten ei näytä olevan Syyriallakaan.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro Vastaus kommenttiin #9

Jemenistä on kai vaikeaa saada tietoa, kun se tulee Saudi-Arabian kautta. Maa on suljettuna ulkomaailmalta.

Aseiden kalistelu tuntuu jatkuvan, ellei sitten nälänhätä korjaa populaatiota pienemmäksi.

Pekka Iiskonmaki

''Jemenissä on 5 kuukaudessa saatu samanlaista jälkeä aikaiseksi kuin Syyriassa ''

Kuka sitä on laittamassa Suomen piikkiin?

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Jos Suomi on onnistunut viemään kranaatinheitintä Saudi-Arabiaa, ei siinä pitäisi kellään oleman nokan koputtamista.

Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu

Merkillistä että esim.venäjä saa viedä aseita mihin tahansa kriisipesäkkeisiin,suomi ei edes rauhallisiin maihin,,siis jos suomi edes yrittää niin kaikenmaailman"rauhanpuolustajat"aloittaa suunnattoman älämölön,,miksi eivät vastusta venäjän asekauppoja kriisimaihin ??
Ai niin,-rauhanaseita edelleen,,,!

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Tästä asenteesta pidän, ei minulla tähän ole mitään lisättävää.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

2 Million Yemenis Starved by Saudi Arabia
Kieli muuttuu englanniksi melko alussa (1:10).

https://www.youtube.com/watch?v=JXMv9Yw22LI

Henry

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Tilanne on hälyttävä, ei noista kriisipesäkkeistä päästä. Jemenin kohdalla on nyt monta kriisiä päällekkäin, loppuuko vesi, ruoka, lääkkeet... Kaikki sotii toisiaan vastaan ja vielä öiset pommitukset tuhoavat elinkeinoja ja asuntoja.

Jemenillä on vähän viljelykelpoista maata ja kun rajat ovat kiinni, ulkopuolista ruoka-avustusta tms. ei voi toimittaa perille.

Nyt on sitten EU:n parlamenttikin käsitellyt asiaa ja asettaa rajoituksia Saudi-Arabian aseviennille. Silläkö nyt asia hoidetaan sitten.

Kyllä näitä maanrakoon pommitettuja valtioita alkaa nyt olemaan vähän siellä sun täällä. Rauhoittuuko tilanne näillä pommituksilla, kun kansat ovat sen jälkeen ns. tyhjän päällä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset