arojouni Koetan pysyä Suomea koskettavissa ajankohtaisissa asioissa, ympäristöön, talouteen ja turvallisuuteen liittyen.

Kiellettyjen rypälepommien käytöstä Syyriassa

  • Remnants of ShOAB-0.5 submuntions collected in Kafr Laha, Homs, after a cluster munition attack on January 27, 2016 © 2016 Syria
    Remnants of ShOAB-0.5 submuntions collected in Kafr Laha, Homs, after a cluster munition attack on January 27, 2016 © 2016 Syria
  • Unexploded O-10 submunitions from a 3-O-8 cluster munition mortar projectile found in Douma, Damascus
    Unexploded O-10 submunitions from a 3-O-8 cluster munition mortar projectile found in Douma, Damascus

Syyrian sodassa on ollut merkkejä kansainvälisesti kiellettyjen rypälepommien käytöstä. 

”(Beirut) – The Syrian-Russian joint military operation in Syria has included the use of internationally banned cluster munitions in at least 14 attacks across five governorates since January 26, 2016. The attacks killed at least 37 civilians, including six women and nine children, and wounded dozens.”

”(Beirut) - Syyrian-venäläinen yhteinen sotilasoperaation Syyriassa on käyttänyt kansainvälisesti kiellettyjä rypälepommeja ainakin 14 hyökkäyksessä viidellä hallintoalueella lukien 26. tammikuuta 2016, iskuissa kuoli ainakin 37 siviiliä, joista kuusi naista ja yhdeksän lasta ja haavoittui kymmeniä.” https://www.hrw.org/news/2016/02/08/russia/syria-daily-cluster-munition-attacks

”Based on an analysis of the distinctive physical characteristics of the weapons, Human Rights Watch has confirmed the identification of RBK series cluster bombs being loaded onto aircraft taking off from the base. On November 14, 2015, the Russian Ministry of Defense published a photo from its Syria operation that shows an Su-25 in flight with its munition visible. A Human Rights Watch weapons expert identified the munition as an RBK-500 ShOAB-0.5 cluster bomb.”

EDIT: 

While the world's eyes are focused on the refugee crisis in Syria, members of the opposition say a massacres of civilians is about to take place in the Damascus suburbs.http://www.alaraby.co.uk/english/news/2016/2/8/syria-opposition-warns-of-impending-massacre-in-damascus-suburb

 

”Vaikka maailman silmät ovat keskittyneet Syyrian pakolaiskriisiin, opposition jäsenet sanovat siviilien joukkomurhan olevan käynnissä Damaskoksen lähiöissä.”

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (22 kommenttia)

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Kiellettyjä taistelukaasujakin väitetään käytetyn aiemmin hallituksen joukkojen taholta. Tynnyripommeista siviilien niskaan toreille hallituksen helikoptereita pudottamina on aitoa nauhoitettua materiaalia netissä jo läjäpäin.

Eräs sodankäynnin muoto näyttäisi olevan siviiliväestön tuhoaminen, jota myös osin kansanmurhaksi voidaan paremmin nimittää.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Rypälepommeja olisi käytetty vasta tammikuun lopulta lähtien? Eikä vielä tiedetä mikä osapuolista niitä käyttää. Kaikkiko?

Aika holtitonta, ei millään mitään väliä meininkiä.

Käyttäjän PetriSutinen11 kuva
Petri Sutinen

Tässä videossa näkyy paljon ko. toimintaa. 3 minuutin paikkeilla näkyy myös paljon tappavampi väline, suuri termobaarinen pommi ja sen sienipilvi. Rikkoo keuhkot kaikilta painealueella olijoilta. Mm. Nusran vastahyökkäys eliminoitiin paljolti vastikään tällaisella alueellisen tuhon tulella.

https://www.youtube.com/watch?v=JKHHpNjRgpo

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Monenlaisia pommeja niitä nykyään on käytössä. Tuhoisa vaikutus niillä näyttäisi olevan. Homsista ei ole paljoa mitään jäljellä, yksi moskeija näyttäisi päällisin puolin oleva ehjä. Mutta sinne ihmiset vain palailevat.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Rypälepommit taitavat olla kauhunherätyksen muotiase. Useimmat maat ovat kieltäneet näiden käytön, mutta Venäjä käyttää edelleen tätä asetta omien rajojensa ulkopuolella.

https://en.wikipedia.org/wiki/Cluster_munition

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Ei näytä kansainväliset kiellot koskevan venäläisiä.

Käyttäjän PetriSutinen11 kuva
Petri Sutinen

Aluetuhoa saa aikaan rypäleaseillakin. Ohessa raketinheitinjärjestelmällä ruutuihin taottuna. Allah akbar vaikenee taustalla. https://www.youtube.com/watch?v=CQpxNA-uku4

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Stalinin urut tunnistin itsekin jostakin kuvasta. Niillekin sitten löytyisi uusiokäyttöä noita tuhoisia rypälepommeja levittämään.

Käyttäjän eiltanen kuva
Eero Iltanen

Eipä ne oikein ole kiellettyjä, kun useat maat, Venäjä mukaanluettuna, eivät ole mukana koko sopimuksessa.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Ei näytä venäläisiä koskevan kansainväliset kiellot. Venäjän toimet Syyriassa nyt kuitenkin tuomitaan. (Merkel)

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Venäjä ei ole käyttänyt Syyriassa rypälepommeja. Muilla Syyrian sotaan laittomasti tunkeneilla on kyllä kokemusta kielletyistä aseista.

Yhdysvallat Nato-liittolaisineen on käyttänyt Irakissa rypäle- ja fosforipommeja. Nato-maa Turkki on käyttänyt kurdeja vastaan omalla maaperällään ja Irakissa rypälepommeja ja myrkkykaasuja. Israel on käyttänyt palestiinalaisia vastaan fosforiasetta, jne.

Missä olivat HRW:n, Amnestyn ja täällä kommentoivien raportit ja kauhistelut? Eivät missään!

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen Vastaus kommenttiin #12

Pahin sotarikos ja ekologinen katastrofi oli USA:n päätös käyttää köyhdytetystä uraanista tehtyjä ammuksia Irakissa.

Syöpään sairastuvat tosin tasapuolisesti myös US sotilaat. Asbesti on terveellistä uraanipölyyn verrattuna.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Turkin puolelle on paennut neljän vuoden aikana yli kaksi miljoonaa syyrialaista pakolaista. YK:n mukaan Syyrian taisteluissa ja sodan jaloissa surmattuja on 200 000.

Venäjän ilmavoimat on osallistunut pommituksiin noin neljä kuukautta. Ei kukaan tervejärkinen voi väittää, pakolaiset ja surmatut ovat Venäjän syytä?

Venäjän syyttäminen Syyrian sodasta ja terrorismista on vastuutonta propagandaa. Syylliset löytyvät Lännestä ja USA:n liittolainen Saudi-Arabiasta, jonne pieni Suomikin myy tappovälineitä.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Juuri tänään otsikoitiin kansainvälisessä lehdistössä hyvin laajasti, kuinka kymmenettuhannet, tai jopa yli satatuhatta syyrialaista siviiliä on pyrkimässä juuri nyt Turkin puolelle pakoon Venäjän alueella tekemiä siviileihin kohdistuneuita pommituksia Syyrian pohjoisosissa. Monet pakoon pyrkivät ovat loukkantuneet pahoin keskityksissä ja täten pikaisen hoidon tarpeessa.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Lännen lehdistö kyllä tunnetaan. Itku on kova, kun Syyrian sota näyttäisi vähitellen laantuvan.

Venäjä ei pommita siviilejä. Pommien kohteena ovat ISIS-joukot, al-Qaida ja muu terroristien joukko.

Turkki sai muutama päivä sitten EU:lta kiristämänsä 3 miljardia euroa. Nyt Merkel kävi lupaamassa vielä miljardin lisää ja Nato-joukkoja säännöstelemään turvapaikanhakua.

Jos Turkki päästää EU-alueelle rajoillaan kärvistelevät 2,5 miljoonaa lisäpakolaista, ovat Schengenin ja Dublinin roskakoritavaraa. Mutta ainahan Turkille voi maksaa!

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Venäjä ei pommita siviilejä."

Samalla tavalla venäläiset pommit siviilejä tappaa eikä lentokoneesta erota onko siviiilejä vai terroristeja.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Olet tietenkin oikeassa.

Esitin provosoivan väitteeni, koska länsimedia on viime päivinä toistanut toistamistaan, että Venäjä pommittaa vain siviilejä ja USA liittolaisineen vain ISIS-terroristeja. Näinhän ei tietenkään ole.

Syyrian alueen pommituksiin ja siviilien tappamiseen osallistuvat USA:n lisäksi ainakin Britannia, Ranska, Italia, Turkki, Saudi-Arabia ja Jordania.

USA:n johtamalle lännelle siviilien surmat ovat vain oheisvahinkoja. Tuttu termi jo Afganistanista ja Irakista.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Pakkohan noita on kirjoittaa, että palkka trollitehtaasta juoksee.

Käyttäjän PetriSutinen11 kuva
Petri Sutinen

Aluetuhon välineillä määritetään ruutu, joka tyhjennetään. Helpottaa etenemistä. Rypäleaseen tulos on heikompi 4 tonnin termobaariseen tyhjennykseen verrattuna. Näillä välineillä ei ole pienintäkään mahdollisuuta jollakin tavalla kontrolloida, valikoida tai valvoa ruudun sisällä tapahtuvaa liikennettä. Se lopetetaan.
Venäjän ilmavoimien suorittama lentojen määrä ja purkama tonnimäärä on saanut Vietnamin muistot heräämään henkiin. Joskin jää vielä noin 30-osaan esim. rolling thunder - kampanjan mattopommituksista. Pieneen konemäärään nähden varsin hyvää siirtomaatoimintaa, sanoi USAF-kenraali.
Yhdysvaltain viimeiset matot on olleet Afghanistanin valtauksessa ja viimeisessä Irakin sodassa.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Tyhjennyksellä on Syyrian hallinnon tuki, niin jääkin vain tyhjennyksen suorittajan tehtäväksi valita välineet ja työtapa.

Homs on nyt ruutu ruudulta käyty läpi. Aleppo, Damaskos...Aleppo taitaakin nyt olla tyhjennettävänä.

Käyttäjän PetriSutinen11 kuva
Petri Sutinen

Venäjän ja Assadin pommitusdoktriini on raaka ja tehokas. Täsmäaseet ja siviiliuhrien välttäminen viimeiseen asti saisi taistelijat hakeutumaan siviilien sekaan turvaan.
Taistelijoiden tulittaminen aluetuhon välineillä saa heidät poistumaan kaupungeista (siviiliuhrien välttämiseksi) avomaalle, missä heidät on helppo tuhota.
Sama kerrotaan lentolehtisillä asukkaille. Ajakaa taistelijat pois tai te kuolette. Groznyi. Motti alkaa parhaillaan kuristua kapinallisten ympärillä. Vanha kaanien henki elää Venäjän historiassa.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Kun toiminnan takana on nyt vahvistunut Syyrian hallinto, ei jätetä mitään arvailujen varaan. Lisäksi kun eri ryhmittymät hajaantuvat aavikolle, vastustajien napsiminen helpottuu, juu.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset