arojouni Koetan pysyä Suomea koskettavissa ajankohtaisissa asioissa, ympäristöön, talouteen ja turvallisuuteen liittyen.

Kuulemme matalampia ääniä kuin luulimme

  • Korvamme havaitsevat jopa ääniä, jotka ovat todella "äänettömän" matalia
    Korvamme havaitsevat jopa ääniä, jotka ovat todella "äänettömän" matalia
  • Aivojen alueella kuuloaivokuorella löytyy paikka matalataajuusäänien ja infraäänien stimulaatiolle
    Aivojen alueella kuuloaivokuorella löytyy paikka matalataajuusäänien ja infraäänien stimulaatiolle

[Voiko "äänetöntä" ääntä kuulla? Ilmeisesti meidän kuulo matalien äänten suhteen on oktaavin alempana kuin aiemmin luultiin. Tämä infraääni on huomaamaton kansainvälisen tutkimusryhmän mukaan. Myös tuulivoimaloiden melu on tällä matalalla taajuusalueella, jonka uskottiin olevan äänetön ja siten harmiton - uudet suojamääräykset ovat nyt tarpeen?

 

Kuultavissa oleva, kova ääni voi vahingoittaa kuuloa - ja kiristää hermoja. Mutta entä "äänettömät" äänet? Korvamme voi havaita laajalla taajuusalueella ääniä: Kaikkea noin 16 hertsin ja 16000 hertsin välillä, on kuultavissa meille. Näiden joukossa on niin sanottu infraääni ja korkeat taajuudet, jotka ovat ultraäänen alueella.

 

Matala infraääni saa monet ihmiset huolestumaan: tuulivoimalat tuottavat paljon melua tällä taajuusalueella. Vaikka tuulivoimateollisuus ja viranomaiset uskovat, ettei nämä taajuudet ole kuultavissa ja ovat aivan liian heikkoja aiheuttaakseen terveysongelmia. Kuitenkin jotkut asukkaat valittavat tuulivoimaloiden lähellä unihäiriöistä, voimattomuudesta ja muista epämukavuuksista - mutta muut ihmiset eivät huomaa mitään.

 

Infraääniä ilman sointia

"Ei pelottelu eikä huopaaminen rauhoittelulla johda enää mihinkään", sanoo Christian Koch Physikalisch-Technische Bundesanstaltista (PTB) Braunschweigistä. "Sen sijaan meidän täytyy tietää enemmän siitä, mitä kuuloalueen havaintokyvyn raja-alueella tapahtuu."

 

Tätä tarkoitusta varten Koch ja hänen kollegansa ovat rakentaneet aluksi infraäänilähteen, joka ei tuota vivahteista ääntä. Ihan helppoa se ei ole, koska yleensä jokaisen äänilähteen mukana tulee erityisiä vivahteita. Nämä korkeammat taajuudet olivat kuitenkin tehneet infraäänilähteen kuultavaksi. "Ei kuultavissa olevasta" infraäänilähteestä soitetaan tutkituille koehenkilöille ja kysyitään heiltä heidän subjektiivista kuuloaistimusta. Samalla he tekevät havaintoja koehenkilöiden aivotoiminnasta Magnetoencephalografie (MEG) kanssa ja toiminnallista magneettikuvausta (fMRI).

 

"Siellä on jotakin"

Tulokset osoittivat: henkilö kuulee matalampia ääniä kuin aiemmin luultiin. Kokeissa, alempi kuulokynnys oli laskenut kahdeksaan hertsiin - joka on täyden oktaavin alempana kuin mitä on ollut tähän mennessä oletettu matalin kuultava ääni. Tähän taajuuteen asti tutkijat osoittivat virittäytymistä aivojen auditiivisessa keskuksessa. Kaikki asiaankuuluvat koehenkilöt raportoivat, että tästä nimenomaisesti jotakin kuulivat.

 

Kuitenkaan aina ei ollut äänensävyjen havainnoinnista kysymys. Koehenkilöt ei välttämättä todellisuudessa kuullut ääniä, mutta he havaitsivat vielä jotakin selvästi. Lisäksi tutkijat havaitsivat aivojen alueilla olevan tuntemuksia. "Ihmisen melko hajanainen tulkinta on, että on jotain joka voisi tarkoittaa vaaraa", Koch sanoo.

 

"Kuulumaton" melu on yleistä

Infraääniä syntyy paitsi tuulivoimaloista, mutta esiintyy monilla jokapäiväisen elämän aloilla. Vaikkapa kuorma-auto jylisee kotona ohiajaessaan tai kun asunnonomistaja asentaa generaattoria kellarissa, syntyy taajuuksia matalalla taajuusalueella. Koch ja kollegat haluavat tutkia tarkemmin nyt, mitä terveysvaikutuksia tähän asti kuulumattomista äänistä aiheutuu.

 

Tätä varten he haluavat tutkia ihmisiä, jotka tuntevat ahdistelevaa "äänetöntä" ääntä. Sekä mitä fyysisiä että psyykkisiä vaikutuksia he katsovat näistä olevan. Tulokset voivat vaikuttaa Euroopan laajuiseen yhtenäiseen politiikkaan kun vasta tunnustettu kuulon raja-alue otetaan käyttöön.

 

Tutkijoiden mukaan paljon tutkimusta tarvitaan, jopa toisessa ääripäässä, ultraäänien osalta. Tästä on esimerkiksi kaupallisia sovelluksia saatavilla, koruja tai silmälaseja pudistetaan ultraäänellä, tai on "Marder Schreckin" laitteita, jotka häätävät näädän pois autoista tai myyrät pihalta. "Kaikilla näillä sovelluksilla käytössä ovat osittain kovaääniset", sanoo Christian Koch. Toistaiseksi kuitenkin, tutkijat eivät pystyneet todistamaan menetelmillään mitä ihminen kuulee aiemmin oletettua kynnystä ylempää.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (23 kommenttia)

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Ihmisessä on vettä 70% ja siten vaikutus on juuri sellainen,että kroppa on jatkuvassa puolustustilassa,kun nämä äänet,joita ei ikäänkuin kuule,vievät unet ja hermot.38% ihmisistä ei totu ikinä ,eikä pidäkkään ,minkäälaiseen meteliin.Unenkin aikana stressitaso nousee,verenpaine,ja sydän joutuu koville.Meteli voi jopa tappaa.Turha mäkättää että ihmiset valittavat turhasta,näin ei ole,kyse on poliitikoiden ynm.sisäpiiriläisten määräämästä linjasta,joka varmistaa sen,ettei soraääniä kuulu.

Tästä ovat puhuneet jo aikaa sitten asiantuntijat,poliitikot ynm.haluavat vaientaa kaikki asiantuntijat tässäkin,koska he tienaavat tuulivoimalla itse.Sisäpiiriläisten omat vävyt ynm.siellä kähmimässä.Suomessa on tehty muustakin metelistä jo aikanaan tutkimuksia,mutta poliitikot ja muut eivät halua niistä tietää,koska metelin ynm.torjunta MAKSAA.Siis IHMISTEN TERVEYS on on näille liian kallista.
Sama koskee joka asiaa nykysuomessa.Tutkimusten tekijät ja "asiantuntijat" ovat myös näitä sopivia eli sopivasti samaa mieltä olevia,joiden uran eteneminen on kiinni siitä,onko samaa mieltä vai ei.Koskee joka alaa,ja joka paikkaa jossa meinaavat edetä.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

No on melua tutkittu, Marja Heinonen-Guzejev ja Anu Haahla, Helsingin kaupungin ympäristökeskuksen julkaisuja 12/2012, tuovat liikenteen osalta melun vaaroista ja haitoista esille niidenkin osalta, jotka väittävät etteivät häiriinny melusta, että kyllä unen aikana verenpaine ja sydämen syke nousevat kun he ovat olleet seurannassa. http://www.hel.fi/hel2/ymk/julkaisut/2012/julkaisu...

Tuulivoimamelusta löytyy vähemmän tutkimusta.

Kuvaavaa on meluasetuksen osalta, joka astui voimaan 1.9.2015 lukien, että tätäkään kyseistä tutkimusta ei ole noteerattu millään tavalla, vaikka tutkimuksesta oli tiedotettu ja tutkimus oli tuulivoimalamelua käsittelevän työryhmän saatavilla hyvissä ajoin ennen asetuksen säätämistä.

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Ei tuulivoimaloiden "melusta" ole haittaa. Tämänkaltainen mielipiteisiin vaikuttaminen valtion rahoilla ei ole rehellistä. Valtteri Hongiston työsuhde TTL:ssa päättyi vuodenvaihteessa.

http://yle.fi/uutiset/tutkimus_marynummen_tuulivoi...

Olisikohan asia TTL:n taholta syytä oikaista - tai edes joltain taholta? Täysin harhaanjohtavaa uutisointia eikä valtion laitoksen nimeä voi käyttää väärin oman asian (=tuulivoiman) edistämiseen. Tai sitten oikaisu Yleltä. Eli käytännössä ei ole edes mitään tutkimusta olemassa? Tuo "ei tutkimusta ole olemassa", Hongistohan on tehnyt tuon kyselyn ja se on osa "laajempaa kokonaisuutta" joka on siirretty Turun AMK:lle. Loppuraporttia ei ole olemassa edes tuosta Hongiston "tutkimuksesta".

Sitä Turun AMK:n tutkimusta rahoittaa Tekes, ja vastaa kyselyyn, alla Tekesin viesti, "kysy Hongistolta". Tämä on tehty mahdollisimman monimutkaiseksi: TuuliWatti maksaa TTL:n Hongistolle, joka vie "tutkimuksen" Turun AMK:lle jossa hän liittää sen projektiin jonka maksaa Tekes, joka vastaa:

"Hei, Tekesin julkisen tutkimusten hankkeista (kuten ko. hankekin on) löytyy niistä julkaistavat tiedot alla olevalta sivulta kohdasta "Julkisen tutkimuksen ja Tekesin ohjelmiin kuuluvien yritysprojektien haku". http://www.tekes.fi/tekes/tulokset-ja-vaikutukset/

Tuo hanke löytyy siis Turun Ammattikorkeakoulun kohdalta. Niistä julkaistaan myös ns. julkinen tiivistelmä, mutta tämän hankkeen osalta se näyttää vasta olevan tulossa. Päätös rahoituksesta tehtiin aluksi Työterveyslaitokselle, mutta se siirrettiin tämän vuoden alusta ammattikorkeakoululle. Tarkempia tietoja hankkeesta voi antaa Valtteri Hongisto; puh. 040 5851 888.

Valtteri Hongiston työsuhde TTL:ssa päättyi vuodenvaihteessa. "tutkimusta" tehdessä hän tosin oli vielä TTL:n palveluksessa. Sellaista kun "TTL:n tutkimus" asiasta ei ole olemassakaan. On vain Hongiston slaidit ja STY:n tiedote asiasta. Mutta siellä ei nyt haluta puuttua asiaan.
Teknisesti ottaen "tutkimuksen" on tehnyt TTL:n tutkija Valtteri Hongisto, tosin TuuliWatin toimeksiannosta ja näiden maksamana. Sen esitteli Turun AMK:n dosentti Valtteri Hongisto.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro Vastaus kommenttiin #5

Hongiston kyselytutkimukset ovat yhtä tyhjän kanssa. Ainoa noteerattava asia on S-ryhmän ilmaiseen ostokseen oikeuttava kortti, jonka kyselyyn vastaavat saavat palkaksi vaivannäöstä.

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto Vastaus kommenttiin #9

Olin aikoinani hankkimassa S -ryhmän vihreää bonuskorttia, mutta silloin S -ryhmä lähti tuulimylly-linjalle. Vihreä bonuskortti jäi hankkimatta.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro Vastaus kommenttiin #14

Itselläni on tuo vihreä kortti vielä ollut. Täytyy katsoa kun seuraavan kerran siivoan roskia, että jospa se lentää muiden roskien mukana pesään.

Lämmittää siinä samalla muiden roskien mukana palaessa mukavasti.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Kommentti on erinomainen. Siis epäilemättä kyseessä ovat rikolliset järjestöt, rikollisin toimeksiantojen kanssa, yhteiskunnan syöpäläiset, jotka varastavat suoraan kansalta...

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto

No syy pistää lisää paukkuja aurinkoenergiaan.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Juu, aurinkokennot alkavat tuottaa sähköä jo pikapuolin jatkuen tuonne syyskuun puolelle.

Lämpimän veden ja ilman jäähdytystä varten aurinkokennot ovat soveliaita esim. karjatiloilla.

Talven varalle me ihmiset täällä Suomessa tarvitsemme sitten energiaa muista lähteistä. Hiilivoimalat, kaasuvoimalat, ydinvoimalat ja varmaan tuonti kulutushuippuja tasoittamaan tulevat kysymykseen. Puutakin tulee väistämättä polttoon.

Käyttäjän JaakkoJuhaniOjaniemi kuva
Jaakko Ojaniemi

Aurinkoenergia voi lisätä päästöjä Suomessa.

https://planeetta.wordpress.com/2016/01/28/aurinko...

Me emme voi vetää yhtäsuuruusmerkkiä uusiutuvan energian lisäämisen ja päästöjen vähenemisen välille. Aurinkosähkön tapauksessa asiaa tulisi ehdottomasti tutkia perusteellisemmin, jotta tiedetään varmasti mitä ollaan tekemässä, ja mahdollisilta virheinvestoinneilta vältytään. Aurinkosähkön tehonvaihtelun luonteesta johtuen tarvitaan tuntitasolle menevä systeemitason tarkastelu, sekä Suomen oloihin harmonisoitu selvitys aurinkopaneelien elinkaaripäästöistä.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Noin varmasti on. Toisaalta ei se hiilidioksidi myrkkyä ole. En ole vielä nähnyt tutkimusta millä pitoisuuksista siitä olisi haittaa esim. kasveille. Nyt jo on ilmestynyt alustava tutkimus viime vuoden 2015 osalta, että hiilidioksidi olisi kääntynyt laskuun ilmakehän osalta.

Käyttäjän Timoteus kuva
Timo Huolman

Oma kuuloalueeni yläpää oli vielä ammattikoulussa 21,5 kHz,
nuoren ihmisen kuuloalueen normaalin ylärajan 20kHz ylittävät äänet lasketaan ultraääniksi ja 20Hz alittavat infraääniksi, ne eivät siis sisälly kuuloalueeksi luettavaan taajuuskaistaan.

nyt nelikymppisenä kuulen enää jonnekin korkeintaan 16kHz asti (en ole testannut aikoihin), hifiharrastajana äänimuistini on sen verran ylikehittynyt, että muistan miltä korkeimpien diskanttien pitäisi kuulostaa.

Minua riivasi tuonne kolmekymppiseksi asti kiinteistöissä sisällä ollessa lähes jatkuvasti erittäin korkea vihellys, hakkurivirtalähteet yleistyivät viimeisen 20 vuoden aikana kovaa vauhtia ja ne pitävät melkoista meteliä hetipian 20kHz yläpuolella koska sitä ei ole paljon mitenkään rajoitettu tai ainakaan kontrolloitu koska normaalisti sitä ei kuule,

omaksi harmikseni minä kuulin, onneksi en enää, useat Kiinanvalmistukseen siirtyneet Nokian laturitkin olivat karmeita melupesiä, luuri piti ladata ennen nukkumaanmenoa, että laturin sai yöksi napata irti seinästä.

voi lemmikkiparkojamme

Käyttäjän Timoteus kuva
Timo Huolman

Veikkaan tuota suurimmaksi "sähköallergian" aiheuttajaksi, ihmiset tunnistavat oireensa, mutta koska eivät ultraääniä aisti varsinaisena kuuloaistimuksena, niin eivät myöskään ymmärrä niitä, joten sähköallergia on sitten se taudinkuva kun muuta ei osata epäillä.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro
Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto

Tuosta infraäänen uhkasta tuli mieleen tsunami ja kuinka havaittiin, että eläimet reagoivat ennakkoon tulevasta hyökyaallosta. Eläimet mm. elefantit alkoivat äännellä ja hakeutua korkeammille paikoille. Perustuiko tämä maaperän tärinään vai infraääniin ?

http://news.nationalgeographic.com/news/2005/01/01...

Hieman laajemmin aiheeseen voi tutustua oheisen Wikipedian linkin kautta.

https://en.wikipedia.org/wiki/Infrasound

Tässä linkissä po. aiheeseen liittyen kannattaa kiinnittää huomiota lukuun Infrasonic 17 Hz tone experiment .
Siitä lainaus:
"In the second concert, the pieces that were to carry a 17 Hz undertone were swapped so that test results would not focus on any specific musical piece. The participants were not told which pieces included the low-level 17 Hz near-infrasonic tone. The presence of the tone resulted in a significant number (22%) of respondents reporting anxiety, uneasiness, extreme sorrow, nervous feelings of revulsion or fear, chills down the spine, and feelings of pressure on the chest.[38][39]"

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

"Wildlife experts believe animals' more acute hearing and other senses might enable them to hear or feel the Earth's vibration, tipping them off to approaching disaster long before humans realize what's going on."

Eläimillä on paremmat aistit kuin ihmisellä. Tosiaankin tsunami on hyvä esimerkki tästä. Eläimet olivat jo pakenemassa alavilta seuduilta, kun ihmiset vielä jäivät katsomaan, että mitä nyt kun eläimet kaikkoavat;).

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Nyt kun T&T lehti kertoi asutun Reposaaren edustalle rakennettavan maailman ensimmäisen jääolosuhteisiin sopeutuvan tuulivoimala-alueen. Jätettiin ilmoittamatta etäisyys asutukseen.

Ei myöskään tarvitse kuvitellakaan, ettei niistä teollisuusluokan tuulivoimaloista lähtevä melu häiritsisi merinisäkkäitä. No nisäkkäät pääsevät siirtymään väljemmille vesille, vaikkapa Raumanmeren kansallispuistoon Olkiluodon edustalle;).
Reposaarelaiset taas voinevat muuttaa, siirtyä vuosikymmeneksi (12 vuotta syöttötariffin voimassaoloaika) Luvian puolelle asumaan.
Olisiko vielä mahdollista, että Oosinselän tuulivoimalat saavat kaikesta huolimatta lainvoiman, jolloin Luvian historiallinen ja osin suojeltu keskusta muuttuu asuinkelvottomaksi ko aluetta lähimpänä (800 - 5000 metriä) olevien talojen osalta:(?

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Poriin on tulossa uusi terveys- ja ympäristöpommi kun tämä ns. "offshore" merituulipuisto valmistuu Tahkoluodon ja Reposaaren kaupunginosan edustalle n. 0,5 - 3 km Tahkoluodon rannasta, ja osittain Selkämeren kansallispuiston alueelle. Reposaareen matkaa on n. 2 - 5 km ja tuulivoimaloiden (10 kpl) teho on 4 MW, nämä ovat liian lähellä asutusta, ei ole mitään estettä ilmanpaine tykitykselle tuulivoimaloiden ja asutuksen välillä.
Alueella pesii Suomen suurin selkälokki yhdyskunta, ja kun pohjaa ruopataan ja kaivetaan jalustojen upottamisen takia, niin sieltä vapautuu uudelleen kiertoon aikojen kuluessa pohjaan tiivistyneet ympäristömyrkyt, joskus siellä nostettiin verkoilla silmätöntä silakkaa ja kohun jälkeen Kemira esim. alkoi puhdistamaan päästöjään tarkemmin.
Melumallinnus on tutkittava Reposaarelaisten takia tarkasti uusimman tiedon mukaan ja on myös huomioitava matalataajuinen infraääni joka on alle kuulokynnyksen, sitä ei kuule mutta aivot reagoivat ja siitä alkavat terveysvaikutukset. Vrt. Peittoo Porissa ja Siikaisten Jäneskeitaan takia evakoiksi joutuneet perheet tämän terveyshaitan takia.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Poliitikot junailivat tämän projektin Porille!

Reposaaren asukkaita tämä tuskin huolettaa, kun ei huolettanut asukkaita Kellahti-Lyttälänkään suunnalla ennakolta.

Varsinais-Suomi saa nyt vihdoin oman osansa näistä teollisuusluokan tuulivoimaloista ja Hongisto saa tehdä tyhjänpäiväistä tutkimusta. Ei mitää uutta tuulivoimatuomaroinnissa! Tuulivoimavalitukset kaatuivat KHO:ssa
http://www.ts.fi/uutiset/turun+seutu/844805/Tuuliv...

Asukkaille pitää nyt löytää uusi instanssi, mihin valittaa.

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro Vastaus kommenttiin #19

Kunnilla on kaavoitusmonopoli hallussaan, siihen tämä KHO:n päätös ei vaikuta mitään.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro Vastaus kommenttiin #20

Englannissa paikallisilla ihmisillä on sananvalta tuulivoima-asioissa. http://www.telegraph.co.uk/news/earth/energy/windp...

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro Vastaus kommenttiin #21

Suomessa ei edes kuunnella, ja tilaisuus oli vielä järjestetty tuulivoimaloiden vaikutuksesta syntyneiden valitusten takia: "Pari viikkoa sitten Kuntsarissa oli juttu Märynummelta, jossa kerrottiin tuulivoimahaitoista. Kirjoitus käsitteli haastattelun tuloksia, jonka mukaan kolmannes asukkaista kokee jonkinlaista haittaa tuulivoimaloista ja kymmenen prosenttia vastaajista koki vakavia haittoja.
Märynummelta on joutunut asukkaita muuttamaan pois kodeistaan voimaloista kantautuivat äänen vuoksi. Tilanne on sama useilla tuulivoimapaikkakunnilla Suomessa. Jokin voimaloiden suunnittelussa ja toteutuksessa on mennyt pahasti pieleen. Oma näkemykseni on, että voimalat rakennetaan meillä liian lähelle asutusta. Jokaisella olisi oikeus omaan kotiin ja terveelliseen elinympäristöön. Totuus on, että Märynummenkin kaavoituksessa voimaloista tehtyjen melumallinnusten mukaan vakavia haittoja ei pitänyt syntyä yhteenkään talouteen ja nyt jo joka kymmenes ihmisistä kärsii tuulivoimaloista vakavasti.
Tilaisuuteen, jossa kokemuksia tuulivoimalahaitoista esiteltiin, liittyi kummallisia piirteitä. Paikalle kutsuttiin Salon kunnan virkamiehiä, lehdistöä ja tuulivoimatoimijoiden edustaja. Niitä lähiasukkaita, jotka olivat halunneet tulla paikalle kuulemaan tuloksia, ei päästetty saliin. Juuri heitähän asia konkreettisesti koskee! Kuinka “puolueetonta” ja “avointa” tutkimusta ja toimintaa tälläinen tilaisuus edusti?"??

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro Vastaus kommenttiin #22

Muistaakseni Märynummella on mielisairaala ollut. Voi olla siellä vieläkin, siis puolustuskyvyttömiä ihmisiä, henkilökunnan ja kunnan virkamiesten armoilla.

Antaa hyvää kuvaa Suomesta?

Nyt sitten jo herätään usean vuoden jälkeen vaatimaan: Käänteistä todistustaakkaa. Ei voi olla oikein, että asianosainen joutuu kärsijän asemassa todistusvelvolliseksi.
Kansainväliset standardit täyttävä puolueetonta mittausten suorittajaa, jolla on oikeanlaiset mittausvälineet, joilla pystytään mittaamaan kaikenlaista ääntä ja koulutetut mittaavat.
Vanhentuneet mittausta koskevat standardit päivitetään.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset