arojouni Koetan pysyä Suomea koskettavissa ajankohtaisissa asioissa, ympäristöön, talouteen ja turvallisuuteen liittyen.

Neurologiset potilaat ja tuulivoimalat

  • Platon: kun hyvät eivät taistele, paha valloittaa.
    Platon: kun hyvät eivät taistele, paha valloittaa.

Saksassa asetetaan paineita poliittiselle päätöksenteolle turvallisen etäisyyden saamiseksi tuulivoimaloiden ja sairaaloiden, koulujen, työpaikkojen ja myös ihmisten asuntojen välille. Turvallista etäisyyttä ei vielä voida määrittää, mutta sensijaan tiedetään, että on melkoinen määrä ihmisiä jo nyt jotka ovat altistuneet matalataajuus- ja infraääni päästöille ja jotka tarvitsevat kuntoutusta?

Tämä asettanee tuulivoimaloiden pystyttäjät korvausvelvolliseksi? Tähän mennessä on aina päästöille altistuneella ollut todistustaakka. Nyt haluttaisiin kääntä todistustaakan velvoitetta tuulivoimateollisuudelle. Muutos on merkittävä. http://waldkleeblatt.de/wp-content/uploads/2016/01...

 

EDIT: Suomessa opiskellaan tuulivoimasta aiheutuvaa matalataajuus- ja infraäänimelua, mm. Peittoonkorven tuulivoimala-alueella. Tuulivoimaoperaattori: me vasta itsekin opiskelemme näitä meluasioita.

[Valtioneuvosto antoi elokuussa asetuksen tuulivoimaloiden melurajoista. Ohjearvona on, että voimalamelu ei saa ylittää yöaikaan 40:tä desibeliä.

"40 desibelin raja-arvo näyttäisi olevan tämän tutkimuksen valossa järkevä", Hongisto puntaroi.]

Turkulainen melututkija Valtteri Hongisto Työterveyslaitokselta on tehnyt ensimmäisen suomalaisen tutkimuksen tuulivoimamelun vaikutuksesta ihmisiin. Tutkimus on ensiaskel tietämykseen tuulivoimamelun vaikutuksesta lähellä asuviin ihmisiin. Tutkimuksessa on keskitytty kuultavaan meluun. Tuulivoimalat tuottavat myös ihmisen kuuloalueen ulkopuolella olevaa melua, jota ei mitata dB(A) suodatetulla mittarilla. Suomeen rakennettavat teollisen kokoluokan tuulivoimalat tuottavat enemmän ns. matalataajuusmelua, joka on ihmisen kuuloalueen ulkopuolella. Ihminen pikemminkin aistii kehollaan matalataajuusmelua sensijaan että kuulisi sitä.

http://www.hs.fi/kotimaa/a1444534258109

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (27 kommenttia)

Tapani Lahnakoski

"Tuulivoimaoperaattori: me vasta itsekin opiskelemme näitä meluasioita."

Tuossahan se on osuvasti sanottu.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Niin, tuulivoima-alalla kun ei ole eduksi tiede eikä tutkimus lukuunottamatta tilattu tutkimus;).

Käyttäjän Timoteus kuva
Timo Huolman

olisko suhteellisen alhaisilla äänepaineilla infraäänissä pikemminkin niin ettei ihminen aisti kehollaan, vaan ihmisen keho aistii ja reagoi tiedostamatta.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Kyllä, kommunikointi matalista äänistä tuottaa päänvaivaa. On muuten päästy selville, että ihminen kuulee yhden oktaavin alempaa kuin on luultu.

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Hongiston tutkimuksissa on mukana liikaa tuulivoimamyönteisyyttä.
STY tilasi TTL:ltä tämän tutkimuksen. Sitä oli työstämässä mm. TTL:n vanhempi tutkija Valtteri Hongisto, työryhmässä oli mukana myös vastuuntuntoisia tutkijoita VTT:ltä, tutkimus tarkastettiin STY:n taholta ja vaatimus oli että Hongisto kelpuutetaan ainoastaan tutkimuksen laatijaksi, eikä muiden VTT:n puolelta mukana olleiden korjauksia siihen tehty. Toinen VTT:n tutkijoista sai lopputilin ja toinen mukana olleista jäi eläkkeelle.
http://energia.fi/sites/default/files/dokumentit/v...

http://www.ttl.fi/fi/verkkokirjat/Documents/Tuuliv...

Tapani Lahnakoski

Hongiston hutkimus ei ole maininnanarvoinen. Onko mikään kotimainen tutkimuslaitos vielä kiinnittänyt mitään huomiota noihin paineaaltoihin?

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Ei taida olla? Akustiikkaan perehtyneet henkilöt taitavat jo muutenkin olla kallallaan tuulivoimateollisuuteen päin.

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Kyllä vastuullisia akustiikan asiantuntijoita on jotka suorittavat mittauksia vielä Suomessa, tuossa TTL:n ja VTT yhteisessä hankkeesta heitettiin muut ulos ja Hongiston mielipide sai STY:n kannatuksen.
Mutta esim. tämä Porin Peittoossa sama kohde mitattu, ja näyttö on ihan erilainen, mitä lehdistölle esiteltiin kun haluttiin lähiasukkaat leimata "ääntenkuulijoiksi", psyykkisesti sairaiksi.
http://www.ely-keskus.fi/documents/10191/8441490/S...

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro Vastaus kommenttiin #12

Meno on ollut kansainvälistä, täällä on toistettu sitä samaa perässä. No kun ei ole ollut oikeaa tutkimusta, on ollut vain niitä tilattuja.

Terveet ihmiset sairastuvat, altistuttuaan pitkäaikaisesti matalataajuus- ja infraäänimelulle.

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro Vastaus kommenttiin #12

STY otti oman konsultin ja tehtiin päivän pituiset mittaukset, ja Siponen hyllylle. 1992 tuulivoimalle sopimattomat meluarvot lähtökohtana.

Noilla arvoilla saatiin 500 metriä hyväksi etäisyydeksi salaa muutetuille 4,5 MW jättimyllyille Porin Peittoossa.. ja tiedot julkisuuteen näyttävästi Yle + SK.
KHO voisi olla eri mieltä operaation laillisuudesta.
http://www.satakunnankansa.fi/Satakunta/1194976995...

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro Vastaus kommenttiin #14

Tätä samaa peliä muuallakin. Tuomaritkin voivat pelastaa maailmaa tuulivoimaloilla.

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Mauri Pekkarinen, yritystuet vääristävät kilpailua, entä syöttötariffi..
"Jos jossakin suorat ja välilliset yritystuet vääristävät kilpailua ja johtavat epäneutraliteettiin, niin EU:n aluepolitiikassa. Se tulisikin pääosin palauttaa kansalliseen päätösvaltaan mahdollisimman pian".
http://www.ts.fi/mielipiteet/lukijoilta/843438/EUn...

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Yritystuet vääristävät, mutta katsos tuulivoimaloilla oli tarkoitus pelastaa maailmaa, tai näin ainakin kerrottiin kuntapäättäjille ja varmaan muillekin päättäjille.

Tapani Lahnakoski

Sitten ovat nämä merkilliset EU-tuet, joita kannustetaan yrityksiä hakemaan. Suomi on EU:n nettomaksaja x €/y. Mitä siis tarkoittaa jonkun suomalaisyrityksen saama EU-tuki? Mistä pussista se lopulta tulee?

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Näistä kannattaisi suomalaisten olla kiinnostuneita.

"Rakennerahastot.fi on verkkopalvelu Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) ja Euroopan sosiaalirahaston (ESR) rahoituksen hakijoille, viranomaisille ja kaikille EU-rahoituksesta kiinnostuneille." https://www.rakennerahastot.fi/

Se on siitä yhteisestä EU:n pussista. Koska Suomi on nettomaksaja, kannattaisi meidän hakea tuota kautta rahaa takaisin.

Tapani Lahnakoski

Kannattaisiko? Jos nettomaksumme on määrätty tiettyyn summaan, eikö jokainen sieltä saamamme EU-tuki lisää maksujamme samalla summalla?

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro Vastaus kommenttiin #16

No en tunne asiaa, mutta taitaisivat kerääminen ja jakaminen määräytyä eri perustein ja toisistaan riippumatta. Toisin sanoen sosiaalista tulonjakopolitiikkaa.

EURA:sta pääsee katselemaan mitä Suomessa on haettu ja mihin projekteihin. Ovat olleet kyläyhdistyksiä ja semmoisia.

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Yliopistoista vähennetään väkeä rahanpuutteen takia, Aalto, Helsingin, jne.. ja myös Lappeenrannan yliopisto aloittaa yt-neuvottelut
Lappeenrannan teknillinen yliopisto arvioi säästötarpeeksi 8,5 miljoonaa euroa. Yliopisto perustelee vähennystarvetta massiivisilla opetukseen ja tutkimukseen kohdistuvilla leikkauksilla sekä yritysrahoituksen vähenemisellä.

Olisiko pitänyt katsoa ensin minkälaisiin ostettuihin tutkimuksiin sotkeentuu, tuulivoimateollisuus osti itselleen myönteisiä tutkimuksia ja syö nyt moninkertaisen määrän julkista rahaa verrattuna mitä yliopistot yrittävät säästää.
http://yle.fi/uutiset/lappeenrannan_yliopisto_aloi...

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

No näin se on. Maailmaa kun pelastivat, tuulivoimaloilla. Ja siinä sivussa sitten omiakin liiketoimia.

Tapani Lahnakoski

... eli pelkästään omia liiketoimia ...

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

Jos melusta ollaan huolestuntieta, niin tuskin tällaista voi ohittaa:

HS tänään (maksullinen):

"Liikenteen melu voi jopa tappaa – Helsingissä ohjearvon ylittävillä alueilla asuu 225 000 ihmistä"

http://www.hs.fi/tiede/a1453438190113

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

#21

Tuulen suhinasta kärsivät voivat verrata ympäristönsä ääniä täältä saataviin lukemiin.
Rautateiden varsilla ja lentokenttien lähettyvillä asuvilla on varmasti myös mielenkiintoisia kokemuksia asiasta.

" Helsinkiläiset voivat tarkastella asuinalueensa melutasoja Helsingin kaupungin karttapalvelussa valikon kohdassa ympäristö, luonto ja asuminen; meluselvitys 2012. Kirjoita osoitteesi hakukenttään.

http://kartta.hel.fi/

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Tuulivoimaloiden aiheuttamaa vaihtelevaa matalataajuista sykkivää infraääntä ei voi verrata liikenteen meluun.
Tuulivoimaloiden vaarallisimmat ääniaallot jäävät alle kuulokynnyksen mutta ne tuntuvat elimistössä ja aiheuttavat ongelmia.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Hyvää tutkimusta liikennemeluun yms. liittyen, tuulivoimalamelusta ei ole vielä yhtä tasokasta tutkimusta olemassa ja nykyisten teollisuusluokan tuulivoimaloiden matalataajuusäänien osalta ei ole vielä lainkaan tutkimusta.

Kaupungissa kivitalot vaimentavat tehokkaasti liikennemelua.

Maaseudulla puurakenteiset talot taas vahvistavat matalia resonoivia ääniä, joita etenkin tuulivoimaloista lähtee. Ne voivat vahingoittaa ihmisten aivoja vielä 3 - 10 km päässä.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

Jospa tuulivoimaloiden melua ei ole tutkittu sen takia että sitä ei ole, tai se on vähäistä, tai se kohdistuu vähäiseen ihmismäärään.

Liikenteen melu kosketta suoralta kädeltä arvioituna satoja tuhansia ihmisiä mm kymmenissä kaupungeissa Suomessa.
---
Kerronpa oman kokemukseni. Asuin runsaat 40 vuotta Helsingin Hakaniemessä, mm Hämeentien alussa. Alue lienee Suomen vaikeimpia liikenteen melun ja ainakin aikaisemmin. teollisuusmelun kannalta.

Nyt olemme asuneet viitisen vuotta Baltian
suurimman tuulipuiston laidalla ….. jätän kertomuksen tähän loput arvaattekin…

…. korppi kaartaa pellon yli, se äännähtää kerran …. kertoo omalla kielellään asioiden suhteellisuudesta.

yst. terv. J.M.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Kyllä meluun suhtauduttaisiin yhtälailla oli sitten kyse liikenteestä tai tuulivoimaloista lähtevästä melusta, mikäli desibelimittari kertoisi totuuden. Nyt näin ei ole.

Tapani Lahnakoski

Eiköhän sinullekin Jorma ole muutamaan kertaan kerrottu, että Suomessakin näitä ongelmia on tullut vasta, kun on rakennettu näitä uusia, yli 4 MW:n myllyjä. Pienemmistä ei liene ollut täälläkään ongelmia. Epäilen, että Virossa ei näitä vielä ole tai ainakaan naapurissasi.

Sekin on kerrottu, kuten tässäkin blogissa, että näitä ongelmallisia paineaaltoja ei välttämättä kuule ollenkaan. Lisäksi niiden vaikutus riippuu talon rakenteesta, missä "koekaniini" asuu.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset