arojouni Koetan pysyä Suomea koskettavissa ajankohtaisissa asioissa, ympäristöön, talouteen ja turvallisuuteen liittyen.

Uusiutuva energia ja kestävä kehitys

  •  Nous ne nous rendrons jamais! Auteur : Winston Leonard Spencer Churchill (30 novembre 1874 - 24 janvier 1965
     Nous ne nous rendrons jamais! Auteur : Winston Leonard Spencer Churchill (30 novembre 1874 - 24 janvier 1965

Ihmisen toiminta ympäristön suhteen mielletään normaalisti kompromissien teoksi ympäröivän luonnon ja ihmisen toimintojen välillä. Sitä varten on perustettu erityinen kunnan kaavoitustoimi, jossa näitä asioita puntaroidaan kestävän kehityksen periaatteiden ja ihmisen viihtyvyyden kautta. Kunnalla on monopoliasema kaavoituksen osalta. Kaavoituksessa hyvin onnistuneet kunnat kilpailevat kunnalle verotuloja tuovista asukkaista. Terveellinen, turvallinen ja viihtyisä asuinympäristö on kuntalaisille ensisijainen asia.

 

Kestävä kehitys mielletään ensi sijassa luonnonvarojen säästeliään käytön osalta, uusiutuvan energian osuuden kasvattamisella, luonnon monimuotoisuuden edistämisenä, ympäristön puhtautena ja esteettisyytenä, ihmisten elinolojen turvaamisena...

 

Uusiutuvan energian käyttöönotossa ilmenee asioita, joita on selvästi haluttu siivota maton alle. Ei ole tuotu esille ihmisten kannalta oleellisia asioita esille, asioiden vaikutusta ihmisen asuinympäristöön, ihmisten terveydentilaan ja viihtyvyyteen on vähätelty tai kielletty systemaattisesti.

 

Suomessa tuulivoimarakentamisesta on alkanut jo kertyä kokemusta. Kuinka on mahdollista, että vielä muutama vuosi sitten ihmisille kestävän kehityksen periaatteiden mukaista tuulivoimarakentamista on alettu kammoksua kansan keskuudessa heti ensimmäisten rakennusprojektien jälkeen. Ihmisillä oli odotuksia kestävästä kehityksestä vielä ennen rakentamista, mutta tuulivoimaloiden ilmestyttyä maisemaan käsitykset muuttuivat. Kuinka tällainen voi olla mahdollista?

 

EDIT: Mikä on mennyt alusta alkaen pieleen suomalaisessa tuulivoimarakentamisessa, VTT on tehnyt asista selvityksen, lähes jokaisessa Suomeen rakennetussa tuulivoimala-alueessa on meluongelma.

 

3  Luhanka *  Kopsa I ja II, Raahe *  Öje, Vaasa *  Pahkionvuori, Huittinen *  Ikaalinen *  Ilmajoki *  Kortesjärvi *  Peittoo, Pori * Suomen merkittäviä tuulivoimala-alueita  Vähäkyrö  Teuva  Simo Leipiö, Onkalo ja Putaankangas  Honkajoki  Lappeenranta Muukonkangas  Tornio Röyttä  Mäkelänkangas, Hamina *  Summa, Hamina *  Barösund, Inkoo *  Märynummi, Salo *  Olhava, Ii *  Varevaara, tervola *  Ristivuori, Merijärvi *  Raahe satama ja SSAB teollisuusalue* *) Asukkaat ilmoittaneet meluhaitoista julkisesti  Meluongelmia suurimmassa osassa tuulivoimala-alueista  

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Tuulivoimaloita varten ei asetettu ennen rakentamisia tutkimuksista saatuja sääntöjä, lähdettiin vaan niin kuin sanotaan soitellen sotaan. Nyt on tullut seinä vastaan eikä ohittaminen ole mahdollista, vaan asiat on selvitettävä, ettei käy kuten Porin Peittoossa.

Lähtökohtana oli 1992 annetut tuulivoimalle sopimattomat meluarviot.
Noilla arvoilla saatiin n. 500 metriä hyväksi etäisyydeksi salaa muutetuille 4,5 MW jättimyllyille Porin Peittoossa, kaavassa ilmoitettiin 2,5 MW:n tehot. Ja tämän jälkeen isoilla otsikoilla "tutkimukset" julki mediassa.
http://www.satakunnankansa.fi/Satakunta/1194976995...
"– Ilmoitetut megawatit eivät kerro mitään tuulivoimalan äänentuotosta vaan sähköntuotosta. Tuulivoimalan meluun vaikuttaa voimalan äänitehotaso, Iin tuulivoimapuistossa tuulivoimaloiden melumittauksia tutkinut Veli-Matti Yli-Kätkä kuvailee."

Alueella ihmiset ovat ihmeissään, viranomaiset hyväksyivät menettelyt ja valittajat leimattiin "ääntenkuulijoiksi", psyykkisesti sairaiksi.
http://www.satakunnankansa.fi/Lehdess%25C3%25A4+t%...

Sama kohde mitattu, ja näyttö on ihan erilainen. - Alueen väkeä huijattiin.
http://www.ely-keskus.fi/documents/10191/8441490/S...

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Kolmeko vuotta siinä on jo mennyt asioiden pallottelussa, eikä ole mitään tolkkua saatu asioihin.

Kestävän kehityksen Kellahti luki paikallislehdessä otsikkona, paikallisia asukkaita vedettiin höplästä lupaamalla jotakin ja kertomalla satuja yleisötilaisuuksissa.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Tuulivoiman suurin virhe on, että sitä on rakennettu ja rakennetaan ylisuurten tukien varassa ja sen päälle on luotu vielä syöttötariffi, joka takaa tuulelle tuotetulle sähkölle täysin ansaisematonta ja kuulumatonta kilpailuetua.

Aivan ensimmäiseksi pitää lopettaa energin yhden tuotantomuodon tukeminen. Katsotaan sitten, miten monta myllyä kannattaa ylläpitää. Rakentaminen kuitenkin loppuu kuin seinään, koska paikallinen kannattavuus on täysin tukiriippuvaista.

Mikä tahansa toiminta saadaan yksikkötasolla kannattavaksi, kun sitä yhteiskunnan taholta tarpeeksi tuetaan. Tällaisen toiminnan järkevyys on jo ihan eri asia.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Kyllä se on syöttötariffi ja tuuli, jotka pyörittävät tuulivoimabusinesta, jompi kumpi kun loppuu, loppuu toimintakin.

Nyt sitten ei päästä syöttötariffeista eroon, vaikka halujakin olisi.

Suomelta viedään luvatut miljardit, joidenkin laskelmien mukaan syöttötariffi nousee 300 milj. euroon vuositasolla.

Tämäkään ei vielä riitä, jatkoa nykyiselle syöttötariffille jo kaavaillaan. Mistä ne rahat otetaan, otetaanko kotitalouksilta niinkuin nyt otetaan, sähkön hinnassa vai otetaanko hiiliveroina muilta sähköntuottajilta.

Käyttäjän KaleviOnnela kuva
Kalevi Onnela

Olen ihmetellyt, miksi tuulivoimalle ehdotettu haittavero ei ole edennyt muuten verovillissä hallituksessamme. En rakasta veroja ollenkaan, mutta tässä tapauksessa vero olisi paikallaan. Saataisiin syöttötariffimoka oikaistua ja loppuisi rohkaiseminen monin tavoin haitallisiin tuulivoimainvestointeihin.

Syöttötariffia ei voida perua, koska se on voimassa oleva osapuolia sitova
sopimus. Sensijaan windfall- ja haittaveroja on sovellettu energiatapauksissa muuallakin ja esim yksivuotinen verolaki on joustava toteuttaa.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

On varteenotettava ehdotus.

Kyllä sille haittaverolle tullee tarvetta, Saksassa painetaan päälle turvallisen etäisyyden saamiseksi tuulivoimaloiden ja sairaaloiden, koulujen ja myös ihmisten asuntojen välille. Turvallista etäisyyttä ei vielä tiedetä, mutta sensijaan tiedetään, että on melkoinen määrä ihmisiä jo nyt jotka ovat altistuneet matalataajuus- ja infraääni päästöille ja jotka tarvitsevat kuntoutusta?

Tämä asettanee tuulivoimaloiden pystyttäjät korvausvelvolliseksi? Tähän mennessä on aina päästöille altistuneella ollut todistustaakka. Nyt haluttaisiin kääntä todistustaakan velvoitetta tuulivoimateollisuudelle. Muutos on merkittävä. http://waldkleeblatt.de/wp-content/uploads/2016/01...

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Ei kai poliittisen asetuksen kumoaminen sen kummempi työ ole kuin mitä sen aikaansaaminen on ollut.
Hallituksen esityksessä eduskunnalle ehdotetaan kumottavaksi valtion tuulivoimalle annettu laki syöttötariffista, ja sen jälkeen esityksessä ehdotetaan, että eduskunta hyväksyisi syöttötariffin lopettamisen tuulivoimatuotannolta terveys- ja ympäristön haittavaikutus syyllä.

Eikös tuo olisi helppo tehdä, joillekin se aiheuttaisi pahan arvovaltatappion, mutta yleinen etu vaatii nyt poistamaan turhat kulut. Viiden miljardin kokonaissäästö tässä asiassa ei ole ihan pikkujuttu.
Terveyden- ja ympäristönsuojelumääräyksiä noudatetaan myös taannehtivasti.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset