arojouni Koetan pysyä Suomea koskettavissa ajankohtaisissa asioissa, ympäristöön, talouteen ja turvallisuuteen liittyen.

Tuulivoiman osuus sähköntuotannossa

  • Uusiutuvan energian lisääminen sähköverkossa aiheuttaa tarvetta vahvistaa verkkoja
    Uusiutuvan energian lisääminen sähköverkossa aiheuttaa tarvetta vahvistaa verkkoja
  • The country's poorest pensioners are having to cut back on food in order to pay for heating
    The country's poorest pensioners are having to cut back on food in order to pay for heating
  • No niin, kunnon talvitakki pitää lämpimänä
    No niin, kunnon talvitakki pitää lämpimänä

Saksassa perusvoiman osuudesta tuulivoimalla tuotetaan 1,4%.

Tuulivoimalla tuotettu sähköntuotanto vastaa kysyntään 14% osuudella. Kun tuulivoiman osuus koko sähköntuotannosta on noin 10%, niin => 0,14 x 0,1 = 1,4%.

 

 

Pohjoismaissa tilanne tänään: 

http://www.energinet.dk/EN/El/Sider/Elsystemet-lige-nu.aspx

http://www.energinet.dk/EN/El/Sider/Det-nordiske-elsystem.aspx (luvut saa näkyviin painamalla Table )

 

 

19.01.2016 11:43

 

Tuulivoima pohjoismaissa  2877 MW

 

Sähkön kulutus pohjoismaissa  70 534 MW

 

=> Tuulivoiman osuus 4% 

 

Suomen tuulivoimalat tuottavat tänään 50 - 100 MW:n välillä, eli 5 -10 % kapasiteetin käyttöasteella. 

 

Sanomattakin selvää on, ettei pohjoismaissa talvipakkasilla voida laskea tuulivoiman varaan. Yleensä nämä tuulettomat jaksot koskevat myös kaikkia pohjoismaita yhtä aikaa, kuten nyt on viimeaikoina nähty.

EDIT: Pohjoismainen yhteistyö kuitenkin toimii hyvin energiayhteistyön saralla. Sähköverkkojen vahvistaminen on seuraavaksi ohjelmassa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Eipä me voida laskea minkään muunkaan voimalan 100% käyntiasteen varaan. OL3 aiheuttaa merkittävän uuden varakapasiteetti tarpeen, koska joudutaan varautumaan myös sen alasajoon kireimmillä talvipakkasilla. Eiköhän meille silti mahdu merkittävästi lisää tuulivoimaakin. Tuotetaan vasta sitten noilla fossiilisilla tuontipolttoaineilla sähköä ja lämpöä kun ei tuule tarpeeksi tai aurinko paista.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Mikäli me nyt kuitenkin mennään saksalaisen Energiewende esikuvan mukaan, pitää myös varautua sähköverkon vahvistuksiin ennakolta! Saksassa uusiutuvien buumi on paljastanut saksalaisille kotitalouksille kalliiksi tulleita tilanteita, sähköverkko on jo käynyt monta kertaa lähellä romahtamista. http://www.faz.net/aktuell/wirtschaft/energiepolit...

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Kun riskit tietää niihin on helppo varautua.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro Vastaus kommenttiin #3

Perässähiihtäjän osa on turvatumpi, voi väistää eteen tulevat sudenkuopat.

Tapani Lahnakoski

Tuotetaan tuuli- ja aurinkovoimaa vasta sitten, kun näiden tuottaman energian varastointi ja uudelleenkäyttö on ratkaistu riittävän hyvin. Sitä ennen polttakaa edelleen hiiltä loistavissa voimaloissanne hintaan 8€/MWh.

Tämä oli teille hesalaisille, joilla ei yhtään myllyä näy horisontissa.

Nyt on lähdetty väärästä päästä, ensin pannaan myllyjä pystyyn (paitsi vihreässä Helsingissä) ja ne ehtivät hyvinkin rapistua ennen varastointitekniikan kehitystä.

Käyttäjän gavia52 kuva
Juha Vesamäki

"Eipä me voida laskea minkään muunkaan voimalan 100% käyntiasteen varaan."

Tuo on totta, että mikä tahansa ihmisen aikaansaannos ennen pitkää hajoaa, eikä millekään voida luvata sadan prosentin käyntiastetta. Ydinvoimaloilla se kuitenkin on yli yhdeksänkymmentä, mikä on vastaava luku tuulivoimaloilla.

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Entä kun tulee kunnon pakkaset, kerrostalokaksiot voivat olla kylmiä asuntoja Helsingissä. Hanasaaren lämmön ja sähkön tuotantolaitos piti lopettaa, ja nyt ei tuule, vaikka niitä tuulivoimaloita olisi tuhansia joita mainostettiin satojentuhansien kerrostalokaksioiden energian tuottamiseen.

Tapani Lahnakoski

Tämän tammikuun seurauksena voi käydä niin, että tuota kerrostalokaksiota ei tullakaan hyväksymään SI-järjestelmään energianyksikkönä.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Englannissa ei enää kainostella tuulivoiman suhteen, virallisesti on pidetty vielä fasadia yllä.

[...the Duke of Edinburgh’s description of the policy of covering Britain’s countryside with wind turbines: “an absolute disgrace”.]

[The problems are legion. The turbines are hugely expensive to build and to operate, and are not a reliable source of power. The figures on their electricity-producing “capacity” are thoroughly misleading, since they are based on what the turbine would produce if the wind blew constantly at the optimum speed. But, of course, the wind on which the turbines depend does not blow constantly – and when, as often happens during some of the coldest spells in winter, it does not blow at all, the turbines generate zero power.] http://www.telegraph.co.uk/comment/telegraph-view/...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset