arojouni Koetan pysyä Suomea koskettavissa ajankohtaisissa asioissa, ympäristöön, talouteen ja turvallisuuteen liittyen.

Saksalaiset vaativat tuulivoimalarakentamisesta kansanäänestystä

  • Useiden vuosien ajan on aloitteilla pyritty torjumaan tuulivoimaloiden rakentamista Brandenburgissa.
    Useiden vuosien ajan on aloitteilla pyritty torjumaan tuulivoimaloiden rakentamista Brandenburgissa.
  • Lepakot pyydystävä hyttysiä, estävät siten esim. malarian leviämistä
    Lepakot pyydystävä hyttysiä, estävät siten esim. malarian leviämistä
  • Naturschützer beklagen Vogelmord für Windkraftanlagen
    Naturschützer beklagen Vogelmord für Windkraftanlagen

Saksalaiset keräävät nyt nimiä kansalaisvetoomukseen, jolla saataisiin kansanäänestys aikaiseksi tuulivoimaloista. Kansalaisadresseilla ei ole ollut mitään vaikutusta tuulivoimarakentamisen estämiseksi! Nyt kerätään kansalaisaloitteet yhteen kansanäänestyksen taakse! 80 000 nimeä on tavoitteena saada ensi kesään mennessä kansanäänestyksen taakse.

 

Saksassa on jo paljolti asutuksen lähistölle ehditty rakentamaan tuulivoimaloita, Suomessa vasta toistaiseksi lähinnä länsirannikolle. Tästä johtuen Suomessa olisi vielä kannatusta tuulivoimaloille, lähinnä pääkaupunkiseudulla. Kun vielä kannatusmittaukset näyttävät 74% kannatusta tuulivoimalle, kansanäänestykseen ei voida Suomessa luottaa. Ihmiset eivät tiedä mistä äänestävät!

Kuvitellaan, että tuulivoimalat tulisivat sijoittumaan kauas ihmisten asunnoista, mutta näin ei ole, koko länsirannikko on Suomessa asuttua seutua. Vanhat kylät ja taajamat sijoittuvat pitkin rannikkoa, kuten myös tuulivoimaloiden on kaavailtu sijoittuvan. Tuulivoimaloiden sijoittelu on perustunut häikäilemättömään kaavoitukseen, joka sallii tuulivoimaloiden pystytykset vain 500 metrin päähän asutuksesta. Meluasetuksesta ei ole turvaa, kun tuulivoima-ala on lakiin ja dB(A)  painotettuihin mittauksiin vedoten varmistamassa oikeutuksensa pystyttää tuulivoimaloita asukkaiden protestoinneista välittämättä. Länsirannikolla kulkee lintujen ja lepakoiden päämuuttoreitti, joten yhteentörmäyksiä on odotettavissa silläkin rintamalla.

 

Saksalaisilla on jo tietoa tuulivoimasta. Mitä se tulee kansalaisille maksamaan, lääkärit vaativat yhdessä kansalaisjärjestöjen kanssa minimietäisyyttä tuulivoimaloiden ja asutuksen välille, luonnonsuojelujärjestöt ovat puuttuneet tuulivoimaloiden tappamiin suuriin määriin lepakoita ja lintuja ja siihen että tuulivoimaloita ei rakennettaisi metsään.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Tapani Lahnakoski

Minä kerran ehdotin nimien keruuta täällä kansalaisaloitteen saamiseksi eduskuntaan teollisen tuulivoiman kieltämisestä. Mahtaisiko löytyä tähän asiaan innostusta? Mahtaisiko TV-KY lähteä asiaa ajamaan? Eihän se läpi menisi, mutta julkisuutta tulisi. Tietenkin tähän aloitteeseen pitäisi liittää liuta perusteluja, joista taatusti ei ole pulaa.

Mihin sitten tuulivoimarakentaminen Suomessa perustuu? Missä ovat laskelmat sen hyödyistä? Uskotaanko meillä, että päästökaupassa meille tulee kansakuntana jotain hyötyä myllyistä? Jos joillekin tulee, ne ovat myllyjen omistajia, jotka myyvät päästöoikeutensa markkinoilla ja saavat siitä lisävoittoja, jotka eivät taatusti Suomen taloutta jää elvyttämään.

Koko päästökauppatouhusta saa mielenkiintoisen kuvan prof. Antero Järvisen erinomaisesta kirjoituksesta, joka löytyy täältä:

http://ilmastorealismia.blogspot.fi/2016/01/on-hie...

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Mikäli lähtee perusteluja kaivamaan tuulivoimarakentamiselle, tulee vastaan vedätystä yms. Tuuliatlas jo kopioitiin jostakin vain, jotta tuulivoimarakentaminen saataisiin nopeasti käyntiin. Eihän tuuliatlaksen tiedot pidä alkuunsakaan paikkaansa ja kuitenkin siihen vedottiin aina joka käänteessä. Nyt on taitanut jo into laantua siltä osin.

Tuulivoima-ala perustuu lobbaukseen ja vedätykseen! Koska kansalaiset joutuvat kaiken kustantamaan, päälimmäiseksi jäi kiire asetusten, kaavoituksen ja pystytysten suhteen. YVA:t kopioitiin, tehtiin muka selvityksiä, mihin vain kirjattiin kaikkea mahdollista ylös ja muistiin. Mutta siinä se sitten olikin, ei niillä selvityksillä yhtäkään tuulivoima-aluetta ollut tarkoitus estää, päinvastoin! Kansalaisille uskoteltiin, että nyt tehdään perusteellista työtä kun joku olikin vain käynyt suon laidalla kuuntelemassa uroslintujen laulantaa keskellä päivää.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Kyllä nyt näyttää jo ihan selvältä, ettei pienillä yhteisöillä länsirannikolla ole keinoja estää yhdenkään tuulivoima-alueen rakentamista.

Mikäli kunnan taholta on asetettu minimietäisyyksiä tuulivoimaloiden ja asutuksen välille ja on kunnan päätöksellä torjuttu selkeästi joidenkin tuulivoima-alueiden rakentaminen sopimattomana maankäyttönä, on sillä ollut merkitystä. Yksittäisen kansalaisen vaikutusmahdollisuus on jäänyt sensijaan lähinnä nettikirjoittelun asteelle. Kylissä usein on ristivetoa kansalaisten keskuudessa pienten vuokratulojen toiveissa. Suomessa jäädään kuitenkin vuokratulojenkin osalta huomattavan alhaisiin summiin Saksaan verrattuna.

Tapani Lahnakoski

Lähetin äsken tällaisen mailin TEM:n kirjaamoon, saas nähdä koska vastaus tulee. Vai tuleeko vain kuittaus, että viesti on vastaanotettu:

"Maailmalla ollaan laajalti luopumassa tuulivoimaloiden tukemisesta. Myös rakentamisetäisyyttä asutukseen ollaan monessa maassa määrittämässä uudelleen ja vähintään 2 km:n suojaetäisyys tulee olemaan yleinen käytäntö maailmalla. Mm. Tanska on kieltänyt tuulivoiman rakentamisen maalle kokonaan.

Mitä Suomessa tapahtuu? Onko meidän aina pakko tehdä kaikki virheet, mitkä muualla on jo virheiksi havaittu?

Entä ihan rahalliset hyödyt ja kustannukset? Minkä kaavan mukaan nykyinen syöttötariffi on laskettu ja mitä kansantaloudellista hyötyä voimaloista oletetaan saatavan? Paljonko niiden on oletettu vähentävän CO2-päästöjämme? Lisääkö tuo oletettu luku päästöoikeuksiamme muualla, vai menevätkö päästöoikeudet valtion tukiaisten tapaan voimalafirmojen omistajille suoraan veroparatiiseihin?

Oletan, että nämä laskelmat ovat TEM:ssä valmiina, koska kyseiset päätökset on jo tehty ja niiden pitäisi olla julkista tietoa.

Mistä haluamani tiedot ovat löydettävissä?"

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Kyllä tuulivoimarakentaminen maailmalla voi vielä kiihtyä, Kiinassa rakennetaan vielä kiihtyvään tahtiin! Siellä myöskin painetaan rakentamisen kustannuksia alaspäin, myöskin syöttötariffia ajetaan alas sitä myöden kun kustannukset sen sallivat. Suomessa sitouduttiin kiinteään syöttötariffiin, vaikka tänne tuotetaan yhä heikompia ja halvempia tuulivoimaloita Kiinasta.

Suomessa viranomaisilla ja poliittisilla päättäjillä ei ilmeisestikään ole paljoa sanomista tuulivoimarakentamisen suhteen, pidetään kiinni aiemmin sovitusta?

Tuulivoimalan rakentaminen, jo pelkän tuulivoimalan osalta vaatii tuulivoimalan sähköntuotantoa 35% nimellistuotolla noin 200 päivää, jotta hiilidioksidipäästöt tuulivoimalan osalta tasoittuvat. Tähän pitää Suomessa laskea metsänhakkuut, teiden ja linjojen osalta hiilinielujen poistuminen pysyvästi. Lisäksi valtakunnan sähkölinjojen vahvistaminen juuri tuulivoimasta johtuen tulee vaikuttamaan tuulivoimarakentamisen hiilitaseeseen, että tuskin ensimmäisenä vuonna vielä tuotetaan hiilidioksiditonta sähköä.

Laskelmat ovat teoreettisia, käytännössä tuulivoimalat syrjäyttävät toista hiilidioksiditonta sähköntuotantoa, vesivoimaa ja ydinvoimaa, jolloin hiilidioksidin osalta takaisinmaksuaika pitenee. Kanadassa jopa tuulivoimarakentamisella aiheutettiin hiilidioksidipäästöjen lisäämistä, kun aikaisemmin hiilidioksidittomaan sähköntuotantoon vesivoiman ja ydinvoiman osalta ympättiin tuulivoimatuotantoa, joka vaatii nopeata säätövoimaa, joten oli perusteltua rakentaa vielä kaasuvoimaloita tuulivoimatuotannon tueksi. Eli kaksi järjestelmää sähkön tuottamiseksi ja lisäksi hiillidioksidipäästöt lisääntyivät pysyvästi.

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

1 MW:n tuulivoimalan kannattavuustarkastelu

Tuulivoimalan investointikustannus kokonaisuudessaan oli 1 143 141 euroa, johon xx sai 34,14 % investointituen. Tällöin tuulivoimalan investointikustannus xx oli 752 891 euroa.
Investointi rahoitettiin kokonaisuudessaan lainalla. Lainan korkokantana on käytetty 5 %, joka on ollut xx keskimääräinen keskikorko vuodesta 2004 tähän päivään. Tuulivoimalan pitoajaksi tässä laskelmassa valittiin 12 vuotta.
Investointi poistetaan tasapoistoin, jolloin vuotuiseksi annuiteetiksi tulee 84 945 euroa

Voimala on tuottanut sähköä 588 000 euron verran ilman tukea ja sen kulut n. 245 000 euroa(ilman tukea) eli olisi jäänyt 10 vuoden jälkeen 240 000 euroa voitolle. Kun otetaan huomioon tuulivoimalan hinta 752 000 euroa , niin silloin tulee jo tappiota 510 000 euroa ja ilman tuulivoimalan hankintahintatukea(390 000) ja tuotantotukea (40 000) tappiota olisi tullut jo 840 000 euroa.
Lisäksi tulee vielä purkukustannus mukaan. Tuulivoimalasta tosin voi saada hieman rahaa jos se myydään

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Eihän tuo kannattavalta liiketoimelta näytä, syöttötariffia on tarvittu apuun.

Toisaalla näin 3 MW:n tuulivoimalalle laskelman, jossa oli käytetty 3,3 milj. euroa investointikustannuksena, olikohan se suoraan johdettu edellisestä laskelmasta, eli 3 x 1,1 milj. euroa = 3,3 milj. euroa?

Voitto tietenkin tulee näistä teollisuusluokan tuulivoimaloista, kun ensin syöttötariffilaskelmat pohjustettiin niillä pienillä 1 MW:n voimaloilla?

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Syöttötariffi tuo jo hyvät voitot, esim: Tuuliwatti Oy, oma pääoma 2500 euroa osakkaita n.3000 kpl. Tuuliwatti Oy:n tilinpäätöskertomuksessa vuodelta 2014 työntekijöitä ei ole yhtään ja liikevoittoprosentti on 66,6 ja veroja ei maksettu euroakaan, voitot katosi ylimääräisiin poistoihin. Tuuliwatti Oy sai syöttötariffia eli verorahoja valtiolta n. 66% tuloistaan. Vuonna 2014 Tuuliwatti tuotti sähköä 374 755 MWh. Sähkön markkinahinta oli noin 36 €/MWh jolloin Tuuliwatin markkinaehtoiseksi liikevaihdoksi tuli noin 13,4 miljoonaa euroa. Tuuliwatin liikevaihto oli kuitenkin 39,3 miljoonaa euroa, koska se sai valtion verotuloista kerättyjä yritystukia 25,8 miljoonaa euroa. "Tukivahdin" liikevaihdosta 66% oli siis yritystukia ja 34% markkinaehtoista liikevaihtoa.

Ja v.2015 Tuuliwatti jo tuplasi tukiraha määrän.

Tapani Lahnakoski

Onkos tämä tuttu? Rahaa menee piuhoihinkin ja me maksamme, vaikka meiltä ei kukaan mitään ole kysynyt:

http://www.hs.fi/kotimaa/a1396150529856

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

No näin se sitten vaan on. Jälkikäteen on paha vikistä tällaisissa asioissa, valtiovalta on viisaudessaan päättänyt ja lakimuutokset on valmisteltu päätöksiä tukemaan!? Tuulivoimasta ei nyt irti päästä sitten millään!

Toinen samankaltainen suuntaus on meneillään lakimuutosrintamalla, koskien kaavoituksen valitusoikeutta, vaikkakin puhutaan byrokratian karsimisesta ja ammattivalittajista, liippaa tämäkin tuulivoimarakentamista? http://www.hs.fi/paivanlehti/12012016/a1452487746928

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset