arojouni Koetan pysyä Suomea koskettavissa ajankohtaisissa asioissa, ympäristöön, talouteen ja turvallisuuteen liittyen.

Ihmisen luontosuhde on kadoksissa useimmilta?

  • Englannissa talvimyrskyt ovat aiheuttaneet tulvimista paikoitellen
    Englannissa talvimyrskyt ovat aiheuttaneet tulvimista paikoitellen
  • Majava rakentaa patoja ja estää samalla tulvimista
    Majava rakentaa patoja ja estää samalla tulvimista

Englannissa tulvat herättävät keskustelua ja syyllisiäkin etsitään, syytetään herkästi milloin mitäkin, vika on ihmisen toimissa vaikka on kyse usein aivan luonnollisista ilmiöistä. Tulvasuojelun suhteen pitäisi kuitenkin osata varautua ennakolta.

 

Independent-lehden mukaan paikalliset rakensivat yli kolmesataa vuotavaa, majavanpadon kaltaista, puupatoa yhden jättimäisen betonirakennelman sijaan. Lisäksi he istuttivat lisää metsää. Ratkaisu oli paitsi toimivampi, myös 90 prosenttia halvempi kuin suunniteltu betonipato.”

 

Suomessakin luultavimmin majavapadot helpottaisi tulvasuojelun toteuttamista ja samalla Itämeren tila kohenesi, kun voimakkaat tulvat jäisivät vähemmälle, eikä ravinteita kulkeutuisi tulvaveden mukana nykyisiä määriä.

 

Majavien palauttaminen Suomen luontoon olisi myös halpa ja toimiva ratkaisu tulvimisen ehkäisyyn, kuten edellä kuvatun mukaisesti Englannissa on osoittautunut majavapatojen suhteen. Suomessa voidaan antaa majavien itse tehdä patonsa, koska meillä on vielä puita vesistöjen äärellä. Toisin kuin Englannissa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Tässä taas nähdään mitä pahaa saadaan aikaan luonnossa, kun ihmisten äly sokaistuu rahan voiman takia.
Majavat saisivat oman ravinnon huoltovarmuuden yhteydessä myös tulvasuojelun paremmaksi. Kaivinkoneet ei ihan kaikessa ole se oikea ratkaisu.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

No majavia ei olisi saanut hävittää luonnosta, eikä kaikkia ojia olisi tarvinut kaivaa loppuunasti vesistöihin? Nyt Suomessakin valtion metsähallinto tukkii vaihteeksi ojia, eli ennallistetaan valuma-alueita. Ainakin äärilaidasta toiseen menemistä olisi ollut syytä välttää, kaivinkoneissa ei nyt sinänsä ole mitään vikaa!

Tapani Lahnakoski

Ihan takaraivosta (mihin ei aina ole luottamista) tempaisen, että Britanniassa muutama vuosi sitten ennustettiin, että ilmastonmuutoksen myötä siellä talvisateet vähenevät eikä tarvita patoja eikä altaita. Seuraavana talvena tulikin sitten joillekin alueille melkoiset tulvat. Eikö opittu mitään?

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Ei opita ei. Nämä ilmastonmuutokseen vetoamiset ovat muutenkin ihan poskettomia väittämiä!?

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Ilmastonmuutos aiheuttaa haasteita kun vanhat toimintatavat pitää miettiä uusiksi. Etelä-Suomessa esimerkiksi lumelle varattu alue jätetään pienemmäksi, mutta totutuuko tämä taajamissa vai yllättääkö luonto joku päivä Helsingin Merikarvian tapaan? Ennätyksiä näyttää sääilmiöissä tulevan kiihtyvään tahtiin.

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

STT-REUTERS-AFP

Tuulivoimaloiden aiheuttama lumipurkaus peitti Merikarvian nietoksiin

Suomen länsirannikolla Merikarvialla koettiin tänään harvinaislaatuinen lokaalinen
vertikaali-lumisuihkuvirtaus. Lunta satoi muutamassa tunnissa jopa 80 cm, mikä lienee uusi Suomen ennätys ilmatieteen laitoksen mukaan. Ruotsin kuninkaallisen ilmatieteellisen laitoksen päämeteorologin Sven Anderssonin mukaan lumen purkautuminen paikallisesti näin suppealle alueelle aiheutui kylmän ja lämpimän ilmamassan väliin muodostuneesta poikkeuksellisesta häiriöstä, jonka vuoksi koko meren yllä levännyt kostea ilmamassa purkautui Merikarvian kohdalta mantereelle päin, aiheuttaen sen, että koko ilmamassan sisältämä kosteus purkaantui
lumimyrskynä Merikarvian ylle.

Yllättävintä ilmiössä on sille löydetty syy: Anderssonin mukaan säätutkatietojen tarkemman analyysin jälkeen näyttäisi lumisuihkuvirtauksen laukaisseen häiriön syyksi paljastuvan Merikarvian ympäristön tuulivoimalat. Säätutkat paljastavat kuinka tyynessä pakkassäässä sähköllä pyöritettävät tuulivoimalat aikaansaivat ilmavirtauksen, joka käynnisti itse itseään voimistavan ilmamassojen liikkeen johtaen lopulta tapahtuneeseen harvinaiseen luonnonilmiöön.

Anderssonin mukaan tapahtuma on ennennäkemätön, ja johtaa jatkotutkimuksiin, ja miettii erityisesti vastuukysymyksiä. Kysyimme kommenttia Merikarvian ympäristön tuulivoimalat omistavan Tuuliwatti Oy:n toimitusjohtajalta Jari Suomiselta. Hän kommentoi tapahtunutta: "Ai mikä lumisade?".

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset