arojouni Koetan pysyä Suomea koskettavissa ajankohtaisissa asioissa, ympäristöön, talouteen ja turvallisuuteen liittyen.

Miten teollisuuden kilpailukyky varmistetaan

  • Valtion kassa on jo ihan tyhjä
    Valtion kassa on jo ihan tyhjä
  • Tuulivoima tarvitsee valtion tukea
    Tuulivoima tarvitsee valtion tukea
  • China, India can drive a renewable revolution
    China, India can drive a renewable revolution

Maailmalla on luotu paljon mahdollisuuksia kullanvuolentaan hallitusten takaessa hulppeat syöttötariffit ja muut etuudet uusiutuvalle energialle, joka sitten ei tulekkaan omillaan toimeen vaan tarvitaan perinteistä teknologiaa apuun.

 

Suomessa ilmastoasiantuntijan johdolla käytiin energiaan liittyvää keskustelua eduskunnassa ja hänen Espanjaa koskevaa osiota uusiutuvan energian maana, josta Suomenkin tulisi ottaa mallia, kommentoitiin seuraavilla sanoilla: Espanja ei ole se maa josta Suomen kannattaa ottaa oppia, Espanja on lähes konkurssissa, mikäli siellä olisi tehty oikeita ja oikeanaikaisia ratkaisuja, maa ei olisi nyt siinä tilassa kun on. 

 

Samalla kun muut EU-maat kilpailevat edelleen uusiutuvan energian osuuden kasvattamisella, amerikkalainen Forbes listaa teollisuuden sähkönhintoja eri maissa ja toteaa alhaisien energiahintojen olevan tärkeä kilpailutekijä. Energiahinnat heijastuvat kaikkiin muihin hintoihin, vedenkin hintaan, joka on jo Euroopassa kalliimpaa kuin kilpailijamaissa. http://blogs-images.forbes.com/judeclemente/files/...

'And never forget that, given the importance of energy, higher cost energy trickles down to increase the costs of EVERYTHING that we do and/or enjoy. For example, the costs of water, an even more indispensable necessity than electricity, are dangerously much higher in Europe because power is way too expensive'
http://www.forbes.com/sites/judeclemente/2015/12/2...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (30 kommenttia)

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Ja hyvin pyörii myllyt pakkasella tuottaen 28 MW energiaa tuulen nopeuden ollessa noin 6 m/s

http://www.tuuliwatti.fi/index.php?id=12187

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Nyt kun siivet eivät pyöri vinhaa vauhtia, valtion kassakaan ei tyhjene nopeasti.

Pohjoismaissa sama ilmiö;).
State of the Nordic Power System
SE DK NO FI EE LT LV Total
PRODUCTION 24 274 5 124 25 690 10 607 1 724 407 1 359 69 185
Nuclear 8 248 - - 2 781 - - - 11 029
Hydro 12 718 - 25 210 2 057 - 182 236 40 404
Thermal 1 875 3 469 307 5 414 1 708 206 949 13 927
Wind 957 1 655 173 81 16 19 1 2 902
Not specified 476 - - 274 - 0 174 924
CONSUMPTION 23 723 4 947 22 343 14 238 1 499 1 731 1 278 69 759
NET EXCHANGE -551 -177 -3 346 3 631 -225 1 324 -81 574
06.01.2016 17:02 http://www.fingrid.fi/fi/sahkomarkkinat/voimajarje...

Käyttäjän seppoviljakainen kuva
Seppo Viljakainen

Koko maassa tuuliteho nyt ( 17:14) 83 MW, mittauksen piirissä n. 1000 MW eli käytännössä voidaan sanoa yhden kymmenestä myllystä pyörivän ..hip hurraa.

Kulutuksemme on juuri nyt 14 139 MW , tuulella tulee siis 0,5% sähköstämme.

Huolestuttavaa on pakkasen kiristyminen=> kulutus nousee , huominen arki => kulutus nousee ja meidän totaalinen riippuvuus Ruotsin ja Venäjän armeliaisuudesta ; Ruotsista 2500 MW, Venäjältä 1500 MW.

Sähkön hintamme on jo alkanut erkaantua muista pohjoismaista ; saapa nähdä , millä tasolla huomenna mennään.

Lisäys ; ei tarvitsekkaan arvuutella ; hinta tuplaantuu huomenna aamupäivällä 5 snt => 10 snt/kWh.

http://www.vattenfall.fi/fi/tuntispot-hinnat-sahko...

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

"yhden kymmenestä myllystä pyörivän" juuri tuollaisia harhaanjohtavia ilmauksia tuulivoiman vastustajat käyttävät.

Kaikki myllyt pyörivät ja tuottavat sähköä 10% teholla. Sitävastoin meillä suurin osa ydinvoimasta ihan oikeasti on pysähdyksissä Olkiluodon rakennusurakan munimisen takia.

Käyttäjän seppoviljakainen kuva
Seppo Viljakainen Vastaus kommenttiin #4

Kyllä, kyllä, suo anteeksi, ei ollut missään tapauksessa tarkoitus harhaan johtaa ; nämä watit ovat vaan maallikolle yleensä täyttä hebreaa ; "tuulivoimalat tuottavat 83 MW:n teholla sähköä"- aukenee hyvin harvalle.

Myllythän jopa pyörivät silloinkin kun ´eivät pyöri´ eli ottavat tuulettomalla ajalla verkosta sähköä pyöriäkseen , jotteivat akselit väänny.

Tuo "tuulivoiman vastustajat" aina vaan näköjään jaksaa minua henkilökohtaisesti nyppiä; ei kai kukaan ´hyvää ja kaunista´ vastusta kuten tuuli/aurinkovoimaa sinänsä ; täydellistä teknistä/taloudellista ja jopa inhimillistä järjettömyyttä tässä vastustellaan, jos asian niin haluaa ilmaista.

Käyttäjän seppoviljakainen kuva
Seppo Viljakainen

Rehellisyyden nimissä, Juhani, luulin tämän kommenttisi olleen ..hmm.. mikähän olisi nyt oikea sana : ivaa, satiiria, ilkkumista..?

Olen nyt siinä käsityksessä , että olet aidosti tuota mieltä, siis "hyvin pyörii..?

Nyt herää kysymys, missä rajasi " hyvin pyörimiselle " menee ; olisitko kirjoittanut saman tekstin , jos Tuuliwatin tuuliteho olisi nyt 2,8 MW tai 280 kW tai 28 000 W tai 2800 W ?

Lisäys : Korjatkaa minua, jos väärässä olen , mutta sain pikaisella summaamisella Tuuliwatti Oy:n tuulipuistojen tehoksi n. 300 MW.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Kun haetaan tuulivoiman vastaamista kysyntään, päädytään 14% vastaavuuteen, eli tuulivoimaa tulee enimmäkseen silloin kun sille ei ole kysyntää.

Monenlaista faktaa voidaan heittää pöytään ja kysymyksiä perään, miksi yleensä tuulivoimaa on lähdetty tukemaan valtion taholta niin massiivisesti?

Tapani Lahnakoski

"Lisäys : Korjatkaa minua, jos väärässä olen , mutta sain pikaisella summaamisella Tuuliwatti Oy:n tuulipuistojen tehoksi n. 300 MW."

Tarkoittanet nimellistehoa? Onko Tuuliwatin osuus siis tuulikapasiteetistamme jopa n. 30%?

Käyttäjän seppoviljakainen kuva
Seppo Viljakainen Vastaus kommenttiin #8

Nimellistehoa tarkoitin ; laskeskelin sen tuolta ;

http://www.tuuliwatti.fi/index.php?id=5001

Vielä- suokaa anteeksi ´jänkkäämiseni´-, palaan tuohon Juhanin lanseeraamaan `hyvin pyörii´ arvostelmaan.

Tuulitehoa on siis meillä n. 1000 MW ja juuri nyt tuulitehoa saadaan 80 MW.
Tätä voidaan siis kuvata jollain logiikalla "hyvin pyörii"-arvostelmalla.

Loviisan voimalaitoksen nimellisteho on sama 1000 MW ( 2x 500 MW).
Jos Loviisan laitoksen tuotto olisi 80 MW ja joku julistaisi loviisan `pyörivän hyvin´, luulenpa että lamppuauto paikalle tilattaisiin ja hourulaan matka veisi.

Lisäys : Tuuliwatti Oy tuottaa juuri nyt 26,03 MW:n tehon eli juuri n. 30% 80 MW.sta.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Tuulivoimaan panostetaan nyt siksi, että opitaan sen käyttö. Onhan siinä haasteita ratkottavaksi verrattuna perinneratkaisuihin. Tulevaisuudessa tuulivoiman osuus sähkön kokonaistuotannosta on joka tapauksessa merkittävä. Ellei ihmiskunta sitten yritä joukkoitsemurhaa. Pariisin kokouksen lopputuleman perusteella on olemassa ainakin vakava haave sen estämiseksi.

Tapani Lahnakoski

Pariisissa päätettiin, että kukin maa saa tehdä sen, mitä on luvannut eli päästöt kasvavat vielä pitkään, paitsi EU:ssa, joka masokistina ampuu omaan jalkaansa ja nautii siitä. Kaikki muut toimivat täysin markkinaehtoisesti.

Tuulivoimasta ei tule koskaan merkittävää osuutta energiasta globaalisti, onneksi.

Tuulivoiman nykykäytöstä ei opita mitään muuta, kuin toivottavasti sen, että oli virheinvestointi.

Se on vähän samanlaista opetusta kuin valtiovalta päätti suuressa viisaudessaan ottaa talvinopeusrajoitukset käyttöön n. 25 vuotta sitten. Perusteluna oli se, että kansan pitää oppia sopeutumaan kohta muuttuviin nopeusrajoituksiin. Jokohan noista nopeusrajoitusmerkeistä kohta on yksi promille muuttuvia?

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Tuulivoimaloillakin voidaan aiheuttaa tuhoa ja jopa ihmisuhreja on tullut, tällä kertaa vältyttiin isommilta vahingoilta, pari siipeä lensi 200 metrin päässä olevaan taloon, kun ihmiset olivat onneksi sisällä nukkumassa ja säästyivät enemmiltä kolhuilta. http://www.lavozdegalicia.es/noticia/galicia/2016/...

Mistä vähemmän julkisuudessa puhutaan, tuulivoimalat tappavat valtavan määrä ihmiskunnalle hyödyllisiä lepakoita ja lintuja. Mikäli lepakot ja linnut tapetaan kaikenlaiset itikat ja hyttyset pääsevät lisääntymään ja saattavat levittää jopa malariaa Suomeenkin(:.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Tää Aro-Lahnakoski dynamic duo on aika hauska.

Tapani Lahnakoski

Valitse instrumenttisi, niin pannaan trio pystyyn. Kiitos kehuista, argumentointi vaan vähän prakasi.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen Vastaus kommenttiin #14

Kuis? Minähän vaan kerroin kysyjälle miksi tuulivoimaa tuetaan. Siinä on ilmeisesti aikanaan nähty enemmän potentiaalia Suomelle kuin aurinkovoimassa. Noiden kahden kauppahan hiilineutraali uusiutuva sähköntuotanto meillä Suomessa on. Aalto- tai vuorovesi eivät täällä toimi senkään vertaa. Mitä nopeammin niistä saadaan oikeasti käyttökelpoinen ratkaisu sen parempi meille suomalaisille. Kehitys tuollakin alueella etenee vain kokeilemalla ja käyttämällä.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro Vastaus kommenttiin #16

Opitaan, opitaan! Oppirahat tulevat olemaan melkoisia, Olisiko niin, että pienellä taustaselvittelyllä olisi selvinnyt tuulivoimaloiden sopimattomuus suomalaisiin metsiin, lähelle asutusta jne. http://cdn.knightlab.com/libs/timeline/latest/embe...

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen Vastaus kommenttiin #17

Vielä huonommin menee jos ei opita.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro Vastaus kommenttiin #18

Kiinalaisetkin siirtyvät halpaan liuskekivikaasuun, kuten amerikkalaiset hakevat kilpailuetua halvasta energiasta. Uusiutuviin ja ydinvoimaan satsataan myös. "China has recently made breakthroughs in shale gas exploration, both in capacity and drilling techniques, as the country moves to adjust its energy structure from its reliance on coal, which has been blamed for the foul air." http://www.globalpost.com/article/6712845/2015/12/...

Käyttäjän gavia52 kuva
Juha Vesamäki Vastaus kommenttiin #16

"Siinä on ilmeisesti aikanaan nähty enemmän potentiaalia Suomelle kuin aurinkovoimassa. "

Tuo jos jokin pitää paikkansa, tuulivoima tuottaa nytkin moninkertaisesti sen mitä aurinkovoima. No ei se tuulenkaan tuotto suuri ole mutta...

Tapani Lahnakoski Vastaus kommenttiin #19

Paljonko se x kertaa nolla olikaan?

Käyttäjän gavia52 kuva
Juha Vesamäki Vastaus kommenttiin #21

Eikun siis tuulivoima tuottaa äärettömästi enemmän kuin aurinko...

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen Vastaus kommenttiin #22

Päättelyvirhe. Aurinko tietysti tuottaa valtavasti enemmän energiaa kuin tuuli, mutta erityisesti auringon haaste on energian varastointi. Kun tuo haaste on ratkaistu, niin tuulivoimankin ongelmista toinen puoli ratkeaa samalla. Tuulivoimassa on toki nuo mekaniikkahaasteetkin, joita voidaan ratkoa kaiken aikaa. Nämä mekaaniset haasteet tarvitsevat paljon enemmän kenttätestausta, joten järjestys vaikuttaa aika järkevältä.

Tapani Lahnakoski Vastaus kommenttiin #16

Ethän sinä kommentissasi 13 kertonut yhtään mitään.

Pekkarinen näki tuulivoimassa pelkästään rahahanan tyttärensä perheelle ja maajusseille myllypaikkojen vuokrista.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen Vastaus kommenttiin #20

Luulitko, että lähden kepuleiden siltarumpuja puolustelemaan?

Tapani Lahnakoski Vastaus kommenttiin #24

Käytännössä siltarumpupolitiikkaa tuet, jos tuulimyllyjä kannatat. Aurinkovoima toki voi olla tulevaisuuden merkittävä energialähde, jos varastointi opitaan ennen edullisten ydinvoimaloiden tuloa. Tuulimyllyistä tulee aina olemaan enemmän haittaa kuin hyötyä.

Montako vuotta tätä hiatusta sitten pitää jatkua ennen kuin hälytyskellot alkavat soida ja palataan normaaleille energiamarkkinoille?

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro Vastaus kommenttiin #26

Amerikkalisilla on liuskekiviöljyä 35% energiasta ja kiinalaiset opettelevat käyttämään sitä.
Mikäli hiatus osoittautuu pitemmäksi kuin luultiin, kiinalaisilla ja amerikkalaisilla on joka tapauksessa hyötyä tiukasta päästöpolitiikasta.

Tapani Lahnakoski Vastaus kommenttiin #27

Amerikkalaisille ja meillekin sekä kaikille muillekin öljynostajille on ollut hyötyä öljynhinnan laskusta. Meillä se vaan on pitkälti kompensoitunut Venäjän talouden hiipumisesta ja EU:n talouspakotteista.

Tässä sivussa amerikkalaisille liuskekaasu on korvannut hiilenkäyttöä, jolla pääsevät pullistelemaan päästövähennyksillään täysin markkinaehtoisesti. Ei siinä ole mistään päästöpolitiikasta kyse muuten, kuin kusettamalla EU:n tekemään vielä idioottisimpia päästövähennyksiä, kun oma politiikka kieltää liuskekaasun käytön.

Täällä ei opita yhtään mitään, kölin alta mennään eikä varmaan sitäkään huomata, mistä syystä.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen Vastaus kommenttiin #26

En tue kepuleiden siltarumpuja vaikka pidän järkevänä kehittää tuulivoimaa edelleen Suomessa. En minä vastusta yksityistä sairaanhoitoakaan, vaikken pidä nykyistä sote-rahojen virtaamista veroparatiiseihin asiallisena toimintana. Jos ja kun tuulivoimaa halutaan poliittisena ratkaisuna jatkossakin kehittää, niin tuki pitäisi pystyä hoitamaan järkevämmin. Tosin Keskustan johtaman hallituksen aikana se voi edelleen olla märkä päiväuni.

Tapani Lahnakoski Vastaus kommenttiin #29

Mitä ihmettä tuolla kehittämisellä oikein tarkoitat? Sote-rahat voivat hyvinkin mennä veroparatiiseihin, mutta tuulivoimatuet menevät sinne takuuvarmasti.

Paljonko luulet näillä tuulivoimatuilla meidän kiristäneen nyt meneillään olevaa pakkaskauttamme täällä?

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

dynaaminen = voimakas, energinen, aktiivinen, elävä, liikkuva, muuttuva, kehittyvä
voimaa koskeva, voima-. esim. Aloitekykyinen, dynaaminen luonne. Dynaaminen talouspolitiikka. Elävä,

Jos ajatellaan vastakohtaa, sitä tuskin kukaan haluaa olla;).

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset