arojouni Koetan pysyä Suomea koskettavissa ajankohtaisissa asioissa, ympäristöön, talouteen ja turvallisuuteen liittyen.

Valtiovallan yksisilmäinen suhtautuminen tuulivoimaan

  • Ilpo Forsmanin perhe joutui jättämään kotinsa tuulivoimaloiden vuoksi.
    Ilpo Forsmanin perhe joutui jättämään kotinsa tuulivoimaloiden vuoksi.

YLEn Ajankohtainen Kakkonen herätti päätöksentekijät! 

Poliittinen päätöksentekokoneisto on yksimielisesti tuulivoiman takana, suhtautuminen tuulivoimaan muuttuu kun päästään päättävään asemaan.

 

YLE ei voi olla pelkästään valtiovallan äänitorvi? Tämän on YLEkin huomannut ja on kohottanut journalistista tasoa YLEllä huomattavasti, kuten Ajankohtainen Kakkonen -ohjelmalla ja tuulivoimaan suhtautuvalla kriittisellä kirjoittelulla netissä.

 

Suhtautuminen tieteeseen voi olla jakautunut eri suuntiin ihmisten parissa. Tuulivoimaa yritetään markkinoida ihmisille ja poliittisille päätöksentekijöille tieteeseen vetoamalla. Hiilidioksidipäästöt, melun häiritsevyys, kuinka tuulivoima-ala on vasta kehityksensä alkuvaiheessa ja siksi tarvitsee yhteiskunnan tukea etc. Se kehitys mitä on viime vuosina tapahtunut on tapahtunut tuulivoimaloiden koon suhteen, koot ovat jatkaneet kasvuaan. Vanhoilla pienillä tuulivoimaloilla ei päästä tuuleen kiinni, kun vasta 200 -300 metrissä tuulee riittävästi. Mutta kolikon toinen puoli on jäänyt käsittelemättä, koska nämä teollisuusluokan tuulivoimalat tuottavat myös enemmän matalataajuusmelua ilmoille!

 

Tällaiset suuret teollisuusluokan tuulivoimalat eivät kuulu luontoon! On lähes irvokasta nimittää tuulivoima-alueita tuulipuistoksi, kun tosiasiassa ne ovat teollisuusalueita ja tuulivoimala on suuri teollisuuslaitos!

 

Näitä sitten yritetään sovittaa yhteen asumisen kanssa poliittisen päätöksentekokoneiston avustuksella ja siunauksella. Tähän asti kaikki on sujunut muitta mutkitta. Mutta tämä tuskin voi jatkua enää, ihmisillä alkaa olemaan tietoa asiosta enemmän, tiedetään mm. matalataajuusmelun aiheuttamista terveyshaitoista ja muista vakavista ympäristöön liittyvistä ongelmista, joita teollisuusluokan tuulivoimalat tuovat mukanaan.  

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Juha Vesamäki

Tuossa "Ajankohtaisessa" oli yksi hieno kommentti noista infraäänistä.

Käsittääkseni niissä eräs taho on vedonnut siihen, että kun ihminen ei niitä kuule niin ei niistä voi olla haittaakaan. No tuosta johtopäätöksestä eräs asiantuntija sanoi, että ihminen ei näe myöskään röntgensäteitä eikä viruksia.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Asiantuntijalla on ns. hoksottimet kunnossa!

Tuon eläinlääkärin papukaijan omainen virallisen hokeman toistaminen osoittaa vain tietämättömyyttä tai ehkä hänellä S-ryhmässä ja/tai kunnassa valtuustopaikka.

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Merikarvialla oli tuulivoimatilaisuus yleisölle ja yksi henkilö sanoi olevansa umpikuuro mutta tuulivoimaloiden aiheuttaman ääniaallon hän tuntee kehossaan.
Jari Suominen väistelee ongelmaa väittämällä että tämä perheen poismuutto olisi vaan yksittäistapaus, eikä hän ole lääkäri.
Terveysvalvonnan johtaja Laura Juhantalo taas piiloutuu sähkönpostin taakse ja lähettää viranomaistiedotteen ettei mitään haittaa olisi terveydelle, eikä ole ohjeita annettu sen enempään tiedottamiseen.

Ei tätä ongelmaa poisteta menemällä piiloon jonkun valmiiksi annetun ohjeen mukaisesti. Yksittäistapauksia on ihan liikaa jo, kun ne kerätään yhteennippuun on kasassa katastrofi.

Viranomaisilta vaaditaan asiaankuuluvaa puolueetonta tiedottamista miten tämä ongelma hoidetaan, nyt ei saa jättää tutkimatta asiaa.

Aina kun jotain subventoidaan on samalla selvitettävä miten sitä valvotaan, on naiivia luulla ettei tukea väärin käytetä jos ei valvota toimintaa.

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Mallinnuslaskelmat tehdään kansainvälisten standardien mukaisesti. Laskentamallissa on kuitenkin puutteita. Laskenta ei ota huomioon Suomen ilmasto-olosuhteissa tapahtuvaa äänen taipumista ilmakerrosten lämpötilaerojen seurauksena. Lämpötilaerojen seurauksena turbiinin ääni muuttuu sykkiväksi. Äänen sykkivyyden seurauksena tulee laskentamalliin lisätä + 5 dB (Ympäristöministeriön tuulivoimasuunnittelu ohje 4/2012). Meluselvityksissä tätä sykkivyydestä johtuvaa 5 dB:n lisäystä ei yhdessäkään kohteessa ole huomioitu melumallinnuksien melukäyrissä.

Viiden desibelin lisäys melumalliin tarkoittaa, että vaadittava etäisyys tuulivoimaloiden ja asuntojen välillä kasvaa yli kaksinkertaiseksi esim. kilometrin suojaetäisyys siirtyy kahteen kilometriin jne..

Ei näitä puolueeton toimija valvo, melumallinnukset hoitaa tuulivoimatoimijan konsultti annetun ohjeen mukaisesti.

Juha Vesamäki

YLE se vaan ei luovuta, uutinen päivätty 14.10.2015 klo 15:43:

"Simossa keskiviikkona tuulivoimaloiden melututkimusta esitellyt Hongisto toteaa, että ihmiset kuulevat tuulivoimaloista tulevia infraääniä, mutta ne eivät ole vaarallisia.

– Tuulivoimaloiden infraäänien tasot jäävät alle kuulokynnyksen. On epätodennäköistä, että niillä olisi terveysvaikutuksia, kun ne eivät kuulu. Tämä on tällä hetkellä vallitseva käsitys ympäristölääketieteessä, Hongisto toteaa."

http://yle.fi/uutiset/tutkija_tuulivoimaloiden_inf...

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Hongistokin laskuttaa raportoinnistaan, tuulivoima-ala maksaa hyvästä raportoinnista ja syöttötariffista kyllä riittää paikallisillekin yrittäjille rahaa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset