arojouni Koetan pysyä Suomea koskettavissa ajankohtaisissa asioissa, ympäristöön, talouteen ja turvallisuuteen liittyen.

Tutkittua tietoa tuulivoimamelusta

  • Kyselytutkimus parhaimmillaan voi kertoa vain asenteista ja mielipiteistä tuulivoimaa koskien
    Kyselytutkimus parhaimmillaan voi kertoa vain asenteista ja mielipiteistä tuulivoimaa koskien
  • Pimeni jo päivän paiste, kuihtui kuutamon kumotus, sammui tähdet taivahalta, pimeyttä kaikkialla.
    Pimeni jo päivän paiste, kuihtui kuutamon kumotus, sammui tähdet taivahalta, pimeyttä kaikkialla.
  • Tähän maisemaan ei pystytetä tuulivoimaloita!
    Tähän maisemaan ei pystytetä tuulivoimaloita!

Suomessa on käynnistetty tutkimus tuulivoimameluun liittyvistä haitoista. 

[Valtioneuvosto antoi elokuussa asetuksen tuulivoimaloiden melurajoista. Ohjearvona on, että voimalamelu ei saa ylittää yöaikaan 40:tä desibeliä.

"40 desibelin raja-arvo näyttäisi olevan tämän tutkimuksen valossa järkevä", Hongisto puntaroi.]

Turkulainen melututkija Valtteri Hongisto Työterveyslaitokselta on tehnyt ensimmäisen suomalaisen tutkimuksen tuulivoimamelun vaikutuksesta ihmisiin. Tutkimus on ensiaskel tietämykseen tuulivoimamelun vaikutuksesta lähellä asuviin ihmisiin. Tutkimuksessa on keskitytty kuultavaan meluun. Tuulivoimalat tuottavat myös ihmisen kuuloalueen ulkopuolella olevaa melua, jota ei mitata dB(A) suodatetulla mittarilla. Suomeen rakennettavat teollisen kokoluokan tuulivoimalat tuottavat enemmän ns. matalataajuusmelua, joka on ihmisen kuuloalueen ulkopuolella. Ihminen pikemminkin aistii kehollaan matalataajuusmelua sensijaan että kuulisi sitä.

http://www.hs.fi/kotimaa/a1444534258109

 

EDIT: 

Väinämöinen kantoi huolta oman kansan kohtalosta:

Eihän täällä voi asua koko Väinölän kylässä,

hämärässä hyssytellä, pimennossa piileskellä.

Eikö löytyisi urosta, tosi miestä tarmokasta,

joka tammen taivuttaisi, kaataisi tuon puun tukevan

maankuorta pimittämästä, eloamme estämästä?

Onkohan veden väessä ketään siihen kelvollista?

Aulis Rintala: Kalevala nykysuomeksi (2006), kuva: Eero Heikkinen

 

http://www.telegraph.co.uk/news/earth/energy/11859814/Bad-luck-Greenies-...

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (47 kommenttia)

Juha Vesamäki

Varmaan hyvinkin puolueeton tutkimus tuon linkin takana, alla lyhyt lainaus HS:n uutisesta.

"Tuoretta tutkimusta rahoitti tuulivoimayhtiö Tuuliwatti."

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Näin on, varmaan on myös huolella tutkittu nocebo Simon Chapman:in "tutkimuksia", äänet ovat ihmisten päässä ja asenteisiin voidaan vaikuttaa!

Chapman oli tuulivoima-alalla varsin siteerattu "tutkija", hänen ammatilliset aikaansaannoksensa liittyivät enemmän propagandaosastolle.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Hesarin artikkelin kommentointi tulkitsee ”tutkimusta” osuvasti!

[Tutkimuksen jähtopäätös: "Tuulivoimalamelun häiritsevyyteen vaikuttaa asenne viranomaisia kohtaan" pistää kysymään, mikä on se tutkimus-/ analyysimenetelmä, jossa kausaliteetti on osoitettu juuri noin päin? Vai onko kuitenkin käynyt niin, että tutkimusmenetelmä on osoittanut melun häiritsevyydellä ja asenteella olevan tilastollisesti merkitsevä yhteys, jonka jälkeen tutkija on ihan itse olettanut kausaliteetin menevän noin päin.

Mikäli kausaalisuutta ei ole osoitettu, niin silloin tutkimuksesta olisi yhtä hyvin voinut vetää johtopäätöksen "tuulivoimalan melun kokeminen heikentää asukkaiden luottamusta virkamiehiin ja tuulivoimatoimijoihin".

Taitaa viimeistään tulkinnassa rahoittajan ääni puhua. Ja Hesari ostaa kyselemättä.]

http://www.hs.fi/kotimaa/a1444531154535

Käyttäjän PekkaReiman kuva
Pekka Reiman

Teollisen tuulivoiman tekninen toteutus on luonteeltaan ongelmallinen, ja erityisesti suurilla tehoilla se toimii fysiikan ilmiöiden kannalta ongelma-alueilla. Erityisesti matalataajuusmelun vaikuttavuus kasvaa epälineaarisesti tehomn kasvaessa.

Matalataajuusmelu syntyy suurten rakenteiden värähtelystä. Suuret rakenteet ovat tuulivoimalan torni, joka on väistämättä "jousen" roolissa. Generaattori ja konehuone muodostaa tornin kanssa jousi-massa -resonaattorin, joka johtaa matalataajuusmelun maaperään. Maaperän johtavuudesta riippuen melulla on vaikutusalueensa.

Herätteenä värähtelylle toimii toisaalta tuulen ja siipien luoma vaihteleva taivutusmomentti, toisaalta generaattori - akseli vääntövärähtely (jos siivet pyörivät myötäpäivään, generaattori pyrkii vastapäivään, muttei pääse, koska se on pultattu torniin. Pidättävä voima aiheuttaa taivutusmomentin torniin). Nykyään vallalla oleva rakenneratkaisu on mahdollisimman vaikea värähtelyjen vaimentamisen kannalta. Muitakin rakennevaihtoehtoja on.

Melututkimus ei välttämättä tuo mitään uutta, jota ei voisi vyöryttää "ihmiset kokevat" -klausuulin alle. Syytä olisi konsultoida esim. Wärtsilä Dieselin värähtelyjen hallintayksikön kanssa. Dieselmoottori-generaattori -yksikön vääntövärähtelyille on saatu tehdyksi kaikenlaista, jopa niin paljon, että Itämerellä seilaa tukku loistohotelleja värähtelevä energiayksikkö sisuksissaan, eikä kukaan valita melusta. On myös helppo todeta, mistä tuulivoimassa(kin) on kysymys menemällä Dieselin testauslaboratorion liepeille testisyklin aikaan. Jytke maaperässä vastaa melko tarkkaan kertaluokkaa (kertaluokkia) pienemmän tuulivoimalan värähtelyä. Sieltä löytyy asiantuntijat, jotka ovat menestyksellä tapelleet tämän ongelman kanssa.

Tapani Lahnakoski

Luulisi olevan mahdollista, että generaattori ja vaihteisto sijoitettaisiin tornin pohjalle ja teho tuotaisiin pitkällä akselilla alas. Huoltohommat helpottuisivat oleellisesti ja tornin resonanssitaajuus kasvaisi moninkertaiseksi.

Käyttäjän olliripatti kuva
Olli Ripatti

Laskennallisesti 2,6 MW tuulimyllyt tuottaisivat 100%:n käytöllä vuodessa n. 22,7 miljoonaa KWh. Nyt tuo yksikkö on tuottanut vuodessa "noin 4 000 000 KWh". Näin ollen nimellistehosta on pystytty käyttämään n. 18 %...
En tunne energiantuotantoa juurikaan mutta 18% tuotto nimellistehoon verrattuna kuulostaa kyllä aika hemmetin huonolta. Vai?

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Tuossa se tuulivoiman sähköntuotannon ongelma piilee, alhainen kapasiteetin käyttöaste ja jaksottainen tuotanto. Tuottaa usein silloin kun sähköä ei tarvita ja silloin kun sähköä tarvitaan tuulivoimalat seisovat.

No tätä nyt ei haluta myöntää ja täytyy sanoa, että uudet tuulivoimalat pääsevät korkeampiin käyttöasteisiin, päälle 30 %.

Käyttäjän seppoviljakainen kuva
Seppo Viljakainen

Uusille jättimyllyille luvataan jopa 35%:n käyntiaikoja ja ne voivat siihen käsittääkkseni esimerkiksi tänä vuonna päästä , koska on tuullut poikkeuksellsen paljon ja tämähän tulee aina vaan meille veronmaksajille kalliimmaksi.

http://www.hs.fi/talous/a1442895226350

Tuulivoiman ongelma ei ole tuo prosenttiluku vaan sen sattumanvaraisuus ; se vaatii aina yhtä paljon ´oikeaa´ sähkötehoa - käynnissä olevaa- joka voi korvata sen sillä sekunnin murto-osalla kun tuuli tyyntyy ; jollei korvaa verkko kaatuu, pimeys vallitsee ja verkon takaisin pystyyn saaminen ei ole ihan pikku-juttu.

http://www.kymensanomat.fi/Mielipide---Sana-on-vap...

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

On se vain ihmeellistä, että noita infra- tai ultraääniä(vituttaa se vinkuminenkin) ei voi mitata samalla kertaa ja vieläpä eri suunnista ja etäisyyksiltä. Löytyisi ne hotspotit, missä ääniaallot eri taajuuksilla vahvistuvat tullessaan eri myllyistä tai eri siivistä.

Muistuu mieleen kesältä tapaus, kun eräänä yönä radan rekkauskone eli entinen topparoikka toppasi ja oikaisi rataa kohdilleen. Heräsin tärinään ja vasta paljon myöhemmin koneen lähestyessä valveilla piti seinät läpäissyt kuultava ääni.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Melu/värähtelyhaitta olisi myös syytä mitata myös paikassa, jossa se koetaan. Esimerkiksi rakennus voi resonoida hyvinkin epämiellyttävästi, vaikka pihalla olisi suhteellisen hiljaista (suurien ikkunoiden, lattian, seinien ja katon ominaisvärähtelyt).

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Joo. näinhän se on. Tuulivoimateollisuus tietää kyllä näistäkin asioista, ongelmia on asiaa ymmärtämättömän virkamiesten kanssa, jotka ovat konsulttien varassa, jotka puolestaan tekevät kaikkensa, jotta virkamiehet eivät ymmärtäisi! Virkamiehillä ei taida olla suurempaa haluakaan syventyä mihinkään meluun liittyvään ongelmaan, vaan työntävät sen tutkijan harteille ja pesevät kätensä.

Käyttäjän StefanTallqvist kuva
Stefan H. Tallqvist

Esimerkissä jota jonkin verran tunnen Raaseporista, rakennettiin jo useita vuosia sitten kolme lähekkäistä tuulivoimalaa. Naapureitten lukuisista valituksista johtuen kaksi kolmesta myllystä joudyttiin poistamaan.
Valitukset eivät pääasiallesi koskeneet meluhaittoja!
Vaan valon jatkuva vilkkumeien ja varjojen juoksu tonteilla koettiin eniten häiriseväksi.

Maassamme tunetusti aurinko suuren osan vuodesta on melko alhaalla, joten tuulivoimaloitten siivistä syntyy pitkiä liikkuvia varjoja.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Noista Raaseporin ja Inkoon esimerkeistä olisi oppia ihan ammennettavaksi asti! Ikävät esimerkit painetaan villaisella ja paikalliset ihmiset huokaisevat helpotuksen tuntein kun pääsevät eroon asuinympäristöön tuodusta häiriköstä. Mutta ei oteta opiksi?

Kyseessä oli vielä suhteellisen pienet voimalat, 2 MW voimalat? Suomessa pystytetään puolta suurempia ja tulevaisuudessa vielä suurempia. Näistä lähtevä matalataajuusmelu taitaa muodostua ongelmaksi, että voisiko se ihan pysäyttää tuulivoimarakentamisen Suomessa.

Turvarajojen tulisi ainakin olla luokkaa 5 km:ä.

Tapani Lahnakoski

Jos kaikkia tuulivoimaan liittyviä asioita tutkittaisiin puolueettomasti, koko touhu kiellettäisiin suurten voimaloiden osalta. Ihmisiä rahastetaan,
eläimiä ja ihmisiä rääkätään, kun hirveällä hypetyksellä "köyhä kansa" höynäytetään pelastamaan ilmastoamme, jolle emme yhtään mitään voi.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Puolueetonta tutkimusta tässä nyt kaivataan! Tosiasia on kuitenkin, että teollisuusluokan tuulivoimalat eivät kuulu luontoon, ne pitäisi kieltää, metsään pystyttäminen tulisi saattaa rikoslain piiriin? Onko siitä uudesta ympäristölaista saattamaan ympäristörikoksen tekijöitä kuriin, ei taida olla.

http://journals.ametsoc.org/doi/abs/10.1175/BAMS-D...
https://pbs.twimg.com/tweet_video/CQ3-7LGWIAABHl0.mp4

Käyttäjän seppoviljakainen kuva
Seppo Viljakainen

Mielenkiinnolla seuraamme huomista Ajankohtaista Kakkosta :

http://yle.fi/uutiset/ajankohtainen_kakkonen/

Traileri :..."Halikossa. Perhe pakeni tuulivoimalan infraääniä...."

Käyttäjän StefanTallqvist kuva
Stefan H. Tallqvist

Muuten,

Prof Hoesung Lee IPCC uusi pääjohtaja. Saa nähdä muuttuuko IPCC tieteellinen puoli luotettavammaksi.

The IPCC elects a new leadership team, 07 Oct 2015, 16:30, Robert McSweeney
”The Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) - the international body for assessing the science related to climate change - has elected South Korean economist Prof Hoesung Lee as its new chair.”
http://www.carbonbrief.org/blog/2015/10/the-ipcc-e...

Tapani Lahnakoski

Voit olla varma, että ei muutu. Valittiin ekonomisti johtoon, joka ei ymmärrä höykäsenpöläystä ilmastofysiikasta. Voivat siis huseerata entiseen malliin. Ja muutenkin, johtajan on ilman muuta pitänyt lukea uskontunnustus ennen valintaansa.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Taidat olla oikeassa, paineita on kuitenkin luotu sinne IPPC:n suuntaan! IPPC jotuu nyt kovan paineen alla tarkistamaan käsitystään ilmakehän CO2 -pitoisuuden kasvusta teollistumisen seurauksena uudelleen, aiheuttaako se maapallon lämpenemistä kuten on ennustettu. Ei taida pystyä siihen?

”Carbon 2 isotopic trends agree qualitatively with fossil fuel CO emissions like stated by 2 IPCC, but show quantitatively a fossil fuel CO component of maximum 4 % versus the 21% claimed by IPCC. This paper has further examined and rejected the carbon cycle modelling forming the basis for IPCC evidence. It is shown that carbon cycle modelling based on non-equilibrium models, remote from observed reality and chemical laws, made to fit non-representative data through the use of non-linear correction "buffer" factors constructed from a pre-conceived hypothesis, constitute a circular argument and with no scientific validity. IPCC's non-realistic carbon cycle modelling will simply refute reality, like the existence of carbonated beer or soda "pop" as we know it.” http://www.co2web.info/ESEF3VO2.pdf

Käyttäjän StefanTallqvist kuva
Stefan H. Tallqvist

Katselin äsken näitä uusimpia CO2 käyriä:
Trends in Atmospheric Carbon Dioxide
Mauna Loa CO2:

http://www.esrl.noaa.gov/gmd/ccgg/trends/

Kuva: Annual Mean Growth Rate for Mauna Loa, Hawaii:

suurin huippu löytyy lämpimämpänä vuonna 1998.

Ja käyrät vaihtelevat vuoittain 5…10 ppm.

Johtuuko näitten lämpötilahuippujen maksimit CO2 kaasuista?
Luulen että CO2 pitoisuuden ja globaalin lämpötilan korrelaatio johtuu eniten siitä, että valtameret päästävät lämmitessään enemmän CO2 kaasuja atmosfääriin.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

On loogista olettaa valtamerten vaikuttavan ilmakehän CO2 -pitoisuuden kasvuun lämmetessä, eikä päinvastoin.

Tapani Lahnakoski

Näin tapahtuu ja on aina tapahtunut. Pintavesien lämpötilan muutokset vaikuttavat nopeasti. Syvempien vesien lämpötilanmuutokset ovatkin minimaalisia.

IPCC on nostettu jo niin korkealle oksalle, että se ei uskalla sieltä hypätä alas, pakko kiivetä niin ylös, että latva katkeaa. Sen näkee taas, kun ilmastokous lähenee, hirveä hypetys päällänsä.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro Vastaus kommenttiin #19

Eilen kun Hannu väsäsi tuulimyllyä koskevan runon Kalevalaista runomittaa mukaillen, palautui muistiin Tammen kaato Kalevalassa. IPPC on kuin Kalevalan iso Tammi, kaataa pitää, niin maailma valkenee kerta rysäyksellä. http://kalevalamitta.blogspot.fi/2008/12/suuren-ta...

Käyttäjän jarmokanerva kuva
Jarmo Kanerva

Tein asiasta yhteenvetoa. Olen opiskellut akustiikkaa ja energiajuttuja TKK:lla.

http://kanerva.eu/fi/?p=814

Voimalan äänimelusta suurin osa energiasta on matalataajuisessa infraäänessä. Lavat toimivat äänidipolina, joka suuntaa äänen maan pinnan suuntaan ja lavasta poispäin. Tämä infraääni ei vaimene normaalisti, kuten pistelähde) ja kantaa pitkälle. Ääni voi olla hiljaisempi voimalan alla kuin etäällä.

Lavan pituus on äänen aallonpituuden luokkaa, miksi lavat toimivat äänidipoleina. Värähtely tulee lavoista, turbulenssista, vaihteistoista. Suuntaus johtuu interferenssista ja ääniaalto lähtee suunnattuna, vähän kuin laseri.

Kurioisiteettina kuuro on valittanut tuulivoimalan häiritsevyydestä SUomessa. Se jyminä tuntuu.

Voimalan ääntä ei voi painottaa A-asteikolla, koska se leikkaa infraäänen pois, 0-20 Hz. Samoin normaalit äänimittarit eivät mittaa infraääniä 0-20 Hz oikein, koska niitä ei ole suunnitelu infraääniin. Mittarin spekseistä näkyy tämä taajuusvaste, yleensä 20-20 000Hz.

https://en.wikipedia.org/wiki/A-weighting

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Kiitos selonteosta!

Näin selkeään katsaukseen pystyy kun on itsellä tieto ja ymmärrys hanskassa.

Tämän tietämyksen siirtäminen virkamiehelle tai päätöksistä vastuussa olevalle poliitikolle luulisi olevan mahdollista, kunhan antaa vastaanottajalle tällaisen mahdollisimman selkeän selonteon asiasta?

Kysymys kuuluu, kuinka moni virkamies ja poliitikko kantaa vastuun tekemistään päätöksistään?
Työntävätkö asian tutkijoille ja venkoilu jatkuu?

Tähän liittyen toinen puoli asiasta on, mitä tämä matalataajuusmelu aiheuttaa ihmiselle. Tätä ei ole tutkittu vielä, ei ainakaan riittävästi, eli tiedoissa on aukkoja tutkijoilla täytettävänä.

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Porissa Peittoon tuulivoimala-alueen ympärillä on asutusta joka puolella, Iin Olhava on ihan erilainen paikka kyselytutkimukselle.
Iin Olhava on otollinen paikka tehdä kyselyjä ja melumittauksia, koska lähistöllä ei ole asutusta. Vallitseva tuulen suunta on lännestä, mereltä. Voimaloiden itäpuolella on asumatonta erämaata.
Nyt Yle, Satakunnan Radion aalloilla on nautiskellut tuloksista jotka esittävät Kellahden kylän väen luulosairaina, korvien välissä on vikaa, ym. vihjailuja äänistä joita ei muualla kuule mutta Peittoon alueella ne kuuluisi ja häiritsee jopa niin että Tuuliwatti Oy osti lähimmän talon alle 600 metrin päästä 4,5 MW:n tuulivoimalasta, talossa ei voinut asua rauhassa, ei ulkona eikä sisällä. Kaupunkisuunnittelu väitti että viherkasvillisuutta (metsää, puskaa) oli tarpeeksi välissä ettei häiriöitä olisi.

Kysely tutkimuksen rahoittaja oli Tuuliwatti Oy, sitä saa mitä tilaa? "Tutkimuksen Työterveyslaitoksella teetti Anojanssi-hanke, jonka yhtenä rahoittajana on muun muassa Suomen Tuulivoimayhdistys. Aineiston keräyksen rahoitti tuulivoimaoperaattori Tuuliwatti Oy. Anojanssi on osa laajempaa ministeriöiden ja eri yritysten Anojanssi-tutkimuskokonaisuutta, jonka tarkoitus on ymmärtää melun häiritsevyyteen vaikuttavia tekijöitä."

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

http://www.sss.fi/2015/05/tuulivoiman-tuulinen-tie...
"Koekaniinit Porin Peittoosta kirjoitti 5.10.2015 at 09:02
Omakohtaista kokemusta. Olemme altistuneet reilun vuoden Porin Peittoon tuulivoimalle, ja olimme viime viikolla reissussa 5 päivää. Tätä ennen olemme epäilleet pieniä oireiluja johtuvaksi tuulivoimasta. Esimerkiksi vaimoni on joka yö hereillä pitkän tovin, ja hänellä on tullut rytmihäiriöitä. Itselläni olen huomannut selvää tinnitystä ja siihen liittyvää vahvaa pulssin sykettä päässäni.
Kas kummaa, viiden päivän poissaolo eri maassa, missä ei tuulivoimaa ollut lähelläkään, vei selvästi oireita pois. Vaimoni nukkui kuin tukki, ja itselläni tinnitys/sykkeily katosi lähes kokonaan. Ja mikä oleellisinta, olemme olleet nyt kolme päivää kotona, ja samat ongelmat alkavat vahvistua.
Olemme päättäneet mennä kumpikin työterveyshuoltoon, että asioita aletaan tutkia vakavasti. Meillä on kaksi lasta, jotka eivät osaa tai pysty kertomaan omista tuntemuksistaan. Täyttä hulluutta sanon minä, ja yritäpä myydä tiluksesi tässä vaiheessa, hah."

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Uki: Valtuusto päätti äänin 40-2, 1 tyhjä ettei tuulivoimaloita saa rakentaa 2 km. lähemmäs asutusta Ukissa.
Valtuustot alkavat kuunnella asukkaiden vaatimuksia jo vähän paremmin kuin pari vuotta sitten. Ensin kaikki olivat innoissaan helppoheikin lupaamista miljoonista, työstä ja toimeentulosta mitä nämä ns. "myllyt" toisivat paikkakunnalle, nyt on tuuli kääntynyt kun puheet paljastuivat valehteluksi. "jääkaapin hyrinä" on nyt nousevaa laskevaa Hornet melua jne.. sähkön hinnan nousulle ei näy loppua ja vielä on tulossa haja-asutusalueille sähkönsiirto maksuihin korotus, uusien voimalinjojen takia.

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Ylen uutinen rivien välistä tarkasteltuna:
Kansainvälinen energiajärjestö IEA on uuden tutkimuksen mukaan vuosikymmeniä arvioinut uusiutuvien energialähteiden potentiaalia. Aurinko- ja tuulivoimalle ei lasketa juuri mitään kasvua.
http://yle.fi/uutiset/professori_uusiutuvan_energi...

– Se on kuin energia-alan raamattu, sitä voi verrata yritysten vuosikatsauksiin, eli se on vuoden pääjulkaisu.

Maiden hallitukset luottavat laskelmiin.

OECD:n alaisen IEA:n laskelmilla on iso merkitys eri maiden hallituksille tehtäessä poliittisia ja taloudellisia päätöksiä energiamuodoista.

Suomessa yritetään kaikin keinoin säilyttää verotulojen syöttäminen tuulivoiman parissa touhuaville äkkirikastumista odottaville rosvoille.
Rosvon äkkirikastumisesta voi joutua lopulta vastuuseen – Poliisi: ”Voittoa lunastaessa käteen napsahtaakin valtion rautaa”.

Tapani Lahnakoski

Tämä Christian Breyer on yksi niistä muutamasta "asiantuntijaprofessorista", joita YLE säännöllisesti käyttää ja joilla on oma lehmä ojassa ainakin tuulivoimassa. Samoja lääkkeitä työnnetään sitten tänne, mitä joku väittää Kiinan käyttävän, vaikka ei tulevaisuudesta tiedä yhtään mitään. Veikkaan, että Kiina turvautuu jatkossa laajalti ydinvoimaan.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Kiina tuplaa ydinvoimakapasiteettia parhaillaan ja tulevaisuudessa kapasiteeti moninkertaistuu.

”Nuclear Power in China
(Updated September 2015)
Mainland China has 26 nuclear power reactors in operation, 25 under construction, and more about to start construction.
Additional reactors are planned, including some of the world's most advanced, to give more than a three-fold increase in nuclear capacity to at least 58 GWe by 2020-21, then some 150 GWe by 2030, and much more by 2050.
The impetus for increasing nuclear power share in China is increasingly due to air pollution from coal-fired plants.
China’s policy is for closed fuel cycle.
China has become largely self-sufficient in reactor design and construction, as well as other aspects of the fuel cycle, but is making full use of western technology while adapting and improving it.
China’s policy is to ‘go global’ with exporting nuclear technology including heavy components in the supply chain.” http://www.world-nuclear.org/info/Country-Profiles...

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Kaikki keinot vaan otetaan käyttöön että verotulojen syöttäminen tuulivoimaan ei pysähtyisi. Tuskin Suomen tuulivoimamyönteisiksi tunnetut professorit selättävät OECD:n alaisen IEA:n laskelmat, niillä on iso merkitys eri maiden hallituksille tehtäessä poliittisia ja taloudellisia päätöksiä energiamuodoista.
Aurinko- ja tuulivoimalle ei lasketa juuri mitään kasvua, ja maiden hallitukset luottavat IEA:n laskelmiin. Kuuluuko Suomi siihen joukkoon joka ei faktoihin luottaisi, jää nähtäväksi.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro Vastaus kommenttiin #33

"Aurinko- ja tuulivoimalle ei lasketa juuri mitään kasvua, ja maiden hallitukset luottavat IEA:n laskelmiin."

Tuo on mielenkiintoinen ennuste, mahtaisiko jopa olla niin, että tuulivoimarakentaminen on jo pysähtynyt? En tiedä yhtäkään valtiota joka tällä hetkellä pystyttää tuulivoimaloita, sensijaan valtavan kokoisia hankkeita perutaan koko ajan http://www.telegraph.co.uk/news/earth/energy/11859... . Suomi on tässä kyllä poikkeus?

Tapani Lahnakoski

Ajankohtainen kakkonen kohta myllyaiheesta.

Tapani Lahnakoski

Hämmästyttävän hyvin tehty pläjäys!

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Kyllä, ammattitaidolla. Hieno juttu!

Käyttäjän seppoviljakainen kuva
Seppo Viljakainen

Yritän täällä pidätellä itseäni kirjoittamasta mitään tunnekuohussa tyyliin työntäkää ne helvetin propellit sinne minne "aurinko ei paista"...en yhtään ihmettelisi jos joku tarttuu ´oman käden oikeuteen´ näiden järjettömien kidutusmasinoiden juurella...

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro Vastaus kommenttiin #38

Joo, nyt täytyy pidättäytyä suuremmilta purkauksilta. Tässä oli ihan huippuluokan journalistiikkaa, uskottava se on.

Tapani Lahnakoski Vastaus kommenttiin #39

Piti oikein hieroa silmiäni ja korviani ja välillä nipistellä itseäni ja kuunnella, että mitä kieltä puhutaan.

Onko tässä lopulta jotain tapahtumassa? Suomisenkaan lausunto ei oikein jäänyt jutun päällimmäiseksi.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro Vastaus kommenttiin #40

Kuka Suominen;) Suomisena hakisin jo turvapaikkaa pingviinien keskuudesta!?

Tapani Lahnakoski Vastaus kommenttiin #41

Siellä tuulee aina, joten yksi mylly riittää kaveriksi, niin hyvin pysyy lämpimänä. Pitää vain kesyttää muutama pingviini kalanpyyntiin. Saattaa olla vaikeaa, keisaripinkuista ei ole apua.

P.S. Jääkaudet ovat aina olleet erittäin myrskyisiä, samoin Etelämanner. Jääkausilla lämpötilaerot ovat suuria. Ennustetun lämpenemisen myötä erojen pitäisi pienentyä, joten myrskyjen laantua. Samoin kertovat tilastot, vaikka IPCC väittää päinvastaista.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro Vastaus kommenttiin #43

Etelämantereella on semmoiset miinus 80 Celsius astetta pakkasta. Siinä Suominen voi lämpimikseen pitää markkinointipuheita pingviineille! Josko saisi porukoilta kannatusta?

Tapani Lahnakoski Vastaus kommenttiin #45

Toivotaan Suomisen parhaaksi, että pinkut eivät lähde karkuun hänen myllyään. Toisin kyllä epäilen. No. onhan hänellä valtion rahaa niin paljon, että pystyy ruokahuollon sinne hoitamaan. Joulukorttia perään!

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro Vastaus kommenttiin #46

Niin ei ne pingviinitkään matalataajuusmelusta tykkää. Melumoodia vain kehiin ja poliittisella päätöksellä saavat pingviinit joitakin ääniä kestää. Onhan Suominenkin joutunut kuuntelemaan liikennemelua.

Käyttäjän seppoviljakainen kuva
Seppo Viljakainen

Sori, en sitten pystynyt pidättelemään....

Tapani Lahnakoski

Yritä edes, roiskeet tulee tänne asti. Minähän olen täysin kuuli, olenhan?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset