arojouni Koetan pysyä Suomea koskettavissa ajankohtaisissa asioissa, ympäristöön, talouteen ja turvallisuuteen liittyen.

Suomen heikkoon taloudelliseen tilaan syylliset löydetty

  • Työntekijöitä syyllistetään ja johtajia palkitaan bonuksilla
    Työntekijöitä syyllistetään ja johtajia palkitaan bonuksilla

Suomessa liikkeenjohdon tiedetään epäonnistuneen tehtävässään. Tämän päivän Hesari tietää kertoa Nokian epäonnistumisen syyt olevan liikkeenjohdollisia.

​Hesari pääkirjoituksessaan vihdoin tuo esille asian, josta ns. kansa on tietänyt, Nokian työntekijät ovat olleet tietoisia, ettei innovointi yrityksen sisällä johtanut enää menestykseen. Kilpailijat nappasivat ideat omiin tuotteisiinsa jne.

​Suomea vaivaa sama pöhötystauti, yritykset ja ideat valuvat ulos maasta. Negatiivinen kierre heikentää hintakilpailukykyä ja yritteliäisyyttä. Kansa on lamaantunut ja haetaan syyllisiä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Lauri Wirén

Poliitikot söivät talouskasvun eväät kasvattamalla julkista sektoria ja lisäämällä verotusta.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Tämähän se karu totuus on lyhykäisyydessään.

Rolle Törnroos

Ollilan johtajuusongelmat tiedettiin jo aikoja sitten, mutta niistä vaiettiin myös valtamediassa. Ollilan lähipiiri tietty vaikeni, koska heitä palkittiin ryhtinaallisilla optiovoitoilla.

Kokonaan toinen kysymys on, oliko Nokian kännykkäbisneksen myynti Microsoftille päätetty jo paljon ennen Elopin tuloa Nokian nokkamieheksi? Elop oli vain asian toteuttaja ja siten osapuoli, joka sitten paljastuikin, kun hän siirtyi Microsoftille johtotehtäviin.

Mikä rooli oli Ollilalla Nokian myynnissä? Mainittakoon, että sekä Ollila, että Microsoftin pääomistaja Bill Gates ovat Bilderberg-ryhmän sisäpiiriläisiä.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Kyllä, Nokia kasvoi ulos Suomesta, johtamisen oppia haettiin muualta kun Nokian innovointi ja tietämys oli suomalaista insinöörien kehittämää.

Pelolla johtaminen istuu huonosti tällaiseen tiedoilla ja taidoilla kilpailukykyä hakevaan organisaatioon.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Nokian ongelmat alkoivat silloin, kun Nokia hallitsi kännykkämarkkinoita ja siinä oli vain muutama valmistaja siinä aikakaudella eikä kukaan mahtanut mitään Nokian kännyköiden erinomaisuudelle. Silloin johto ja johtoporras alkoivat olla liian ylpeitä ja ajoivat ainoastaan omia etujaan. Myöhemmin tuli Apple omalla kännykällään (ei sopinut Nokialle patenteista, suurin osa varastettu), sitten Android (Google varasti Nokian ideoita siihen ja tulee piakkoin oikeuspäätös kaikkien Android-valmistajien kohdalla).

Muropaketti toi aikanaan erinomaisen artikkelin:

http://taskumuro.com/artikkelit/nokia-meegon-tarina

Sitä lukiessa näki rivien välissä, että MeeGoa kehitettiin ja pistettiin uusiksi kolmesti eikä valmistakaan ollut vieläkään. Siinä oli kaksi leiriä vastakkain, Symbian- ja MeeGo-kehittäjät. Niiden yksiköiden välillä oli taistelua ja kurmootettiin toinen toistaan sekä johtajat halusivat estellä joiden ideoita toteutusta, koska ideat nähtiin uhkana oman paikkansa menetykseen. Kukaan ei tiennyt miten eri kehitysprojekteissa edettiin vai keskeytettiinkö. En ihmettele, jos pelon ilmapiiri oli noinkin surkea ja se tiedettiin jo, kun Muropaketin artikkelia luki rivien välistä.

Surullista oli siinä, että jossain vaiheessa oli tietokatko, kun Nokia oli tuomassa MeeGoa ja Intel hyväksytti koodareiden rivejä 3 kuukauden päästä ja sitten tuleekin tieto, ettei MeeGoa varten suunniteltu Intelin mobiiliprossu tulekaan markkinoille vaan myöhästyy vuodella eteenpäin. Nokia ajatteli varasuunnitelmana turvautua Texas Instrumentin piiriin mutta TI ilmoitti, ettei enää tue niitä tärkeitä puhelinyhteyksiä vaan lopetti piirin kehittelyn. Näin Nokia oli vaikeuksissa.

Palava lauttapuhe oli alunperin tarkoitettu sisäiselle henkilöstölle ja joku törppö Nokian työntekijä vuoti sen julkisuuteen. Media tietysti vääristeli sen erittäin hyvin, että Elopin syytä koko juttu, myyrä sitä ja tätä.

MeeGo oli erittäin myöhässä ja Symbianissa oli paljon ongelmia, monta asiaa kehiteltävänä. Siitä johtuen piti herättää koko Nokian henkilöstö ymmärtämään pakkorako ja Nokian hallitus antoi Elopille luvan karsia henkilöstöä ja vaihtaa käyttöjärjestelmä Windows Phonesiin.

Jos toimitusjohtajaksi olisi valittu joku suomalainen, tämä olisi pitänyt tassunsa taskuissa eikä tehnyt mitään ja siinä olisi Nokia ollut vuorenvarmasti konkurssissa. Nyt Nokialla on uudet haasteet ja ajat edessään, mikä muu firma olisi ollut pitempään elossa kuin Nokia 150 vuotta?

Tässä taas toinen osa MeeGon tarinan jälkeen, mikä ihme kyllä ei ole mediassa näkynyt:

http://taskumuro.com/artikkelit/nokia-meegon-tarin...

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Kiitos näistä tiedoista! Itselläni on ollut lähinnä hajatietoa MeeGosta yms. jota tämä tietopaketti täydensi hienosti.

Siis Nokian tarina yrityksenä jatkuu ja sen tiedän että Nokialle tulevaisuus näyttää nyt valoisammalle muutaman synkäksi muodostuneen vuoden jälkeen.

Muistelin vuotta 1986, jolloin pyysin SYP:n pankkitoimihenkilöltä saada Nokian vuosikertomusta. Ei ollut Nokian osake missään suuremmassa huudossa silloin. Olisikohan Nokia nyt vastaavassa tilanteessa, osakkeen hinnan suhteen.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Ohtajat eivät osaa johtaa, työvoima on liian kallista, lasten synnytys ja kasvatus on liian kallista, suuret ikäluokat vanhenevat, digitalisaatio syö työpaikkoja ja työttömät, opiskelijat sekä pakolaiset syövät veropussista. Nämä on ne yleensä heitetyt syyliset

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Epäedullinen huoltosuhde, suuret ikäluokat jäävät eläkkeelle, rakennemuutos, investointien vähyys, talouden ylikuumeneminen...

Syitä ja syyllisiä Suomen heikkoon menestymiseen on löydettävissä ja listaa voisi vielä jatkaa.

Tuo johtajien syyttely on varmaan mieluista puuhaa suomalaisille, kun katsoo vaikkapa edellistä blogia...

Yleensä syyttely kuuluu jotenkin kuvioon kun epäonnistui ja vienti ei vedä entiseen malliin.

Tietenkin syitä pitää tarkastella, jotta niistä voisi oppia.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset