arojouni Koetan pysyä Suomea koskettavissa ajankohtaisissa asioissa, ympäristöön, talouteen ja turvallisuuteen liittyen.

Hallituksen takaama investointisuoja kansainvälisille investoinneille

  • Infra- ja matalataajuusmelun mittaaminen saattaisi olla perusteltua monestakin syystä
    Infra- ja matalataajuusmelun mittaaminen saattaisi olla perusteltua monestakin syystä

Hallitus viestittää ulkomaisille ja kotimaisille pääomasijoittajille, että Suomi on turvallinen maa sijoittaa ja omaisuuden suoja on perustuslaissa määrätty. Eikä lähdetä takautuvasti muuttamaan liiketoimintoja koskevia ehtoja. Tuulivoimateollisuuskin saa pitää syöttötariffinsa, koska niin on asiasta päätetty Suomen eduskunnassa.

Samalla hallitus unohtaa kuitenkin ihmiset ja omaisuudensuojan niillä paikkakunnilla, missä teollisuusluokan tuulivoimaloita pystytetään valtion kannustavan energiapolitiikan johdosta. Tuulivoimaprojektit ovat laillisia hankkeita ja niillä on Suomen valtion ja EU:n lainsäädännöllinen tuki takana. Näitä hankkeita ei voisi kyseenalaistaa kuin asiantuntijalausunnoin. Tuulivoimateollisuudella on itsellä alihankkijoina lähes kaikki asiantuntemus, jolla varmistetaan, että melkein kaikki hankkeet etenevät, osa hankkeista on edennyt oikeusasteesta toiseen. Asiantuntijalausunnot takaavat sen, että kieltäviä päätöksiä hankkeille ei saada kuin räikeimmissä tapauksissa.

Tuulivoimaloiden sijoittelua säätelevä ulkomeluasetus tuli voimaan 1.9.2015 pitkän jahkailun jälkeen, siinäkin tuulivoimateollisuus pääsi voitolle. Tuulivoimaloita voidaan tuoda edelleen lähelle asutusta, ellei pystytä osoittamaan ns. amplitudimodulaation, äänen tonaalisuuden yms. mukana oloa osana tuulivoimamelua, jolloin pitää huomioida 5 dB:n korjaustekijä, joka vie tuulivoimalat käytännössä yhden kilometrin kauemmas asutuksesta.

Suurten tuulivoimaloiden kohdalla matalataajuusmelun osuus on lisääntynyt. Käytettäessä dB(A) mittaustapaa ei voida havaita matalataajuus- ja infraääniä. Tuulivoimateollisuus lisäksi vetoaa tutkimuksiin, missä todetaan ns. infraäänien olevan ihmisille haitattomia niillä etäisyyksillä tuulivoimaloista, minne ne yleisesti sijoittuvat asutuksesta.

Infra- ja matalataajuusmelun mittaaminen saattaisi olla perusteltua monestakin syystä. Nyt on jo tuotu monta riippumatonta tutkimusta esille, joissa todistetaan, että teollisuusluokan tuulivoimaloiden infra- ja matalataajuusmelulla voi olla vaikutusta ihmisen psyykkeeseen ja sitä kautta fysiologiseen terveyteen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän seppoviljakainen kuva
Seppo Viljakainen

Olemme tyhmyyksissämme maksaneet tuulivoimatukea, joka pääsääntöisesti menee ulkomaisille voimalatoimittajille, yhteensä 167 071 449,28 € ; tämä raha on täysin Kankkulan Kaivoon heitettyä verorahaa ja se kumuloituu 12 vuoden kuluessa 2-3 miljardiksi euroksi.

Lappeenrannan teknillinen yliopisto on ollut tuulivoiman "Mekka" ; totuuden nimissä, on sieltä tullut jo kriittisiäkin tutkimuksia tuulivoimasta.

http://yle.fi/uutiset/lappeenrannan_yliopisto_aloi...

Nyt Lappeenrannassa on edessä irtisanomiset ja n. 8 miljoonan säästöt ; arvon tuulipapisto siellä Lappeenrannassa ; jos tuosta tuuleen heitetystä 167 miljoonasta eurosta olisi annettu vaivainen 10% Teille oikeaan tutkimustyöhön ,olisimme kaikki paljon tyytyväisempiä, vai kuinka?

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Lappeenrannan teknillinen yliopisto puoltaa paikkaansa uusiutuvaan energiaan liittyvän tutkimuksen ja tuotekehityksen edelläkävijänä.

Tuulivoiman syöttötariffista riittää kyllä jaettavaa, paikallisille teknilliselle yliopistolle, konsulttifirmoille yms.

Ongelmaksi muodostuu ns. alihankintasuhde kun tilaaja määrää tutkimuksen tason ja tuloksen osalta loppupäätelmät jne.

Riippumatonta tutkimista ei ehkä kannata tavoitella teollisuuden ja yliopiston professorin yhteistyöstä pelkästään, mutta annetaanko syöttötariffin ohjata tutkimusta johtopäätöksineen, on osin ehkä aiheellista kyseenalaistamista?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset