Hallituksen takaama investointisuoja kansainvälisille investoinneille

Hallitus viestittää ulkomaisille ja kotimaisille pääomasijoittajille, että Suomi on turvallinen maa sijoittaa ja omaisuuden suoja on perustuslaissa määrätty. Eikä lähdetä takautuvasti muuttamaan liiketoimintoja koskevia ehtoja. Tuulivoimateollisuuskin saa pitää syöttötariffinsa, koska niin on asiasta päätetty Suomen eduskunnassa.

Samalla hallitus unohtaa kuitenkin ihmiset ja omaisuudensuojan niillä paikkakunnilla, missä teollisuusluokan tuulivoimaloita pystytetään valtion kannustavan energiapolitiikan johdosta. Tuulivoimaprojektit ovat laillisia hankkeita ja niillä on Suomen valtion ja EU:n lainsäädännöllinen tuki takana. Näitä hankkeita ei voisi kyseenalaistaa kuin asiantuntijalausunnoin. Tuulivoimateollisuudella on itsellä alihankkijoina lähes kaikki asiantuntemus, jolla varmistetaan, että melkein kaikki hankkeet etenevät, osa hankkeista on edennyt oikeusasteesta toiseen. Asiantuntijalausunnot takaavat sen, että kieltäviä päätöksiä hankkeille ei saada kuin räikeimmissä tapauksissa.

Tuulivoimaloiden sijoittelua säätelevä ulkomeluasetus tuli voimaan 1.9.2015 pitkän jahkailun jälkeen, siinäkin tuulivoimateollisuus pääsi voitolle. Tuulivoimaloita voidaan tuoda edelleen lähelle asutusta, ellei pystytä osoittamaan ns. amplitudimodulaation, äänen tonaalisuuden yms. mukana oloa osana tuulivoimamelua, jolloin pitää huomioida 5 dB:n korjaustekijä, joka vie tuulivoimalat käytännössä yhden kilometrin kauemmas asutuksesta.

Suurten tuulivoimaloiden kohdalla matalataajuusmelun osuus on lisääntynyt. Käytettäessä dB(A) mittaustapaa ei voida havaita matalataajuus- ja infraääniä. Tuulivoimateollisuus lisäksi vetoaa tutkimuksiin, missä todetaan ns. infraäänien olevan ihmisille haitattomia niillä etäisyyksillä tuulivoimaloista, minne ne yleisesti sijoittuvat asutuksesta.

Infra- ja matalataajuusmelun mittaaminen saattaisi olla perusteltua monestakin syystä. Nyt on jo tuotu monta riippumatonta tutkimusta esille, joissa todistetaan, että teollisuusluokan tuulivoimaloiden infra- ja matalataajuusmelulla voi olla vaikutusta ihmisen psyykkeeseen ja sitä kautta fysiologiseen terveyteen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu