arojouni Koetan pysyä Suomea koskettavissa ajankohtaisissa asioissa, ympäristöön, talouteen ja turvallisuuteen liittyen.

Suomi puun ja kuoren välissä

  • Suomi puun ja kuoren välissä

Tuulivoima-alan toimijat totuttavat suomalaiset uuteen kansainväliseen toimintakulttuuriin liiketoimintansa edistämisessä. Neuvotaan Suomen hallitusta ja eduskuntaa käyttäytymään niin, että Suomi säilyttää investointikohteena hyvän maineen, tukia ei saa leikata jälkikäteen vaikka aihetta siihen olisi, vaaditaan uutta pidemmälle kantavaa tukijärjestelmää uusille tuulivoimaprojekteille, joita kuulemma Suomesta olisi löydettävissä runsaasti jne. http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/mielipiteet/lukijalta/hallitukselta-i... ”Ulkomaisen investoijan silmin Suomen tuoreen hallituksen ehdotus leikata tuulivoiman syöttötariffia takautuvasti on käsittämätön ja vahingollinen koko Suomen maineelle investointikohteena.”

Saavutetuista eduista ei haluta luopua, se on nähty varsinkin viimeaikoina, kun hallituksen ja eduskunnan on ollut pakko tarttua leikkuriin huonon taloustilanteen takia.

Ensi vuoden valtion menoarviossa kaikki muutokset ovat miinus merkkisiä lukuunottamatta tuulivoiman syöttötariffin osalta kasvua on budjetoitu + 24 %.

Ongelmana on maksajan löytäminen, tuulivoiman syöttötariffin osalta! Valtion oli hyvinä aikoina suhteellisen helppo hakea verotuskohteita, sähkö oli yksi niistä mitä voitiin verottaa kovemmin? Suomessa sähkö oli vielä suhteellisen edullista vesivoiman ja vanhojen ydinvoimaloiden ansiosta, tuulivoimainvestoinnit olisi suhteellisen helppo rahoittaa sähköverotuksen kautta, verotus kun kohdistuu kotitalouksiin, yritysten kilpailukykyyn ei puututa.

Nykyisen tilanteen tekee kummalliseksi se kun yksi keskeisistä kotimaan toimijoista tuulivoima-alalla ilmoittaa tuulivoimalla tuotetun energian tuotantokustannusten laskenneen, että jopa 30 euron taso per megawattitunti olisi mahdollinen. Lähde: Länsi-Suomi.

Eli tuulivoiman tuotantokustannukset olisivat sähkön markkinahintaa vastaavat. Mutta tarvitsevathan yritykset voittoakin tulevia investointeja varten ja mahdolliseen osingonmaksuun.

Nykyisin syöttötariffi mahdollistaa yli 50 euron voittomarginaalin per megawattitunti. Tähän ei saisi puuttua, tai muuten Suomi menettää maineensa hyvänä investointikohteena ja lainansaanti mahdollisesti tyrehtyisi kansainvälisillä rahoitusmarkkinoilla.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Tapani Lahnakoski

Sähköverolla syöttötariffi kustannetaan ja siksi sitä on nostettu vuodesta toiseen ja sama suunta jatkuu.

KWh:n hinta ei ole sinänsä noussut 20 v:n aikana kovinkaan paljoa, mutta ensin otettiin käyttöön siirtomaksu ja sitten alettiin nostamaan ns. yösähkön hintaa, joka nyt on jo lähes sama kuin päiväsähkön.

Jossain vaiheessa sähkölle tuli myös alv. Entisen lvv:n aikana sekään ei rasittanut sähkönkäyttäjää. Nyt on sitten kuvassa mukana jatkuvasti nouseva sähkövero ja huoltovarmuusmaksu. Viimemainitun pitäisi tietysti maksaa tuulimyllyjen omistajien, kun huoltovarmuutta heikentävät.

Tästä kaikesta on ollut seurauksena, että taloni sähkölasku on käytännössä sama kuin 20 v. sitten (inflaatio huomioiden) siitä huolimatta, että lämmitys tapahtuu nyt kokonaan puulla ja silloin sähköllä.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Näin juuri. Mitä sitten maksavat ne joilla on jääkaappi ja televisio? Suurin osa laskusta koostuu siirtomaksuista ja veroista!

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset